LFKs nya tränare officiell

Det blev det något oväntade namnet Patrik Philipsson som kommer att få uppdraget att försöka få det sjunkande skeppet LFK på rätt köl igen. Han har väl i princip varit "klar" sedan början av Augusti, det var i varjefall då jag först hörde namnet. Philipsson har själv lirat i trean med Båstad, som tränare har han endast basat över Hasslöv och Ysby. Han är alltså ett ganska oprövat kort. Samtidigt är det ett fräscht namn och han har gedigen fotbollsutbildning. Att han dessutom härstammar från kommunen och bor i Laholm är såklart ett stort plus. Tillskillnad från flera av de tomtar som basat över kommunens bästa lag på senare år så sägs han vara en kille med båda fötterna på jorden, en bra människa helt enkelt. Det är såklart inte fel att börja där! Det kvittar hur mycket fotboll du kan om du inte fungerar med människor. Det har man sett prov på i LFK tidigare.

Jämförelsen med Haglund som gjorts i tidningarna (LT och HP) tycker jag är onödig och klumpig. Det är vad jag kallar att sätta press och för höga förväntningar på någon. Jag tror inte att Philipsson kommer att få samma möjlighet att skapa en lika stark trupp, ens på sikt, i LFK som Haglund, då FFF, ÄFF och Halmia kommer att roffa åt sig det bästa som HBK och Högskolan har att erbjuda då man spelar på en högre nivå och dessutom har andra förutsättningar ekonomiskt. Philipsson kommer att få bygga på eget och det som finns nära (vilket såklart är helt rätt melodi i det läge LFK befinner sig just nu). Haglund hade dessutom studerat fotboll i USA och haft hand om det då i toppen av femman liggande Stafsinge i ett antal år innan han värvades till LFK. Jag tycker att jämförelsen är orättvis. Men jag tror att det kan bli bra med Philipsson i LFK och önskar naturligtvis både honom och klubben lycka till i framtiden!

//P.

PS. Det kan ju faktiskt inte gå fel med tanke på att Philipsson faktiskt tränades av Laholmsfotbollens störste och mest hatade tränare i YBK i fjol. DS.

Uppdatering...

...inom kort. Trots att det är ganska mycket nu. Ni som vill ha ett Laholmslag kan vara lugna, precis som förra året så kommer jag att ta ut en elva plus alldeles för många avbytare som jag tycker är värda att omnämna efter denna säsongens seriespel i Laholms kommun. Men det blir lite längre fram.

//P.

Resultat söndag

Fyran:

Harplinge-RGIF 4-4
Målskyttar RGIF: Mats Lindström 2, Henrik Olsson (straff), Mikael Fransson

RGIF gjorde en bra insats, det ger naturligtvis råg i ryggen till nästa säsong att avsluta snyggt.

Sexan:

VBoIS-KHFF 0-3
Målskyttar: Jonatan Jacobsson 2, Henrik Fridberg

KHFF var överlägsna och ägde bollen i princip matchen igenom.

KIK-LTIK 3-3 (1-2)
Målskyttar KIK: Självmål, Johan Jönsson, Jonatan Pettersson
Målskyttar LTIK: Mattias Olofsson (straff), Fredrik Wersch, Simon Vedin

Grattis till uppflyttningen KIK och lycka till i femman nästa säsong!

LTIK började matchen klart bäst och man tryckte tillbaka KIK. LTIK skulle göra ett ärligt försök att göra de där 7-0. Taktiken var klar. Sedan om någon förutom Mats Johansson själv trodde på det är inte jag rätt man att svara på. Efter ca 20 minuter får LTIK straff sedan Emil Olsson blivit fälld i KIKs straffområde. Straffen sätts som vanligt säkert i mål av distinkte Mattias Olofsson. Tyvärr hinner LTIK inte glädjas särskilt länge då KIK kvitterar relativt omgående. En hård frispark slagen av William Sandberg var på väg ut över kortlinjen, men en LTIK-försvarare styrde olyckligt in bollen i eget mål till 1-1. Nu skulle det såklart bli ännu tuffare för LTIK att nå femman genom en direktplats.

Tränare Mats hade dock inte givit upp och gick ganska omgående över till att spela med tre forwards. Det gav också resultat då Fredrik Wersch hann före Mikael Holvigsson i hemma-kassen på en fifty-fifty boll och stötte in 2-1 till LTIK. Med endast ett måls ledning i paus tror jag t o m att Mats slutade att tro på det omöjliga. Resultatet var dock i underkant då LTIK hade skapat fler lägen, dessutom kändes baklängesmålet mycket olustigt. KIK var inte med mycket i spelet under den första halvleken, man försvarade sig mest och försökte nå Jonatan Pettersson med mycket långt. Peter Carlsson försökte komma hem några gånger för att hämta boll, men han hölls kort av LTIKarna. Några halvchanser på kontringar hade man dock på kontot efter den första halvleken.

LTIK fortsätter bäst också i andra och Simon Vedin gör 3-1 bara några minuter in i halvleken. KIK blir aningen skärrade och från KIK-publiken hörs några oroade tillrop. Knäreds IK och dess anhängare behövde inte vara nervösa särskilt länge. Peter Carlsson får väldigt lätt vandra med bollen rättvänd över hela LTIKs planhalva innan han på sedvanligt vis, som så många gånger tidigare på säsongen, sticker in en perfekt boll till Jonatan Pettersson som precis som vanligt distinkt sätter dit bollen. Nu går luften totalt ur LTIKarna, samtliga inser att en vinst med de där sju målen blir en omöjlighet. KIK tar över och dominerar sista halvtimmen. Rättvist, men turligt, kan man också kvittera genom min namne Johan Jönsson som blir serverad av en LTIKare som inte får bort bollen efter en hörna. Efter kvitteringen gick KIK för vinst, men matchen slutade 3-3.

Känslan efter matchen var den att LTIK förmodligen vunnit matchen om man "bara" varit tvugna att just vinna. KIK får vara mest nöjda med poängen då LTIK är bättre i sextio minuter och dessutom har ledningen med både 1-0, 2-1 och 3-1. Dessutom skänker ju LTIK bort två mål till KIK. LTIK-försvararen som både gjorde 1-1 och passade fram till 3-3 har berättat för mig att han kräver ett "wildcard" plus fri dryck på KIKs årsfest. Nej, skämt åsido... i KIK var Kalle Svensson bäst, i LTIK höjde sig ingen över mängden.

KIK går såklart upp till femman direkt helt rättvist. En tabell ljuger aldrig och trots att jag grämer mig över de två tappade poängen i matchen så är jag glad att målskillnaden inte blev avgörande. Det hade känts väldigt hårt! Jag tror att KIK har goda möjligheter i femman nästa år, om man får behålla laget och framförallt Jonte och Peter. Väldigt mycket av KIKs spel bygger på de här två lirarna och att man fick Peter Carlsson från Halmia en bit in i säsongen gjorde såklart allt för KIKs del.

För LTIKs del förlängs säsongen en månad då kval väntar. De tre treorna i sexorna och den bästa nian i de båda femmorna kvalar om två platser upp. Möjligheterna är därför såklart hyfsade till uppflyttning. I skrivande stund är Glommen och Frillesås klara från sexorna som ju spelat sista omgången. Kung-Karl är i princip klara från femmorna, men det återstår en omgång att spela.

SIF-BKW 2-4
Målskyttar SIF: Pontus Johansson, Marcus Hultin
Målskyttar BKW: Daniel Nilsson, Ekrem Bekteshi, Jonas Nilsson, Fatmir Bekteshi

BKW vann rättvist och slutade på en snygg femteplats. Alltså infriades målet om en topp fem-placering. För SIFs del är det bara att bryta ihop och komma igen till nästa år.

ISÖ-AIK 3-4
Målskytt ISÖ: Mattias Strömberg 3
Målskyttar AIK: Kujtim Dibrani, Fidan Jashari, Albert Syla 2

En jämn fight med en horribel domare är kommentarerna jag fått kring denna kamp.

YBK-HIS 4-1
Målskyttar YBK: Magnus Bergman 2, Richard Frankland, Henrik Nilsson
Målskytt HIS: Fredrik Gustavsson

Skönt för YBK att få föra en match, segern var odiskutabel.

//P.

