Olsson och Wennström bäst 2018

 
Julia Olsson och Jesper Wennström är årets fotbollsspelare i Laholms kommun. Bloggen riktar ett tack till Laholms Sparbank som gjorde det möjligt att dela ut priset även i år.
 
 
Julia Olsson är årets damspelare i Laholms kommun. Hon har under de två senaste säsongerna varit en nyckelspelare i Laholms FK:s lag. Trots sin ungdom har hon visat upp en mognad och ett brett register från sin innermittfältsposition.
– Det känns fantastiskt kul att få den här utmärkelsen, säger Olsson.
 
Blev du överraskad?
– Jag fick ju Lilla Dribblern (HP:s pris) ifjol... Men det är klart att jag är överraskad, det är jag. Jag har gjort en bra säsong och har utvecklats sedan ifjol. Sedan finns det alltid saker man kan göra ännu bättre.
 
LFK:s säsong blev lite rörig då man redan efter några omgångar bröt med nye tränaren Stefan Johansson. Istället blev det en intern lösning på tränarposten då Magnus Nigelius Solenheim tog över tillsammans med Peter "Pippi" Larsson. Den sistnämnda kom tillbaka efter ett mycket kort uppehåll.
 
– Det är klart att det påverkade en del. Men på det hela blev det en bra lösning med Magnus och Pippi. Vi fungerade helt enkelt inte med Stefan. Med Magnus och Peter stämmer det bättre och det syntes på planen också. Allting blev lite tydligare.
 
Laholm slutade trea i seren. Det blev till slut 18 poäng upp till Halmstads BK på andraplatsen och 21 till Hittarp i topp.
 
– Vi gjorde en helt okej säsong men vi kan ännu bättre. Vi var egentligen inte så mycket sämre än HBK och Hittarp. Det visade vi i matcherna mot dem. Men däremot så hade vi inte tillräckligt bra inställning och fokus till varje match. Det gjorde att vi tappade en hel del onödiga poäng, säger Julia.
 
Olsson är blott 16 år gammal. 2017 gjorde hon sin första säsong som senior. Debuten i förstalaget skedde året innan.
 
– Jag gjorde några B-lagsmatcher 2016. Jag gjorde en bra första säsong men i år tycker jag att jag har kommit in i det ännu mer och att jag tagit för mig mer. Jag känner mig bekväm i seniorfotbollen nu.
 
Vilka är dina styrkor som spelare?
 
– Min inställning och min vinnarskalle. Sedan har jag ganska bra spelförståelse och ett hyfsat passningsspel.
 
Finns det något specifikt som du själv tycker att du behöver jobba med?
 
– Nej, det är helheten. Men att göra allting snabbare på planen.
 
I höstas blev Olsson uttagen på ett regionalt landslagsläger för F16.
 
– Det var skitkul att få mäta sig med andra skickliga spelare i samma ålder. Dessutom hade vi väldigt duktiga instruktörer. Det gick bra för mig och jag hoppas att jag kommer med fler gånger.
 
Vad tror du om kommande säsong med Peter Åberg som ny tränare?
 
– Jag tror att det kommer att bli väldigt bra om alla pallar trycket. Peter är krävande som tränare och det passar mig bra. Jag tycker att det ska bli riktigt kul. Vi måste ha bättre inställning och fokus och det tror jag att Peter kan tillföra. Han har bra ledaregenskaper.
 
Det innebär alltså att du stannar kvar i LFK en säsong till?
 
– Ja, det gör jag. Jag trivs väldigt bra i gruppen. HBK har hört av sig ett antal gånger men det är inte aktuellt just nu i alla fall. Jag har inte ens varit inne och provtränat med dem.
 
Vad har du för målsättning med din karriär på sikt?
 
– Jag vill bli elitspelare. Ta steg för steg och klättra i divisionerna.
 
Kanske i LFK?
 
– Jag hoppas det. Det hade varit riktigt kul om vi kunde ta ytterligare något kliv nästa säsong.
 
Julia Olsson har allttid tillhört LFK. Hon började spela fotboll när hon var fyra. Som 14-åring gjorde hon debut i division 2. Nästa år fyller hon 17. Återstår att se hur länge LFK får behålla sin guldklimp. Årets spelare i Laholms kommun 2018 är hon.
 
Vem hade du givit det här priset om du hade fått bestämma?
 
– Till Ebba Efraimsson. Det är en väldigt engagerad spelare med mycket vilja. Hon har bra inställning till varje match.
 
Namn: Julia Olsson
Ålder: 16 år
Bor: Laholm
Kommer från: Laholm
Moderklubb: Laholms FK
Klubb: Laholms FK
Tidigare klubbar: –
Familj: pappa Magnus, mamma Charlotte, storebror Jacob, lillebror Johan
Favoritlag: Liverpool
Favoritspelare: Är det någon så är det i så fall Cautinho
Viktigast på julbordet: Är inte så förtjust i julmat men köttbullar äter jag
Minst viktigt på julbordet: sill klarar jag mig utan
 
 
Förra året vid den här tidpunkten hade Jesper Wennström slutat spela fotboll. Nu är han årets herrspelare i Laholms kommun.
– Det känns mycket oväntat men självklart är det kul. Personligen tycker jag att det känts väldigt bra under säsongen och det här är ett kvitto på det, säger Wennström.
 
Anledning till att Jesper är överraskad är just på grund av uppehållet han tog efter säsongen ifjol fram till i våras.
– Jag hade ju slutat... Men det blev en paus som jag behövde. Jag har aldrig haft så kul på fotbollsplanen som jag har haft den här säsongen.
 
Den största anledningen till uppehållet var av personlig karaktär.
– Det hände mycket tråkigt i familjen på kort tid. Jag mådde dåligt och ville bara komma bort från allt. Jag behövde fundera om jag verkligen ville lägga ner all den tid som jag gjorde på fotbollen. Efter ett tag mådde jag inte bra av att gå hemma. Jag behövde något att sysselsätta mig med och hade då kommit fram till att fotbollen var något jag verkligen ville syssla med.
 
