Tack för den här säsongen

När nu (utomhus-)säsongen är slut för i år så ska jag passa på att tacka de personer som jag tycker ska tackas. Det var i December förra året som jag började skriva här på bloggen, då hade min kamrat Erik Grytan Roos kläckt idén om att Plogen faktiskt borde ha en blogg och förmdela sina tankar kring fotbollen i Laholm. G har jag sedan tidigare hyllat i ett separat inlägg. Se Grytan är Il professore. Själv var jag mycket skeptisk till att börja blogga, även om tanken visst slagit mig tidigare. Vem skulle läsa skiten? Jag är inte en ordens mästare och jag har inte någon stor fotbollshjärna. Däremot så tror jag mig vara en ganska hyfsad berättare, dessutom är det nog få som är så allmänbildade kring samtliga lag i kommunen som mig själv, i varje fall när det gäller att känna till spelare i de olika lagen. Ingen stor sak egentligen, mest idioti och på gränsen till nördigt. Men ändå, berättandet och den speciella allmänbildningen blev två viktiga grundstenar som hjälpt mig i mitt bloggande, och förmodligen gjort det läsvärt, ibland i af. Det jag är mest glad och stolt över är att kommentarerna fungerat som ett forum där alla som velat kunnat tycka till om saker och ting. Både allmänt och det som jag skriver (- bra och viktigt, för det är långt ifrån alltid rätt, och faktiskt bara mina egna åsikter).

Jag tänker inte sitta här och hylla mig själv, jag är inte bäst på något sätt. Grejen är den att jag är först och intresset samt behovet av en sida som denna har uppenbarligen varit stort. Större än vad jag kunde tänka mig från början och det är såklart jättekul. Över 100 läsare i princip varje dag är nog inte sådär alltför många bloggare förunnat, dessutom ofta uppemot 150 läsare dagarna efter matcher spelats, framförallt i sexan då. Med tanke på hur begränsad läsekretsen är så får man vara nöjd med det antalet unika läsare per dag. Jag hade aldrig fixat det här utan ett antal kamrater och bekanta till mig som varit behjälpliga med resultat, målskyttar samt kommentarer både kring matcherna och om klubbarna i allmänhet. Det tog inte särskilt lång tid in på säsongen innan SMSen med resultat och målskyttar rullade in utan att jag själv behövde skriva och fråga. Då är det ganska enkelt att göra snabba uppdateringar. Jag har såklart fått ligga på lite extra hos några av mina källor, framförallt efter förlorad match. Det är av helt förståliga skäl inte lika skoj att förmedla en förlust, som en vinst. Tyngst under året har det varit för en av mina bättre kamrater som är spelare i RGIF. Daniel Hellsten tyckte vid ett antal tillfällen när det var som allra tyngst för RGIF att jag kunde ta och trycka upp min blogga-jävel någonstans. Men han skickade troget in resultaten, förlust, efter förlust, efter förlust. Starkt!

Följande personer har gjort mitt bloggande möjligt, jag hade inte fixat det om jag inte haft personer som troget skickat SMS eller ringt angående sina föreningars resultat. Patrik Packi Åkesson BKW, Edwin Fagerholm GIF/VIF, Daniel Hellsten RGIF, Magnus Pettersson VBoIS, Håkan Cralle Johansson SBK, Johan Gustafsson & Fredrik Johnsson LFK, Jonas Klippfors KIK, Jonatan Jacobsson KHFF, Anders Henriksson ISÖ och David Eriksson SIF.

Jag vill dessutom rikta ett tack till de personer som uppdaterar de hemsidor som i varje fall några föreningar har. Ni lägger ner ett stort arbete som är viktigt. Klubbarna får större uppmärksamhet här på bloggen och det blir enkelt för både anhängare och andra nyfikna att följa klubbarna på ett närmre sätt. Jag rekommenderar därför samtliga föreningar som inte har en hemsida att skaffa en på laget.se. BKW var först av klubbarna i kommunen att registrerar sig där och LTIK samt YBK har följt samma exempel. Hemsidan är väldigt lättskött, det finns ingen anledning för någon av de klubbarna utan hemsida att inte slå till. En apa klarar att uppdatera!

Jag vill därför även rikta ett tack till Pelle Persson BKW, som är webbmaster på BKWs hemsida. Pelle skriver de mest läsvärda referaten du kan hitta bland hemsidorna hos de lokala föreningarna. Peter Åberg KHFF, som ser till att KHFFs hemsida blir flitigt uppdaterad. Peter skriver intressanta analyser efter varje A-lagsmatch som KHFF spelar. Tack också till Patrik Dahlgren YBK och Kuqezi AIK som sköter om respektive förenings referatskrivande. Putte är dessutom webbmaster på YBKs hemsida, som kanske kunde uppdateras lite flitigare, samtidigt tror jag att uppdaterandet går hand i hand med hur det går för den egna föreningen. Inget konstigt! Det hade förmodligen varit svårare för mig att hålla samma uppdateringsfrekvens om det gåt åt h******e för LTIK. Så ni som gillar att läsa här får hoppas att LTIK i varje fall går hyfsat nästa säsong också.

Fortsätt att skriva i kommentarerna trots att det kanske inte kommer att uppdateras lika flitigt av mig själv. Håll bloggen levande! Jag ser dock helst att man skriver under sitt eget namn, alternativt under ett vedertaget smeknamn och absolut inte under sin förenings namn. Då ser det ut som att man förmedlar hela föreningens åsikter, det blir fel. Det ska vara högt i tak på kommentarerna, men jag tvekar inte på att sålla om det behövs. Skicka gärna mail och skriv vad som är på gång i just din förening. Silly season! Jag nämner inte personens namn som jag fått informationen av om inte personen själv vill så.

Jag kommer förmodligen att uppdatera lite då och då om det finns något att skriva om. Så kika in med jämna mellanrum. Det kommer såklart att bli en del om Vintercupen när det blir dags för den, jag hoppas dessutom kunna göra ett silly season-inlägg, minst ett. Dessutom kan det bli lite annat smått och gott, kanske inte alltid helt fotbollsrelaterat, även om det mesta i mitt liv är relaterat till fotbollen på något sätt.

Förövrigt så har ju SBK fått en ny tränare i Ängelholmsbon Mikael Karlsson. Han har tidigare tränat HASKO och varit ungdomstränare i ÄFF.

KHFF ska nästa söndag deltaga i FUTSAL-DM, man blir såklart favoriter i Vintercupen också i år. Den långe kan sin inomhusfotboll, han har ju dessutom kommunens kanske bästa inomhuslirare att förfoga över i Jonte Jacobsson.

KHFF har dessutom gjort klart med sina två första nyförvärv till nästa säsong i den kvicke forwarden Conni Jensen från Rössjöholm (som jag bara sett spela en gång, då stod han i mål för Osbecks skollag i en cup Hallands skolor emellan i Kombihallen). Dessutom har den gamle spelaren Ulrik Persson återvänt efter en sejour som spelande tränare i Wisseltofta. Det kommer mera!?!

Ska Jonas Axeldahl bli assisterande i ÄFF?

Daniel Bergman har nu skrivit på för SIF. Den bästa spelare som den unge ordföranden i föreningen, Erik Nilsson spelat med. Blir han sexans bästa spelare nästa säsong?

BKWs Daniel Nilsson har bestämt sig för LFK. Även ynglingen Manfred Walldén kommer att göra ett försök, han kommer dock till en början endast att prova. BKW har redan lyckats knyta till sig ersättarna, som dock inte blir officiella förän den 15 November då den fria övergångsperioden tar sin början.

/Plogen


Resultat kval

LTIK-Väröbacka 2-1 (1-1)
Målskyttar LTIK: Henrik Olsson, Ola Nilsson

Frillesås-Glommen 0-3 (0-0)

LTIK spelar även nästa säsong i sexan.

LTIK tog omgående tag i spelet och tryckte tillbaka Väröbacka. Trots detta tar V ledningen tidigt i matchen, efter lojt, slarvigt och pinsamt försvarsagerande från LTIKs sida. Det kändes verkligen skit! LTIKarna deppade trots detta inte ihop och skapade bl a sju (!) stycken hörnor under under de första 25 minuterna. De flesta blev riktigt farliga och Vs målvakt tvingades vid ett par tillfällen visa sin talang för spelet mellan stolparna. Till slut blev det ohållbart för Vs del och Henrik Olsson kunde elegant skarva in storebror Emils hörna ifrån höger. Snyggt! Spelet var fortsatt på Vs planhalva, LTIK spelade inte fantastiskt på något sätt, men ganska bra och möjligheter skapades. Den bästa målchansen skapade Emil Olsson då han på frispark vackert skruvade bollen runt muren, avslutet var dock inte tillräckligt hårt och målvakten kunde sträcka på sig och göra ytterligare en fin räddning.

Andra halvlek fortsatte på ungefär samma vis, LTIK tryckte tillbaka Väröbacka, som endast hade kraft nog att sticka upp vid ett fåtal tillfällen. Det kändes aldrig riktigt farligt. LTIK fortsatte också att skapa möjligheter. Mattias Olofsson provade skott och tvingade målvakten att sträcka på sig igen. Emil Olsson sprang sig fri längs kanten och spelade in bollen mot Fredrik Wersch, som aldrig fick ordning på avslutet. Mattias Johansson kom fri efter ett inlägg, men lyfte bollen över målet. LTIK skulle få sitt rättvisa ledningsmål. Ola Nilsson fick bollen till vänster, en bit utanför straffområdet. Ola siktade och skruvade sedan mycket fint in bollen i krysset otagbart för målvakten. Vackert! Matchen kändes nästan avgjord då V inte hade särskilt mycket krafter kvar. De lyckades dock skrapa fram en hörna i sista minuten och tryckte fram hela laget plus målvakten. Det blev lite nervöst, men den blev resultatlös och strax efter blåste domaren av matchen. Omedelbart efter slutsignalen fick vi reda på att Glommen slagit Frillesås med klara 3-0, alltså knep de andraplatsen i gruppen. Glädjen över vinsten sveptes undan bara ett fåtal sekunder efter matchen.

Det känns tråkigt, så klart, att vi inte fixade det här. Jag var nästan helt övertygad om att vi skulle klara uppflyttning inför kvalet, vi borde gjort det också. Vi har varit klart bäst spelmässigt i alla tre matcherna, men vi har inte gjort tillräckligt med mål på de chanser som vi skapat. Vi har helt enkelt inte haft marginalerna på vår sida. Men kval är kval, så det är bara att gratulera Frillesås och Glommen till uppflyttningen. Väröbackas tränare förklarade efter matchen att han tyckte att LTIK var det klart bästa laget i kvalet. En klen tröst naturligtvis när man ändå inte går upp, men ändå... Jag tycker att LTIK har kapacitet för div fem-spel, vi hade klarat oss utmärkt i den högre divisionen nästa år, det är jag övertygad om. Därför känns det grymt att vi inte får chansen. Fotboll är faktiskt inte alltid en rättvis sport... Vi kommer att ha ett minst lika bra lag nästa år som vi hade den här säsongen, så vi får väl fixa div fem-platsen då istället. Just nu känns det dock väldigt avlägset och långt borta. Det känns inte bra med en sådan här avslutning på säsongen, när den trots allt har varit vår bästa på fem år. Men så är det. LTIK har än dock varit kommunens klart bästa lag om man räknar ihop samtliga föreningars A- och B-lagsresultat. Det måste vi ta med oss till nästa säsong! 

//P.

Sista kvalmatchen

Hoppet lever och LTIK går såklart för vinst i sista kvalmatchen, det är det enda som gäller och nu tar vi oss an Väröbacka som låg i femman förra säsongen. LTIK måste vinna samtidigt som Glommen tappar poäng mot redan klara Frillesås. Förlorar Glommen med 1-0 samtidigt som LTIK spelar 0-0 mot Väröbacka så står tre lag på samma poäng och samma målskillnad. Då blir straffarna som slås efter matcherna helt avgörande och där har LTIK så här långt varit felfria. Förutsättningarna är inte de allra bästa eftersom att vi inte har det i egna händer och måste snegla mot resultatet i den andra matchen. LTIK har fört båda de andra två matcherna och varit det bättre laget spelmässigt och målchansmässigt. Problemet har varit målskyttet, vi har inte haft någon rikttig målskytt i laget under säsongen och inte öst in mål totalt sett i serien som de andra topplagen, även om det inte varit något stort problem tidigare då vi oftast gjort de målen som krävts av oss. Nu när det verkligen gäller har det dock kärvat lite, inget konsigt med det då de flesta offensiva spelarna är väldigt unga och förmodligen känner både en viss press och nervositet. Jag hoppas att Emil Olsson avgör mot Väröbacka med ett par mål, han har egentligen kapacitet för 15 baljor i en serie som sexan.

