LTIK, fågel eller fisk?

Inför varje säsong sedan vi trillade ur fyran har jag sagt att den negativa trenden ska brytas och att vi ska uppåt igen. Varje år har jag haft lika fel. I år hade Lilla Tjärby IdrottsKlubb spelat i division sju om inte den slopats inför säsongen. En bedrift i sig då LTIK för bara fyra år sedan (jag skriver år 2008) spelade i div. fyra. Orsakerna och anledningarna är naturligtvis många till varför det gått som det har gått. Enorm spelaromsättning och ny tränare inför nästan varje säsong är naturligtvis två stora anledningar till raset.

Konstigt nog var det fler spelare som lämnade klubben än som kom till när vi som första klubb i kommunen sedan KHFFs glansdagar huserade i fyran (med undantag för LFK). Mats Alexandersson (tränaren slutade pga brist på tid), Mattias Johansson (slutade pga. skada), Henrik Brunbäck (pga studier), Fredrik Blixt (brist på motivation), Jonas Larsson (skada), Ola Nilsson (startade eget företag), Andreas Thedeby (gick till LFK) och Emil Nieroth (Leikin) lämnade alla föreningen.

Lägg därtill att Jesper Johansson skadade sig svårt i ett knä mitt under säsongen. Detta innebar att följande spelare blev kvar från LTIKs bästa A-trupp genom tiderna: Jonas Nilsson, Jim Nilsson, Joacim Liedman, Mikael Johansson, Daniel Hellsten, Henrik Åkesson, Patrik Åkesson, Daniel Eriksson, Fredrik Jacobsson samt Fredrik Nordstrand.

Till A-truppen i div. fyra kom följande spelare: Johan Gustavsson, Mattias Olofsson och William Sandberg (alla från VGLT p15), Håkan Karlsson och Magnus Ekman (GIF/VIF), Conny Strömberg (SBK). Jonas Höjman och Elvis Begic (båda LFK) anslöt mitt under säsongen.

Jag är i regel mot "värvningar" av spelare mellan grannföreningarna som spelar i de lägre divisionerna. Men nu när LTIK var i fyran och det ändå började bli lite elit så tycker jag att man kunde försökt lite mer. Det fanns säkert många profiler i klubbarna runt om som hade varit intresserade av att prova sina vingar i fyran bara de fått ett samtal. Nu blev det inte så, de spelarna som gick över fixade spelarna dit. I Ekmans, Höjmans och Begic fall genom "Packi".

Nu var det trots allt på vippen att vi lyckades klara oss kvar ändå. Det var bara någon poäng upp till kvalplatsen när serien var slutspelad. Höjman hade som jag skrivit tidigare (se välkommen till min blogg) väldigt stor del i att vi höll på att greja den där kvalplatsen med sina 16 mål på de 15 matcher han spelade. Jag tror än idag att vi klarat oss med bred marginal om Höjman hade varit med i resten av seriematcherna också, så stor skillnad gjorde han.

När vi nu trillade ned från fyran så gick ytterligare spelare förlorade. Daniel Eriksson (slutade), Magnus Ekman (slutade), Joacim Liedman (slutade), Henrik Åkesson (slutade), Fredrik Jacobsson (slutade), Mikael Johansson (slutade), Jonas Höjman (gick till RGIF) och Johan Gustafsson (LFK).

Till laget kom tränaren Dennis Lundh som ersatte Lars Klasson som drabbats av diskbråck. Med sig tog Dennis ett knippe Halmstadkillar som han själv drillat i Halmias J-lag tidigare. Det visade sig snart att de allra flesta av Lundhs nyförvärv inte höll måttet i femman. Trots detta fortsatte han att spela dem före spelare som varit i klubben i många år och som helt tydligt var bättre. Det gick som det gick, det gick åt skogen. Men återigen så trillade vi ur en serie med bara någon poängs marginal. Men det kändes sååå onödigt, allting hade kunnat skötts på ett annorlunda och bättre sätt.

Nåja! Nystart i sexan med gamla LTIK-skyttekungen Jonas Klippfors (166 mål på 272 matcher i LTIK) vid rodret. För första gången sedan 2003 fick vi nu behålla stommen i A-laget. Dessutom flyttades ett gäng duktiga juniorer upp i seniortruppen. Det kändes verkligen som en nystart och fotboll var lite roligare igen. För första gången på fyra säsonger lyckades vi nu också hålla oss kvar i en serie. Även om det var knappt, så stoppades den nedåtgående spiralen upp tillfälligt. 


Inför 2007 drabbades LTIK återigen av spelarflykt, om än i lite mindre skala så var det ganska tunga namn. Patrik Åkesson gick till Walldia för att bli spelande tränare, Daniel Hellsten lämnade för RGIF och Lasse Johansson gick till SIF. Jag tyckte ändå att det såg hyfsat ut inför säsongen, de duktiga juniorerna var ett år äldre och vi hade förstärkt upp bra med spelare utifrån. Tim Olsen från SBK, Robert Elmberg, BKW, Niclas Borglin, Andreas Bladh och Thomas Nilsson, de tre sistnämnda från andra orter i Sverige men studerandes på Högskolan i Halmstad.

Men utan något eget spel, utan någon grundtanke/idé med vårt spel och med ett väldigt ungt lag där i princip alla spelare som spelade i A-laget underpresterade under säsongen, så gick det inte bättre än att vi slutade nästsist i serien och således skulle spelat i sjuan nästa år, om den inte slopats.

Så nu är det bara att ta nya tag igen. Återigen med ny tränare: Mats Johansson är mannen som ska försöka få LTIK på fötter igen, en tuff uppgift naturligvis då laget inte är vant att vinna särskilt många matcher per säsong. Men så här långt känns det väldigt bra med Mats. Han har själv spelat i Vasalund, i gamla division ett samt i KHFF under storehetsperioden då laget låg i div fyra. Det var också i KHFF som tränarkarriären påbörjades då han var andretränare under Mats Alexandersson. Efter KHFF blev det tränarjobb i SBK, GIF-ladies, LFKs damlag, GIF/VIF och VBoIS.