Då började försäsongen lacka mot sluttampen och planerna var gröna igen. Wennström hade missat hela försäsongen.
– Jag var lite orolig över vad folk skulle tycka. Men jag gick ner på en träning och tittade. Jag fick ett varmt välkomnande. Alla jag pratade med ville att jag skulle komma tillbaka. Det var inget negativt alls och jag kom in i gruppen direkt.
 
Just då hade LFK mycket skador och andra bortfall. Wennström blev uttagen i division 3-truppen till premiärmatchen trots endast en fotbollsträning i kroppen.
– Det var en matchförberedande träning. Tanken var att jag skulle fylla ut truppen men jag fick hoppa in redan tidigt i andra. Det var strängt men kul.
 
– Det tog ganska lång tid innan jag kom tillbaka på allvar. Jag hade missat hela försäsongen och hade ingen grund. Det var kämpigt men jag hade viljan att ta mig tillbaka och jobbade mig ikapp.
 
Som helhet hade LFK som lag en ganska jobbig säsong. Kontraktet räddades först i sista omgången.
– Det var ganska svajjigt. För mycket upp och ner. Det märktes i slutet av säsongen när vi fick kriga för att hålla oss kvar.
 
– Men stämningen i truppen var bra hela tiden. Alla pushade och hjälpte varandra på ett bra sätt, fortsätter Wennström.
 
Den egna säsongen var bra.
– Fram till min revbensskada i höst som blev ganska segdragen kändes det bra. Det är absolut en av de bättre säsongerna jag gjort. 
 
– Framförallt har det känts bra mentalt. Jag har känt en helt annan glädje när jag går till träningarna. Dessutom har prestationsångesten släppt. Jag gör mitt bästa och har kul.
 
Wennström började spela i LFK som femåring. Debuten i A-laget avklarades som 16-åring. Året efter blev han bofast på ytterbacksplatsen och sedan dess har han varit en given del av Peter Åbergs startelva. 
 
Karl-Gunnar Björklund är ny tränare i LFK och Jesper ser fram emot kommande säsong.
– Det ska bli jättespännande med en ny röst och ett nytt tänk. Det kan behövas och ska bli väldigt kul.
 
Wennström har provtränat med Östers IF vid två tillfällen. Efter pausen från fotbollen ligger dock mycket fokus på kommande säsong.
– Jag ska försöka göra det så bra som möjligt och ta nästa steg. Hade jag fått chans att testa på högre nivå igen i framtiden hade jag inte tvekat. Nu hade jag tagit plats på ett helt annat sätt. Mentalt är jag mer redo. På den nivån måste man hela tiden tänka ett steg före
 
Styrkorna som spelare är blicken för spelet, huvudspelet och närkamps- samt duellspelet.
 
Vem hade du givit det här priset till om du fått bestämma?
– Till Marcus Nilsson. Det är en spelare som alltid ger allt oavsett hur det går. Han har gjort en bra säsong.
 
Namn: Jesper Wennström
Ålder: 22 år
Bor: Laholm
Kommer från: Laholm
Klubb: Laholms FK
Moderklubb: Laholms FK
Tidigare klubbar: – 
Civilstånd: singel
Yrke: Skåpbilschaufför på Postnord
Favoritlag: Manchester United
Favoritspelare: Ronaldo
Viktigast på julbordet: Janssons frestelse
Minst viktigt på julbordet: grönkål
 
//P.

Frimånaden summerad

Laholms FK
 
In: Stefan Radovanovic, Snöstorp Nyhem FF, Nils Hedström, HBK U16, Viggo Dahl, LFK Akademi, Adam Vernersson, do, Anton Wennström, do, Oscar Liedman, do, Patrik Landström, do, Noah Törnkvist, do, Edvin Mattsson, do
 
Ut: Erik Pålsson, IS Halmia, Besfort Shulemaja (klubb ej klar), Hannes Persson, BK Walldia. Jonathan Roslund och Edvin Frick lämnar också för BKW men tillhörde Akademin vid övergången. 
 
Kommentar: LFK har fått in ersättare för Erik Pålsson och Besfort Shulemaja i Stefan Radovanovic och Nils Hedström. Överlag ser situationen på backsidan och mittfältssidan bra ut. Flera av Akademispelarna kommer att klara av division 3-spel kommande säsong. Framåt behöver LFK få in ett eller ett par namn för att konkurrenssituationen ska vara sund. Charlie Boson, Vigan Ademi och Stephan Olsson är fortsatt aktuella. Laholm kommer även att syna SNFF:s Gjenis Zeqiri och Nasri Aburdeini i januari. Från U16-laget har försvararen Adam Johansson flyttats upp. Främsta nyförvärvet har LFK dock fått i tränaren Kalle Björklund. Han är van att jobba med små medel och göra väldigt bra resultat. Spelarna i LFK 2019 har världens chans att utbildas av en mycket meriterad och driven tränare.  
 
Genevad/Veinge IF
 
In: Jesper Markow, Kornhult/Hishult FF, Robin Svensson, Vapnö IF, Drilon Gjinovci, Laholms FK Akademi, Gustav Palm, Hasslövs IS
 
Ut: Marcus Petersson, BK Walldia, Lucas Alsbjer, do, Zett Wyke, do, Robin Persson, Skottorps IF, Matthew Rosén, do, Ibrahim Abu Samra, Skogaby BK, Oscar Gustafsson, do, Robin Johansson, HIS
 
Kommentar: Inga stora sensationer. Största överraskningen är att Zett Wyke väljer att lämna GIF/VIF och fyran för spel med kamraterna i BKW i sjuan. Lucas Alsbjer och Marcus Petersson hade svårt att hinna med spel i division 4 med sina jobbsituationer. Mycket spännande och vasst nyförvärv i Robin Svensson som innan det här året i Vapnö spelat på högre nivå. GIF/VIF har också ett antal intressanta comebacker i Marcus Kjellsson, John-Poul Conde, Jack Gustafsson och Simon Nilsson. J-P kan bli en bra ersättare för Zett. "Kjelle" har haft ett längre uppehåll men är bara 29 år gammal. Ska bli kul att se vad en försäsong kan göra med honom. GIF/VIF har också ett gäng lovande P15/16-spelare som redan i år känt på seniorspel. Ett par kan bli aktuella för A-laget kommande säsong. Ytterligare ett par spelare finns under luppen. Fler övergångar kan bli aktuella i januari.
 