LTIK ställer förmodligen upp med följande lag:

Jonas Nilsson,
Ola Nilsson, Håkan Karlsson (K), Jim Nilsson, Conny Strömberg,
Mattias Johansson, Anders Kallin, Mattias Olofsson, Kristoffer Nilsson,
Henrik Olsson, Emil Olsson

Avbytare: Fredrik Wersch, Oscar Gustafsson, Miridon Berisha, Tim Jensen

Söndag:

Kval till femman:

LTIK-Väröbacka kl 14:00, L:a Tjärby IP

Ta chansen att se säsongens sista match i seriesammanhang i Laholms kommun! 30 kr i inträde, kaffe och kaka på biljetten. Välkommen!

//P.

Uppdatering...

...kommer.


Märkligt LFK-test

Så var då LFKs testmatch spelad, jag hann se första halvlek innan jag blev tvungen att sticka mot L:a Tjärby IP för avfärd mot Glommen. Den halvleken tyckte jag räckte gott och väl för att få grepp om både spelarna och LFKs situation. På pappret var det här den sämsta testmatchen jag varit på, förmodligen i realiteten också. Man blev ju väldigt förvånad när man fick läsa i tidningen vilka spelare som skulle testas. Jag hade i varje fall förväntat mig att spelarna skulle vara etablerade i de lägre serierna, men inte ens det. Nu höll den halvleken jag såg trots allt hyfsat tempo, spelarna som var på plats var i de flesta fallen små och kvicka, det hade såklart inverkan på tempot. Kvalitén på spelet lämnade dock mycket att i övrigt önska. Bäst tyckte jag att vita lagets högerback Andreas Martinsson var, han har varit duktig hela säsongen och är en av de få som behärskar spel i tvåan av de nuvarande spelarna i LFKs trupp. Även Emil Gustavsson var duktig på sin vänsteryttermittfältsplats i det gula laget och gjorde bl a den första halvlekens enda mål, storebror Petter avgjorde sedan matchen till de vitas fördel i andra halvlek med ett hattrick. Nedan följer genomgång av alla de testande spelarna, både kommentarer kring den halvlek jag såg och allmänna.


Kewar Bektari, Oskarshamn, målvakt. Såg ut att vara en riktig målvaktstyp, ganska stor, hyfsade fötter och lugn i sitt agerande. Håller i övrigt med LT-Tommy om den bedömning han gjorde i måndagens blad. Sattes inte på några svårare prov, men även jag lade märke till hans väldigt fina utkast. "Av allsvensk klass". Utkasten då... Blir en bra ersättare till Björn Olsson om LFK lyckas knyta honom till sig, kan säkert ta upp kampen med Markus Johansson om förstaplatsen mellan stolparna.


Markus Hultin, SIF, försvarare. Tillför vilket lag som helst, i vilket sammanhang som helst någonting. Härlig energi, stor pondus och verkligen en pådrivare. Men han tog aldrig en ordinarie plats i Sennan, varför skulle Hultin bli den rutinerade kraft som stöttar de yngre på plan i LFKs div. tre-lag? Dessutom är jag mycket tveksam om Hultin verkligen vill satsa själv, han kom tillbaka till SIF mitt under säsongen då han väl förmodligen tyckte att det räckte med spel i högre sammanhang. Dessutom ska det mycket till att han lämnar SIF nu när kamraten och klasspelaren Daniel Bergman återvänder till klubben. Hultin ser säkert framemot att få dominera sexan nästa år med Bergman och sitt SIF. Blir det LFK så blir det som mittback och inget annat, det var inte särskilt svårt för Hultin att glänsa under testet då han hade en Henrik Nilsson bredvid sig som definitivt inte hade en av sina bättre dagar.


Dennis Nilsson, TIF, mittfältare. I Dennis har LFK en spelare som man verkligen ska satsa på. Han är duktig och har varit duktig länge. Dominerade först med GIF/VIF, gick sedan till HBK där han fick en bra skolning och har de två senaste säsongerna varit ordinarie i fyran med Trönninge. Dennis borde, som jag tidigare skrivit testats redan förra året. Är blott 20 år gammal.


Rasmus Larsson, SBK, mittfältare. Jag är förtjust i Rasmus och har varit bekant med honom sedan jag var liten. Han har absolut kvalitéer för att spela i trean. Väldigt snabb och riktigt bra teknik. Är lite grann en medgångsspelare och behöver jobba på lägstanivån. Rasmus ratades inför förra säsongen, nu när laget har problem att få fatt i ett slagkraftigt lag passar det att ta tillbaka honom. Lågt! Rasmus tog illa upp när han fick lämna efter förra säsongen. Har endast gjort ett fåtal matcher för SBK i femman i år då han varit bosatt i Norge. Ganska osynlig i testmatchen, även om han som vanligt stod för några fina nummer. Naturligtvis långt ifrån fulltränad.


Daniel Nilsson, BKW, mittfältare. Har varit en av de bättre spelarna i sexan i år och den allra bästa i BKW. Känner själv att han har en högre nivå i sig, det tror jag också att han har. En spelare som är värd att satsa på för LFK. Gjorde inte något väsen av sig på testmatchen, men gjorde vad han skulle.


Manfred Walldén, BKW, forward. Ett märkligt val av LFK. Walldén har kvalitéer för högre sammanhang i framtiden. Har dock varit skadad i princip hela säsongen och behöver såklart en hel säsong i BKW, när han dessutom gör det bra, innan han ska kunna vara aktuell för LFK. Gjorde inte mycket väsen av sig under testen.


Markus Pettersson, BKW, mittfältare. Ett ännu märkligare val av LFK. Pettersson har inte platsat i BKW i år. Är trots allt kanske den spelare med allra bäst teknik i hela laget. Men seniorspel i sexan har inte riktigt varit Petterssons melodi, varför skulle då spel i trean vara det? Har troligtvis i princip bestämt sig för att gå över till LFK J ifrån BKW, så blir han testad i seniorlaget. Mycket märkligt! Så klart helt osynlig i testmatchen.


Arton Gjinovci, SIF, mittfältare. Har han platsat i SIFs A-lag under säsongen? Har inte spelat från start i någon av de matcher jag sett med SIF under året (fem st.), men suttit på bänken vid ett par tillfällen. Jag vet inte ett skvatt om honom och det är möjligt att han är duktig. Var enligt LT ett utropstecken under matchen, men ingen som jag lade märke till.


Markus van Horik, Lerkil, försvarare. Kan man knyta en spelare som varit ordinarie i trean till sig är det såklart bra. Det är bara att försöka få en påskrift så snabbt som möjligt för LFKs del. Dominerade på intet sätt under testen, men såg väldigt trygg ut från sin mittbacksposition.


Jonathan och Emanuel, Nigeria. Hade inte platsat i LTIKs A-lag. Den ene var liten, den andra var ett riktigt kraftpaket som kanske ska kolla om det finns någon plats i Halmstad Eagles över. Det är högst otroligt att LFK viger två platser i truppen åt de här spelarna.


Filip Josefsson, LFK J, försvarare, Anton Tideman, LFK J, mittfältare. Två stycken unga killar som redan nu har fått känna på seniorspel. Kul att LFK äntligen får fram lite egna talanger. Att de har en bit kvar till div-tre-spel råder det dock inga tvivel om. LTIK slog det P17-lag som dessa båda gossar spelar i med 9-0 under sommaruppehållet. Det märktes ju att Josefsson och Tideman var de två bästa spelarna. Men även de hade grova problem att mäta sig med LTIKarna, framförallt fysiskt.


Följande spelare var tilltänkta men kunde inte vara med under testmatchen:


Martin Brunbäck, VBoIS, mittback. Jag köper det här LFK-valet. Brunbäck är en etablerad div. sex-spelare som gjort det bra i BoIS under ett antal säsonger nu. Snabb, stark i kroppen och bra placeringsförmåga. Frågan är bara om Brunbäck överhuvudtaget är intresserad av spel i trean. Är enligt uppgift egentligen totalt ointresserad av fotboll.


Simon Vedin, LTIK, forward. Väljer Simon LFK-spel nästa säsong så har han alla möjligheter att ta en ordinarie plats i startelvan om han bara pallar med spel i ett högre sammanhang rent mentalt. Hade troligtvis dominerat och varit en av de mest tongivande i testmatchen om han kunnat medverka. Frågan är bara om Simon, som är nyss fyllda 18 år, verkligen vill bli en stöttespelare i ett LFK, som av allt att hittills att döma kommer att få kämpa i botten av trean nästa säsong? Jag tror inte det! Och jag vill såklart ha kvar Simon i LTIK en säsong till. Även Ängelholms FF har visat intresse för LTIK-spelaren.


Anders Kallin, LTIK, mittfältare. Har varit ordinarie i trean tidigare och hade varit en jätteförstärkning för LFK. Nu har han i vilket fall flyttat till Stockholm och är förlorad både för LTIK och LFK.


Mattias Olofsson, LTIK, mittfältare. Varken Mattias själv eller LTIK har hört något från LFK om att de även detta år skulle vara intresserade. Trots det var han ett av de namn som Joakim Gunnarsson nämnde i LT. Erbjöds kontrakt förra året men tackade nej.


Tobias Lundgren, Nyköpings BIS, ytterback. Har varit ordinarie i tvåan under säsongen med BIS. Kan LFK knyta honom till sig blir det en kanonvärvning.


Följande lokala förmågor hade jag försökt få till LFK: Pontus Johansson, SIF, forward. Snabb stark och målfarlig. Finns mycket att utveckla, men potentail finns. Robert Cerwinski, SIF, ytterback. En offensiv spelare som blivit omskolad till ytterback. Snabb, rivig och frän i sin spelstil. Härlig karaktär och stor vinnarskalle. Behöver utveckla en hel del för att ta plats i trean, men det finns helt klart möjligheter. Mattias Ragnarsson, KIK, försvarare. Har varit en dominant i KIK länge trots att han bara är tjugo år gammal. Snabb, bra teknik och fin spelförståelse. Kalle Svensson, KIK, mittfältare. Har stor potential, bra teknik, kvick, stark och har bra spelsinne. Jonathan Pettersson, KIK, forward. Gör alltid mycket mål, tuff och väldigt snabb. Peter Carlsson, KIK, forward. Är förmodligen förlorad för LFK. Man missade att testa honom föra året. Jag vet att Peter blev besviken och tyckte att LFK kunde dra åt skogen och istället funderade han på Markaryds div. två-lag. Nu blev Peter kvar i Halmia och flyttade sedan till KIK en bit in i säsongen. ISH och Peter har en överenskommelse att Peter ska återvända dit om han vill uppåt igen. Så LFK blir det nog inte. Henrik Fridberg, KHFF, forward.  En riktig måltjuv med få svagheter som fotbollsspelare. Hade varit jätteintressant för LFK. Håkan Karlsson, LTIK, försvarare. Har varit fullständigt dominant i vissa matcher och bra i resten, har få övermän som mittback och väldigt få svagheter som spelare. Hade inte tvekat om han blivit tilfrågad om testspel med LFK.

Samtliga de här spelarna är i bra ålder, Jonte och Mattias är 20, de andra är 23 eller 24 år gamla. Det finns inget som säger att de själva vill, men en förfrågan kunde man alltid göra. Enligt Joakim Gunnarsson hade inte någon spelare tackat nej till testmatchen. Det känns bara för fattigt att de spelare som verkligen varit bra inte ens fått ett samtal.


Finns det ingen innermittfältare/mittback som är etablerad och rutinerad från högre sammanhang att få tag på? Det är säkert svårt, men det som LFK framförallt behöver, talanger och unga spelare har man så att det räcker och blir över.
 