Förutom Mats har följande spelare kommit till föreningen:

Anders Kallin, 23 år, från Kållered (Göteborg), div. 3, mittback/innermittfältare. Ett jättefint nyförvärv som egentligen är väl bra för div. sex, en spelare som är ordinarie i div tre ska ju vara bra i sexan. Spelar alltid enkelt på ett och två tillslag, är väldigt säker i mottagningar och i passningsspel och har  mycket bra spelförståelse.

Anton Viebke,18 år, SBK B, ytterback. Tuff spelare som nu är tillbaka i moderföreningen.

Emil Olsson, 22 år, VBoIS, forward. Notorisk måskytt, snabb, stark, bra teknik. Emil tänkte sluta spela boll och satsa på en domarkarriär, när gamle tränaren Mats ringde och frågade om han ville komma till LTIK.

Erik Westerlund, 22 år, uppehåll, senast Kållered, mittfältare. Vädigt tuff och stark spelare med bra teknik, härlig vinnarskalle.

Henrik Olsson, 20 år, VBoIS, yttermittfältare. Ordinarie på högerkanten i Våxtorps A-lag under hela säsongen.

Jacob Carlmalm, 21 år, Stigtomta (Nyköping), div. fem, yttermittfätare. Snabb och duktig passningsspelare.

Johan Gustafsson, 19 år, LFK, mittfältare/anfallare. När han var fulltränad och spelade på topp var han med och konkurrerade om platserna i LFKs div. två lag. Snabb spelare med fin teknik och med väldigt bra tillslag på bollen, duktig man mot man. Johan återvänder till moderföreningen pga jobb, han ser mycket fram emot att få spela med lillebror Oscar.

Kristoffer Nilsson, 21 år, Torestorp (Borås), div. fyra, ytterback/yttermittfältare. Oerhört följsam spelare, med bra spelförståelse, dessutom duktig passningsspelare.

Tim Wickström, 18 år, SBK B, yttermittfältare. Den hårtskjutande mittfältaren är tillbaka i moderföreningen.

(Spelarna som kommer från lag utanför kommunen har kommit i kontakt med föreningen genom mig själv, Conny Strömberg och framförallt genom min bror Anders Jönsson, då vi läser på Högskolan i Halmstad tillsammans med de här killarna.)

Förutom tränare Klippfors (KIK) så har följande spelare lämnat oss:

Fredrik Nordstrand, slutar.

Niclas Borglin, polishögskolan i Stockholm.

Robert Elmberg, slutar.

Robin Hindgren, lumpen.

Tim Olsen, SBK. 

Som synes är förstärkningarna något fler och starkare än förlusterna, men laget är fortfarande väldigt ungt, det där rutinerade namnet saknas. Helt klart är i alla fall att laget blir starkare på pappret nästa säsong, sedan får vi se hur det fungerar på plan. Målsättningen måste helt klart vara att slåss om de mer framskjutna placeringarna i tabellen. I laget finns förutom nyförvärven en rad spelare som säkert tänkt sig en ordinarie A-lagsplats. Conny Strömberg, Jim Nilsson, Ola Nilsson, Mattias Olofsson, Tim Jensen, Simon Vedin, Mattias Johansson, Anders Jönsson, Andreas Bladh, Fredrik Wersch, Oscar Gustafsson och Håkan Karlsson är säkerligen samtliga sugna på en plats i laget. Det kommer bli angenäma problem för Mats att ta ut startelvan inför varje helg.

Väl mött på Lilla Tjärby IP nästa säsong! / P


Laholms FK tappar, men förstärker också

LFK tappar tongivande spelare efter varje säsong, det är ett lika säkert hösttecken som att bladen gulnar, eller vad det nu va HP skrev. I år har man sig själv att skylla i mångt och mycket. Visst känner man för LFK som överlägset högst placerade lag i kommunen och man ser gärna att vi har ett lag i de sammanhangen. Men när klubben kräver i stort sätt ett halvtidsjobb av redan 100% arbetande eller studerande spelare utan nästan någon ersättning alls, gräver man nog sin egen grav. När ska spelarna hinna återhämta sig? 26 pass i månaden är en helt ofattbar mängd träningar. Den här mängden träningar ville Haglund när han kom som ny tränare också införa. Men då sade de äldre spelarna ifrån. -Vi har familj och ett jobb att sköta också! Vi kör fyra ggr. i veckan, lägger eventuellt på en kvart per pass och kör stenhårt när vi är här.

Nu har man iofs. lyckats förstärka upp på ett hyfsat sätt, men bland nyförvärven saknar jag framförallt rutin och hjärta för föreningen och kommunen som man representerar. Visst finns det spelare med lokal anknytning och stort LFK-hjärta i föreningen, men de blir färre och färre för vart år som går. Snart består klubben bara av en massa Halmstadkillar som ser LFK som en station på vägen till andra lag. Men så länge man håller sig kvar i tvåan så kommer iaf. de här spelarna att välja LFK före lagen i Halmstad då det där inte finns något mellan div. tre och allsvenskan.

Här rankar jag de tunga LFK-förlusterna:

1. Jonathan Jacobsson, Kornhult/Hishult FF, en av de allra bästa spelarna i LFK under de senaste säsongerna. Fantastisk känsla i båda fötterna, fin blick för spelet och obegränsad arbetskapacitet. Alltid bland de bättre på träningarna, ibland kunde man tro att "Jonte" var klonad då han var överallt.

2. Kristian Åkesson, Kornhult/Hishult FF, lagkaptenen och ledaren på alla plan är naturligtvis en jätteförlust. Väldigt säker med bollen, bra med båda fötterna, lugn i alla lägen och väldigt fin spelförståelse.

3. Mattias Bengtsson, Rydaholm, kanske den allra bästa i LFK under året. Gör sällan ett misstag, hård i kroppen och väldigt målfarlig på fasta situationer.

4. Joakim Wulff, Falkenbergs FF, i sina bästa stunder en av de allra bästa målvakterna i tvåan, det har dock synts på honom att han saknat den rätta gnistan sista tiden. Flytten till FFF kommer att göra Wulff gott. Han kan gå hela vägen. Väldigt fint tillslag på bollen med båda fötterna, kan inte täka mig att någon målvakt i allsvenskan har bättre insparkar. Tror dock att Markus Johansson kommer att ersätta på ett fint sätt. Det visade han att han har kapacitet till när LFK mötte HBK B.