Resultat lördag

LFK-Oddevold 0-2

LFK är klara för trean då Annelund som väntat inte hade några som helst problem med att avfärda Lärje-Angered, som  vållade LFK sådana bekymmer i förra omgången. Riktigt trist, det såg ju ut att kunna lösa sig ett tag. Men fakta är att LFK helt enkelt inte har räckt till i tvåan i år.

SBK-GIF/VIF 1-1
Målskytt SBK: Atef Abou-Shakra
Målskytt GIG/VIF: Mikael Johansson (straff)

//P.

LTIKs seriesegrande lag i Klass 3 Södra Herr.Från vänster uppifrån: Jag, Mattias Olofsson, Johan Asplid,  Andreas Persson, Douglas Mattsson, Anders Jönsson, Freddy Pettersson och Kristoffer Nilsson. Mitten från vänster: Henrik Olsson, Marcus Johnsson, Mattias Johansson, Morgan Johnsson, Johan Andersson och Tim Wikström. Nerifrån från vänster: Miridon Berisha, Daniel Huttunen, Tim Jensen, Oscar Gustafsson, Andreas Bladh, Kasper Arnesson och Anton Viebke. 

LTIKs B-lag vann, i hård kamp med SIFs och BKWs B-lag, serien. Det hade egentligen varit hugget som stucket vilket av dessa lag som tagit hem det då det var riktigt jämnt. De här tre föreningarna har varit i särklass i år då de visat prov på den bästa bredden av klubbarna i Klass 3. LTIKs B-lag spelade oavgjort mot BKW och förlorade mot SIF och SBK i våras. Sedan förlusten mot SBK har man dock inte tappat en enda poäng, man har dessutom haft full poäng på bortaplan under hela säsongen och LTIK vann samtliga matcher på hösten. I sista mötet mot KIK var segern tämligen orättvis. Nerverna var utanpå tröjan hos många och KIK var förtjänta av minst en pinne, då de förde spelet matchen igenom. LTIK vann med 1-0 sedan Henrik Olsson nickat in en hörna slagen av Miridon Berisha. Samtidigt spelade just BKW och SIF oavgjort: 4-4. 

 Anledningen till seriesegern är framförallt det stabila försvarsspelet, LTIK har släppt in överlägset minst mål, SIF och framförallt BKW har dock gjort betydligt fler. LTIKs försvarslinje, som oftast bestått av: Morgan Johnsson (keeper), Johan Andersson (hb), Mattias Johansson (mb), Douglas Mattsson (mb) och Anders Jönsson (vb), har varit otroligt stabila säsongen igenom, endast 16 insläppta mål imponerar så klart, SIF är nästbäst med precis dubbelt så många insläppta, 32 stycken. BKW gjorde 74 (!) mål och är med det bäst i serien. Framåt har framförallt Oscar Gustafsson (7 mål, 11 assist), Henrik Olsson (12 mål, 5 assist) och Miridon Berisha (13 mål, 2 assist) levererat i princip i varje match för LTIK. Men samtliga spelare i B-laget har verkligen gått framåt sedan förra säsongen. Mats Johanssons insats bör och får inte förringas. B-laget har under hela säsongen haft samma varianter och samma klara spelidé som A-laget, Mats gjorde dessutom klart, på ett tidigt stadium att han i år tyckte att det var minst lika viktigt att gå upp med B-laget, som med A-laget, och det har naturligtvis betytt jättemycket. Nu ska vi fira! Men de andra lagen behöver inte gräma sig alltför mycket. Ni slipper åka upp och möta Unnaryd borta en kulen höstkväll nästa säsong. Men såndant tänker jag inte fundera över nu. /Plogen

Helgens matcher

Lördag:

LFK-Oddevold 15:00, Glänningepark

Kniven på strupen! Vinner inte LFK nu så blir det trean nästa år, Annelund tappar inte, likt LFK, poäng mot jumbon Lärje-Angered hemma.

SBK-GIF/VIF kl 14:00, Skogaby IP

Derbyt nr ett för mig i kommunen! Matchen är dock i princip betydelselös, bägge lagen är klara för sexan till nästa år. Men det är klart att det står mycket prestige på spel, lagen står inför matchen på samma poäng.

Söndag:

Harplinge-RGIF 14:00, Tranevall

RGIF har varit pinsamt dåliga i de två senaste matcherna. Uppryckning!

VBoIS-KHFF kl 14:00, Våxtorps IP

KHFF slår inte av på takten bara för att seriesegern är säkrad. Full satsning och bästa laget spelar. Detta innebär såklart att VBoIS chanser är små. BoIS har femteplatsen att spela om.

KIK-LTIK kl 14:00, Lagavallen

Det skiljer förmodligen alltför många mål för att LTIK ska kunna snuva KIK på andsraplatsen. 7-0 till LTIK måste det bli. Som jag tidigare skrivit tror jag att tillställningen kommer att bli lite avslagen, vinner KIK är det för att LTIK blottat sig för mycket bakåt för att kunna gå fram och göra så många mål som möjligt eller för att man mentalt redan befinner sig i kvalet. Vinner LTIK så är det för att KIK redan mentalt redan befinner sig i femman. Synd att det inte blir det där slaget om vilket lag som egentligen är bäst efter KHFF i sexan. Jag hade självklart önskat att målskillnaden varit lika.

SIF-BKW kl 14:00, Skottorps IP

SIF är redan klara som sjua i serien. BKW har en femteplats att spela om och blir därför favoriter.

ISÖ-AIK kl 14:00, Alevallen

Det enda Halmstadsderyt i sexan. Såklart mycket prestige inblandat. Sist vann, något oväntat, ISÖ. AIK är nu som då favoriter. AIK är klara som fyra, ISÖ har femte platsen att slåss om.

YBK-HIS kl 14:00, Munkavallen

Jumbomöte! De enda gångerna på hela säsongen som YBK får gälla som favoriter är i mötena mot HIS.

//P.

Allmänt inlägg

Tydligen fortsätter inte Magnus Bergman som tränare i YBK. Beslutet om att han skulle sluta var ömsesidigt. Blerim Rramani och Mikael "Dallas" Dahlgren tar över och blir det nya, fräscha tränarparet till nästa säsong. Intressant!

GIF/VIF har förmodligen det laget med flest unga och gamla spelare, tätt följda av BKW. I mötet mot Böljan hade man en kille född -94, två födda -93, en -91, en -90, en -89, en -88 och två födda -87. Samtidigt spelade också både "Uffe & Tudde", Micke Johansson, Magnus Ekman och Johan Svensson. BKW har många spelare födda -90, samtidigt har man seriens mest rutinerade backlinje om man ställer upp med Jonte, Johnsson och Bengan. Bengan gjorde förövrigt match nr 800 i BKW mot KIK. Imponerande! Med det är han mest i BKWs historia.

Jag har ju sett både BKW och VBoIS ett antal gånger i år. Det är två SPELANDE lag. Det kan man inte säga om alla lag i årets serie.

LTIK måste vinna mot KIK med 7-0 på söndag om det ska bli en andraplats i serien. Det ser ju jobbigt ut, men större under har säkert skett.

KHFF vann självklart serien rättvist. Men det visste de flesta som kan något om fotboll redan innan säsongen. Jag trodde att de skulle vara mer överlägsna. Men det är kanske inte så lätt att bara gå in och vinna en serie sådär, vilka spelare man än har. Och nej, jag tycker inte att KHFF haft särskilt mycket köttmurar emot sig i år. Många lag har bjudit upp till dans och gjort det bra!

Gör alla lag sina sämsta matcher mot ISÖ? Då borde de väl i så fall vunnit serien? Eller är de så dåliga? LTIK gjorde sin bästa och sämsta insats i de båda mötena med ISÖ. Att många lag tycker att det är jobbigt att möta ISÖ förstår jag, hemmabanan är ju bedrövlig, sen har de dessutom ett antal mutanter i laget också. Det var som coach Mats sade efter LTIKs möte med dem på Alevallen. "Idag vägde vi faktiskt för lätt!"

Stämningen var säkert relativt god mellan spelarna på plan i mötet mellan KHFF och AIK i våras, men matchen var inte problemfri. AIK ansåg sig efter matchen vara så pass förfördelade av domare Johan Söderström, att de skickade in en rapport till HFF. Mötet kanske var problemfritt ur KHFFs synvinkel, men knappast ur AIKs.