Patrik Philipson, Mats Gustavsson och Peter Andersson har ingen angenäm uppgift framför sig. Det enda som kan locka spelare till LFK tror jag är att just få träna under de här tre som har mycket kunnande tillsammans. I övrigt finns det nog inte så mycket som lockar. Kommer en spelare i LFK nästa säsong att få betala för att få spela fotboll på div. tre-nivå? Kommer de i alla fall gå jämnt upp och inte förlora på de uppoffringar som det kräver att spela på div tre- och två-nivå? Kalmar FFs målvakt Petter Wastå, som inte för alltför längesedan spelade i div. två med sitt KFF förklarade att den perioden, om han jämförde med spel i Allsvenskan, kunde ses som ett totalt mörker. Nästa lika mycket träning som på högsta nivå och dessutom arbete och familj utanför. Det är ingen dans på rosor att spela i tvåan och trean, samtidigt är det en chans att få ögonen till sig för att på sikt kunna gå ännu högre.

Jag undrar om inte alla de tre tränarna i LFK kommer att platsa själva på plan i det lag som kommer att ställas på benen i den första seriematchen nästa säsong. Nu tror jag väl inte att Peter och Patrik kommer att spela. Men jag tror tyvärr att de hade platsat!

//P.


Resultat kval

Glommen-LTIK 0-0

Straffar: Glommen-LTIK 4-5
Målskyttar LTIK: Henrik Olsson, Mattias Olofsson, Mattias Johansson, Anders Kallin, Ola Nilsson

Glommen inledde matchen på ett bra sätt och tog omgående tag i taktpinnen. Det märktes direkt att man var ett spelande lag som gärna körde på kortpassningsspel. LTIKs försvar var som vanligt stabilt och släppte inte till några onödiga målchanser trots Glommens övertag. Vinden höll dock på att ställa till det vid ett par tillfällen då bollen otäckt stannade mellan Jonas Nilsson i LTIK-målet och backlinjen. Efterhand kom LTIK in i matchen på ett bättre sätt. Mattias Olofsson och framförallt Anders Kallin tog tag i det på mitten och nu skulle även LTIK bjuda på några fina kombinationer. Glommens vänsterkant var något svag och det utnyttjade Mattias Johansson och Simon Vedin. De där klara målchanserna uteblev dock. Vedin var den som var hetast framåt för LTIK och han skapade halvlekens, kanske matchens bästa målchans på egen hand då han från håll gick på skott och rammade ribbans undersida. LTIKs nästbästa chans i den första halvleken fick Ola Nilsson efter en hörna, Ola fick fritt skottläge, men träffade inte där han tänkt sig.

Även i inledningen av andra halvlek var Glommen något bättre, LTIK hade svårt att hitta positionerna och man tappade mitten. Glommen tilläts komma till ett antal hörnor, de blev dock aldrig hyperfarliga. LTIK kom precis som i första halvlek igen och man skapade tillräckligt många chanser för att det skulle rassla till. Både Mattias Olofsson och Fredrik Wersch fick utmärkta lägen från liknande positioner när de blev frispelade snett inåt bakåt. Wersch och Emil Olsson var på väg igenom vid ett varsitt tillfälle. Wersch stoppades i sista stund, medan Emils något tama avslut räddades av bortamålvakten. Simon Vedin skapade halvlekens bästa möjlighet då han fint skar in från vänsterkanten och bara skulle placera bollen bredvid Glommens keeper med högerfoten, avslutet gick dock över.

Glommen stack upp och en spelare i hemmalaget gick på skott utifrån, bollen styrdes på spelare framför Jonas Nilsson i LTIK-kassen, som gick åt fel håll, men som trots det lyckades få en tå på en fot på bollen och styra skottet utanför. Klassräddning! Glommen rotar också fram en straffsituation då det blir lite kaosartat i LTIKs straffområde för en stund. Glommenspelarna ville ha det till hands på en LTIKare. Domaren och LTIKarna var dock överens och straffsparken uteblev. Strax efter firar LTIK mål, Anders Kallin lyckades gå förbi ett par försvare plus målvakten nere vid det högra hörnet och rullade in bollen i öppet mål. Kallin blev dock avblåst för offside, mycket tveksamt. Det såg inte ut att vara offside från där avbytarbåsen var placerade och LTIK-supportrar som satt i linje hävdade att Kallin var på rätt sida. Tungt! En stund senare blåste domaren av matchen.

Kampen var relatativt jämn spelmässigt, viss fördel LTIK. Med tanke på de chanser som skapas bör vi egentligen vinna den här matchen med ett par mål. Det känns dock tyvärr inte som att det här är LTIKs kval, även om chansen till uppflyttning fortfarande finns. På pappret och även på plan så var det här mötet en kamp mellan kvalets två bästa lag. Trots att Frillesås vann sin match och är klara för femman. Förmodligen så blir det så att bara ett utav lagen LTIK och Glommen får följa FFF upp, om det nu inte blir tre lag som får kliva upp. Skönt nog får LTIK hemmamatch i sista omgången mot Väröbacka. Söndag kl två spelas matchen.

Den efterföljande straffsparksläggningen vann LTIK precis som förra helgen säkert. Jonas Nilsson gjorde en räddning och var mycket nära på två straffar till, samtidigt som LTIKs straffskyttar var säkra vid elva meter.

Så här skriver Glommen om matchen:

Inga lätta väderförhållande att försöka spela fotboll i, blåst, regn och en något sur plan. Det var ett revanschsuget Lilla Tjärby som kom på besök efter sin poängmiss mot Frillesås. Lilla Tjärby visade sig bli en tuff motståndare för hemmastarka GIF, gästerna var dom som var hetast inledningsvis i medvinden. Man skapade en hel del hörnor och kom även fram i ett par bra lägen men dom avsluten som man avlossade var allt annat än farliga men ett av skotten klingade till i ribban och Lilla Tjärby var helt klart bäst i första halvlek, samtidigt som GIF underpresterade och bara åstadkom ett skott (!) på mål under halvleken. Lilla Tjärby gjorde det svårt för GIF genom att krympa ytorna för uppspelen.

I paus var det besvikna GIF-killar som inte kommit upp i normal standard, men en uppryckning skulle ske när GIF i den andra akten startade i medvind, chansmässigt började det jämnas ut och Joakim Gustavsson hade ett jätteläge som bortamålvakten Jonas Nilsson räddade med tåspetsen, det skulle bli starten på den bästa perioden i matchen för GIF, L:.a Tjärby satsade på 3-manna anfall och det blev mer ytor på mitten för GIF, nu hade GIF flertalet hörnor och kontringarna från gästerna var så när att resultera i något farligt, men siktet i avsluten var fortsatt dåligt (tack o lov).

Sista kvarten blev rena vilda-västern-fotbollen, med chanser åt båda hållen. Och det kunde slutat hur som helst, GIF hade en dubbel straffsituation i slutet som den annars utmärkta domartrion missade. Detta var GIFs 12.e tävlingsmatch på hemmaplan utan förlust, Lilla Tjärby var bra med en central mittfältare
(nr 4) som förmodligen var den bästa motståndare GIFs mittfältsduo mött i år och tränar Lilla Tjärby bara avslut i veckan så slår man Väröbacka.

Frillesås-Väröbacka 1-0

Vi får se vad det här resultatet innebär för framtiden. FFF är klara för femman och man möter Glommen i sista omgången. Glommen säkrar vid vinst en andraplats i gruppen och följer FFF upp. Vid oavgjort eller förlust för Glommen, samtidigt som LTIK vinner så kniper LTIK andraplatsen.

//P. 

Team Bjäre & LFKs testmatch

Båstads GIF och Torekov kommer att slås ihop till en förening, den nya klubben kommer förmodligen att döpas till Team Bjäre, eller något liknande. Båstad trillade ner från femman till sexan denna säsong, även Torekov drabbades av degradering, från trean till fyran. Team Bjäre kommer att ta Torekovs plats i division fyra och siktet är inställt på att bli, i varje fall ett stabilt division två-lag. Laget kommer att ha god ekonomi och man kommer att kunna erbjuda spelare lukrativa kontrakt för att vara på division fyra-nivå.


Torekov spelade bara för några år sedan i femman, enligt rykten pumpade sedan ett antal kapitalstarka sommargäster in pengar i klubben då de här sommargästerna ville njuta fotboll på lite högre nivå under sin semester i sommarpärlan. Laget klättrade med hjälp av några nya skickliga spelare upp till trean, där det dock, som skrivet blev stopp och degradering. Jonas Axeldahl som varit en av de skickliga spelarna som stått under kontrakt med Torekov har nu valt att sluta i föreningen. Men i o m sammanslagningen med Båstad ökar såklart förutsättningarna för att bli ett lag som är stabilt i högre serier än fyran.


På vilket sätt rör den här sammanslagningen Laholmsfotbollen då? Jo på följande vis: endast sex stycken spelare ur Båstads trupp blev erbjudna kontrakt av sammanslagningen. Övriga spelare ifrån Båstad sägs vara på väg till närmsta grannen Hasslöv (!). HIS tränare Carlos Fragoso spelade själv i Båstad innan han tog tränarjobbet i HIS och är därför väl bekant med de nu klubblösa före detta Båstadspelarna. Naturligtvis välkomna nyförvärv till klubben som så länge varit sämst i kommunen. Två utav Båstads bättre spelare den gångna säsongen, Sven Thomsen, tidigare bl a LFK och Thomas Karlsson, tidigare SIF, blev erbjudna kontrakt av Team Bjäre, båda två tackade dock nej och finns tillgängliga för klubbarna runt om i kommunen.


Team Bjäre uppges vara intresserade av ett antal spelare ur LFKs trupp, två stycken skall redan ha kontaktats och blivit erbjudna kontrakt. Hur många av LFK-spelarna kommer att kunna tacka nej till ett lukrativt erbjudande från sammanslagningen trots att man får stiga ner ytterligare ett pinnhål i seriesystemet? På sikt är såklart förutsättningarna betydligt godare för Team Bjäre än för LFK att bli ett lag som är stabilt i högre sammanhang med tanke på föreningens goda ekonomi. Dessutom ryktas den nya sammanslagningen vara överens med HBKs Magnus Arvidsson om ett kontrakt som sträcker sig över i varje fall nästa säsong. Arvidsson bor i området och blir naturligtvis en bra förstärkning.


Samtidigt har nu LFK fått klart med Patrik Philipsons två assisterande tränare då man lyckats engagera den nu i truppen spelandes Mats Gustavsson och den gamle storspelaren Peter Andersson. Det känns som att den här trion kommer att bli riktigt bra, det finns erfarenhet från plan så att det räcker och blir över. Frågan är dock vad för material de får att jobba med till nästa säsong? Förutom Team Bjäre så finns säkert Halmia i huvudet på någon eller ett par av de bättre spelarna i truppen.


Halmia sägs dock ha varit och tittat på LFK och ska sedan något kaxigt förklarat för LFKs sportchef Joakim Gunnarsson att ingen från LFKs trupp skulle vara intressant för Halmia. Lugnande besked för sportchefen naturligtvis, samtidigt undrar man ju om ISH återigen drabbats av storhetsvansinne och hybris. Det som nu heter division två är faktiskt inte mer än Sveriges fjärde högsta division om man räknar på det. ISH har lång väg att vandra för att bli det lag man en gång var. Naturligtvis är det så att i varje fall LFKs Jacob Persson, Robert Nilsson och kanske även Petter Gustavsson hade gått rakt in i ISHs startelva som spelade under säsongen.


Petter tror jag blir kvar i sin moderförening, Robert och Jacob är jag mer osäker på. Båda två bor i Halmstad, Jacob pluggar i Halmstad och Robert jobbar i samma ort. De här två killarna har dessutom div två-nivån i sig och kommer att ha goda möjligheter att slå sig in i ISHs representationselva, vilka nyförvärv de än får. Möjligheten till lite extra pengar lockar säkert också. Tobias Lundgren från Nyköpings BIS har tränat med LFK under hösten och är såklart högaktuell för en övergång. Även ISH lär dock vara intresserade av den skicklige ytterbacken. Nu har LFK en liten fördel i o m att Tobias studerar tillsammans med Kim Einarsson på HH. Det är självklart en fördel om man har kamrater i laget. Denna Tobias gjorde ett par träningar med LTIK efter uppehållet i somras då en av hans kamrater, Jacob Carlmalm från Nyköping lirar i LTIK. Att det är en klasspelare som är något för bra för sexan råder det inget tvivel om.