Lilla Tjärby IK:
 
In: Niklas Nilsson, Laholms FK
 
Ut: – 
 
Kommentar: En målvakt stod högst upp på önskelistan och en målvakt blev det i välbekante "Nilo" som senast fungerade back up i LFK. LTIK har flera spelare med rutin från spel i fyran, trean och t o m tvåan (Andrée Pettersson). Dessutom är de flesta i en bra ålder för att utvecklas och ta nästa kliv. Det kommer krävas ett snäpp upp. Alla förutsättningar för att etablera sig finns. Emil Jönsson, som missade hela fjolåret pga en knäskada, kan räknas in på plussidan. Han kommer bidra med nödvändig tyngd framåt. LTIK har också lovande spelare i ett P15-lag som trycker på underifrån.
 
Skottorps IF
 
In: Simon Olsson, Hasslövs IS, Robin Wiik, Genevad/Veinge IF, Robin Karlsson, Trönninge IF, Matthew Rosén, GIF/VIF, Oskar Gustafsson, Båstads GIF, Jonatan Jacobsson, Laholms FK Akademi
 
Ut: Robert Andersson, BK Walldia, Fredrik Gustafsson, Hasslövs IS, Linus Gustafsson, Västra Karups IF
 
Kommentar: SIF rustar för att kunna vara med om topp-två i sexan hela vägen i år. Nu har man fått in nödvändig bredd på samtliga positioner. Dessutom både spets och karaktär. Viktigaste förvärvet i Simon Olsson, som kommer hem till moderklubben efter spel i HIS och uppehåll pga studier. Prestigevärvning i Jonatan Jacobsson. Återstår att se hur mycket han kan vara med. Men oavsett kommer han att tillföra och bidra. Det är kul att "Jonte" är tillbaka i någon form. Han är för bra och har mycket ogjort på fotbollsplanen än. Höll uppe helt ifjol. Tillhörde innan det LFK Akademi. Moderklubben är K/HFF men Jonte gick i tidiga år till HBK där det blev spel upp till U19 innan flera säsonger i division 2 och 3 med LFK väntade. Tränar sonen i Skottorp och har närmast till Gröningen av kommunens idrottsplatser från hemmet i Mellbystrand. Målvakten Kari Litmanen gör dessutom comeback i SIF. Mattias Berggren är ny tränare. Mikael Gustafsson är kvar som herransvarig.
 
Hasslövs IS
 
In: Lukas Andersson, Hasslövs IS, Jacob Schöön, do, Ahmad Hassan Osman, do, Fredrik Gustafsson, Skottorps IF, Viktor Andersson, do
 
Ut: Niklas Hallgren, Getinge IF, Ludvig Lindqvist, Båstads GIF, Jonathan Pihl, Simlångsdalens IF, Gustav Palm, Genevad/Veinge IF
 
Kommentar: Tungt tapp i målvakt Pihl. Det är en profil och burväktare som man inte ersätter så lätt. HIS söker enligt uppgift efter en ersättare men har också uppbackning i form av rutinerade Henrik Tillgren samt ett par lovande målvakter underifrån. HIS har även flera lovande pojklagsspelare på utespelarsidan som knackar på. Stortalangen Gustav Palm lämnar för att testa vingarna i GIF/VIF. Palm hade under stundom det här året svårt att platsa i HIS startuppställning men han kan få sitt absoluta genombrott i bolltrillande GIF/VIF. I gengäld har man fått talangfulle Lukas Andersson åter från Våxtorp. Stefan Pettersson är ny tränare i HIS och har hjälp av Mikael Alm. 
 
Skogaby BK:
 
In: Ibrahim Abu Samra, Genevad/Veinge IF, Theo Athanasiadis, Ysby BK, Oscar Gustafsson, GIF/VIF, Abdallah Mohamed, Knäreds IK
 
Ut: Kenan Ramadani, BK Walldia
 
Kommentar: Har breddat truppen och ökat konkurrensen. "OG" är ett mycket bra nyförvärv som kommer göra väldig nytta för SBK. Övriga tre är jokrar som kan bidra med det lilla extra. I sjuan hade SBK varit ett givet topplag. I sexan blir målsättningen att etablera sig och en mittplacering lär inte vara omöjligt. Det är viktigt att försvarsspelet med Filip Jönsson i spetsen fungerar. Framåt behöver Bujar Mazreku, Nderim Peci och Besart Mazreku leverera och det lär de göra. Conny Strömberg är ny som assisterande tränare i SBK.
 
Kornhult/Hishult FF
 
In: Albin Nordström, Markaryds IF, Abd Awad, Ysby BK, Ahmad Merel, Laholms FK U, Mudar Chalabi, klubblös, Wisam Alshikhan, klubblös, Ahrmad Ahlkrad, do, Amjad Khalaf, do, Mahmod Alrahmon, do, Yunes Husseini, do 
 
Ut: Jesper Markow, Genevad/Veinge IF, Fredrik Junefalk, Ysby BK, Johan Nilsson, Markaryds IF, Andreas Johansson, Ysby BK, Arber Selmani, Strömsnäsbruk, Filip Hägg, Råstorps/Timsfors
 
Kommentar: K/HFF börjar om i sjuan och gör en nystart där man satsar på ungt och eget för att säkra herrlagets fortlevnad även på sikt. Har tappat mycket spets och erfarenhet men har fyllt på med fler spelare än man tappat. Träningsnärvaron och konkurrensen lär bli god även kommande säsong. Christian Karlsson är ny tränare efter Johan Nilsson.
 