5. Miki Matic, Snöstorp/Nyhem, en rutinerad spelare med enorm vinnarskalle. Kommer att saknas mycket, trots att han inte spelat till någon reda i år.

6. Ervin Ribic, Halmia, ordinarie till vänster på mittfältet under hela säsongen, kom inte alls upp i samma nivå som året innan då han va briljant, behöver en nytändning, kan han få det i hårt satsande Halmia?

7. Ola Jönsson, Kornhult/Hishult FF, ordinarie under perioder av säsongen, spelare med den rätta känslan för kommunen, sådana finns det inte många kvar i laget nu.

7. Johan Gustafsson, Lilla Tjärby IK, samma sak här, när han var på topp spelade han från start och gjorde det riktigt bra, lokal talang.

7. David Eriksson, Skottorps IF, också en spelare som härstammar från kommunen, när han va fulltränad så va energiknippet med och konkurrerade om en plats i startelvan.

10. Alen Hardaga, ej klart, stor talang som fått säsongen spolierad av skador, fick ej nytt kontrakt, blev för dyr att behålla.

11. Tommie Nilsson, Halmia, har haft svårt att ta en ordinarie plats, men är ändå en spelare som har tillfört en del och som aldrig klagat.

12. Rasmus Larsson, Skogaby BK, fick ej nytt kontrakt, passade inte in i LFKs profil, lite märkligt anser jag, en spelare med rätt inställning som är väldigt utvecklingsbar.

Atef Abou-Shakra samt Dino och Armin Kara fick ej nytt kontrakt. Vad gjorde de i div. två klubben från början?

En rad tunga förluster som synes. Nyförvärv då? Joda, det finns en rad intressanta namn, men jag saknar den rutinerade innermittfältaren som man behövt såväl under säsongen, synd att man inte lyckades värva Emil Nieroth (läs här i bloggen: angående uppdatering), han hade kanske kunnat vara den spelaren.

Man har värvat tre stycken mittbackar:

Sebastian Hansson, Ängelholm, en väldigt duktig spelare, det har han visat tidigare i Laholm.

Jacob Persson, Ystad, visade verkligen vad han gick för i testmatchen mot HBK B.

Henrik Nilsson, Ysby, lokal förmåga (se Plogens Laholmslag).

Dessutom fick man i höstas in Göran Medjed från Snöstorp/Nyhem, växte verkligen med uppgiften och va fullkomligt lysande när LFK mötte HBK B.

Har man i LFK hört med Tobias Tandrup? Den forne HBK U-kaptenen som valde Ängellholms FF före LFK inför förra säsongen, nu harvar han med Alet i div. fyra. Men han kanske inte är intresserad?

Man har dessutom fått håll i en ytterback i Emil Axelsson som varit utlånad från Halmia till Sennan. Emil har lokal anknytning då han tidigare spelat med Våxtorp, Hasslöv och Walldia.

Hur är det med Peter Carlsson? Den forne knäredsspelaren som faktiskt var den som petade Emil från högerbacksplatsen i Halmia och indirekt skickade honom till Sennan. Om Emil är intressant så borde väl Peter i allra högsta grad vara det!

Ny målvakt hittade man i Björn Olsson, Oskarström, har väldigt dålig koll på den här burväktaren, 18 år gammal.

Kalle Samuelsson? Den duktiga målvakten som gick tillbaka till Trönninge efter att han spelat med HBK U och B, har LFK varit på honom? Men det hade kanske varit fel mot trogna Markus Johansson som nu tar över som första målvakt efter Wulff. Kalle är dock ett par snäpp vassare och hade absolut blivit en förstärkning. Den andra U målvakten i HBK, även han med lokal anknytning, den före detta Ränneslövaren Kalle Johnsson sägs vara mycket nöjd med att slippa konkurrera med duktiga Samuelsson. De va jämnbra och Johnsson spelar i landslaget för 17 åringar. Det säger lite om Samuelssons kvaliteer.

LFK har också värvat en rad mittfältare:

Johan Green, Walldia, lokal produkt (se Plogens Laholmlag).

Fredrik Johnsson, Ränneslöv, tung spelare med härlig inställning och rätt karaktär.

Petter Gustavsson, HBK U, ett fint nyförvärv som kommer tillbaka till moderklubben som en skickligare fotbollsspelare.

Christoffer Johansson, Snöstorp/Nyhem, en spelare som jag vet väldigt lite om. Tränare Enrico Ostojic måste dock ha gillat vad han såg i mittfältaren då han kom för att provspela, truppen var nämligen egentligen full, men han lyckades få plats ändå.

Sulejman Ovcina, Snöstorp/Nyhem U

Tvillingarna Fredrik och Torbjörn Erlandsson, HBK U, två stycken mycket talangfulla herrar, den ena av dem (omöjligt att säga vem för mig) var fullständigt dominant på mittfältet då HBK U slog ut LFK ur DM förra säsongen, två prima nyförvärv.

Peter Joza, Leikin, jag har aldrig sett den defensiva mittfälataren spela, men jag har hört att han ska ha ett otroligt fint steg som gör att det nästan ser ut som att han flyger fram på plan

Saknar jag ingen spelare här? Jo, Dennis Nilsson, den forna GIF/VIF-talangen som via HBK J numera spelar i Trönninge. Har han tillfrågats om provspel? En väldigt spännande spelare som är mycket allround. Men han kanske inte skulle vara intresserad i alla fall?

Dessutom har LFK två comebackande spelare i Mats Gustavsson och David Pinot. Bägge två går med största säkerhet in i startelvan om de blir friska och fulltränade.

Detta gör att LFKs trupp ser ut som följer:

Målvakter: Markus Johansson, Björn Olsson

Backar: Jacob Persson, Sebastian Hansson, Göran Medjed, Kim Einarsson, Andreas Martinsson, Fredrik Erlandsson, Henrik Nilsson, Emil Axelsson

Mittfältare: Petter Gustavsson, Karl Sjöström, Robert Nilsson, Emil Gustavsson, Nijazi Behrami, Christoffer Johansson, Peter Joza, Torbjörn Erlandsson, Johan Green, Fredrik Johnsson, Sulejman Ovcina

Forwards: Mats Gustavsson, Besart Mazreku, Amayas Hamici, David Pinot, Alex Pettersson

En ganska bra trupp, men väldigt ung, bara Markus, Alex och Mats är över 25 år och Mats är överlägset äldst då han även överskrider de 30 åren.