Förutom Tobias har också Daniel Nilsson, BKW och Dennis Nilsson, Trönninge tränat med LFK under hösten. Det är två spelare med lokal anknytning som säkert skulle klara sig bra i trean om de fick chansen. Det ska bli intressant att se vilka övriga spelare är som LFK är intresserade av på lördag i den årliga testmatchen. Att man behöver fylla på spelare råder det inget tvivel om, många har lämnat under säsongen och fler lär det bli. Förutom Daniel Nilsson, ska även BKWs Manfred Walldén vara med i testmatchen, något märkligt enligt mig då Manfred varit skadad under stora delar av säsongen och därför inte varit med till någon reda under seriespelet. Att han är en stor talang råder det dock inga tvivel om. Även VBoIS mittback Martin Brunbäck sägs vara inbjuden. LTIKs Anders Kallin och Simon Vedin var också inbjudna för att testas, båda tvingades dock tacka nej p g a LTIKs stundande kval.


Jag har alltid undrat vad LFK går på när de bjuder in spelare till de här testmatcherna, det känns som att det är mycket på chans, någon rekommendation av en gammal uv inom föreningen. Hur bra koll har egentligen LFK på de mindre klubbarna? Det är väldigt sällan som man ser folk från LFK vid de lokala sammandrabbningarna. Men testmatcherna har alltid varit något speciellt och lite av en höjdpunkt för mig personligen. Jag har inte missat många tester sedan år 2000.


Jag minns ganska väl den första matchen jag såg, spelare som Jimmy Håkansson SBK, Björn Olsson GIF/VIF, Fredrik Blixt, LTIK, Martin Berndtsson och Ola Jönsson, KHFF, Jonas Axeldahl, Häcken samt Conny Strömberg, Henrik Brunbäck, Xhevdet "Duka" Sumiqi, Patrik Marku och en väldigt ung Besart Mazreku, samtliga LFK J testade på matchspel i LFK uppmixade med de egna spelarna ledda av Magnus Haglund. Ola och Björn erbjöds kontrakt och hoppade på LFK-tåget, båda två lade dock av och gick tillbaka till sina moderföreningar innan serien hade kommit igång. Conny, Duka och Besart fick också kontrakt med A-truppen, Conny och Duka stannade i en säsong, medan Besart som bekant stannade ända till mitt i den här säsongen.


Nu är det som skrivet dags för ytterligare en testmatch och förrådet behövs verkligen fyllas på. Besart, Sebastian Hansson, Karl Sjöström, tvillingarna Erlandsson och Amayac Hamici har försvunnit under året. Björn Olsson (andremålvakten) sägs söka sig bort, även Göran Medjed funderar över framtiden, liksom nämnda Jacob och Robert. Dessutom ryktas Peter Joza sluta helt med fotbollen och ÄFFs U-lag vara intreserade av Emil Gustavsson. Det ska verkligen bli spännande att se vilka som blivit inbjudna, det lär väl stå i lördagens LT. Jag hoppas att matchen spelas tidigt under förmiddagen så att jag hinner se lite innan det är dags för avfärd mot Glommen med mitt LTIK.


//P.


Kvalmatch två för LTIK

LTIK möter Glommens IF borta i sin andra kvalmatch. LTIK siktar naturligtvis på vinst mot ett väldigt ungt och ganska målfarligt gäng som tydligen är minst lika närkampsvilliga som Frillesås var. Glommen spelade ett ett mot Väröbacka i första omgången. Ett bra resultat för LTIK som bekant förlorade mot Frillesås med uddamålet trots att man var det bättre laget. Det vittnar om en jämn kvalgrupp. Skulle LTIK vinna samtidigt som Väröbacka slår Frillesås så har LTIK förstaplatsen i kvalgruppen i egna händer i sista omgången. Det kan dock bli så att även ett tredje lag ur den här gruppen får ta steget upp, så även ett oavgjort resultat för LTIKs del kan vara bra nog. Men vinst är som skrivet det vi går efter och hoppas på.

LTIK ställer prelimenärt upp med följande lag (att det är den här truppen som åker upp är klart, Mats Johansson har dock inte bestämt sig fullt ut när det gäller startelvan då konkurrensen hårdnat i och med Strömbergs och Kallins återkomst i truppen. Från förra veckan saknas Oscar Gustafsson som är sjuk), sär här skulle jag tro att det blir:

Jonas Nilsson,
Conny Strömberg, Håkan Karlsson (K), Jim Nilsson, Kristoffer Nilsson,
Mattias Johansson, Anders Kallin, Mattias Olofsson, Emil Olsson,
Henrik Olsson, Simon Vedin

Avbytare: Ola Nilsson, Fredrik Wersch, Miridon Berisha och Tim Jensen

//P.

Monday, monday

Tungt att vara LTIKare idag, att förlora mot ett sämre lag är oerhört hårt och något som LTIK varit förskonat ifrån tidigare under säsongen. Vi förlorade borta mot KHFF och hemma mot KIK för att de var bättre just de gångerna. Frillesås var tydligen inget bra lag alls, men släpper man in två hörnor och inte gör mål på sina egna chanser så kan det gå så här. FFF var tydligen så dåliga att Bosse-boll på läktaren hördes yppa -"Dom här hade för fan vi slagit!" Inget bra betyg till FFF med tanke på YBKs mediokra säsong.

Själv slapp jag se eländet. Stockholm var bra, jag hade trevligt. Bra hotell, god mat och dryck och trevligt sällskap. Försnacket på Café Opera var en upplevelse. Sladjan intervjuade i tur och ordning: Patrik "Bjärred" Andersson, Markus Allbäck och Henkes gamla radarpartner och Benficalegenden Masse Magnusson. Korta och ganska innehållsfattiga intervjuer. Den med Masse var bäst, mycket beroende på Masse själv.

Mycket kändisar blev det... Förutom de på planen och de som Sladjan intervjuade så fick man se Mat-Tina, Tommy "Hacke" Andersson, Olof Lundh, Alexander Skarsgård, Anders "Moneybrother" Wendin och Rolle Nilsson. Mat-Tina åkte samma plan mellan Ängelholm och Stockholm, de övriga fanns på Café Opera vid försnacket och såg sedan också matchen på Råsunda. Det måste vara ganska trevligt att vara kändis i Sverige, det är nog bara fördelar, de här människorna kunde helt ostört röra sig bland alla vanliga dödliga på Café Opera och Råsunda utan att bli störda på något sätt. Några blickar fick de såklart, men inte mer än så. Jag gillar Sverige! 

Skarsgård och Moneybrother satt endast ett par stolar bortanför mig högt upp på den norra kortsidan (förvånansvärt bra vy över planen). Hela familjen Skarsgård är tydligen inbitna Hammarbyare. Alexander var enormt engagerad under matchen, stod flera gånger upp och skrek ut sin ilska och glädje. Något jag som HBKare och klassisk "korvätare" nästan fann stötande. Tror inte att han var särskilt onykter, bara väldigt engagerad.

Själva matchen då? Jo Sverige var ju bra, många spelare överraskade positivt. Inledningen var riktigt bra och Portugal var skakat. Nisse och Seb hade några fina kombinationer på högerkanten, Zlatan fungerade bra som bollhållare och spelfördelare, Elmander jobbade som ett djur, Sidleds låg hela tiden rätt och vann mycket boll, Safari var grymt offensiv och kändes hela tiden på språng, bäst i Sverige var dock Majstro, det var vi som var på plats rörande överens om. Grym defensivt och väldigt elegant med bollen. Sämst tyckte jag Källström var, han sålde laget vid ett par tillfällen och kunde skänkt Portugal ett mål.

Portugal var en besvikelse, de verkade riktigt nöjda med en pinne väldigt tidigt i matchen och backade hem mycket, många spelare på rätt sida boll, hängslen och livrem som vissa väljer att skriva. Ronaldo var endast en skugga av det han kan vara. Grinig och gnällig, filmningarna var knappast värdiga en lagkapten. Portugal betraktas allmänt som ett av de bättre landslagen i världen, med tanke på det var de en stor besvikelse. Nu saknade de t ex Carvalho och Deco, men ändå, Sverige saknade så många fler och har inte samnma bredd, men låg trots det närmst segern. Elmander borde gjort i af ett mål. Det kändes som att Henke hade satt något av de där lägena om han hade spelat.

Det kändes lite märkligt att Lagerbäck inte gjorde något byte, nu fanns det kanske inte så mycket att slänga in. Men Berg kunde avlöst Elmander redan i sjuttionde, han hade jobbat som ett djur och klarade knappt av att ta emot bollen sedan matchuret passerat sjuttionde minuten. Även Holmén och Seb så slitna ut, valmöjligheterna var kanske inte sådär jättemånga, men ändå, på den nivån skiljer det inte jättemycket och en pigg spelare måste ju alltid vara till mer nytta än en som är helt slut.

Oavgjort mot Portugal är godkänt, men med tanke på hur matchen artade sig och med tanke på framtiden så blev det knappast ett önskeresultat. Det blir jobbigt framöver, först Portugal borta utan Zlatan som är avstängd och sedan Danmark. Jag skrev redan efter EM att jag trodde att det var sista mästerskapet på ett tag. Det står fast, jag tror tyvärr inte att Sverige tar sig till Sydafrika 2010. Hoppas gör man ju såklart, men det blir väldigt tufft.

Mår fortfarande lite lätt illa när jag tänker på LTIKs förlust och framförallt på sättet som vi förlorade på. Men hoppet är det sista som sviker en och det ska bli vinst i de två avslutande matcherna, sedan får vi se hur långt det räcker.

//P.  

Tung förlust för LTIK

LTIK-Frillesås 1-2 (1-2)
Målskyt LTIK: Mattias Johansson

Straffar: LTIK-Frillesås 4-2
Målskyttar LTIK: Henrik Olsson, Mattias Olofsson, Miridon Berisha, Mattias Johansson

LTIK började bäst och tog snabbt ledningen genom Mattias Johansson som distinkt tryckte in bollen med bredsidan efter fint förarbete av Henrik Olsson. Efter ca 20 minuters spel inträffar två olyckliga sekvenser för LTIKs del. Frillesås får två hörnor och båda resulterar i mål. LTIK lyckades inte vid någon av hörnorna få bort bollen från eget mål. Lite obeslutsamt där. LTIK har tidigare under säsongen inte släppt in ett enda mål på hörna.

Efter en kvart i andra halvlek får en Frillesåsare sitt andra gula kort och åker följdaktligen ut. Resten av halvleken blir det spel mot ett mål. LTIK skapar möjligheter, men effektiviteten finns inte där och FFF lyckas freda sig. Förlusten känns väldigt tung, resultatet får betecknas som mycket orättvist då LTIK var det klart bättre laget. Fotboll går dock ut på att göra mål och FFF gjorde ett mer än oss under denna match. FFF var stora, starka och stabila, försvarsmässigt var man ett hyffsat lag. Förutom målen lyckades man dock endast skrapa fram en enda målchans till värd namnet.

Vid de efterföljande staffarna var LTIK-spelarna som utsetts bombsäkra och man kunde enkelt ta hem dem då Jonas Nilsson gjorde två fina räddningar på FFF-straffar. Emil Olsson behövde aldrig slå LTIKs femte straff. Stämningen bland LTIKarna var så klart väldigt låg efter matchen. Den här förlusten sved verkligen. Men det är bara till att bryta ihop och komma igen. Möjligheter har vi fortfarande, men nu är det kniven på strupen i de två kommande kvalmatcherna.

Väröbacka-Glommen 1-1

Ett bra resultat för LTIK med tanke på den egna förlusten.

//P.