Ränneslövs GIF
 
In: –
 
Ut: –
 
Kommentar: RGIF fyllde på truppen redan i somras och höstas. Under uppehållet och frimånaden har det varit väldigt tyst om Giffen. Grönvitt har dock fått in både spets och bredd sedan tidigare. Lär bli giftigare och framförallt tyngre kommande säsong när Fredrik Johnsson och Olle Günther Hanssen får spela ihop från start. Rutinerade Patrik Philipsson ersätter Freddy Pettersson på tränarsidan där Tim Wikström är kvarstående.
 
Ysby BK:
 
In: Fredrik Junefalk, Kornhult/Hishult FF, Arnon Khamphuak, Knäreds IK, Adam Thorén, Laholms FK U16, Albin Fransson, LFK Akademi, Albin Rådahl, Järpens IF, Andreas Johansson, K/HFF, Ahmed Babraheim, klubb okänd, Simon Svanberg, LFK Akademi
 
Ut: Emil Axelsson, Danmark, Daniel Pålsson, BK Walldia, The Atthanasiadis, Skogaby BK, Abd Awad, K/HFF, Noak Bomgren, BK Walldia
 
Kommentar: Tufft tapp i Emil Axelsson. Det är ingen spelare man ersätter. Som helhet har dock YBK både spetsat och breddat truppen gentemot årets säsong. Noak Bolmgren har lämnat för kompisgänget i BKW men spelade bara fem matcher för YBK under året och ska enligt uppgift börja plugga på annan ort. YBK har gjort kommunens mest spektakulära och uppseendeväckande nyförvärv i spelande assisterande tränaren Fredrik Junefalk. Han kommer så klart att fortsätta att ösa in mål även i ny omgivning. Nye Babraheim kan bli en sensation om han acklimatiserar sig. På plussidan finns även Anton Olsen, som gör comeback.
 
Våxtorps BoIS
 
In: –
 
Ut: Jacob Schöön, Hasslövs IS, Lukas Andersson, do, Ahmad Hassan Osman, do, Joel Bengtsson, BK Walldia
 
Kommentar: Ryktena om Våxtorps BoIS nedläggning av herrlaget är överdrivna. Förvisso tungt att förlora fyra spelare: Joel Bengtsson till seriekonkurrerande BKW och Schöön, Andersson samt "Pogba" till grannen Hasslöv. VBoIS har dock flera lovande pojklagsspelare underifrån som man kan använda. Lite stöttning av gamla BoIS:are och ett par sena nyförvärv utifrån hade dock inte skadat. Våxtorp letar fortfarande målvakt.
 
Knäreds IK
 
In: Robin Lundberg, Hinneryds IK, Pontus Bader, uppehåll, senast Lilla Tjärby IK, Hampus Meijer, uppehåll, senast Skogaby BK
 
Ut: Arnon Khamphuak, Ysby BK, Abdallah Mohamed, Skogaby BK
 
Kommentar: Ryktena om KIK:s död var än mer överdrivna än ryktena om Våxtorps BoIS död. Knäred har en dedikerad, kunnig och omtyckt tränare i Morgan Karlsson. Även om ytterligare ett par, tre spelare deklarerat att de inte ska spela kommande säsong så har man en beydligt mer stabil grund att stå på nu än för två år sedan då man stod utan tränare fram till försäsongen och dessutom tappade ett helt lag. KIK jobbar metodiskt vidare för att fortleva med kvantité och på sikt även med kvalitet. Man har fått in kulturbärare och Karlsson och co har gjort ett gott jobb från grunden. Det finns underlag för att på sikt bli ett lag som kan se fram emot en ny storhetstid. Precis som i VBoIS. Långsamt, med små steg. 
 
BK Walldia:
 
In: Jonathan Roslund, LFK Akademi, Johan Green, Skottorps IF, Kenan Ramadani, Skogaby BK, Marcus Petersson, Genevad/Veinge IF, Robert Andersson, Skottorps IF, Lucas Alsbjer, GIF/VIF, Jacob Pålsson, Ränneslövs GIF, Simon Nilsson, Skottorps IF, William Sandberg, LFK Akademi, Erik Liedbeck, klubblös, Jonas Nilsson, Hasslövs IS, Hannes Persson, Laholms FK, Zett Wyke, GIF/VIF, Besim Fetahi, Skogaby BK, Daniel Pålsson, Ysby BK, Joel Bengtsson, Våxtorps BoIS, Noak Bolmgren, Ysby BK
 
Ut: –
 
Kommentar: Walldia har ingen uttalad placeringsmässig målsättning 2019. Att komma igång och att ha trevligt tillsammans är det primära målet. Det skulle dock förvåna om man inte springer igenom sjuan med den trupp man fått ihop. Omstartade Andersbergs IK, Ysby BK, Ränneslövs GIF och kanske jubilerande Vapnö IF kan ge BKW motstånd i enskilda matcher men sett över hela säsongen blir BKW storfavorit. Blir laget snabbt samspelt och spelarna hittar rätt i sina roller är det här redan ett topplag i sexan. Bästa nyförvärvet är såklart spelande tränaren Hannes Persson. Mest överraskande är att Zett Wyke lämnar GIF/VIF i fyran för kompisgänget i BKW. Zett lyckades aldrig infria sina högt ställda mål kring att bli en poängspelare av rang i GIF/VIF men blir så klart dominant i den här omgivningen i sjuan. 
 
//P.