Jag tror att mötet mellan KIK och LTIK kommer att bli en ganska så lam tillställning. Förlorar KIK så är det för att de redan har tankarna i femman nästa år. Förlorar LTIK är det för att de öppnar sig för mycket där bak för att satsa på att göra som många mål som möjligt. Det bli liksom inte den där fighten om vilket lag som egentligen är bäst efter KHFF i serien och det tycker jag är synd. Jag hade självklart önskat att målskillnaden varit lika.

I skrivande stund får LTIK kvala mot Simlångsdalen, Kung-Karl, Glommen och Frillesås. Jag kan inte tänka mig att något av de här lagen är bättre än LTIKs på pappret. Med rätt inställning tror jag att LTIK tar det. Har varit med mitt LTIK i två kval tidigare, båda gångerna upp till fyran. Första gången misslyckades vi, andra gången lyckades vi. Kval är alltid kval, man kan inte ta något för givet, men jag tror att LTIKs möjligheter är goda. Det blir ju dessutom ett litet mått på hur bra div sex södra varit i år i jämförelse med de övriga sexorna och de två femmorna. Jag tror att div sex södra har varit bra i år.

Ha en trevlig vecka! /P.


Resultat lördag & söndag

Söndag:

GIF/VIF-Böljan 0-1 (0-0)

Jag såg matchen. Slutresultatet tycker jag inte speglar matchbilden. Det var en ganska trevlig div fem-match som spelades på Hallaberg och GIF/VIF var det något bättre laget. En bjudning på mittplan gav dock Böljan en möjlighet och målet var vackert, bollen skruvades runt Magnus Ekman i hemmakassen från ganska nära håll. Det jag framförallt saknade i GIF/VIF var kantspel. Johan Stråhle hade inte en av sina bättre dagar och höll dessutom till på vänsterkanten (han är väl högerfotad?), bakom honom spelade Ola Andersson, han orkade inte fullfölja någon av halvlekarna och är dessutom också högerfotad.

På högerkanten huserade två stycken Alexander. 14-årige Alexander Nilsson spelade högerytter och Alexander Johansson spelade högerback. För mig är detta två stycken centrala spelare. Men de bästa elva ska såklart spela. Mikael Johansson var bäst i GIF/VIF, han är en riktig tuffing på plan och har dessutom fin teknik och bra känsla i fötterna. Han får ta väldigt mycket stryk, mer än han ger, men han gnäller aldrig. GIF/VIF får börja om, med sitt intressanta och talangfulla lag, i sexan. Det kan säkert bli tufft de kommande åren. Föreningen har väldigt få spelare i rätt ålder, runt 25. Flera spelare är runt 15 år och andra är långt över de 30 åren. Kan GIF/VIF behålla sina talangfulla killar så kan det bli riktigt bra om några år.

Skrea-SBK 11-0

SBK var som väntat chanslösa mot seriesegrarna.

HIS-ISÖ 4-10
Målskyttar HIS: Fredrik Gustavsson, Emil Hermansson, Edmundas, Phiplip Trollér
Målskyttar ISÖ: Mattias Strömberg 4, Fredrik Lyngstam 3, Niklas David 3

Det stod 1-1, men ISÖs vinst var aldrig hotad. Väldigt lustiga siffror får jag säga. Märkligt att släppa in fyra mål, samtidigt som man gör tio.

Lördag:

Lärje-Angered-LFK 1-1 (0-1)
Målskytt LFK: Mats Gustavsson

LFK borde vunnit matchen, nu har man inte längre kvalplatsen i egna händer. Skador, sjukdomar och avstängningar ställer till det för LFK.

RGIF-Norvalla 1-4
Målskytt RGIF: Anders Nilsson

RGIF gjorde ett nytt bottennapp, många spelare har säkert redan börjat tänka på nästa säsong.

KHFF-YBK 5-0
Målskyttar KHFF: Jonatan Jacobsson 2, Ola Jönsson, Marcus Theander, Roy Karlsson

Grattis till seriesegern KHFF!!! Inte alls oväntat, men synnerligen välförtjänt och rättvist. Lycka till i femman.

KHFF hade till en början svårt att komma igenom YBKs köttmur. I andra halvlek var det dock inget snack om saken och KHFF bjöd på fin anfallsfotboll. Får KHFF behålla laget kommer man att klara sig bra i femman nästa år. Hade laget legat i femman i år tippar jag att de hade kommit på en tredje plats. Så bra är de!

AIK-SIF 6-4
Målskyttar AIK: Fidan Jashari 3, Jeton Qerimaj, Edison Morina, Kujtim Dibrani
Målskyttar SIF: Pontus Johansson 3, Simon Olsson

SIF ledde med 3-2 i paus sedan Pontus Johansson gjort ett äkta hattrick. I andra tog AIK över och man vann tillslut den målrika tillställningen rättvist.

BKW-KIK 1-4
Målskytt BKW: Patrik Åkesson
Målskyttar KIK: Jonatan Pettersson 2, Peter Carlsson, Joel Åkesson

BKW inledde bäst och borde varit i ledningen efter första halvtimmen. KIK var som vanligt effektiva och hade ledningen med 1-0 i paus. I andra gick luften ur BKW och KIK tog över tillställningen och vann rättvist.

LTIK-VBoIS 2-0 (1-0)
Målskytt LTIK: Simon Vedin 2

LTIK kändes som det starkare laget matchen igenom och segern var aldrig riktigt hotad. VBoIS jobbade och kämpade dock till slutet och det var match hela vägen. LTIK gjorde 1-0 genom Simon Vedin. Håkan Karlsson slog en perfekt boll till Vedin på vänsterkanten, som snyggt nickade med sig bollen innan han distinkt satte dit den bakom Rikard Tuvesson i BoIS-kassen. I andra halvlek gör LTIK 2-0, även detta genom Vedin. Fredrik Wersch gjorde en patenterad raid längs vänsterkanten sedan LTIK haft en hörna emot sig, Wersch gick förbi tre, fyra man innan han skickade in bollen mot mål där Vedin visade styrka och tryckte in bollen i kamp med flera försvarare.

Efter 2-0 har LTIK flera möjligheter att öka på ledningen. Det blir dock lite väl lekfullt och lägena slarvas bort. Synd för vi hade verkligen behövt ett par extra mål med tanke på KIKs betydligt bättre målskillnad. VBoIS skapade ingen klockren chans. Det blev lite småfarligt ett par gånger då Anders "Slangen" Gustavsson fick komma rättvänd på offensiv planhalva, Anders Lilja hade dessutom ett hyfsat läge, men sköt utanför med vänsterfoten. Farligast blev det på ett par fasta situationer, Johan Bengtsson är en av seriens främsta huvudspelare och är väldigt jobbig att ha och göra med på frisparkar och hörnor. Men segern var som sagt aldrig direkt hotad, i Vedin och Wersch har LTIK spetsen som BoIS saknar. Beröm också till Conny Strömberg på vänsterbacken och till Håkan Karlsson som mittback.

//P.

Helgens matcher

Tvåan:

Lärje-Angereds IF-LFK kl 15:00, Bläsebovallen

LFK möter jumbon och är piskade att vinna för att behålla kvalplatsen

Fyran:

RGIF-Norvalla kl 13:30, Björkvallen

Har Giffen lagt ner säsongen nu när det är definitivt klart med nedflyttning? Det verkade nästan så förra helgen. Hoppas att man väljer att avsluta snyggt och inte viker ner sig fullständigt i de sista omgångarna.

Sexan:

KHFF-YBK kl 13:30, Kornhults IP

Serieledarna tvingas på nytt till ändringar i försvaret, men det lär knappast hindra dem från en trepoängare och serievinst. Vi får väl se om Den långes mannar har några franska nerver vid matchstart... Som YBK-Putte så elegant uttryckte sig på YBKs hemsida i det senaste referatet.

AIK-SIF kl 14:00, Sannarp

SIF verkar ha gett sig den på att avsluta serien snyggt, inget av lagen har något, förutom tabellplacering, att spela för.

BKW-KIK kl 14:00, Wallevi

KIK vill säkert säkra andraplatsen genom en trepoängare mot BKW och slippa en helt avgörande, nervkittlande tillställning om densamma mot LTIK i sista omgången. BKW har dock chans på en fin fjärdeplats och förutom i mötet mot HIS senast så har man bjudit på bra fotboll mot slutet.