Så här hade min startelva sett ut enligt Ostojic modell:                            

                                                                   M. Johansson

                           K. Einarsson     S. Hansson     G. Medjed     A. Martinsson

                                                                   P. Gustavsson
                                                                                      
                                               K. Sjöström    R. Nilsson    D. Pinot

                                                      M. Gustavsson     B. Mazreku

Har egentligen alldeles för dålig koll på de nya spelarna för att ta ut en startelva så här, men detta laget ser faktiskt riktigt hyfsat ut tycker jag. Jacob är säkert intresserad av en utav mittbacksplatserna och då kan Göran med fördel flyttas ut på en kant. Tvillingarna Erlandsson lär också vara högaktuella för startelvan, liksom ytterligare några lirare. Frågetecken för Sebastian, David och Mats, blir de helt friska? Kommer de att hålla sig skadefria under hela säsongen?

Jag önskar verkligen LFK allt gott och hoppas att det går bättre 2008 än vad det gjorde -07 för det svartvita laget, det gynnar alla att ha ett lag från kommunen i tvåan. LFK behövs! / P 

Kornhult/Hishult FF satsar

Det var nog många som satte kaffet i vrångstrupen en morgon för ca. två månader sedan då HP eller LT slogs upp. Kan det vara sant? Ok att Peter Åberg återvänder till gamla klubben för att överta tränarrollen efter Krister Alexandersson, ok att Ola Jönsson återvänder till gamla klubben efter två år i högre divisioner. Men att också en av LFKs bättre spelare (om inte den allra bästa) under de senaste säsongerna: Jonathan Jacobsson också han återvänder till moderklubben, endast 24 år gammal och att man dessutom lyckats få över LFK-kaptenen, den naturliga ledaren samt ytterst kompetente mittbacken Kristian Åkesson blev nästan för bra för att vara sant.

Första tanken var naturligtvis: vilket fruktansvärt bra lag de får, ingen kommer han en chans mot dem i serien, de kommer gå obesegrade genom sexan och "Jonte" kommer vara den mest överlägsna spelare som någonsin spelat div. sex fotboll. Han kommer vinna både skytteligan och assistligan överlägset och gör han inte det så ser han till att tränare Åberg gör det, genom att servera honom diverse bollar som den erkänt duktiga målskytten Åberg bara kommer att kunna rulla eller knoppa in i öppet mål eller förbi en övergiven målvakt. Citat från forne lagkamraten och före detta LFK-forwarden Calle Genberg: -"När jag såg att "Jonte" fick bollen ute på kanten och började måtta inlägg, så sprang jag bara mot mål, blundade och satte fram huvudet så blev det mål." Kanske lite överdrivet, men visst har han hyfsade fötter "Jonte". (Grattis Genberg förresten till kontraktet med Landskrona BoIS, fotboll på heltid är få förunnat).   

Efter ett tag lugnade jag ner mig, men jag tror fortfarande att KHFF vinner serien och jag tror fortfarande att "Jonte" vinner skytteligan, eller i varje fall ser till att Åberg gör det. Men jag tror inte att de kommer att gå obesegrade genom serien. Många lag kommer se det som sin största uppgift under säsongen att förstöra KHFFs "fest". Men under en hel serie blir det naturligtvis väldigt svårt att rubba dem från första platsen. Lag som Skottorp, Walldia, Knäred och förhoppningsvis LTIK kommer säkert att ge KHFF många tuffa matcher under året, men mot lag som Hasslöv och Slättåkra så ser jag inget annat än tvåsiffrig vinst för det satsande laget som en naturlig matchutgång (om nu inte de båda nederlagstippade lagen förstärker rejält inför nästa säsong).

Tanke nummer två var: Slitsamt för LFK det kommer bli att ersätta de här spelarna. Det kommer inte gå, spelare som "Jonte" och "Krille" tillhörde några av de få spelare som fanns kvar som hade den gamla LFK-andan i sig som Janne Andersson och Magnus Haglund skapade på sin tid i klubben. De var från början två stortalanger som härstammar från kommunen, "Krille" kom från LTIK som 15 åring och spelade pojkallsvenskan med LFK J och blev sedermera uppflyttad till seniortruppen och "Jonte" värvades efter "förädling" i HBK där han under Robert Nordströms ledning nådde B-lagsspel och tillhörde U-truppen.

Tanke nummer tre var: Va skoj för division sex det här kommer bli! Allas blickar kommer att riktas mot den numera lägsta serien och alla andra lag kommer att få rusta ikapp för att överhuvudtaget kunna mäta sig med KHFF. Serien kommer att bli mycket trevlig, med många derbyn och få långa bilresor samt riktiga publikmatcher. Själv kommer jag förhoppningsvis vid flera tillfällen att fylla min bil och ge mig iväg till Kornhult om fredagkvällarna, framförallt för att se "Jonte" leka fotboll, om jag ska vara riktigt ärlig. Inte så vanligt annars att man spenderar fredagkvällar nere i Kornhult.

Jag glömmer naturligtvis inte att Ola Jönsson återbördats till fadershuset. I vanliga fall hade Ola varit ett fantastiskt nyförvärv, och det är han också, men nu hamnar han liksom lite i skuggan bakom "Krille" och "Jonte". Redan när han lämnade KHFF för Markaryd för två säsonger sedan så va han en väldigt dominant spelare som användes både som innermittfältare och mittback, dessutom var han ofta lagkapten. Ett år i trean och ett i tvåan har naturligtvis inte gjort Ola sämre.

Den stora grejen med de tre LFK-förvärven är förutom det faktum att de är duktiga fotbollsspelare, dessutom är riktigt lojala lagsspelare som rättar in sig i ledet och ställer upp i alla lägen. Det är genuina killar som kommer träna alltid och inte underskatta eller se ned på någon motståndare.