Laholmslaget 2018

I år togs Laholmslaget ut för tolfte gången här på bloggen. Som vanligt är det mycket svårt att ta ut en elva med avbytare. Det finns väldigt många duktiga fotbollsspelare i kommunen och konkurrensen är knivskarp i princip varje år. Tolv lag (varje förening har ca 30 spelare [ett par har färre] men i runda slängar är det 320 spelare att välja mellan). Uppgiften är egentligen omöjlig. Men det är kul att försöka. Ta gärna ut ditt eget lag i kommentaterna. Vem saknas i laget/truppen nedan enligt dig?
 
Laholmselvan:              Andrée Pettersson, Lilla Tjärby IK
 
 
                  Johan Agnvall, Skottorps IF      Alexander Leandersson, Hasslövs IS
 
      Filip Jönsson, Skogaby BK                                        Kasper Persson, Ysby BK
 
 
                   Oskar Hemhagen, Lilla Tjärby IK      Viggo Dahl, LFK Akademi
 
    Adam Vernersson, LFK Akademi                        Petter Gustafsson, Skottorps IF
 
 
                   Besart Mazreku, Skogaby BK      Simon Vedin, Lilla Tjärby IK
 
 
Målvakt: Andrée Pettersson, Lilla Tjärby IK
 
Kom tillbaka till moderklubben efter två säsonger i IS Halmia där han fick matcher i division 2. Blev LTIK:s viktigaste spelare i år. Komplett målvakt för nivån. Fina fötter, stark i luften, bra reflexer och duktig på att styra. Seriens bäste målvakt i hård konkurrens med Trönninges Kalle Samuelsson och Dalens Dennis Thorsén.
 
Högerback: Filip Jönsson, Skogaby BK
 
SBK:s hjärta. Spelar alltid med rätt inställning. Fysiskt stark försvarare som är duktig en mot en. Fyller gärna på offensivt. En av lagets viktigaste spelare när SBK för första gången på länge tillhörde toppen.
 
Mittback: Johan Agnvall, Skottorps IF
 
Får representera SIF:s urstarka backlinje. Agnvall är en ledargestalt som är stark i duellspelet och med huvudet. Vinnarskalle som går i bräschen med sin inställning.
 
Mittback: Alexander Leandersson, Hasslövs IS
 
En offensiv försvarare med bra uppspel. Största styrkan är dock att göra sin omgivning bättre. Med "Jajjo" på plan förlorade HIS nästan aldrig under säsongen.
 
Vänsterback: Kasper Persson, Ysby BK
 
Något "misshandlad" av tränare Karlsson som högerfotad vänsterback. Försvarare med stort hjärta. Tuff, snabb och brytsäker back med långa inkast.
 
Högermittfältare: Adam Vernersson, Laholms FK Akademi
 
Elegant mittfältare. En av seriens bästa passningsspelare. Fin blick för spelet. Alltid spelbar på planen. Kommer göra matcher i division 3 2019.
 
Innermittfältare: Oskar Hemhagen, Lilla Tjärby IK
 
LTIK:s inofficielle ledare var sett över hela säsongens seriens bäste spelare. Tvåvägslirare som är lika viktig i start av anfall som att täcka upp bakåt. God spelförståelse, fin teknik, skicklig passningsspelare, enorm arbetskapacitet.
 
Innermittfältare: Viggo Dahl, Laholms FK Akademi
 
Akademins trygghet mitt i banan. En snidare med styrkorna i positionsspelet. Sätter sällan en fot fel. Skulle det ske löser han i så fall det med sin löpstyrka och bollbehandling. Kommer spela i division 3 2019.
 
Vänstermittfältare: Petter Gustafsson, Skottorps IF
 
Tillbaka i god gammal LFK-form i våras då han var fullständigt dominant och kanske hela kommunens bäste igen. Spelsinne, teknik, offensivt passningsspel och näsa för mål samt assist är synonymt med Petter.
 
Anfallare: Besart Mazeku, Skogaby BK
 
Mål, mål, mål. På alla sätt, alltid, hela tiden. Men inte bara det. "Bes" ställer krav på sin omgivning och går själv i första ledet när det gäller jobbet på plan. SBK:s viktigaste spelare i år. Vann skytteligan före Nehat Bregaj. Gjorde 26 baljor trots att han inte deltog i alla matcher.
 
Anfallare: Simon Vedin, Lilla Tjärby IK
 
Vann LTIK:s interna skytteliga för sjunde året i följd. Dessutom hela seriens skytteliga med 23 mål. Stark genombrottsspelare med fin teknik som hela tiden blir en ännu bättre avslutare. Men han är också en bollvinnare av rang. Redan en ikon i LTIK. Klubbens bäste målskytt genom tiderna blev han som 27-åring redan ifjol.
 
Avbytare:
 
Anton Wennström, Laholms FK Akademi
 
Det är "Maldini-varning" på denne försvarare med spelförståelsen som främsta attribut. Lär inom kort slå sig in i LFK:s startelva.
 
Albin Johansson, Lila Tjärby IK
 
Den stora överraskningen i LTIK. Växte ett par snäpp när han fick kliva in som mittback. Följsam försvarare som sällan förlorar en nickduell.
 
Jens Strömberg, Ränneslövs GIF
 
I LAGET Giffen var kulturbäraren Strömberg viktigast både på och utanför plan. Fysisk spelare som är bra i snacket.
 
Simon Andersson, Knäreds IK
 
Anslöt från GIF/VIF inför säsongen och satte standarden på träning och match tillsammans med rutinerade Adam Jönsson. Snabb viljespelare med funktionell teknik.
 
Oskar Nilsson, Skottorps IF
 
Ur-Giffaren fick en nytändning i SIF. Granitblock som man inte springer in i ostraffat. Underskattad passningsspelare. Bra skott, stark i straffområdet.
 
Emil Hermansson, Hasslövs IS
 
Tekniker med spelsinne. Trots kapacitet för större uppgifter alltid HIS trogen.
 
Bujar Mazreku, Skogaby BK
 
Bollgeni som blev bättre och bättre under säsongen och stundtals var fullständigt dominant. 
 