Dags för kval

LTIK tar sig an i tur och ordning Frillesås, Glommen och Väröbacka i kvalet till femman. Svårt att veta särskilt mycket om motståndarna. Väröbacka bör vara starkast då de som enda lag spelat i femman i år. De brottas dock förmodligen med ett lite sämre självförtroende än de andra tre lagen som ju hamnade i toppen av de tre div sex-serierna. Glommen slog vi klart i en träningsmatch tidigt i våras, men det kan vi knappast gå på nu, mycket har hänt under säsongen. Glommens lag är ungt, många spelare är födda på -90-talet och man har gjort ganska mycket mål för att komma trea. Frillesås som blir första laget ut för LTIKs del innehåller bl a ex-allsvenske Mikael Sandklev. Han lirar som någonslags spelfördelare på mitten, så där gäller det att ligga tätt. Även lillebrorsan Andreas Sandklev är duktig och är lagkapten samt mittback för samma lag.

Söndag:

Kval till division 5:

LTIK-Frillesås kl 14:00, L:a Tjärby IP

LTIK ställer upp med följande lag:

Jonas Nilsson,
Ola Nilsson, Håkan Karlsson (K), Jim Nilsson, Kristoffer Nilsson,
Mattias Johansson, Mattias Olofsson, Simon Vedin, Emil Olsson,
Henrik Olsson, Fredrik Wersch

Avbytare: Miridon Berisha, Oscar Gustafsson, Tim Jensen, Johan Andersson och Morgan Johnsson (reservmålvakt)

Conny Strömberg och Anders Kallin kan av olika skäl inte vara med i matchen mot Frillesås, båda två kommer dock med största säkerhet att finnas med i varjefall i truppen mot Glommen och Väröbacka.

Man kan såklart hoppas på storpublik då mötet inte kolliderar med någon annan lokal match, samtliga serier är ju nu avslutade. LTIK är det enda Laholmslaget som är inblandat i något slags kval. 30 spänn i inträde, kaffe och kaka på biljetten. Välkommen! Själv missar jag som skrivet matchen då jag befinner mig i Stockholm under helgen.

//P.

Borta - sisådär, hemma - oslagbart

Äntligen klar med den förbannade hemtentan. Svenska, avancerad nivå, litteratursociologi, en reflektion över att läsa i skolan och på fritiden utifrån tre stycken akademiska avhandlingar. Som vanligt låter det exakt lika kul som det är. Men, men nu är det gjort och saker har jag ju lärt mig. Hoppas att nästa kurs blir något mer inspirerande.


Jag klipper in ett stycke från min hemtenta helt utan någon anledning:

När man läser utvecklar man inte bara just förmågan att läsa utan också sitt tal, sin förmåga att skriva och lyssna. Heath myntade uttrycket literacy event vilket innebär att språk och litteratur inte kan isoleras, de beror på en rad samverkande faktorer. Att läsa, tala, skriva och lyssna är en helhet som hänger ihop och som lever i symbios med varandra. Heath menar dessutom med literacy event att vi präglas av den kulturkontext vi lever i bl.a. religion, värderingar, attityder, sätt att hälsa, sätt att förhålla sig till lärare osv. Detta är något som Heath tar stor hänsyn till i de undersökningar hon gör i de tre samhällen som hon besöker då hon gör sin studie.


Jag gillar Laholm, som stad, som samhälle, som kommun. Här är jag uppväxt, här vill jag leva och här ska jag dö. Tycker inte om att åka för långt iväg och framförallt inte under en alltför lång tid. Varje gång jag lämnar det här stället där jag är uppväxt så blir jag bara påmind om hur bra jag faktiskt har det därhemma. Jag tillhör inte de som inte varit någon annanstans, jag vet vad jag pratar om, i varje fall när det gäller mig själv. Har rest ganska mycket, både inom Sverige (Syd- och Mellansverige en hel del, men även norrland, Åre två ggr, Umeå två ggr) och ute i vida världen (läs Europa och USA (tre ggr)). Vet inte varför jag känner som jag gör riktigt, antar att jag är privilegierad som tycker bäst om just det ställe där jag råkade bli född. Det enda som möjligtvis skulle kunna få mig att packa ihop mina saker och flytta iväg härifrån skulle förmodligen vara kärleken till en kvinna, i övrigt finns det nog ingenting annat.


En stor anledning till att jag känner som jag gör är det att jag är rädd för att missa saker som händer hemma medan jag är iväg. Inte för att det händer så där otroligt mycket, men händer det något så nog fan händer det när man är iväg och nu har det åter hänt. Fick en fantastisk födelsedagspresent av grabbarna i laget plus en del "spelarfruar", en weekend i Stockholm, boende på fint hotell och som grädde på moset Sverige-Portugal på Råsunda med försnack på Café Opera med mat och dryck. Sladjan ska vara konferencier och intervjua olika fotbollsprofiler medan man sitter och schmäcker i sig mat och blir sådär lite lagom lullig. Som sagt en fantastisk present, en av de bättre jag fått, nästan i klass med Skeppshultscyklen jag fick av mina föräldrar.


MEN, men jag har lite svårt att glädjas åt den här upplevelsen i Stockholm då jag är väl medveten om vad jag missar på hemmaplan. På lördagskvällen missar jag Jonatan Jacobssons 25-års kalas i Hasslövs bygdegård, något som jag är oerhört besviken över, det kommer att bli en riktigt kul fest, det vet man ju. Sen på söndagen missar jag första kvalmatchen för LTIK mot Frillesås till femman. Katastrof! Men jag får försöka att nöja mig med Ronaldo vs Zlatan på Råsunda. Jag kommer såklart att ha kul när jag väl är på plats, men tankarna kommer att sväva iväg hemåt mer än en gång, både under lördagskvällen och söndagseftermiddagen. Men det pallar jag inte tänka på nu, man får ta det som det kommer! 


Undrar förresten hur Joel Johansson ska få plats i Elfsborgs startelva nästa säsong. Hoppas att Haglund tänker skeppa en eller ett par av de forwards som redan finns i truppen, för som det ser ut nu så finns det ju redan fem stycken skickliga anfallare att välja mellan: Lasse Nilsson, Fredrik Berglund, Denni Avdic, Joakim Sjöhage och James Keene. Precis som samtliga de här, förutom möjligtvis Avdic då, så är ju också Joel en liten snabb spelare som är bäst i djupet. Nu har Joel en arbetsförmåga utöver det alldeles vanliga, större än samtliga de fem andra, men enligt mig så är nog alla de andra mer talangfulla fotbollsspelare än Joel.


Nu tillhörde jag dem som undrade vad Haglund sysslade med när det första nyförvärv han plockade till Elfsborg var Daniel Alexandersson ifrån samma FFF som ju nu Joel spelar för. Jag tänkte: vad fan ska han där och göra? Vid Elfsborgs guldår var sedan Alex den yngre en viktig byggsten i det lag som tog hem Allsvenskan. Hoppas att Joel möter samma öde. Måste naturligtvis vara inspirerande att komma till en av Sveriges "storklubbar", arenan är verkligen mäktig, nästan PL-klass på Borås-Arena. Lycka till Joel!

De enda spelare som Haglund överhuvudtaget funderade över att plocka med till Elfsborg ifrån LFK var Joakim Wulf och Anders "Slangen" Gustavsson. Nu blev det ju ingen alls... Men Wulf hade varit oerhört bra det året och Slangen hade fått sitt genombrott och varit helt grym mot slutet av den säsongen. Sedan kom skador och motgångar, sen skaffade han familj och nu dominerar han, 26 år ung, i BoIS i sexan.

Silly season är igång! Spännande och alltid lika kul. Framgång föder framgång och de klubbar som är i ropet har goda förutsättningar för att lyckas på "transfermarknaden". KHFF ligger såklart i kölvattnet, truppen behöver breddas, klubben är säkerligen inte nöjda med femman och vill säkert inom två år vara i fyran, om inte inom ett. Niazi Berami är ett intressant namn som fanns med på KHFFs testmatch, en hårt arbetande fotbollsspelare med bra passningsspel som varit i LFK alldeles för länge utan att ha fått chansen. Han borde lämnat inför förra säsongen enligt mig, div två var för tufft. Men nu är ju laget i trean. Ser inte Niazi sin chans att nu äntligen slå sig in i laget på allvar? Fast det blir såklart inte fel att lira med Jonte och Ola på mitten i KHFF nästa säsong heller. Lite mindre träning också... I övrigt verkar KHFF mest vara intresserade av spelare ifrån Markarydshållet, lirare jag har väldigt dålig koll på.

Ska bli spännande att se vilka spelare som Giffen bjuder in till årets Turkey Cup. RGIF - värvarlaget nummer ett i kommunen! Trots att föreningen är på dekis så är man ju fortfarande en av de få klubbar som kan erbjuda spel i femman häromkring till nästa säsong.

Inte heller LTIK ligger på latsidan, det finns krokar ute, men det gäller att sköta det snyggt. Jag är inte för värvningar Laholmsklubbarna emellan, framförallt inte om lagen ligger i samma serie. Det bästa är naturligtvis om de spelare som vill flytta på sig självmant söker sig dit de vill spela.

SIF har redan gjort klart med ett nyförvärv, det bästa de kunde få. Den förre tränaren och en av de bättre spelarna i föreningen någonsin har bestämt sig för att åter dra på sig den gröna tröjan. Daniel Bergman är en klasspelare på div sex-nivå och är säkert inte sämre nu än vad han var när han lämnade för Sennan där han varit helt ordinarie i både trean och elitfyran.

//P.


PS. Är ganska säker på att jag hade fått Den långe jäveln till bordsdam på Jontes fest. Det hade ju såklart blivit... a, intressant. Han är sån Jonte, lite lurig sådär. Lämpligt nog fyller han år på samma dag som han har festen. Jag passar på att redan nu gratulera, samt be om ursäkt för att jag inte kan deltaga på själva uppvaktningen. Grattis Jonte! DS.


Resultat ifrån helgen

Trist avslutning för fyra lag som haft en riktigt trist säsong.

Tvåan:

Fässberg-LFK 3-1
Målskytt LFK: Johan Gren

Fyran:

RGIF-Lidhult 0-1

Femman:

GIF/VIF-Centern 1-5
Målskytt GIF/VIF: Johan Svensson

Vapnö-SBK 2-1
Målskytt SBK: Kim Håkansson (straff)

//P.

Från en bloggare till en annan del II

Så har man då blivit tillägnad ett helt inlägg på Den långes blogg. Det är smickrande att så ofta bli omnämnd, känner att jag lyckats uppnå en viss status. Ett kort och ganska kreativt inlägg där citat satta ur sitt sammanhang är ställda mot varandra på ett sätt som gör att det ser ut som att jag talar emot mig själv. Som skrivet ganska kreativt... Nu hade väl det inlägget passat bättre som en kommentar på min blogg, i mina kommentarer. Inlägget i sig är ju inte särskilt skoj eller bra och ganska internt.

Nästan ovärdigt en bloggare av Den långes kaliber, för han är irriterande nog en ganska skicklig bloggare. Mycket bättre än mig, men jag har ju andra kvalitéer. Ni som irriterar er på den emellanåt dåliga svenskan och på slarviga stavningar i inläggen tycker jag ska lägga ner, han kan faktiskt skriva "på ett riktigt och rätt sätt" också (vad det nu innebär), det har han visat på Kornhults sida i de matchanalyser han skrivit efter varje match A-laget spelat. Det är helt enkelt Den långes sätt att blogga.

Jag tål mycket, det han skriver om mig rinner av mig likt vatten på en gås. Men när min förening på ett felaktigt vis kommer i kläm eller min trovärdighet sätts på spel måste jag naturligtvis försvara och förklara mig.

Den långe skriver:

Saxat från der Plog: 2008-06-02 15:01:49

"Skriver man om rykten är det viktigt att man skriver att det är just rykten. Den långe har nu i sin eftersträvan att försöka vara häftig och kontroversiell på LTIKs bekostnad förlöjligat sig själv"

"LTIK är "högskolelaget" nummer ett i kommunen"

"Nummer ett: bygg aldrig ett lag på killar från högskolan"

"Nr två: hör efter noggrant vad killarna vill och hur länge de kommer att ha möjlighet att lira med laget"

Saxat från der Plog 2008-10-03 15:10:19

"Anders Kallin (LTIK) Hade varit given som defensiv mittfältare i min elva om han fullföljt säsongen"

Den långe - Der Plog 1-0.