Förutom "de gyllene fyra" har KHFF dessutom förstärkt med:

Marcus Theander, Ysby BK, snabb, teknisk lirare som hade stora skadebekymmer förra säsongen. En stor talang som Åberg verkar se något extra i, då han tar med honom från Ysby.

Mattias Ahlm, Skottorps IF, kanske mest känd som domare, men han spelar själv också och har gjort stor nytta på Skottorps mittfält under året i den defensiva rollen, en riktig slitvarg.

Mikael Ahlm, Hasslövs IS, jag känner dåligt till Mattias yngre bror. Har sett honom in action i förra årets Skogabycup och under en skolturnering i kombihallen där han representerade aspero. Vet dessutom att han provade i LFK under en period under fjolåret utan att direkt rosa marknaden. Verkar vara en teknisk lirare.

Desssutom har man värvat två för mig helt okända spelare i Håkan Dahlby och Henrik Wirrfors. Det enda jag kan skriva är att Wirrfors förra säsongen tränade Ysbys damer.

Det ryktas dessutom att Ränneslövs unga, duktiga målvakt Christoffer Thune kommer att testa för klubben då han funderar på att lämna det grönvita laget.

Lämnar? Ja, det är väl ingen intresserad av att göra? Det är klart att alla spelare vill stanna och kämpa om en plats i laget som inte direkt har det högsta oddset på seriesegeger.

Det florerar ett rykte kring Robert Nilsson som har KHFF som moderklubb, men som via HBKs U-lag numera spelar för LFK. Det sägs att han gärna ville värva ner med sina LFK-kamrater i moderklubben. Robert stod dock under kontrakt och löstes därför inte ut av KHFF. Hade man även fått Robert så hade man haft ett lag som varit jämnbördigt med LFKs representationslag. Det hade nog blivit väl bra! Robert kommer att bli en nyckelfigur i LFK nästa säsong, det hade varit synd om en av kommunens större talanger redan vid 21 års ålder hade trappat ned.

Tränare Åberg får som ni säkert förstår angenäma problem med att ta ut laget nästa säsong. Förutom alla nyförvärv så finns redan en hyfsad stomme med hårt arbetande bollspelare att jobba med. Henric Johansson, Mattias Nätterqvist, Martin Berndtsson, Björn Ottosson, Martin Nilsson, Johan Nilsson, Henrik Sunesson, Roger Falk, Fredrik Branting, Jörgen Hultberg, Christian Karlsson och Mattias Vild vill säkert tillsammans med alla nyförvärv spela i startelvan.

Så här hade jag ställt upp startelvan:              H. Johansson
                                
                              C. Karlsson          K. Åkesson                F. Branting         M. Nilsson
                                         
                                                                          J. Jacobsson (K)
       
                                                  B. Ottosson                                      O. Jönsson
       
                                                                            M. Berndtsson

                                                         P. Åberg                                M. Nätterqvist

Kommentar Åberg? / P

PL vs. Serie A

Kan inte låta bli att kommentera Peter Åbergs krönika på www.kornhult.com , Il Galcio Italia. Jag tror inte att det är någon som ifrågasätter Serie As stora framgångar och då i synnerhet AC Milans, med CL-titel och en rykande färsk pokal från VM i klubblag i bagaget är de helt tydligt världens bästa klubblag. Italien har säkerligen världens bästa landslag också, de är ju trots allt regerande världsmästare. Ifrågasätta "rolighetsfaktorn" i serie A kan man däremot göra.

Italien och Italienska lag spelar effektiv fotboll, men jämför man med PL uppfattas spelet i Italien av många som väldigt tråkigt. T.o.m. ett bra lag som Inter verkar väldigt nöjt med att försvara en ett noll ledning i möten med bottenlag, trots att de enkelt skulle kunna göra ett par mål till och säkra matchen. Nu behöver de ofta inte göra mer än ett mål då de inte släpper till några mål bakåt. Men är det roligt att titta på? Fotboll går ut på att vinna, men det är i grunden en publiksport, är man inte anhängare till ett lag i Serie A är den fruktansvärd att beskåda, med det iofs. effektiva, men också extremt defensiva och försiktiga spelet med ideliga avblåsningar för tramsiga frisparkar och filmingar.

Engelsk fotboll i sig är ingen hit! Det som gör PL till den mest sevärda ligan är alla utlänningar (tränare som spelare), utan dem skulle ligan vara väldigt medioker, förmodligen än dock  trevligare än Serie A, då det i grunden är sättet som engelska och italinska lag spelar på som är det väsentliga. Fotboll är en rättvis sport - det laget som gör mest mål vinner, därmed inte sagt att det alltid är det laget som spelar den trevligaste fotbollen som vinner - för så vet alla som sysslar med fotboll att det inte är. Italiensk fotboll må vara mer framgångsrik än engelsk, med det är inte det som gör att jag hellre kollar på Aston Villa-Man. City än Juve-Roma. Är jag inte anhängare till något av lagen vill jag såklart se den fotboll som är trevligast! 

(Utav de 50 nominerade spelarna till Le Ballon d'Or spelar 15 st. i PL och nio st. i Serie A.)

Gå gärna in och läs Åbergs krönika, den är helt klart läsvärd. / P


Angående uppdatering

Det är ganska mycket nu, men jag ska försöka att göra en stor uppdatering till innan jul. Jag har som mål att bloggen ska uppdateras i varje fall en gång i veckan, gärna två, i den mån det finns något att skriva om vill säga.

Blir bra för alla om Ysby får Sperlingsholms plats i sexan tror jag. Ysby hade nog fått det tufft i nya femman och alla andra Laholmslag slipper en resa till Halmstad.

Före detta LFKaren Rasmus Larsson är klar för Skogaby BK, så alla andra klubbar göre sig ej längre besvär. Den lille, snabbe, tekniske liraren blir naturligtvis ett fint tillskott för SBK i femman.