Felix Eriksson, Våxtorps BoIS
 
Poängspelare som stack ut offensivt i lojala VBoIS. Teknisk, kvick, straffskytt.
 
Fredrik Junefalk, Kornhult/Hishult FF
 
Tvåa i skytteligan trots att laget åkte ur. Gör inte bara mål på alla sätt längre utan tar numer ett stort ansvar för laget. Har spelat både mittback och innermittfältare under året.
 
//P.
 
PS. Spelare från GIF/VIF och LFK var inte uttagningsbara i årets Laholmslag. Det blir helt enkelt för tråkigt om alla spelare i laget kommer från de två gäng som under 2018 stått i särklass i Laholm. Detta är en möjlighet för övriga att "stå i centrum". DS.

PPh assisterar i Giffen

 
Välkände Patrik Philipsson är ny assisterande tränare i Ränneslövs GIF. Han kommer backa upp huvudtränaren Tim Wikström under säsongen 2019.
 
Philipsson har tidigare tränat bl a Ysby BK och Laholms FK. Han har även spelat i Hasslövs IS (moderklubb) och Båstads GIF. Patrik avrundade spelarkarriären i Giffen, där han var elegant mittback och lagkapten. Han har ryckt in vid behov även under de senaste säsongerna.
 
Trevligt för Giffen är att på köpet blir nu även klubbens oumbärlige allt i allo Anders "Conan" Jönsson kvar som lagledare. Jönsson är den som ligger bakom grafik, filmer och alla superba aprilskämt mm. i grönvitt. 
 
//P.


Maxikassen

 
I samband med finalen i Vintercupen delade Maxi Mellbystrands Fredrik Andreasson ut en check till Södra Hallands småklubbsallians ordförande Matthi Eliasson. Checken var på 33 300 kronor och pengarna kommer förelas jämnt på föreningarna i alliansen. Ca 5000 spänn per klubb. Pengarna har dragits in genom den något dyrare föreningskassen som man kunnat välja på Maxi när man handlat.
 
Småklubbsalliansen tackar Maxi och er som valt föreningskassen för stödet.
 
//P.


.

 
 
Det är kul att många läser bloggen. Har du tankar, idéer eller förslag på hur jag ska kunna blogga vidare om den lokala fotbollen även efter årsskiftet får du gärna höra av dig på johanplogen@outlook.com.
 
Både företag, föreningar och privatpersoner har redan hört av sig och är intresserade av att stötta mitt arbete. Tack för ert engagemang. 
 
Under helgerna kikar runt 1000 unika besökare in här. Under vardagar runt 700. Intresset för den lokala fotbollen är stort.
 
//P.

Officiellt: Björklund klar för LFK

Som bloggen tidigare avslöjat tränar Karl-Gunnar Björklund Laholms FK kommande säsong. Nu har LFK gått ut med uppgifterna på sociala medier.
 
– Inåt har det här varit klart en tid, säger LFK:s sportchef Peter Åberg.
 
Varför har ni inte gått ut med det tidigare?
 
– Det har tagit lite längre tid än vi önskat. Men nu när allt är klart känns det väldigt bra. Kalle har haft andra uppdrag som han ville slutföra innan vi gick ut med att han tränar Laholm, och det får man ha respekt för, fortsätter Åberg.
 
I Björklund får LFK en synnerligen erfaren och meriterad tränare. Undertecknad har faktiskt aldrig sett en mer driven tränare i aktion.
 
– Vi får en väldigt duktig fotbollstränare. Meritlistan han har får man inte sådär bara. Han har varit med länge och gått på sina nitar. Han är 65 år gammal karln och har rutin få kommer upp i.
 
Björklund är känd för att klara mycket med lite. Han gillar utmaningar och har på senare år medvetet valt att ta hand om lag som går lite tyngre (läs ÄFF och ÖIS t ex).
 
– I synen på fotboll är jag och Kalle ganska lika. Men i formationen på plan skiljer vi oss en del. Det kommer bli en kombination av bollinnehav och djupledsspel. Mycket powerfotboll.
 
– Kalle lär inte ställa några större krav på att LFK ska föra varje match. Däremot kommer han ställa höga krav på att alla ska orka göra jobbet, löpa för varandra och göra sitt bästa, säger Åberg och fortsätter:
 
– Spelarna får nog vara beredda på att det kommer snäppas upp en del gällande fysen.
 
David Silvandersson är ny som assisterande tränare för herrtruppen. Markus Johansson fortsätter som målvaktstränare.
 
– Kalle, David och jag kommer ha ett övergripande ansvar för över 50 spelare. Vi har många duktiga spelare att ta hand om, säger Åberg.
 
Under A-laget kommer det inom seniortruppen också finnas ett B-lag som anmälts till Klass 2. Akademilaget slopas sedan LFK inte fått igenom sin motion på repskapet om att få ha dubbelicens på ett antal yngre spelare.
 
– Vi kommer satsa på A-lag, B-lag, förhoppningsvis U19-lag och U17-lag. I och med att alla spelare hamnar under samma förening kan spelarna hoppa fritt och lagen kan hjälpa varandra.
 
Gruppen under seniortruppen kommer i huvudsak att bestå av -02:or. 
 
– Det gänget kommer jobba tätt ihop med A-truppen. Kalle har god insyn då han har många av dem i skolan. Dessutom kommer han att träna dem en gång i veckan.
 
Hur ser det ut med spelare i A-truppen?
 
– Merparten av Akademispelarna har erbjudits plats i A-truppen. Men det är upp till bevis. Sköter dem inte det kan de bli nerskickade ett snäpp.
 
– Vi behöver få in en erättare för "Pålle" (Erik Pålsson), som mittback. Dessutom letar vi fortfarande efter anfallare. Charlie Boson är fortfarande aktuell. Stefan Radovanovic kommer och tränar nästa vecka liksom anfallaren Stephan Olsson (Vejby) och Vigan Ademi (SNFF).
 