Saxat från der Plog 2008-06-02 15:01:49

"Enligt mig kunde en apa tränat KHFF i år och tagit upp dem i femman"

Saxat från der Plog 2008-10-03 15:10:19

"Peter Åberg, som inte "bara" lyckades vinna serien (det är aldrig lätt att vinna en serie), utan också har lyckats bjuda på bra fotboll i stort sett i varje match"

Den långe - Der Plog 2-0.

Hur ska du ha det?

Jo, ungefär så här ligger det till!

För det första så tycker jag att det vore direkt felaktigt att inte låta skickliga fotbollsspelare från Högskolan lira i LTIK om de vill det. Men man måste vara nogrann med att ta reda på i vilken utsträckning de kommer att kunna deltaga under säsongen, dessutom måste man se till att inte bli beroende av de här spelarna, man bör bygga ett lag på eget som man vet kommer att möjlighet att stanna i föreningen länge. Sedan finns det saker som man aldrig kan förutse och även "egna" spelare kan av olika anledningar bli tvungna att lämna under säsongen. Vi snackar om div sex, det finns saker som går före, t ex arbete, studier, familjen, flickvännen och eventuell värnplikt är olika saker som kan ställa till det för fotbollsföreningarna, men det får man ju köpa, det är som sagt div sex.

I fallen Erik Westerlund och Kristoffer Nilsson så visste vi att de förmodligen skulle lämna Halland efter examinan på HH i våras, i båda fallen gjorde dock dessa spelare klart för LTIK att de skulle finnas tillgängliga för spel under resterande tid av säsongen också, men att de ämnade lämna föreningen efter säsongen. Fine! Erik var inte ordinarie i startelvan då han lämnade Halmstad och har därför endast kallats ned då han verkligen behövts eller själv har velat. Man kan knappast kräva att en spelare ska pendla från Göteborg till Laholm för att sitta på bänken. Kristoffer däremot var ordinarie och kom också till de första matcherna efter uppehållet, fram tills det att luckan efter honom internt kunde lösas, med lite ommöbleringar i laget blev vi lika starka utan Kristoffer och inte heller han behövde längre pendla ner för att spela. Nu kom han i alla fall ner och spelade den sista och helt avgörande B-lagsmatchen - stort!

Fallet Anders Kallin är ett något annorlunda fall. Kallin började på HH föra läsåret och det var meningen att han skulle studera i totalt tre år, och hade då, om han inte valt spel högre upp, förmodligen också funnits tillgänglig för spel i LTIK under tre säsonger. Kallin fann dock kärleken under tiden och då flickvännen bor i Stockholm så har Kallin bestämt sig för att hoppa av sina studier för att flytta upp till henne. Detta har varit bestämt ett tag och Kallin har därför sedan en tid flyttat hem till Göteborg för att på så sätt frigöra studentlyan i Halmstad till någon annan. Detta var inget planerat, inte något som varken Kallin eller LTIK kunde förutspå, men något som ju kan hända, och inte bara "högskolekillar", det händer ju faktiskt även att "egna" spelare hittar kärleken och flyttar.

Då Kallin flyttat till Göteborg och dessutom spenderat en del helger i Stockholm så har han inte kunnat spela alla matcher på hösten. Han fanns dock med i nästsista matchen mot VBoIS och fanns även tillgänglig i mötet mot KIK, men i och med att den matchen blev i stort betydelselös så fattade LTIK tillsammans med Kallin beslutet om att han kunde stanna i Göteborg. Kallin kommer dock att finnas tillgänglig i två av tre kvalmatcher trots att han flyttat till Stockholm - stort!

Nu har det ju inte varit hela världen att Kallin inte varit med fullt ut under hösten, LTIK har inte byggt varken spelet eller laget kring honom. Även om det såklart alltid känns bra att ha med en så duktig fotbollsspelare i laget. Vi förlorade två matcher i våras, under hösten har vi dock varit obesegrade och när laget gjorde bästa prestationen under hösten mot AIK så fanns inte Kallin med. LTIK har en bred trupp, samtliga spelare lyfter sig om någon viktig spelare saknas och andra kliver fram och visar vägen. Vi har inte varit beroende av någon av högskolelirarna under säsongen, men de har tillfört mycket och har stor del i LTIKs framgångsrika år (serieseger för B-laget, tredjeplats för A-laget. Förra säsongen slutade båda lagen på nästsista plats).

Summering: Erik Westerlund och Kristoffer Nilsson lämnar LTIK efter säsongen då de båda fått arbete i Göteborg. Anders Kallin lämnar LTIK efter säsongen då han flyttat till Stockholm, inget planerat, men sådant som händer. Thomas Nilsson lämnar förmodligen LTIK efter säsongen då han hoppat av sin utbildning och söker jobb, inget planerat, men sådant som händer. Andreas Bladh spelar åtminstone en säsong till med LTIK då han har ett år kvar i Halmstad och dessutom äger en egen lägenhet i stan. Jacob Carlmalm fortsätter i LTIK en, eventuellt två säsonger till då han har två år kvar på högskolan. LTIK har dessutom tre stycken nya lirare ifrån HH som visat intresse för att spela i klubben nästa säsong. LTIK - högskolelaget nummer ett i kommunen. Det fortsätter vi gärna att vara, killarna från högskolan är skötsamma, intelligenta, ja i de flesta fall bra på alla sätt, de har ofta mycket att bidra med på flera plan.

Kan redan nu dessutom avslöja att LTIK tappar B-lagskaptenen och A-truppsspelaren, tillika min bror: Anders Jönsson till nästa säsong då han flyttat till Göteborg med flickvän för att arbeta. En "egen" spelare, sådant som händer, livet måste gå före fotbollen.

Jag står fast vid att en apa, eller en get kunde tränat KHFF i år och de hade vunnit serien i alla fall. Med Krille, Jonte, Ola och Fridberg i laget behövs ingen tränare för att vinna den lägsta divisionen i Halland. Jag tror dessutom att jag själv skulle klarat av att lotsa laget till en mer överlägsen serieseger genom att bedriva en enklare och mer rak anfallsfotboll. Med detta inte sagt att jag är en bättre tränare eller att jag skulle ha en större "fotbollshjärna" än Den långe. För det har jag alltså inte! Den långe har haft ett större syfte än att bara vinna serien i år, laget har lärt sig att spela och rulla boll på hans vis, genom mitten också vidare... Kan som sagt inte särskilt mycket om taktik och sådant. Han har helt enkelt förberett laget på framtida säsonger i högre divisioner där motståndarlagen är bättre och där ett eget spel verkligen behövs för att nå framgång. Därför har det ibland inte blivit så överlägsna segrar som man kanske hade trott innan säsongen och därför har laget också tappat några poäng. Just det här tycker jag är beundransvärt och därför blev också Den långe omnämnd som en av tre tränare till min Laholmselva.

Det är inte lätt att vinna en serie - det krävs en del tur också! Föreställ dig det här scenariot. Redan i första matchen för säsongen bryter Jonte benet då en av hans bättre kamrater och tillika tränaren i SIF får något rött i blicken, vilket han i princip får i varenda match, och sätter in en tvåfotare med dubbarna före på Jonte sedan KHFF-spelaren slagit en tunnel för mycket på sin kamrat och motståndare på mitten. Jonte borta resten av säsongen! Någon Fridberg kommer aldrig en bit in på säsongen. Helt plötsligt är KHFF inte ett dugg bättre än övriga lag på den övre halvan i serien och seriesegern samt Den långes "jobb" är rejält hotat. OBS!!! Detta var en påhittad historia av en person med ganska mycket fantasi (jag). Men det kunde faktiskt hänt! Nu är tur något som man enligt mig förtjänar sedan man lagt ner ett hårt arbete och är väl förberedd, men det finns alltid undantag och den där turen måste du alltid ha på din sida för att lyckas, så är det nästan alltid.

Följande stycke är kopierat ifrån kornhult.com. Den långes "förlängda arm" (lagkapten) på plan tackar för säsongen. Jonatan Jacobsson är kaxig på ett skönt sätt, det är inte Den långe.


Tack för en mycket bra säsong!


Trycket på oss i början av säsongen var stor, folk utanför KHFF trodde att vi skulle vinna allt hur lätt som helst. Vissa tyckte t.o.m. vi skulle vinna varje match med tvåsiffrigt. Nu vet vi som håller på med fotboll att det inte bara är att göra det. Framförallt inte när 14 av 18 matcher är derbyn. Alla ville slå oss, ingen vill förlora med tvåsiffrigt mot oss, med andra ord; alla lagen var riktigt taggade när de skulle möta oss.


Vi började året riktigt bra, fin vinst i Skogaby Cupen där vi direkt visade vilket lag som var bäst. Sen den smått otroliga vinsten uppe i Ockelbo. Helt underbart! När vi kom fram och tittade på den första matchen så trodde jag inte vi skulle ha en chans. Om man jämför de lagen med lagen i Skogaby Cup så är det väldigt, väldigt stor skillnad. Mest div. 4 lag, något div. 3 lag och några div. 5 och 6 lag. Men mot bättre motstånd så höjde vi oss ett antal steg till, kompakt och stabilt försvarsspel och härligt kontringsspel framåt. Något av det största jag varit med om! Sen kom bakslaget i Markaryd där vi inte var med på banan överhuvudtaget, men det skiter jag i efter helgen i Ockelbo.


Träningsmatcherna var överlag bra, vissa matcher var vi inte lika nöjda med som andra men de flesta gick bra. Framför allt är det matchen mot Markaryd som har fastnat, den ställde upp med sitt A-lag i första halvlek och deras B-lag i andra. Med andra ord så visste vi att det skulle bli en väldigt tuff match. Alla var väldigt laddade och vi gjorde en kanon halvlek mot deras A-lag som ju ändå spelar i div. 2, det stod 1-1 i halvlek och i andra tycker jag det var vi som skapade chanser och kunde ha vunnit matchen men det blev 1-1. Mycket imponerande att spela 1-1 mot en div. 2 klubb. Tror kanske inte vi hade vunnit över ett div. 2 lag i längden men vi visade med denna match att vi kan spela väldigt bra när alla är laddade. Johansson var alldeles lysande i målet, Per J var hur nervös som helst innan matchen men löste sin vänsterbacks plats hur bra som helst. Även Johan N i mitten gjorde ett oerhört jobb, det är inte kul att ha Johan i ryggen en hel match! Men framför allt så gjorde vi ett fantastiskt jobb tillsammans. Bästa matchen i år!


Sen när tävlingsmatcherna började så slog vi ut ett lag efter det andra i DM, först Serbiska med 4-0 sen div. 4 laget Hyltebruk med 2-1. Det tog tyvärr stopp mot Skrea där vi förlorade med 3-1. Skrea är ett bra lag som vann 5:an överlägset, vi gjorde en mycket bra match och var nära att slå ut dem. Skreas tränare sa efter matchen att vi var det bästa laget de hade mött i år, inte illa! Även matchen mot skrea var en av de bästa i år! Väldigt bra spel där alla kämpade tillsammans och gjorde det mycket svårt för Skrea. Härligt!


Serien vann vi, till sist nästan överlägset.. Första matchen mot Skottorp var en bra div. 6 match med högt tempo. Det var längesedan jag var så nervös inför en match, är nog också en av de matcher där jag är minst nöjd med mig själv. Men vi vann till sist efter mål av Berra och det är ju det viktigaste. Efter Skottorps matchen så tycker jag bara vi blev bättre och bättre, enda problemet i början var att vi inte gjorde så mycket mål. Sen värva vi Henrik Fridberg och då var det problemet löst. Matcherna blev kanske inte så lätta som många trodde men vi vann ändå komfortabelt i det flesta matcherna under våren. Framför allt i slutet av våren tyckte jag vårt spel kom igång ordentligt, alla visste sina positioner och vi fick ett bra samarbete mellan lagdelarna. Kanske gick det lite för lätt i slutet av våren för vår enda "plump" kom i första höstmatchen mot Örnia. Vi ställde helt enkelt ut skorna och trodde att vi skulle vinna lätt, men nej. Örnia var bra och visste hur de skulle spela mot oss, mur framför det egna målet och sen kontra. Nog om den förlusten, vi var dåliga och skulle naturligtvis vunnit!