LTIK-VBoIS kl 14:00, L:a Tjärby IP

LTIKarna är segervissa och tror stenhårt på en trepoängare mot BoIS, samtidigt som man hoppas på poängtapp för KIK. Drömmen är en helt avgörande match om andraplatsen på Lagavallen i sista omgången.
 
Söndag:

Femman:

GIF/VIF-Böljan kl 13:00, Hallaberg

Böljan har precis som GIF/VIF inte haft någon jättesäsong. Här har Laholmslaget verkligen goda möjligheter till poäng.

Skrea-SBK kl 14:00, Skrea IP

Skrea vill säkert säkra seriesegern mot SBK och kommer förmodligen att göra så också.

Sexan:

HIS-ISÖ kl 15:00, Hasslövs IP

HIS var bra med mot BKW i förra omgången, medan ISÖ bara mäktade med ett oavgjort resultat mot YBK. Luktar det skräll? Knappast va?

//P.


Tränarkarusell plus lite till

Nytt rekord i kommentarer efter mitt referat ifrån matchen mellan LTIK och AIK. Jag visste att det skulle bli en diskussion, men aldrig av det här måttet, nu har det väl kanske flutit iväg lite väl mycket, men ändå. AIK är ett trevligt lag att möta, de flesta spelarna sköter sig utmärkt. Tränaren Hysni Bela kan vara lite hetsig ibland, men bara måttligt mer än LTIKs coach Mats Johansson, det va ganska kul att höra dem käfta under matchen. Lagledaren Albert Kosumi verkar vara en trevlig prick, kom veckan innan med AIKs laguppställning till LTIKs fotbollsordföranden Per Vedin, så att vi i lugn och ro skulle ha möjlighet att föra in namnen i vårt matchblad. Det är mer än vad något annat lag i den här serien mäktat med! Pelle berättade för mig att denne Kosumi var en sympatisk herre som tydligen jobbar med Packi och typ resten av alla Laholms fotbollsspelare på Diab i Laholm.

Jag hörde redan för ett par veckor sedan att Calle Genbergs korsband var avslitet. Men jag fick det aldrig bekräftat och man vill ju inte gärna tro att det är sant. Men tydligen är det så och det är förstås beklagligt. Men det går ju att kämpa sig tillbaka. Det har varit ganska häftigt att kunna sitta hemma och titta på TV när en kamrat som man faktiskt känner ganska väl finns i rutan, på plan och lirar. Lite overkligt sådär... Jag och Calle är lika gamla och har väl mötts i varje fall några gånger i pojklagsmatcher och nu spelar han fotboll i TV! Krya på dig Calle!

Var inne och kollade på Halmia när de säkrade vinsten i trean. Har hela året velat åka in och se en match, men det har liksom inte funnits tid. Nu var ett bra tillfälle. Matchen spelades inför över 500 personer och vanns bekvämt av ISH med 2-0 sedan Robert Carlsson gjort båda målen. Ni vet han som Dennis Lundh scoutade till Hammarby. Jag och Robban spelade tillsammans med några andra högskolestudenter inomhusfotboll vid ett par tillfällen i fjol. Ok att han var bra och så, men det skiljer inte sådär jättemycket på en toppspelare i trean och en div sex-spelare. I varje fall inte inomhus... Nu är Robban kanske inte någon inomhusspelare heller, vad vet jag? Också Markus Holgersson och Johan Mangfors (ÄFF båda två) fanns med vid några av de här tillfällena. De gör sig nog också bättre ute, skillnaden blir nog mer påtaglig på en bra gräsplan. Undrar förresten var jag gör mig bäst? Inte är det inomhus i varjefall, inte på gräs heller, just det, grus var det ja. ISH skulle det här stycket handla om. Vilken kväll det blev i onsdags för alla gamla Halmianer, ISH säkrade serievinsten och samtidigt förlorade Bollkllubben mot Änglarna med 3-0. När det resultatet ekade i högtalarna på Örjan kom en varm, spontan applåd som en reaktion på det hela. Lite kul faktiskt!

Förutom KHFF och AIK så har också VBoIS och BKW verkligen försökt att spela fotboll, som är rulla boll, hela året. LTIK och framförallt KIK har spelat på ett betydligt simplare och rakare vis än de andra fyra lagen jag nämnt. Det har också varit effektivt, då ju både KIK och LTIK har gått bra under året. Har man inte KHFFs spelarmaterial så funkar det nog tyvärr inte att rulla och rulla och rulla och gå bra resultatmässigt. Men jag tycker att BKW och VBoIS förtjänar upprättelse av Den långe, som anser att KHFF och AIK varit de enda lagen som verkligen velat SPELA fotboll under den här säsongen. Vann KHFF hemmamötet mot AIK endast med domarens hjälp, eller hur ligger det egentligen till? Problemfria möten var det i alla fall tydligen...

Det är några hyfsade lirare som slitit av saker i kroppen under årets säsong, Oskar Rönningberg HIF, Bojan Djordic AIK, Martin Fribrock Esbjerg, Johan Mangfors ÄFF, Calle Genberg LBoIS, Johan Jönsson LTIK B.

De sista omgångarna rullar i fyran, femman och sexan. Snart är det dags för samtliga Laholmslag att se över sina hus, både vad det gäller spelare och tränare.

HIS vet jag som vanligt inte ett dugg om, men Carlos Fragoso fortsätter säkert ett år till om inte någon klubb från högre sammanhang vill ha honom som målvakt. Han är ju faktiskt en ganska duktig keeper, ja till och med seriens överlägset bästa enligt några, om han inte håller på med pajaserier, som att skänka bort hörnor i tid och otid då han ska göra TV-räddningar på skott med styrfart och plockebollar, eller maska vid underläge 0-2, eller rulla boll i försvaret med ytterbackar som har julgransfötter...

Kan inte tänka mig något annat än att Herr Pärna fortsätter i VBoIS. Han har fått ihop det på ett förvånansvärt bra sätt och även om det varit ont om folk på träningarna mot slutet så ser man säkert framemot nästa säsong med tillförsikt i Våxtorp.

I SIF ser det ut som att far och son Eriksson fortsätter, och märkligt vore det väl annars, både de och laget har mycket att ge och bevisa till nästa säsong.

Jag vet inte om Magnus Bergman fortsätter i YBK, men jag har inte hört något annat så jag antar att det blir så. YBK har som väntat haft ett tungt år, det kommer vad det lider bli bättre då det finns många talanger att utveckla i Ysby.

I KIK är det ganska så givet att Klippfors stannar efter den succé laget gjort i serien i år.

BKW har sedan en tid gjort klart med Packi/Zoltan ytterligare ett år.

I KHFF blir säkert Den långe kvar, om nu inte, motförmodan, laget skulle tappa poäng i de två sista omgångarna samtidigt som KIK tar full pott och vinner serien. Det händer väl knappast, men skulle KHFF komma tvåa så har ju Den långe lovat att avgå. Sen om det var ett hot eller löfte det kan jag väl inte riktigt avgöra.

I LTIK fortsätter såklart Mats Johansson, han har utvecklat laget mycket på ett år, undrar vad han kan göra på två eller tre?

Det har sedan länge varit klart att Mats/Pidda lämnar SBK, vad de gör nästa säsong vet jag inte, jag vet inte heller vem som tränar SBK nästa år. Troligen håller man just nu på att ringa runt till eventuella kandidater.

GIF/VIF fick nyligen klart med efterträdaren till Wernersson, lämpligt nog blev det den meriterade Veingebon Mattias Berggren, med tränarmeriter från bl a Leikin, HBK U och Kvibille. Det är naturligtvis bara positivt för GIF/VIF att så tidigt ha klart en efterträdare till Wernersson. Det gynnar förmodligen föreningen när det gäller eventuella nyförvärv och det ökar säkert möjligheterna till att behålla spelarna som redan finns i klubben.

I RGIF har det en tid stått klart att Per-Anders Andersson ensam tar hand om laget till nästa år. Tonne blir troligtvis, tillsammans med frugan Jessica, presenterade som klubbens nya damlagstränarpar inom kort.