LFK tränar tre gånger i veckan ytterligare två veckor. Sedan drar man igång tidigt i januari igen. Den 16 februari spelar LFK första träningsmatchen då man tar emot Markaryds IF på Glänninge Parks konstgräs.

– Det är som en nytändning för hela föreningen. Det känns bra att vi fått den här pusselbiten på plats. Det blir ett spännande 2019, avslutar Peter Åberg.
 
//P.

Isak till landslaget

Veingesonen Isak Pettersson har som en av tre målvakter blivit uttagen till den landslagstrupp som åker iväg på januariturnén.
 
– Det känns skithäftigt! Detta är en dröm man haft sedan man var liten, säger Isak Pettersson till bloggen.
 
Blev du förvånad över att du kom med?
 
– Jag tänker inte på landslaget under säsong. Det är bara att köra på med Norrköping, göra sitt bästa och sedan får man se hur det går.
 
– Efter säsongen är det klart att jag tänkte att det hade varit kul att komma med. Men det var inget jag funderade jättemycket på.
 
Hur fick du reda på att du blivit uttagen?
 
– Jens (tränare Gustafsson) hintade att jag nog skulle få hålla igång med träning i Norrköping i mellandagarna. Så man kan säga att jag fick reda på det av honom, säger "Ice" och fortsätter:
 
– Jag var på väg till gymet när uttagningen var, kom på det och kollade på mobilen. Det var så jag fick reda på det "på papper".
 
Utöver Isak är även AIK:s Oscar Linnér och Jacob Rinne från danska ligan uttagna i truppen.
 
– Jag visste inte riktigt hur stora mina möjligheter var att bli uttagen. Jag har hyfsad koll på Allsvenskan men inte alls samma koll i Norge och Danmark. Det finns duktiga svenska målvakter där också.
 
Isak har gjort en antal pojklandskamper men det blev aldrig spel i U21 (en match på bänken) där just Oscar Linnér och Watfords Pontus Dahlberg gick före. I Januari lär det dock med stor sannolikhet bli spel i A-landslaget direkt istället.
 
– Det är stort. Även om spelarna utanför Norden inte är med så är det ändå det riktiga landslaget. Rinne har mest erfarenhet på den nivån av oss tre som är med. Så han är nog lite etta, åtminstone på förhand.
 
– Jag vet inte alls hur det ser ut med matcher och så. Förhoppningsblis blir det två landskamper så att man får chans att visa upp sig lite i någon av dem. Det hade varit riktigt kul. Men just nu gläds man över att ha kommit med, säger Isak.
 
Vinterturnén är i Qatar mellan den 3 och 13 januari.
 
Pettersson blev tidigare i år utsedd till årets målvakt i Allsvenskan 2018. Just nu är han på hemmaplan i Veinge.
 
– Jag kör på gym med PT fyra gånger i veckan inne i Halmstad. I övrigt umgås jag med familjen och träffar kompisar. Det blir en hel del badminton och pingis bland annat, avslutar Isak Pettersson.
 
//P.
DM lottat

DM är lottat. Två lag från varje grupp går vidare.
 
BK Walldia hamnade i grupp 2 med Örnia, Rinia och Unnaryd. Tre bra matcher för BKW. Visst blir man underdog men man slapp de stora drakarna och kan skrälla.
 
Laholms FK hamnade i grupp 3 där man bör gå vidare tillsammans med IS Halmia. Sperlingsholm och Trönninge är övriga lag i gruppen.
 
Genevad/Veinge IF hamnade i grupp 4. En tuff grupp där Leikin och Alet lär bjuda på motstånd. Omstartade Andersberg ingår också i gruppen.
 
Ränneslövs GIF och Kornhult/Hishult FF hamnade i en av en svagare grupperna, på pappret åtimnstone. IS Halmia Academy är favorit i grupp 5. Mellan K/HFF, RGIF och Vapnö blir det öppet om andraplatsen.
 
I grupp 6 hittar vi Lilla Tjärby IK, som får tre bra matcher mot Kvibille, Hyltebruk och Oskarström. Division 4-lagen KBK och Hylte favoriter men det finns kanske möjligheter för LTIK att knipa en andraplats.
 
Hassövs IS är med i grupp 7 där Centern är favorit. HGH FC och Sennans IF ska HIS normalt klara och då lösa en andraplats och avancemang.
 
Skottorps IF blir underdog i matcherna mot Böljan och Getinge. Även Slöinge ingår i gruppen. Ingen omöjlighet för SIF att avancera.
 
Skogaby BK, Knäreds IK, Ysby BK, LFK Akademi och Våxtorps BoIS deltar inte i DM i år.
 
Grupperna i sin helhet:

Walldia vann

Träningsmatch/testmatch:
 
BK Walldia-Kornhult/Hishult 12-0 (3-0)
Mål BKW: Faton Mehana 3, Johan Green 2, Zett Wyke 2, Hannes Persson 2, Nderim Peci, William Sandberg, Robert Andersson
 
"Testmatchen" mellan BKW och K/HFF blev inget test för något av lagen. Walldias namnkunniga lag med en kombo av egna gamla och nya spelare samt testspelare utmanades aldrig och K/HFF testade inga potentiella nyförvärv.
 
Matchen var synnerligen ensidig. K/HFF stod emot hyggligt i första halvlek och BKW hade bara 3-0 i paus. I inledningen av andra började det dock tidigt rassla och mot slutet av matchen trillade bollarna in i jämn strid ström.
 
K/HFF har inte tränat på allvar sedan oktober månad och nye tränaren Christian Karlsson har inte haft några uppstyrda pass med laget än. Målsättningen är att börja om i sjuan och fortsätta generationsväxlingen som inleddes i år och att satsa på eget i största möjliga mån. Detta för att säkra herrlagets fortlevnad även på sikt.
 
Någon topplacering lär det inte bli tal om 2019 men problem att få ihop två lag (A + B) även nästa säsong är i nuläget inga bekymmer alls.
 