Alla lagen hade tydligen gjort sin läxa för under hösten blev det mycket "mur och sen kontra". Tycker nu i efterhand att vi kanske skulle kunnat lösa dessa murar på ett bättre sätt, men vi vann! Lilla Tjärby och Knäred som vi kryssade mot tycker jag är två bra lag och jag har väldigt svårt att tro att mycket bättre div. 6 matcher spelats i Laholms kommun. Kanske t.o.m. i Sverige! Lilla Tjärby är ett lag som framför allt är väldigt bra bakåt, sen har de ett par spelare framåt som har mycket talang och säkert kan bli ännu bättre. Knäred är ett stabilt lag som är väldigt jämna över hela laget, många av dem har spelat ihop i en längre tid och det märks. Ungt lag som med lite vilja kan bli ännu bättre, har även ett par kvalité spelare som kan spela högre.  Men eftersom vi vann serien så är vi tydligen ännu bättre :)


Sammanfattningsvis så tycker jag att vi vann serien helt rättvist och jag tror vi kan ligga i toppen på div. 5 med.


Inomhus säsongen var helt fantastisk men vinsten i Bilma Cup som största grejen!

I DM gick vi långt och slog bland annat ut div. 4 laget Hyltebruk.

Serien vann vi med 6 poäng (överlägset)! Bra start av våren men ännu bättre avslutning, sen var inte höstsäsongen lika bra men vi gjorde det vi skulle och höjde oss i de matcher som betydde nått.


Nu är det bara att ladda mot en ny säsong i 5:an som kommer bli mycket tuffare och det tror jag kommer att gynna oss. Jag hoppas att vi kan behålla samma trupp och kanske fylla på med någon spelare.


Tack spelare och ledare för att ni hjälpte mig att vinna min första serie som senior!


// En mycket nöjd och stolt kapten!


Hoppas att det dröjer innan jag behöver göra Från en bloggare till en annan III. Har man tankar, funderingar eller åsikter rekommenderar jag kommentarer eller mail. Jag är stolt över att ha varit en bidragande faktor i Den långes beslut om att åter börjar blogga. Han är som sagt en skicklig bloggare och trots att våra bloggar är väldigt olika, VI är väldigt olika, så är den en bra motvikt och en drivfaktor för mig och för mitt bloggande. Så länge det inte blir för mycket... Jag har väl förmodligen, kan jag tänka mig, gjort så att antalet läsare ökat väsentligt på Petes blogg sedan tiden innan min blogg. Jag är glad över att kunna hjälpa mina medmänniskor, framförallt då ni som börjat läsa Den långes blogg p g a av mitt bloggande. Det är underhållande läsning.


Jag är ingen skogsarbetare, jag sågar inte gärna, här hyllas de som gjort något bra, de som gjort något dåligt omnämns helst inte alls. /Plogen


Plogens Laholmslag 2008

Precis som förra året tar jag ut en elva plus alldeles för många avbytare som jag tycker är värda ett omnämnande efter säsongens seriespel i Laholms kommun. Laget baseras framförallt på mina egna åsikter, men i de fall som jag varit tveksam, eller som jag tyckt att jag sett laget för lite så har jag tagit hjälp från personer inom de olika föreningarna.


Samtliga Laholmslag har med i varje fall en spelare på bänken. Startelvan domineras såklart av spelare från KHFF, KIK och LTIK. Inga spelare från LFK finns med då jag anser att de spelar på en så hög nivå att jämförelsen med spelarna i de lokala föreningarna blir orättvis. Även om det inte alltid skiljer särskilt mycket.


Det är inte lätt att ta ut ett sådant här lag, många spelare är duktiga. I år var det framförallt knivskarp konkurrens om mittfältsplatserna. Jag har formerat min laguppställning så att alla de som enligt mig har varit bäst fick plats, hur balansen i laget blev är en annan sak. Gå gärna in på kommentarer och formera din egen "drömelva", dessutom kanske du tycker att jag har glömt att nämna någon spelare. Trevlig läsning!

                                                               


Min Laholmselva:                                Jonas Nilsson (LTIK)


                                                                Håkan Karlsson (LTIK)    


               Mattias Ragnarsson (KIK)                                             Kristoffer Nilsson (LTIK)


                                              Daniel Nilsson (BKW)  Håkan Pettersson (VBoIS)

         Jonatan Jacobsson (KHFF)                                                                    Ola Jönsson (KHFF)
                                                                              
                          
                                                                   Peter Carlsson (KIK)

     
                            Henrik Fridberg (KHFF)                                  Jonathan Pettersson (KIK)


Målvakt: Jonas Nilsson (LTIK) Har varit oerhört stabil och jämn över hela säsongen. Jonas har gjort väldigt lite misstag och inga tabbar. Det jag mest efterfrågar hos en målvakt är just detta. Ta de enkla och halvsvåra bollarna, om en boll smiter in i krysset någon gång så tycker jag att det är ok. Jonas styrkor är fot- och linjespelet, men han tvekar inte på att lämna målområdet och komma ut trots att han är något kort i rocken. Har enligt mig varit sexans bästa målvakt i år.


Högerback: Mattias Ragnarsson (KIK) Försvarsgeneralen och lagkaptenen i Knäred var med på bänken i mitt Laholmslag redan i fjol. I år har han lotsat sitt lag till femman. Har spelat mittback hela året med KIK. Det gör han väl i princip i min trebackslinje också, men han fungerar lika bra som högerback. Teknisk försvarare, med bra uppspel och fina ledaregenskaper.


Mittback: Håkan Karlsson (LTIK) Har verkligen hittat rätt i sin roll längst bak. Har få övermän rent fysiskt. Tvåfotad, bra teknik och stark på huvudet. Fungerar lika bra som libero som markerande. LTIKs lagkapten och viktigaste spelare.


Vänsterback: Kristoffer Nilsson, (LTIK) Sexans mest följsamma och funktionella spelare. Oerhört svårpasserad, snabb, löpstark och med bra spelförståelse. Gör aldrig en dålig match, har haft stor del i LTIKs trygga försvarsspel under säsongen.


Högermittfältare: Jonatan Jacobsson (KHFF) Hade inte varit med i mitt lag om jag tagit ut det efter vårsäsongen. Men Jonatan tillhör såklart gräddan av spelare i sexan och han har verkligen tagit sitt ansvar som lagkapten under hösten och stått för många avgörande insatser. 15 mål som mittfältare är såklart helt ok. Komplett spelare på den här nivån.


Innermittfältare: Daniel Nilsson (BKW) Walldias bäste spelare under säsongen. Stor arbetskapacitet, fysiskt stark med funktionell teknik. Rör sig över stora ytor, är oerhört jobbig att möta. Bäste målskytt i BKW med sina sju mål.


Innermittfältare: Håkan Pettersson (VBoIS) Målfarlig mittfältare, 14 mål i serien, med bra skott och hårt jobb som signum. Jag tycker att han har överglänst parhästen Anders Gustavsson på innermittfältet i BoIS, även om det såklart var jämnt de båda emellan. Mitt lags mest rutinerade spelare efter Jonas i kassen. Lagkapten i BoIS.


Vänstermittfältare: Ola Jönsson (KHFF) Kornhult/Hishults bäste spelare under säsongen. Speldirigent på mitten, de flesta bollarna har gått genom Ola, han har sedan fördelat dem med bravur. Fin vänsterfot, bra spelsinne och säker straffskytt. 12 mål i serien.


Forward: Henrik Fridberg (KHFF) Jag tror att Fridberg endast spelat tolv matcher, han har i alla fall gjort 20 mål och det är såklart imponerande. Deltar inte alltid jättemycket i spelet, men när han gör det spelar han enkelt och behärskat. Är dessutom ganska lurig med bollen och målsinnet är det ju inget fel på, sylvass innanför straffområdesgränsen.


Forward: Peter Carlsson (KIK) Kom som en positiv överraskning till KIK från Halmia ett par omgångar in i serien. Det tog ett tag innan Peter kom igång, men han visade snart vilken skicklig spelare han är och i höst har han varit sexans bäste och dominerat i match efter match. En spelare som rör sig över stora ytor, väldigt svårfångad, snabb och teknisk.


Forward: Jonathan Pettersson (KIK) Skytteligavinnaren är såklart given i mitt lag. Har hittat ett fint samarbete med Peter Carlsson under säsongen och det är mycket tackvare detta samarbete som KIK kunnat avancera en serie. Väldigt kvick och smart spelare som är duktig med bollen och distinkt framför mål, missar inte många chanser när han få dem.


Tränare:  Mats Johansson (LTIK) Har fått ut mest av minst. LTIK kom nästsist i sexan förra året, i år kom laget trea. Är väldigt tydlig och pedagogisk. Samtliga i truppen vet hur de ska agera på alla positioner på plan. Är duktig på att se vad en spelare är bra på och utnyttja det. Hade det tufft då Johan Gustafsson strax innan han stack till LFK utsågs till lagkapten av Mats själv. Lyckades dock vända det till något positivt och LTIK blev stärkta som lag efter avhoppet (LTIK hade dock behövt Johans spettskvalitéer i ett antal matcher). Även Jonas Klippfors, som gjort ett bra jobb med KIK, Peter Åberg, som inte "bara" lyckades vinna serien (det är aldrig lätt att vinna en serie), utan också har lyckats bjuda på bra fotboll i stort sett i varje match och Ants Pärna, som fått köttarlaget VBoIS till ett spelande lag, tycker jag är värda ett omnämnande.

Det blir precis som förra året en massa avbytare, samtliga som spelat mer än tio matcher i LTIKs A-lag blir omnämnda då jag tycker att LTIK är det lag som fungerat bäst som just lag. Man har inte varit beroende av ett fåtal spelare som KHFF varit med Jonte, Ola och Fridberg eller KIK med Peter & Jonte. Samtidigt är det p g a att det inte funnits sådana spelare i laget som det blev en tredjeplats efter KHFF och KIK för LTIK. Dessutom är det en bra ursäkt för mig att slippa ranka mina kamraters insatser under säsongen, men jag tycker att alla har varit bra. Obserevera att jag inte tog med en enda spelare ifrån LTIK i förra årets Laholmselva, inte ens på bänken.


Avbytare:


Henric Johansson (KHFF) Har haft en ganska otacksam roll i KHFFs mål då han långa stunder fått stå sysslolös då bollen befunnit sig på offensiv planhalva. Han har tagit de bollar han ska ta och stått för några riktiga prakträddningar under säsongen.


Carlos Fragoso (HIS) Enligt flera sexans bästa målvakt. För mig är han lite väl mycket clown, det är väldigt mycket TV-räddningar på avslut som han lätt skulle kunna plocka in med skopan eller klistra. Men han har varit HIS bästa spelare under säsongen och har i många matcher räddat laget från större förluster. I övrigt i HIS så tycker jag att Fredrik Gustavsson är en duktig spelare som utnyttjar sina starka sidor på ett fint sätt. Omgivningen är dock alldeles för svag för att han ska lyckas.


Kristian Åkesson (KHFF) Det är inte lätt att dominera från mittbackspositionen när laget inte behöver försvara sig särskilt mycket. Men Kristian har styrt laget framför sig och har som vanligt varit lugn, trygg och säker med bollen. En spelare som gör sina lagkamrater bättre.


Simon Nilsson (KHFF) En stor positiv överaskning i KHFF som vänsterback. Spelade inte hela säsongen p g a det millitära. Men hann visa prov på stort engagemang, löpstyrka och offensivlusta.


Johan Jönsson (KIK) Bra fysik, stark i närkamper och huvudspel. Har spelat markerande mittback framför Mattias Ragnarsson i princip hela säsongen. Kanske sexans jobbigaste spelare att möta för motståndarforwards, en retsticka med mycket tjuvnyp i bakfickan. Väldigt nära en plats i min startelva.


Jimmie Ivarsson (BKW) En spelare som varken jag eller Packi/Zoltan räknat med i årets BKW. Användbar som både vänsterrmittfältare och vänsterback. Bäst som försvarare enligt mig. Bra vänsterfot, tuff, löpstark, vill verkligen gå framåt.