I fallet  LFK vill jag inte skriva för mycket. Men det står tydligen klart att Mikael Gustavsson inte fortsätter till nästa år. Jag har från flera håll nu fått höra samma namn. Ett något oväntat namn. Jag skriver det inte här, men du kan ju klart fråga mig personligen om du är nyfiken och inte själv redan vet. Den långe är nyfiken och det namnet jag gav honom är fortfarande det aktuella. Den långe skrev som svar sedan jag skickat iväg messet till honom. Han tar det aldrig! Tydligen, nu är jag ju inte hundra, men nästan...

Trevlig helg! /P.


Resultat lördag

Tvåan:

LFK-Kinna 2-2 (1-1)
Målskyttar LFK: Jacob Persson, Petter Gustavsson

Tyvärr lyckades man inte hålla sin 2-1-ledning matchen ut. LFK hade behövt en vinst, laget bakom, Annelund, lyckades slå Varberg och ligger nu bara ett poäng bakom. Än så länge har dock LFK kvalplatsen i egna händer.

Fyran:

Ginsten-RGIF 8-0

RGIF blev förnedrade av mittenlaget som inte hade något att spela för. Div fem nästa år står nu klart bortom all tvivel för Giffens del. 

Femman:

SBK-Centern 1-5
Målskytt SBK: Kim Andersson

SBK var aldrig nära och man har säkert tankarna i nästa års div sex-serie.

Vessigebro-GIF/VIF 4-0

Inte heller GIF/VIF var nära, precis som SBK får man nu börja ställa in sig på spel i den lägsta serien till nästa säsong.

Sexan:

ISÖ-YBK 2-2
Målskyttar ISÖ: Dennis Svensson, Mattias Strömberg
Målskyttar YBK: Richard Frankland, Tomas Filipsson

ISÖ var precis som mot LTIK förra helgen bättre än sina motståndare i sextio minuter och man borde avgjort matchen tidigt. Efter en timmes spel tar det dock stopp och det var YBK, som genom en fin kämpainsats, dikterade villkoren under matchens sista halvtimme. Franklands kasse var ett drömmål ala Maradonna.

KIK-KHFF 1-1
Målskytt KIK: Simon Andersson
Målskytt KHFF: Marcus Theander

KIK spelade med ett lågt försvarsspel och lät KHFF vara det spelförande laget, vilket man också var i princip matchen igenom. KHFF hade bra koll på Jonatan Pettersson och Peter Karlsson. Efter ungefär en timmes spel kunde KHFF ta ledningen och den kändes tryggt och säkert ända fram till att inbytte Simon Andersson med fem minuter kvar får på en drömträff från trettio meter och dräper upp bollen i krysset. Eventuellt är detta årets mål i Laholms kommun! Ett sådant mål kan inget lag försvara sig mot! Bara att gratulera Simon och KIK. KHFF drabbades tidigt av ett tungt avbräck då försvarsgeneralen Kristian Åkesson sträckte sig och tvingades utgå, detta innebar att mittfältsgeneralen Ola Jönsson fick ta steget ner, vilket i sin tur naturligtvis påverkade laget negativt, framförallt offensivt. Gå gärna in och läs Den långes analys av matchen på kornhult.com för mer info kring mötet.

BKW-HIS 3-2
Målskyttar BKW: Kenan Ramadani, Ekrem Bekteshi, Mikael Magnusson
Målskyttar HIS: Fredrik Gustavsson, Philip Trollér

BKW testade ett nytt spelsystem i matchen mot HIS, det föll inte väl ut och det dröjde ända till matchens sista spark innan man kunde avgöra. HIS båda mål gjordes på fasta situationer.

SIF-VBoIS 4-2
Målskyttar SIF: Pontus Johansson 2 (en straff), David Eriksson, Marcus Hultin
Målskyttar VBoIS: Håkan Pettersson, Mikael Svensson

SIF vill avsluta serien snyggt och man hindrade genom segern VBoIS möjligheter till att nå en kvalplats.

LTIK-AIK 3-1 (1-0)
Målskyttar LTIK: Fredrik Wersch 2, Simon Vedin
Målskytt AIK: Fitim

Första halvlek börjar jämnt, inte som i mötet i våras då AIK skruvade upp ett väldigt högt tempo från start och körde över LTIK spelmässigt. LTIK låg rätt i positionerna och höll AIKarna väldigt kort. Eleganten Besnik Syla fick inget utrymme att dominera spelet som han kan göra ifrån sin innermittfältsposition. LTIKs innermittfältspar, Mattias Olofsson och Simon Vedin, var rejält taggade och jobbade stenhårt på varje boll och vann mycket förstabollar. De första målchanserna skapar LTIK genom Fredrik Wersch som sliter sig loss men får bollen för långt ifrån sig framme vid mål och genom Simon Vedin som från hyfsat läge nickar vid sidan om mål på ett inlägg ifrån vänster. I AIK kretsade det mesta kring Edison Morina, han fick komma igenom ett par gånger men var för osjälvisk och passade bollen till sämre placerade lagkamrater istället för att skjuta själv. LTIK skapade en bra chans efter en hörna, bollen nickades mot mål och skulle gått in i detsamma om inte en LTIKare fått bollen på sig. Otur där! Även AIK skapade en hyfsad chans efter en hörna då Ridvan Maliqi fick på ett fint skott, som dock räddades av Jonas Nilsson i hemmamålet.


Oscar Gustafsson var pigg i LTIK och fick till några fina bollar från högerkanten som någon LTIKare borde gjort något bra med. Conny Strömberg var en av den första halvlekens förgrundsfigurer, väldigt stabil defensivt och frejdig framåt från sin vänsterbacksplats. Han testade skott från håll och fick på en hyfsad träff, dock inte bättre än att AIK-keepern kunde rädda. Även Mattias Olofsson testade på skott, men bolluslingen smet strax ovanför mål. En LTIK-försvarare fick hjärnsläpp och serverade Edison genom att slå en frispark på honom, vilket gav den duktige spelaren fri gata mot mål, avslutet var dock inte särskilt bra och gick utanför. Där hade LTIK tur! Med bara någon minut kvar sliter sig Fredrik Wersch åter fri och kan nu tråckla sig igenom både försvar och målvakt på egen hand innan han rullar in bollen i öppet mål. Strax efter blåser domaren av för halvtidsvila. Psykologiskt viktigt mål!

I andra halvlek är det högre tempo på plan, dessutom är det mycket tuffare spel ifrån båda håll. Vilket i sin tur renderade i att det blev ganska gnälligt. Framförallt så var det LTIKarna som jämrade sig då man inte tyckte att domaren uppmärksammade tydliga efterslängar och armbågar ifrån AIKare. LTIK gjorde 2-0 då Simon Vedin, efter passning från Mattias Olofsson, väldigt enkelt fick komma till skott och sätta dit bollen bakom den något tafatte borta-målvakten. I princip omedelbart efter LTIKs mål får Besnik Syla ett utmärkt läge att reducera, men hans nick från nära håll gick över mål. AIK skulle få sitt mål, LTIK-försvaret brast kommunikationsmässigt och Jonas Nilsson sköt bollen som Håkan Karlsson täckte hem rakt på densamme, bollen friställdes framför mål, en AIkare var först på plats och kunde enkelt rulla in bollen i öppen kasse. LTIKs trepoängare kändes dock inte hotad särskilt länge då Fredrik Wersch med sitt andra mål för dagen gjorde 3-1 till LTIK ganska snart efter reduceringen. På pass från Mattias Olofsson placerade han vackert in bollen i mål från håll. AIK hade gått över till 3-4-3 och blottade sig mer än vanligt bakåt, därför kunde Oscar Gustafsson ställas fri mot mål, dock utan någon framgång och dessutom kunde Henrik Olsson komma så ren att han tilläts sätta en boll i stolpen.

Matchen är jämn spelmässigt, LTIK vinner då man har mer spets än AIK under matchen i bl a Wersch och Vedin, dessutom var LTIK väldigt stabila bakåt och släppte till väldigt få klara målchanser. Det mesta kretsar som skrivet kring Edison Morina i AIK, han gjorde dock sitt första framträdande på mycket länge och det syntes tydligt att han inte var i samma slag som i våras. En fulltränad Edison på topp hade kunnat vinna matcher på i princip egenhand åt AIK. Extra plus till denne skicklige fotbollsspelare då han, trots att han får ta mycket stryk och ständigt är välbevakad, alltid håller käften och inte likt många av sina lagkamrater håller på och käftar och kommer med onödiga kommentarer. Sedan är jag väldigt förtjust i Besnik Syla, som är lite "svensk" i sin spelstil, hårt arbetande, stark och tuff i närkampsspelet men samtidigt skicklig med bollen. Även Albert Morina gjorde en bra match, han är dessutom den sammanhållande länken i laget då han från sin mittbacksposition med bindeln på armen alltid är ett föredöme för sina något mer hetsiga lagkamrater på plan.