LFK gick miste om före detta LTIKaren Emil Nieroth. Istället för att gå upp en division så väljer han med största säkerhet att gå ner två divisioner för att spela med Alet i fyran. Synd om LFK, då de i Emil kanske hade den rutinerade mittfältare som saknades lite under fjolåret. Emil stod upp förvånansvärt bra när LFK mötte HBK B i höstas och han gav verkligen Tim Sparv och Sebastian Johansson något att bita i på mittfältet. Dessutom var han allra bäst av alla provspelare som lirade testmatchen för LFK veckan innan.

Men vilket lag Alet får, med en hyfsad centrallinje i form av Tobias Tandrup, Nieroth och Henrik Mangfors. Blir något att sätta tänderna i för Ränneslöv det. Ska bli skoj att se de forna lagkamraterna och innermittfältsparhästarna i LTIK: Andreas Thedeby och Emil Nieroth att kampa mot varandra nästa säsong. 

Återkommer som sagt inom kort med mer bloggande. / P

Plogens Laholmslag 2007

Många spelare har varit duktiga under året och förtjänar att hyllas. Eftersom LT inte längre tar ut något LT-lag så får väl jag göra det här på min blogg istället. Laget innehåller en hel del Walldianer, då de som enda lag från kommunen vann sin serie samt Ränneslövare, då de ju faktiskt har det bästa laget i kommunen efter LFK.

Målvakt: Jacob Olovsson, Ränneslövs GIF. Fick förtroendet i RGIF från försäsongen och släppte aldrig sin plats. Oerhört stabil när lagets försvar i början darrade en hel del. Säker med fötterna och duktig på linjen. Tyvär försvann han under hösten från Ränneslöv till annan ort. 

Högerback: Petter Johansson, Skottorps IF. Snabb, stark och brytningssäker. Är inte rädd för att ge sig ut på offensiva raider. Bäst i Skottorp under säsongen.

Mittback: Peter Andersson, Skogaby BK. Fortfarande den bästa backen vi har i kommunen. Gör naturligtvis väldigt få misstag på den nivå han spelar nu. Oerhört stark i kroppen, vinner allt i luften, spelar enkelt och styr hela laget framför sig. Moderklubb: LTIK.

Mittback: Johan Nilsson, Ränneslövs GIF. Fick chansen i A-laget efter en del skador, släppte inte sin plats efter det. Går sällan bort sig och spelar med stort lugn trots sin unga ålder.

Vänsterback: Sonny Nilsson, Ränneslövs GIF. Mycket spelare från RGIF i de bakre regionerna. Ränneslöv fick sent ihop sin backlinje på ett bra sätt. Rutinerade spelare som Andreas Randevik, Daniel Paulisson och Daniel Hellsten hattades runt på många positioner och försvaret fungerade dåligt. Först med Sonny och Johan som mittbackar började det stämma och Ränneslöv tog den eftertraktade div. fyra platsen. Sonny är som jag skrev egentligen mittback. Här får han dock gå som vänsterback. Bra på huvudet och bra passningsspelare.

Högerytter: Mikael Dahlgren, Ysby BK. Flyttades under säsongen upp från sin högerbacksposition till högerytter av tränare Peter Åberg. Ett lyckat drag, "Dallas" bidrog på ett bra sätt till offensiven, kan ibland vara oerhört gnällig på plan, men framförallt är han en enorm lagsspelare med hjärtat på rätta stället. Elva mål i serien är såklart imponerande av en mittfältare som dessutom spelade back halva säsongen.

Innermittfältare: Johan Green, BK Walldia. Har betytt väldigt mycket för BKW under säsongen. Bra teknik, oerhört snabb, obegränsad arbetskapacitet. 13 mål och åtta assists i serien. Kan bli en överaskning i LFK i år.

Innermittfältare: Kim Håkansson, Skogaby BK. Således två duracellkaniner på mitten. Yttermittfältarna får komma in och hjälpa smurfarna på mitten vid insparkarna. Kim klev fram som bäste målskytt i SBK sedan lillebror Jimmy drabbats av en ryggskada. Elva fullträffar är naturligtvis bra för en mittfältare. Kim är överhuvudtaget en underskattad spelare, snabb, stark, stor arbetskapacitet och funktionell teknink. Som han uttryckte det själv: -I år har jag inte skyfflat lika mycket som tidigare.

Vänsterytter: Patrik Åkesson, BK Walldia. Tränare "Packi" bidrog mycket till BKW: s härliga offensiva spel under säsongen. Han vann den interna poängligan med 12 mål och 21 assists. Starkt naturligtvis, de 21 assisten vittnar om stor spelförståelse av en riktig lagsspelare. 42 mål på 141 matcher i LTIK.

Forward: Kenneth Einarsson, Skottorps IF. Kom trea i skytteligan i div. sex med sina 16 kassar. Stark och oerhört tung att möta, lite småful, men allt som oftast först på bollarna i straffområdet, duktig huvudspelare.

Forward: Daniel Eriksson, BK Walldia.  27 mål i serien förklarar naturligtvis det mesta i valet av "Eken" till en av forwardsplatserna. Oerhört snabb, skapar många chanser till sig själv genom detta i varje match och naturligtvis så sitter då några kassar. Målsinnet är trots alla mål inte "Ekens" starkaste sida, snarare då självförtroendet som gör att han aldrig slutar tro på sig själv och fortsätter att gång på gång ta avslut. Han är den största målskytt jag spelat med. "Eken" öser in mål i vilken div. han än spelar. När LTIK låg i fyran gjorde han t.ex. över tio mål. Totalt har han gjort 62 mål på sina 100 matcher i LTIK-tröjan.

Andra spelare som jag efter nogrannt övervägande inte låtit vara med i laget, men som ändå var nära är:

Håkan Johansson, SBK. Gammal är äldst och "Cralle" tillhör fortfarande de bättre måvakterna i kommunen.

Jonas Nilsson, BKW. "Jontes" oväntade målvaktsinnhopp blev en succe i Walldias unga lag och enligt "Packi" är det "Jonte" som startar de flesta av lagets vackra anfall genom att konsekvent rulla ut bollarna med sina fina fötter.

Magnus Ekman, GIF/VIF. Ulf  Wernerssons favorit är enligt honom femmans bästa målvakt. Stor och stark, äger sitt straffområde. Spelade i LTIK under sejouren i fyran.  