Mikael Dahlgren (YBK) Den sammanhållande länken som mittback i YBK. Bra spelförståelse, följsam, duktig i uppspelsfasen. Var högermittfältare i mitt Laholmslag efter förra säsongen. I övrigt kan man nämna Niklas Nilsson och Magnus Bergman i YBK. Niklas är alltid stabil och Magnus sju mål imponerar med tanke på att YBK legat förankrade i botten av tabellen hela säsongen.


Daniel Hellsten (RGIF) Får personifiera det RGIF framförallt saknat under säsongen: träningsflit. Flera gånger har jag under året hört uttalanden som: "Hade alla bara varit som Hellsten så hade det här löst sig." Daniel vann träningspriset fem år i följd i LTIK innan han lämnade för RGIF. Missar väldigt sällan ett träningspass. Daniel glömde att laget hade träning mitt på dagen en röd dag och missade passet, efter träningen ringde Tony tränare och undrade om det hade hänt något. Är naturligtvis en duktig fotbollsspelare också med vänsterfoten som främsta styrka.


Markus Åkesson (KIK) Största överraskningen i KIK under säsongen. Klippfors har vid flera tillfällen lovordat sin defensive mittfältare. Bra närkamps- och huvudspelare med fin blick för spelet.


Kalle Svensson (KIK) Knäreds mittfältsmotor och speluppläggare. Duktig passningsspelare med bra teknik.


Joel Åkesson (KIK) Markus yngre bror har mest använts som ytter, men även som forward. Snabb, tuff och målfarlig, 10 mål i serien.


Anders Gustavsson (VBoIS) Dirrigenten i BoIS var inte långt ifrån en plats i min elva. Hal och väldigt svår att ta bollen ifrån, bra spelförståelse. 11 mål i serien.


Mattias Nätterqvist (KHFF) Spelaren som Den långe benämner som sin egen Gattuso. Energiknippet har tagit ett stort defensivt arbete i KHFF under säsongen, ger alltid 110%.


Robin Hansen (GIF/VIF) Har varit bäst sett över säsongen i GIF/VIF. En riktig slitvarg på mitten. De rutinerade Johan Svensson, Ulf Wernersson och Mikael Johansson är alltid jämna i sitt spel och Johan Stråhle har varit en positiv överraskning som yttermittfältare. Men GIF/VIF har totalt sett gjort en svag säsong. Robin får personifiera det unga GIF/VIF. "-Vi har helt enkelt inte räckt till i år, vi har varit för dåliga, men detta lag kan bli riktigt, riktigt bra om några år."


Kristian Johansson (SBK) En riktig innermittfältare och fältherre med stor arbetskapacitet, bra spelförståelse och två bra fötter. Gör alltid ett stort jobb. Atef Abou-Shakra har varit duktig framåt för SBK men direkt dålig i det defensiva arbetet, i övrigt omnämns ingen i SBK efter den svaga säsong laget gjort.


Pontus Johansson (SIF) Bäst i Skottorp under året. Fick inte spela forward till en början, när han så småningom sattes upp på sin rätta position kom både spelet och målen. 16 mål är jättebra med tanke på att SIF inte gått särskilt bra som lag.


Simon Vedin (LTIK) Bäste offensive spelare i laget under året. Har spelat på alla offensiva positioner och gjort det bra. Umgås på ett väldigt naturligt sätt med bollen och har under säsongen utvecklat både närkampsspelet och arbetsförmågan. Bäste målskytt i LTIK med 11 mål i serien.


Emil Olsson (LTIK) Har arbetat hårdast och sprungit mest i laget. Är själv besviken på sina sju mål, han hade hoppats på 15. Har dock en lite annorlunda roll i LTIK jämfört med den han haft i BoIS där han var målskytten och den spelare alla bollar skulle gå igenom. I LTIK har Emil tagit jobbet och låtit Simon Vedin och Fredrik Wersch glänsa. Simon sade redan tidigt under säsongen att Emil var den bästa forward han spelat med.


Anders Kallin (LTIK) Jonas Höjman är fortfarande den bäste spelare jag spelat med, men Kallin ligger inte långt efter. Maken till spelsinne har jag inte stött på tidigare. Ser långt innan alla andra var bollen ska hamna och ligger hela tiden steget före. Säkerheten själv i passnings- och mottagningsspel. Hade varit given som defensiv mittfältare i min elva om han fullföljt säsongen.


Mattias Olofsson (LTIK) Har hittat rätt i rollen som defensiv innermittfältare. Stor arbetskapacitet, fin teknik, duktig i huvudspelet och visar alltid upp en härlig glöd, dessutom mycket säker straffskytt.


Fredrik Wersch (LTIK) Förmodligen seriens kvickaste spelare, i kombination med sin styrka och fina balans blir han en mardröm för motståndarlagens backlinje. Har stått för några helt avgörande insatser i år men han kunde bli jämnare och skulle ibland inte krångla till det så mycket.


Conny Strömberg (LTIK) Har inte gjort sin bästa säsong totalt sett, men har varit riktigt bra mot slutet som vänsterback. Har få svagheter som fotbollsspelare, men framförallt så är han väldigt stabil defensivt, mycket svårpacerad.


Ola Nilsson (LTIK) Spelade innermittfältare i våras, kroppen höll dock inte riktigt ihop för liret där inne i mitten. Har spelat högerback hela hösten, där får han mer tid på sig och har stundtals dominerat med bollen och ofta kommit fram fint längs kanten. Ola är dock ingen vidare markeringsspelare. Offensivt blir laget starkare med Ola där bak, defensivt blir det dock något mer svagt.


Mattias Johansson (LTIK) Har något oväntat varit ordinarie hela säsongen. Mattias har spelat överallt förutom forward och målvakt, har gjort det lika bra överallt. En lojal och hårt arbetande hjälpgumma som gjort sin bästa säsong hittills. Mattias kan med tillförsikt se framemot kommande säsonger då jag tror att han kommer att vara som allra bäst när han är runt 30.


Oscar Gustafsson (LTIK) Väldigt kvick spelare som är på väg fram ur storebror Johans skugga. Är den i laget som tagit störst kliv framåt sedan förra säsongen. Har mognat och tagit för sig på ett helt annat sätt. Oscar har mest spelat ytter och forward men skulle i princip kunna bli hur bra som helst som högerback p g a sin enorma snabbhet. Yngst i laget, född -91.


Jim Nilsson (LTIK) Fortfarande seriens bäste huvudspelare, enorm spänst, något han framförallt utnyttjar i defensiven nu för tiden. Har delat sysslan som markerande mittback med Erik Westerlund under säsongen i LTIK. Bidrar också offensivt då han är säker med bollen och en duktig passningsspelare, såklart viktig både på offensiva och defensiva fasta situationer.


Erik Westerlund (LTIK) Stark närkampsspelare med bra skott. Var allra bäst i LTIK de inledande omgångarna av serien. Är duktig på att kliva framför och få bort bollarna, gillar att plocka bort stora och tunga forwards.


Henrik Olsson (LTIK) Har dominerat i B-laget (12 mål) men har också varit viktig i A-laget och spelat väldigt mycket, om än som inhoppare i de flesta av matcherna. Jobbar alltid hårt, är tuff och stark i kroppen och en bra bollmottagare, dessutom kylig när han får chansen framför mål.


Detta är ett Laholmslag. Men jag känner mig tvungen att omnämna några spelare i AIK och ISÖ som ju fått ganska mycket plats här på bloggen då de var de enda två lagen utanför kommunen i sexan. AIK har varit en väldigt positiv överraskning som bjudit på fin fotboll på hela säsongen. Taktiken är förmodligen att anfall är bästa försvar. De spelare som utmärkt sig mest är såklart den delade skytteligavinnaren Fidan Jashari (22 mål) som visat prov på bra målsinne. Även Lavdim Syla har visat prov på målsinne med sina 11 mål.


Edison Morina har inte kunnat medverka i alla matcher p g a en skada i axeln men har trots det mäktat med 10 mål. Edison tillhör gräddan av spelare i sexan tillsammans med Jonatan Jacobsson i KHFF, Peter Carlsson i KIK och Anders Kallin i LTIK, plus kanske någon till. En annan spelare som utmärkt sig i AIK har varit mittfältsdynamon Besnik Syla.


ISÖ har blandat och gett en del under säsongen, sällan eller aldrig har man spelat med samma startelva, men hela tiden har man försökt att spela boll efter förutsättningarna. Mattias Strömberg kom från Snöstorp/Nyhem under sommaruppehållet och hann med att göra nio mål på sju matcher, det är såklart bra. Jag vill också passa på att nämna målvakten Johan Herton som jag rankar som en av seriens bästa. Trygg och stabil, alltid till god hjälp för backlinjen. 


Med detta avslutar jag mitt längsta inlägg hittills här på bloggen. Hoppas att du uppskattat läsningen. Ta, som skrivet, gärna ut din egen "drömelva" på kommentarer och gå gärna in och kika på förra årets Laholmslag. Klicka på December 2007 och sedan på Plogens Laholmslag.


Trevlig helg! /P.


Helgens matcher

Fotbollen i kommunen, bortsett från sexan, har varit ett sorgebarn utan dess like under säsongen. Samtliga Laholmslag som spelar i divisioner över sexan är inför sista omgången klara för nedflyttning. Bedrövligt, trist och sorgligt. Tur att KHFF, KIK och eventuellt LTIK fyller på underifrån. Femman kan bli riktigt kul nästa år med tanke på att RGIF också hamnar där. De sista omgångarna spelas som skrivet i helgen, div sex är som bekant avslutad. Jag hoppas att samtliga lag går för fullt i sista omgången och avslutar snyggt. Det ger råg i ryggen inför framtiden. Inget av Laholmslagen möter någon svårare motståndare, inga topplag.

För LTIKs del blir den avslutande omgången i div fem-norra intressant. Där avgörs det vilket lag av Morup, Kung-Karl och Väröbacka som LTIK får möta i kvalet. Det lutar åt att det blir Kung-Karl då de möter betydligt starkare Morup i sista omgången i en helt avgörande match. Väröbacka ligger ett par poäng efter men har möjligheter om Kung-Karl och Morup spelar oavgjort samtidigt som de själva vinner.

Enligt en insatt person i den Norrhalländska fotbollen, som dessutom sett mitt LTIK vid ett par tillfällen under säsongen, rankas de lagen som just nu är klara för kval som följer: 1. Kung-Karl, kommer ovanifrån, stabilt lag trots att säsongen varit knackig. 2. LTIK. 3. Frillesås, förre Allsvenske spelaren Mikael Sandklev spelar på mitten och brorsan lirar mittback. Ska trots det inte rå på Kung-Karl eller LTIK. 4. Glommen, har något oväntat gått väldigt bra i mellersta sexan. Laget har gjort mycket mål, men medelåldern är väldigt låg, flera spelare är födda -91 och -92. Blir det Morup istället för Kung-Karl blir de ännu större favoriter. Kval är kval och allting kan hända, men det känns såklart bra att tillhöra en av de två favoriterna.

Lördag:

Fässberg-LFK kl 15:00, Åbyvallen

GIF/VIF-Centern kl 14:00, Hallaberg

Vapnö-SBK kl 14:00, Vapnö IP

Söndag:

RGIF-Lidhult kl 14:00, Björkvallen

Jag kommer inte att ha möjlighet att uppdatera bloggen under lördagen. Resultaten kommer därför att dröja till söndag.

//P.

Sexans skytteliga avgjord

1. Jonathan Pettersson (KIK), Fidan Jashari (AIK) 22 mål 

2. Henrik Fridberg (KHFF)  20 mål 

3. Pontus Johansson (SIF) 16 mål 

4. Jonatan Jacobsson (KHFF) 15 mål

5. Peter Karlsson (KIK), Håkan Pettersson (VBoIS) 14 mål
6. Ola Jönsson (KHFF) 12 mål 
7. Anders Gustavsson (VBoIS), Lavdem Syla (AIK), Simon Vedin (LTIK) 11 mål
8. Edison Morina (AIK), Joel Åkesson (KIK) 10 mål

Gå in och kolla målskyttet i just ditt lag på kornhult.com som är länkad härifrån bloggen. KHFF har precis som förra säsongen samlat samtliga lags målskyttar i sexan på sin hemsida. Ursprungskälla: HP.

//P.


RSS 2.0