LTIK gör den bästa insatsen spelmässigt så här långt i höst och förmodligen den bästa laginsatsen på hela säsongen, samtliga kämpade verkligen för varandra och det var inte någon som underpresterade. Simon Vedin var snudd på fantastisk i sin roll på innermittfältet, han tog verkligen jobbet och tillförde genom sina snabba fötter mycket kreativitet. För första gången (i alla fall på seniornivå) så fick Simon kramp under en match, det var härligt att se, jag tyckte dessutom att jag kunde se en liten svettdroppe som rann längs ena tinningen. Härlig insats Simon! Mattias Olofsson tog ett stort ansvar bredvid Vedin på mitten och visade vilken terrier han kan vara, stark i närkampsspelet och duktig på huvudet, dessutom två assists. Conny Strömberg både pushade och tryckte på framåt, samtidigt som han var etta på i princip varje boll, plockade dessutom bort Edison såpass bra att han bad om att få byta kant. Ola Nilsson visade som vanligt prov på fin spelförståelse och briljerade stundom med bollen från sin högerbacksposition.


Jonas Nilsson var precis som han brukar säkerheten själv, det insläppta målet får betecknas som ett olycksfall i arbetet. Det nykomponerade mittbacksparet Håkan Karlsson/Mattias Johansson var stabilt och släppte inte någon över bron i mitten. Oscar Gustafsson var inte nöjd med sin passningsprocent, men han var fullkomligt lysande defensivt och stängde, liksom Emil Olsson stängde vänsterkanten, sin högerkant. Denna Olsson som har en något mer otacksam roll i LTIK än vad han hade i VBoIS, där han var stjärnan allt kretsade kring, i LTIK finns det många spelare som kan avgöra, men ingen som kan visa sådant hjärta och sådan inställning som Emil gör i match, efter match, efter match. Även yngre brodern, Henrik Olsson, var duktig, kanske gjorde han rentutav sin bästa insats så här långt i A-laget. Skicklig som bollmottagare samt stark och oöm i kroppen. Fredrik Wersch resurshöll för en gångs skull med krafterna och orkade därför hela matchen, otroligt giftig. Anders Jönsson gjorde en halvtimme som vänsterback och gjorde det bra och Andreas Bladh kom in och gjorde jobbet på mitten sedan Vedin drabbats av kramp.


Domaren Fatmir Kiqiqi har dömt LTIK åtskilliga gånger under säsongen och gjort det väldigt bra. Detta var den sämsta insatsen från hans sida så här långt, lite feg och blåögd i bedömningarna. Det är precis som att domarna inte dömer AIK-matcherna på samma vis som man gör i vanliga fall. Spelare varnas inte gärna i ett tidigt skede för att tydligt markera och varnas det så varnas det åt båda håll så att båda spelarna som varit inblandade i situationen får gult kort, trots att det är felaktigt. Det är ingen tacksam uppgift att döma AIK och Kiqiqi gjorde det förmodligen bättre än vad någon av de andra Laholmsdomarna hade gjort och trots att han var nära att tappa greppet en bit in i andra när det blev hetsigt för en stund så håller han ändå en så pass hög lägsta nivå så att han löser det.


Sedan domaren blåst av matchen valde AIKs nr 13 att tacka LTIKs nr 10 för matchen genom att spotta på honom. Jag såg det inte själv, men flera spelare bekräftade att så var fallet. Fy fan vad vidrigt! Jag vet att LTIK-spelaren inte direkt är buska-blyger på plan och att han inte tvekar att provocera om det dyker upp tillfällen. Men ingen förtjänar någonsin en spottloska!


I och med segern över AIK blir LTIK nu som sämst trea i serien. Skulle KIK tappa poäng mot BKW i nästa omgång blir den sista matchen mellan KIK och LTIK helt avgörande för andraplatsen. KHFF är genom sin poäng mot KIK klara som sämst tvåa i tabellen och därigenom även för femman till nästa år. Grattis till uppflyttningen KHFF!

//P.


Lördagens matcher

Tvåan:

LFK-Kinna kl 15:00, Glänningepark

Vill LFK slippa kval bör man slå mittenlaget Kinna.

Fyran:

Ginsten-RGIF kl 14:00, Ginstavallen

Varken Giffen eller Ginsten har något att spela för. RGIF är klara för femman nästa år, medan Ginsten ligger på en säker mittplacering.

Femman:

SBK-Centern kl 14:00, Skogaby IP

SBK behöver en vinst för att kunna nå kvalplats, det kanske man kan fixa mot mittenlaget Centern, som inte har något att spela för.

Vessigebro-GIF/VIF kl 14:00, Brovallen

GIF/VIF har samma poäng som SBK och slåss även de för en kvalplats. Man har på pappret en tuffare motståndare än SBK.

Sexan:

ISÖ-YBK kl 13:00, Alevallen

YBK gjorde en bra första halvlek i förra omgången och kan kanske bygga vidare på det. ISÖ var bättre än LTIK i 60 minuter förra helgen och blir favoriter.

KIK-KHFF kl 13:30, Lagavallen

Seriefinal! KIK har allt att vinna, KHFF allt att förlora. Skulle KIK vinna ligger de bara en poäng bakom KHFF, vinner å andra sidan bortalaget så är serisegern i hamn. KIK har sedan en riktigt tuff avslutning på serien, med BKW borta och LTIK hemma, medan KHFF har lite enklare VBoIS och YBK kvar. Så hur det än går i denna match kommer KHFF förmodligen att klara av seriesegern i alla fall. Förutom seriefinal är det också ett hett derby, vilket innebär att mycket prestige står på spel. Dessutom är det ett möte mellan seriens två bästa målskyttar, Fridberg i KHFF och Jonatan Pettersson i KIK. KHFF avfärdade KIK på ett enkelt sätt i våras med 7-2, men sedan dess har KIK gått fram som en ångvält.

KHFF blir som alltid favoriter, presterar man det spel som man kan göra i sina bästa stunder blir det seger. KHFF kommer att bli det spelförande laget och det passar KIK väl, laget har inte ett lika väl utvecklat grundspel, men man är det bästa laget i serien på att kontra och vända spelet, det går blixtsnabbt och när man sedan får chansen framför mål missar man inte gärna, Joel Åkesson, Peter Carlsson och framförallt Pettersson är distinkta när lägena dyker upp. KHFFs nyckel till seger kan bli att få bort Peter Carlsson ur matchbilden, han rör sig över hela planen med ett utgångsläge från sin forwardsposition, när han erövrat bollen är det få spelare som hänger med. Peter har varit outstanding i sexan i höst!

BKW-HIS kl 14:00, Wallevi

Tre säkra poäng för BKW som verkar ha hittat spelet nu i de sista matcherna.

SIF-VBoIS kl 14:00, Skottorps IP

Två ärkefiender möts på plan och det lär bli hett om öronen för samtliga aktörer. VBoIS var bättre än KIK i första halvlek spelmässigt i förra omgången, men man saknade då lite spets, nu kanske Håkan Pettersson och Jonny Ohlsson är tillbaka och då känns man genast mer farliga. SIF har varit en besvikelse i årets sexa, men man vill säkert avsluta på ett snyggt vis. VBoIS blir favoriter, men matchen känns väldigt öppen.

LTIK-AIK kl 14:00, L:a Tjärby IP

Toppmatch! LTIK går för vinst och hoppas på KIK-förlust. Men det lär bli tufft mot AIK, som säkert också är intresserade av en vinst. Lägligt nog för AIKs del är Edison Morina åter i spel efter skada till denna match.

//P.