Johan Svensson, GIF/VIF. En av de bättre spelarna i kommunen, väldigt underskattad. Säker med bollen, stabil och oerhört lugn. GIF/VIF-kaptenen har under hösten provspelat med Alet, men han blir med största säkerhet sin moderklubb trogen nu när "Uffe" valt att stanna kvar som tränare.

Henrik Ohlsson, RGIF. Härlig forward med bra teknik och snabbhet, väldigt rörlig i sitt spel.

Andreas Thedeby, RGIF. Rutinerad spelare med fantastiska fötter, fin blick för spelet och stor arbetskapacitet. Tillhörde LTIK under den säsong vi spelade oss upp i fyran.

Fredrik Johnsson, RGIF. Kraftfull spelare med stenhårt skott. Väldigt svårstoppad på sin vänsterkant, även användbar som forward. Ska bli intressant att se vad denne hårt satsande yngling kan göra i LFK nästa säsong.

Mattias Ragnarsson, KIK. Teknisk back i Knäred som tillhört deras bättre spelare under några säsonger nu, ofta lagkapten trots sin unga ålder.

Mattias Nätterqvist, KHFF. Stenhård och väldigt rörlig innermittfältare som alltid ger 110 %, elva mål i serien imponerar.

Magnus Johnsson, BKW. Rutinerad herre som stöttat upp alla de unga förmågorna i Walldia. Stor energi, stark i kroppen, alltid etta på bollarna.

Patrik Rasmussen, BKW. Snabb yngling som kompletterat den rutinerade Johnsson på ett bra sätt i BKWs mittlås. Ett verkligt utropstecken under säsongen i BKW!

Jonas Håkansson, SBK. En av pusselbitarna i SBKs rutinerade backlinje. Har tillsammans med Kim klivit fram ur  lillebror Jimmys skugga och tagit ett stort ansvar nu när han inte längre kan vara med. Målfarlig back som inte är rädd för att avlossa bössan.

Johan Bengtsson, VBoIS. Våxtorps naturliga ledare, en riktig härförare på mitten som går i bräschen för laget med hårt arbete som sitt främsta signum.

Emil Ohlsson, VBoIS. Emil spelade långt ifrån alla matcher i Våxtorp i år, trots det gjorde han tolv mål i ett lag där han inte fick särskilt mycket hjälp i det offensiva arbetet.

Henrik Karlsson, YBK. En av de absolut bästa mittbackarna i de lägre divisionerna, härlig ledare som är väldigt stark i både defensivt och offensivt straffområde. Oerhört målfarlig back med hela åtta mål på kontot i serien.

Henrik Nilsson, YBK. Ysbys gänglige mittback har framförallt härlig karaktär och fin inställning till sin fotboll, duktig i luften. Ska bli spännande att se hur långt han kan komma i LFK.

Peter Åberg, YBK. Tung, rörlig spelare med bra spelföståelse som är oerhört svår att möta och försvara sig ifrån, dessutom väldigt stark straffområdesspelare. Med 16 mål i serien delar han tredje platsen i skytteligan med SIFs Einarsson.  

Ingen spelare från LTIK? Nja... Vi kom näst sist i serien och det finns väldigt få spelare som är värda att nämnas i det här sammanhanget. Mattias Olofsson och Fredrik Wersch provspelade som bekant med LFK i höstas. Mattias fick kontrakterbjudande och Fredrik fick möjlighet att träna vidare med dem. Båda tackade dock nej. De gjorde åtta mål var i serien och var alldeles för ojämna i sitt spel för att kunna vara med och konkurrera om en plats i mitt lag. LTIKaren som låg bäst till var Tim Olsen, han har varit vår jämnaste spelare under året. Jämnaste spelare de senaste säsongerna har annars varit lagkapten Conny Strömberg, men han har i år flyttats runt på en rad olika positioner och inte riktigt hittat den där jämnheten som brukat vara hans signum. Men som sagt så har ingen LTIKare att göra i det lag ni finner ovan.

Uppgifter kring mål och assists har hämtats från KHFFs samt BKWs hemsidor, reservation för eventuella fel.

Det var allt för denna gång! / P

Välkommen till min blogg

Här kommer jag att förmedla mina tankar kring det mesta som rör fotboll, med extra fokus på lokal fotboll. Jag är själv LTIK:are men detta innebär inte nödvändigtvis att det mesta här på bloggen kommer att röra just LTIK. Jag hade tänkt skriva en hel del om de andra lokala klubbarna i kommunen också såsom: LFK, RGIF, GIF/VIF, YBK, SBK, KIK, KHFF, BKW, SIF, VBoIS och HIS.

Jag ser mig absolut inte som en expert på vare sig fotboll i stort eller på någon av de lokala föreningarna. Men som den fotbollsidiot/nörd jag är så tycker jag att Laholmsfotbollen är fruktansvärt rolig och intressant. Inte minst med tanke på KHFF:s stora satsning med ett knippe LFK-spelare i laget till 2008-års säsong.
 
Först info om mig själv och min egen fotbollsbakgrund: Jag började spela fotboll som sexåring i LTIK 1989 (tio år efter det att klubben bildades). Sedan dess har jag varit den blåröda föreningen trogen. Mitt första år spelade jag tillsammans med P7-laget där Krille Åkesson och Robban Elmberg var de mest framstående spelarna. Min första tränare var Göte Åkesson. De övriga som jag haft äran att  träna under är i tur och ordning: Olle Hansson, Bert Hindgren, Jonas Klippfors, Krister Alexandersson, Andy Marshall, Mats Alexandersson, Lars Lillis Klasson, Dennis Lundh, Jonas Klippfors (igen), numera tränas LTIK som bekant av Mats Johannson.