Skytteligan

Någon person inom KHFF lägger ner ett beundransvärt arbete efter varje omgång och samlar samtliga lags målskyttar i sexan med HP som källa. Gå in efter varje omgång och ta dig en titt på hur målskjutandet går till i just ditt lag på kornhult.com. Så här ser det ut efter omgång 15, ISÖ och LTIK har inte spelat sin femtonde match, men det finns ingen spelare i de här lagen som har något med toppen att göra i alla fall. Lite märkligt kanske att ingen i LTIK lyckats leta sig in på topplistan, då man ju faktiskt legat i toppen av tabellen sedan start. LTIK har inte gjort lika mycket mål som de andra topplagen och de som har gjorts har fördelats relativt broderligt mellan flera spelare i laget. LTIK har som lite plåster på såren släppt in minst mål i serien. Fridberg leder imponerande nog ligan tillsammans med KIK-Jonte, trots att han endast spelat i tio omgångar, han snittar alltså nästan två mål per match.

1. Henrik Fridberg KHFF, Jonathan Pettersson KIK 19 mål
2. Fidan Jashari AIK 18 mål
3. Håkan Pettersson VBoIS, Peter Carlsson KIK 13 mål
4. Lavdem Syla AIK, Ola Jönsson, J. Jacobsson KHFF, Anders Gustavsson VBoIS 11 mål
5. Pontus Johansson SIF 10 mål

Övriga lags bästa målskyttar:

LTIK: Emil Olsson, Simon Vedin 7 mål
BKW: Jonas Nilsson, Daniel Nilsson 5 mål
YBK: Magnus Bergman 5 mål
ISÖ: Jonatan Elmgren 5 mål
HIS: Dennis Larsson 4 mål 
(Dennis har gjort hälften av sitt lags mål!)

//P.


Resultat söndag

Fyran:

RGIF-Unnaryd 0-2

Bortalaget var bättre och vann varken oväntat eller oförtjänt matchen mott jumbon RGIF.

Femman:

GIF/VIF-Vapnö 2-3
Målskytt GIF/VIF: Johan Stråhle 2

Aj, ja, aj, skrev GIF/VIF-spelaren Edwin Fagerholm i messet där han förmedlade resultat och målskyttar. Och visst ser det tungt ut nu, men han skrev också, bara att ta nya tag, och det finns väl inget annat att göra.

Sexan:

Örnia-LTIK 3-3 (1-1)
Målskyttar LTIK: Mattias Olofsson, Conny Strömberg, Henrik Olsson

ISÖ är hetare från start och tar nästan omedelbart ledningen sedan en grön spelare fått slå en diagonal boll till en fri vänsterytter, som fick en bra första touch och inte gjorde något misstag när han fick komma själv mot LTIK-målet. Svagt försvarsspel av LTIK. Fint av ISÖ. Första halvlek fortsätter att vara ISÖs, LTIK är lojt och flera spelare lirar långt under sin kapacitet. Trots detta kan LTIK skapa några farligheter bl a genom rappe Oscar Gustafsson. 1-1 kom ganska orättvist och ologiskt efter en hörna slagen av Ola Nilsson, Mattias Olofsson sköt från nära håll bollen mot mål och Emil Olsson hade bara att flytta på sig och se bollen gå in kassen. 1-1 i paus får LTIK vara mest nöjda med, det är förmodligen de sämsta 45 minuterna vi gjort i år.

ISÖ och LTIK fortsätter på inslagen väg i andra halvlek. Alltså är ISÖ ganska bra och LTIK ganska så rejält dåliga. ISÖ gör relativt omgående 2-1 efter vackert spel och sedan också 3-1 efter ofattbart lojt försvarsarbete från flera LTIKare. När en timme gått av matchen dör ISÖ-spelarna fullständigt, hela laget backar tillbaka och LTIK bjuds in i matchen. Nu skapar gästerna en del tryck mot ISÖ-målet, trots att spelet fortfarande är under all kritik. Tränare Mats Johansson går snart över till att spela 3-4-3 och det ger resultat då Conny Strömberg trycker in 2-3 till LTIK sedan ISÖ-målvakten gjort ett märkligt ingripande på en boll som inte såg ut att vara direkt farlig. Matchuret stod vid reduceringen på 66 minuter. Gott om tid kvar således.

ISÖ blev ännu mera rädda om sin ledning efter reduceringen och LTIK kunde fortsätta sin "press", framförallt genom hale Fredrik Wersch som rev och slet fram en del halvlägen och något farligt frisparksläge. Kvitteringen skulle låta vänta på sig ända till 88e minuten och kom till efter tafatt försvarsspel av ISÖ. Ola Nilsson fick väl enkelt ta sig fram längs högerkanten och passa Conny Strömberg, som passade vidare till Henrik Olsson, som via en ISÖ-försvarare sköt in 3-3. Nu gick LTIK för vinst, men det var väl sent och farligheterna uteblev.

LTIK gör i stort en usel match, förmodligen den sämsta i år. Jag vill tro att den dåliga domareinsatsen missgynnade LTIK mest, trots att rättskiparen var lika vidrig åt båda håll. Han ägnade sig först och främst åt att blåsa sönder det lilla spel som fanns, dessutom var han inkonsekvent och släppte ibland tydliga fulheter medan axel- mot axeltacklingar och övrig schysst närkontakt renderade i frisparkar och ibland i gula kort. ISÖ gynnades nog mest av alla spelavbrott då man tydligt inte hade samma ork som LTIK, fast i och för sig så var det ISÖ som hade det mesta av spelet, så det kanske jämnar ut sig. Planen var usel och det är såklart lika för båda lagen. Samtidigt har LTIK många tekniska, kvicka spelare som gynnas av ett bra underlag, likt det vi spelar våra hemmamatcher på, medan ISÖ är något mer vana att lira på den dåliga plan Alevallen erbjuder. Är man ett tillräckligt bra fotbollslag ska man så klart behärska alla underlag, så det är väl ingen bra ursäkt det heller egentligen.

Om sanningen ska fram så var helt enkelt ISÖ hetare och mer fokuserade på uppgiften under denna match och man borde, om inte orken trytit, haft alla de tre poängen. Ingen i LTIK var tillräckligt bra för att omnämnas, samtliga spelare får rannsaka sig själva efter mötet och se till att göra det bättre i nästa match. Förresten, så får Marcus Johnsson extra ros, han hoppade aldrig in på plan från avbytarbänken och var därför felfri. ISÖ gör en bra laginsats, man har många stora och tunga spelare som vinner mycket boll och närkamper. Dessutom har man knutit till sig ett par intressanta spelare under uppehållet. Bl a en liten kille med utländsk härkomst, han gick fel när han skulle träna första passet med Alets juniorer och hamnade istället på ISÖs seniorlagsträning och blev tydligen fast. Ganska kul historia faktiskt. Också Mattias Strömberg är ny, från elitfyralaget Snöstorp/Nyhem, lång och gänglig kille med bra teknik, dessutom väldigt rörlig. Han gav LTIKs mittback Erik Westerlund en hård dag på jobbet med sina diagonallöpningar.

Det är ganska tråkigt att komma till Alevallen och möta Örnia, det finns ingen organisation, ingen kiosk - man kan inte ens få sig en kopp kaffe i pausen. Det fanns ingenstans att fylla på vatten innan matchen, så det fick jag göra i ISÖs slitna klubbhus (inte att jämföra med Alets välskötta och vackra byggnad som står strax bredvid). Efter matchen vill man gärna som lagledare lämna hyfsat snyggt efter sig, (trots att det såg ut som en soptipp i LTIKs bortaomklädningsrum efter att ISÖ varit där i våras), detta var dock en omöjlighet då det varken fanns papperskorg (!), sopkvast eller skrapa i omklädningsrummet. Plus för att spelarna fick läsk efter matchen, det hade man tänkt på och det är alltid uppskattat. ISÖ är ett gott kompisgäng och det finns en hel del duktiga lirare i laget. Organisatoriskt är det dock på korpnivå i föreningen. Men man ska väl vara glad över att sällskapet överhuvudtaget existerar efter försäsongens många turer.

Både innan och efter matchen samtalade jag en kort stund med fotbollsälskaren och bloggaren Lars-Gunnar Blom, som är en flitig besökare av ISÖs hemmamatcher. Läs här vad denne sympatiske man har gjort för iakttagelser under mötet mellan ISÖ och LTIK.

//P.