Någon stjärna på planen har jag aldrig varit, dock ganska hyfsad fram till femton års ålder då jag för femte gången bröt min vänsterarm. Hela min "fotbollskarriär" har varit kantad av olika skador. Efter att jag bröt armen sista gången så blev jag nog en aning försiktig och lite omedvetet mentalt påverkad. Jag klarade aldrig riktigt av omställningen från juniorfotboll till seniorfotboll. Under mitt första år som senior blev jag upplyft från backlinjen till mittfältet då jag förmodligen och i sådana fall helt riktigt ansågs vara en säkerhetsrisk bakåt. Jag hade alltid spelat försvarare då jag aldrig varit särskilt kreativ i mitt spel. Naturligtvis fick självförtroendet sig en rejäl knäck, trots att jag nu fick spela från start på mittfältet i B-laget istället för att vara reserv som försvare. Så småningom accepterade jag min roll på mittfältet och klarade mig väl hyfsat med B-lagsmått mätt. När det nästa säsong saknades forwards så fick jag ta steget upp och idag är forward den rollen jag iklätt mig under de flesta av mina seniormatcher.

Redan under Andy Marshalls tid som tränare började jag intressera mig för ledarrollen och jag hjälpte ofta lagledarna i deras jobb. Dessutom skrev jag matchreferaten på hemsidan som på den tiden blomstrade. Daniel Hansson och Dennis Rosenquist skapade sidan som numera står i träda. Förhoppningsvis kommer en ny modern sida att startas upp inom kort.

Sedan 2004 har jag varit lagledare för B-laget. -04 var för övrigt det året LTIK huserade i div. 4 under Lars Lillis Klassons ledning. Numera ser jag mig framförallt som lagledare och inte som spelare. Jag har inte spelat regelbundet de tre senaste säsongerna. Förutom lagledare är jag också sedan tre år tillbaka medlem i styrelsen i LTIK under titeln sekreterare.

Jag kommer i år att göra min tionde säsong som senior i LTIK. Som det ser ut nu är det bara bröderna Ola och Jim Nilsson som varit med längre. Om nu inte Fredrik Nordstrand dyker upp nästa år och förgyller med sin närvaro ytterligare en säsong (han har sagt att han ska sluta). Jag innehar det mindre smickrande rekordet flest spelade seniormatcher utan en enda minut i A-laget med 167 matcher (23 mål).

Nu till mitt smeknamn Plogen som jag fick som 15-åring under en match mot Trönninge IF. Av någon anledning hade jag av tränare Bert Hindgren blivit tillfälligt uppflyttad på innermittfältet från min backposition. Jag var extremt ovan i rollen och visste inte inte riktigt vad jag skulle göra när jag fick bollen på det trånga utrymmet mitt på plan. Så jag slog bollen framför mig och sprang själv efter bollen, till slut var jag framme vid målvakten och då var det ju bara att rulla in bollen i mål. När jag vände mig om såg jag halva TIF:s lag ligga till höger och vänster där jag forcerat fram. Det såg ut som att någon plöjt en fåra rakt igenom TIF:s lag. Målvakt Dennis Rosenquist började efter det kalla mig för Plogen och numera är det ett väl använt smeknmamn. Matchen vann vi för övrigt med 5-1 och målet blev det enda jag lyckades göra under min tid som junior på elvamanna.

Den bästa spelare jag mött i min "karriär" är Dusan Djuric. Vi möttes under en match i P16-serien, HBK ställer som de flesta vet upp med P15-laget i P16-serien, med P14-laget i P15-serien osv. Dusan spelade mittback och gjorde fem mål, HBK vann matchen med 9-1. Den bästa spelare jag spelat med är utan konkurrens Jonas Höjman. Han lirade med LTIK under vår sejour i fyran. Redan första träningen slog han rekord i antal tunnlar under uppvärmingen i kvadraten (ett rekord som fortfarande står sig). Jonas spelade 15 matcher under säsongen och gjorde 16 mål, imponerande med tanke på vilken bra serie fyran är/var. Han höll på att rädda oss kvar i serien i princip på egen hand, men vi missade kvalet med någon poängs marginal. 

Höjman som numera är registrerad spelare för Ränneslövs GIF ryktas som ung ha varit i klass med Fredrik Ljungberg. Jag kan tänka mig att det stämmer med ett par undantag då Höjman nog är en ännu större glaslirare än Ljungberg, dessutom hade Höjman ett riktigt hyfsat tillslag på bollen till skillnad från landslagskaptenen. Ett annat rykte som florerar kring den gode Höjman är att han under sin tid i LFK, då han hade som mest ont i ljumskarna förbjöds att springa på träningen av lagets naprapat, gick runt under spelövningarna och trots det lilla handikappet hade lekstuga och gjorde lite som han ville. I en division två klubb, som på den tiden tillhörde toppen av  tvåan och tränades av Allsvenske Magnus Haglund. Otroligt! Det säger lite om kapaciteten som den herren har i sig. Tyvärr har förmodligen just skadorna stoppat honom från att lyckas i större sammanhang.

Mina favoritlag förutom LTIK är HBK (naturligtvis) och Man Utd. Premier League är min favoritliga. Den snabbaste, tuffaste och roligaste fotbollen spelas där, i af enligt mig Den liga jag först väljer bort av de större är Serie A. Försvarsinriktad fotboll med mycket avbrott och filmningar går bort för mig. Jag ser mycket hellre ett mittenmöte i England än ett toppmöte i Italien. Visst kan det vara kul att kolla in Zlatan och Kaka ibland, men då får det vara i Champions League. Naturligtvis är en match med Barca i La liga aldrig fel. Messi är världens just nu bästa spelare. Men inget går upp mot Premier League och framförallt inte mot världens just nu bästa fotbollslag: Man Utd. Får de bara tillbaka Gary Neville i spel tror jag att de har goda möjligheter att vinna både PL och CL 2008. 

Nog om mig! Ska inom kort uppdatera bloggen igen, då kommer bl.a dessa ämnen att dyka upp: LT-laget har av någon anledning inte tagits tagits ut de två senaste åren. Mycket tråkigt tycker jag, därför kommer jag att här ta ut mitt eget årets lag. Andra ämnen jag kommer att ta upp är: KHFF satsar - LFK tappar, Ränneslövs B-lag, Skogabys backlinje, LTIK:s nyförvärv och spelarförluster, silly season i övriga klubbar som jag hört något spännande ifrån samt mycket annat. Så länge kan ni gå in och läsa på www.laget.se/bkw och www.kornhult.com, två trevliga och matnyttiga hemsidor som innehåller mycket skoj om två föreningar som verkligen är på frammarsch.

Ha det bra så länge! /P


RSS 2.0