Resultat lördag

Tvåan:

Varbergs BoIS FC-LFK 3-1
Målskytt LFK: Robert Nilsson

LFK tog tydligen ledningen, sedan var det dock ridå. Laget under förlorade också i denna omgång, därför är LFK trots förlusten kvar på kvalplats.

Femman:

Långås-SBK 2-1
Målskytt SBK: Andreas Johansson

SBK gjorde det bra och var värda ett bättre öde i matchen. Som vanligt fick man en tidig uppförsbacke då hemmalaget tog ledningen redan efter fyra minuter.

Sexan:

VBoIS-KIK 1-5 (0-3)
Målskytt BoIS: Jesper Öhrn Nilsson
Målskyttar KIK: Jonathan Pettersson 3, Joel Åkesson 2

KIK fick en drömstart då Joel Åkesson gjorde 1-0 redan efter 24 sekunder (!). I övrigt så tillhörde faktiskt halvleken BoIS något mer spelmässigt, Anders Gustavsson var svårfångad i sin fria roll och hela tiden spelbar. Trots detta kunde KIK göra ytterligare två mål i den första halvleken. Båda inprickade av måltjuven Jonte Pettersson. KIK är oerhört vassa och har mycket spetskvalité i laget, framförallt då kvickhet. I den andra halvleken har KIK bättre koll på Slangen och man tar över tillställningen. BoIS saknade Håkan Pettersson och Jonny Ohlsson under matchen och utan dem känns man inte lika spetsiga. Framförallt Håkan har ju varit riktigt bra under säsongen hittills och öst in mål från sin innermittfältsposition.

KHFF-BKW 3-2 (0-1)
Målskyttar KHFF: Henrik Fridberg 2, Jonatan Jacobsson
Målskytt BKW: Jimmie Ivarsson, självmål

BKW var bättre under den första halvleken och man bjöd stundtals på riktigt fin fotboll. Ledningen med 1-0 i paus var välförtjänt och rättvis. I den andra slutade BKW att spela boll och KHFF kunde, trots att man inte fick igång spelet, ta över matchen och ledningen. Jag vet inte riktigt varför BKW slutade spela boll i andra. Det var dock många spelare som blev trötta och som var tvungna att byta, det blev en himla massa bytande och detta kanske hade något med saken att göra. Sedan är KHFF tunga att möta, Jonte Jacobsson tog sitt ansvar som lagkapten och gjorde på egen hand 1-1, innan Fridberg gjorde sina två mål, det andra en riktig läckerbit, sträckt vrist i nättaket. Två av KHFFs tre mål kom till ur misstänkta offsidelägen. Men jag tycker inte synd om BKW för de här "offsidemålen".

Backlinjen ligger för högt upp, för ofta, dessutom kvittar det om det finns press på bollhållaren i motståndarlaget eller ej. BKW har åkt på en drös baklängesmål som varit misstänkta offsidelägen. Det går inte att spela BKWs typ av försvarsspel utan linjemän och framförallt inte när den ensamme domaren heter Josef Vasilcin och inte gärna lämnar mittcirkeln. BKW vet om det, alla vet om det. Att det sedan gynnar det offensiva spelet att spela på det sätt man gör är en annan sak, BKW kan i sina bästa stunder bjuda på mycket fin fotboll. Och visst är det kul att spela bra fotboll, men det är ännu roligare att vinna, även om en kombination av de båda såklart är det bästa. KHFF saknade tre av fyra ordinarie i backlinjen, det såg stundtals virrigt ut, BKW fick ganska enkelt ta sig förbi längs kanterna ett antal gånger. Starkt att vinna trots att spelet inte alls fungerande, det var faktiskt en hel del långbollande från skogslaget under den här matchen.

KHFF vann mötet mot BKW mycket tackvare Jontes viktiga första mål och Fridbergs förmåga att finnas vid rätt plats vid rätt tidpunkt, gång på gång på gång. Han visar prov på ett självfötroende jag inte sett maken till sedan jag själv spelade med målsprutan Daniel "Eken" Eriksson i LTIK. Där har vi ytterligare en kille med näsa för mål. Procenten av de bollar som går i mål som han avlossar mot mål är dock väldigt låg. På egen hand skapar han dock så mycket att han på något vis har råd med de där missarna och tillslut gör mål, många mål. Mycket beroende på ett stort självförtroende, som är så viktigt när du spelar forward. Fridberg, som inte heller sätter alla de lägen han får, långt ifrån, leder, tillsammans med KIK-Jonte, sexans skytteliga och det är naturligtvis stort, då han inte spelat i mer än tio av de femton omgångarna. Grattis KHFF till en supervärvning som hade det som tidigare saknades i laget.

YBK-SIF 1-4
Målskytt YBK: Patrik Dahlgren
Målskyttar SIF: Pontus Johansson, Lasse Johansson, Martin Fasth, Arton

SIF var inte alls bra i första halvlek, i andra fick man dock ordning på saker och ting och man kunde tillslut vinna matchen klart.

HIS-AIK 1-7
Målskytt HIS: Dennis Larsson
Målskyttar AIK: Fidan Jashari 3, Lavdim Syla 3, Besnik Syla

AIK hade som väntat inga problem med att avfärda HIS. Siffrorna kunde och borde, om skärpan varit bättre, blivit större.

//P.

Helgens matcher

Det är i princip slut med kvällsmatcher, trots att September nuförtiden ses mer som en sommarmånad än som en höstmånad så blir det allt mörkare om kvällarna, därför blir lördags- och de förhatliga söndagsmatcherna fler. Inget utav Laholmslagen spelar under fredagen.

Lördag:

Varbergs BoIS FC-LFK kl 15:00 Påskbergsvallen

Hallandsderby! Viktigt med poäng nu om LFK ska komma upp på säker mark och det har man säkert möjligheter till om man presterar det man kan.

Långås-SBK kl 14:00, Ryevi

Tuff match för SBK. Samtidigt har man nu en vinst i ryggen och folket har dessutom börjat vakna till liv, för första gången på mycket länge var SBK över 20 man på en träning i onsdags.

VBoIS-KIK kl 13:00, Våxtorps IP

Toppmöte! KIK går fram som en ångvält, men BoIS borta är ingen lätt fight. Kanske dags för en KIK-smäll nu?

YBK-SIF kl 13:00, Munkavallen

Två lag som visar prov på svag form. SIF är det bättre laget på pappret, men man har nu blivit av med Jim Gunnarsson igen då han tydligen bara var inlånad under sommaren, nu finns han åter på annan ort. Markus Hultin är dock kvar och det är dags för honom att ta tag i det nu. Varför spelar han på mitten? Han är inget passningsgeni, som försvare har han dock få övermän.

KHFF-BKW kl 13:30, Kornhults IP

BKW gjorde en fin insats mot Våxtorp sist och tilförsikten inom föreningen är nu god, man har stora förhoppningar om poäng mot serieledarna, ja det snackas t o m om vinst. Nderim Peci är en ny kille man fått fatt i under upehållet och han har verkligen visat prov på fina takter så här långt med sin fina teknik och snabbhet.

Även Ekrem Bekieshi har varit duktig efter upehållet då han lyckats knipa en ordinarie plats i startelvan och där visat prov på fint spel. Två herrar som KHFF får se upp för. KHFF bli såklart favoriter, man saknar dock lite folk till matchen och även om det inte är några bärande spelare så är det viktigt med kontinuitet, framförallt i backlinjen.

HIS-AIK kl 14:00, Hasslövs IP

Det lär väl inte bli några 10-1 den här gången. Men något annat än AIK-vinst vore högst sensationellt.

Söndag:

GIF/VIF-Vapnö kl 13:00, Hallaberg

Bottenmöte. Viktig match för GIF/VIF, man bör vinna om man vill ha häng på lagen ovanför strecket.

RGIF-Unnaryd kl 14:00, Björkvallen

Serieledarna blir något att bita i för Giffen. Samtidigt har man nu fått den där vinsten och man är väl medvetna om att matchen i Unnaryd i våras var jämn trots att det blev förlust. Kanske är det läge för en skräll och revansch.

Örnia-LTIK kl 14:00, Alevallen

ISÖ är oförutsägbara, man har ingen aning om var man har dem. Det är väldigt mycket upp och ned både resultat- och spelmässigt. Så LTIK får vara beredda på det värsta och köra på för full spruta trots att man är favoriter.

//P.

RSS 2.0