– Jag har ju varit involverad i Markrayds IF:s ungdomsssektion. Jag kommer inte själv aktivt söka kontakt med någon därifrån. Men sedan finns det spelare som vill satsa mer på skolan och som har andra prioriteringar som kanske är nöjda att träna två kvällar i veckan. De är naturligtvis välkomna att söka sig till oss på egen hand, säger Christian Karlsson.
 
K/HFF kommer köra lite öppna träningar på Markaryds konstgräs fram över.
 
Walldia håller på att sätta truppen. Klara utifrån är: Simon Nilsson (SIF), Edvin Frick (LFK Akademi), Johan Green (SIF), Marcus Petersson (GIF/VIF), Jonathan Roslund (LFK Akademi), Robert Andersson (SIF), Kenan Ramadani (SBK), Jacob Paulsson (RGIF), Daniel Pålsson (YBK), Hannes Persson (LFK).
 
De som inte är klara men som deltog i testmatchen är: William Sandberg (LFK Akademi), Lucas Alsbjer (GIF/VIF), Ludvig Gustafsson (LFK), Faton Mehana (Sperlingsholms IF), August Söderström (LFK Akademi), Zett Wyke (GIF/VIF), Nderim Peci (SBK), Simon Nilsson (GIF/VIF).
 
Walldia har också spelare som aldrig lämnat föreningen utan istället haft ett års uppehåll.
 
– Vi är just 19 stycken totalt. Så det ser bra ut. Men jag vill gärna få in fyra, fem spelare till. Får vi alla de som testade med oss i matchen är ingen gladare än jag. Men det känns inte realistiskt att locka så många duktiga fotbollsspelare, säger Hannes Persson och fortsätter:
 
– Vi vill gärna vara en trupp på runt 23, 24 spelare för att kunna upprätthålla god kvalitet på träningarna under en hel säsong.
 
//P. 


Walldia och K/HFF möts

Träningsmatch måndag:
 
BK Walldia-Kornhult/Hishult FF kl 20:30, Glänninge Parks konstgräs
 
Match i december? Ja, det är sant. Förra året möttes Skottorp och Skogaby vid denna tiden. Nu är det Walldia och Kornhult/Hishult som spelar. Vårt klimat i kombo med konstgräset, som alltid håller samma nivå (om det inte fryser på), gör det möjligt.
 
Planen är uppbokad fram till 20:30. Därför blåses spelet igång först då.
 
– Rena rama champions league-tiden. Inga liknelser i övrigt, skrattar K/HFF:s nye tränare Christian Karlsson.
 
K/HFF har kört frivilliga träningar i Knäredshallen.
 
– Det riktiga avstampet inför kommande säsong görs med den här matchen. Framöver ska vi få till lite träningar i Markaryd där vi förhoppningsvis kan få se lite nya ansikten som vill testa med oss, säger Karlsson.
 
K/HFF har tappat Jesper Markow (GIF/VIF), Fredrik Junefalk (YBK) och Johan Nilsson (Markaryds IF).
 
– Vi tappar tre duktiga spelare. Lämnar inte fler ser det ändå bra ut numerärt. Vi siktar på att ha både A- och B-lag kommande säsong för att kunna erbjuda alla speltid och just nu är det inga bekymmer alls. Sedan får vi se om vi kan få in lite nytt utifrån också, och hur det ser ut efter frimånaden.
 
Walldia har kört på lite hårdare, av förklarliga skäl, nu efter återstarten. BKW jobbar med att sätta en trupp inför kommande säsong. 
 
– Vi är på god väg men är inte där ännu. Vi hoppas att segern i Vintercupen är positiv i den bemärkelsen att kanske ytterligare någon spelare bestämmer sig för att spela i Walldia 2019. Ett par i vinnarlaget är inte våra spelare utomhus, än, säger BKW:s nya tränare Hannes Persson. 
 
BKW:s lag:
 
Simon "Vispen" Nilsson
Lucas Alsbjer (GIF/VIF)
August Söderström (LFK Akademi)
William Sandberg (LFK Akademi
Simon Nilsson (GIF/VIF)
Nderim Peci (SBK)
Ludvig Gustafsson (LFK)
Edvin Frick
Zett Wyke (GIF/VIF)
Johan Green 
Faton Mehana (Sperlingshoms IF)
 
Joacim Sörensen (står andra halvlek)
Robert Andersson
Jakob Paulsson
Jonathan Roslund
 
Bland de som saknas märks Kenan Ramadani, Manfred Walldén, Marcus Petersson samt tränare Hannes själv, som väljer att se sina spelare i aktion från sidan.
 
K/HFF:s trupp:
 
Daniel Johansson
Hugo Andersson
Viktor Ottosson
Jacob Lundqvist
Ahmad Khaled
Youssef Alshikhan
Jamil Huseini
Alisin Huseini
Filip Hägg
Daniel Mjölsvik
Rasmus Jönsson
Robin Jönsson
Johan Persson
André Turesson
Emil Brelin
Johan Nilsson
Andreas Johansson
 
//P.Walldia mästare

 
BK Walldia stod till slut som segrare i Vintercupen 2018. BKW spelade en attraktiv futsal och hade marginalerna på sin sida. Det brukar krävas i Vintercupen.
 
BKW var illa ute flera gånger under slutspelet men reste sig hela tiden och kom på något sätt tillbaka.
 
GIF/VIF 2 hade 1-0 i kvartsfinalen. Men åkte på en mycket hård utvisning och BKW kunde vända och vinna med 4-2.
 
I semin mot ett mycket defensivt och diciplinerat LTIK 2 hade BKW spelet i stort hela tiden. Med en minut kvar fick LTIK en straff (mycket onödig ur BKW-synvinkel) och gjorde 1-0.
 
BKW kvitterade till 1-1 med 30 kvar sedan man utnyttjat ett misstag i LTIK:s försvar. Direkt i förlängningen blev det 2-1 efter ett självmål av LTIK. BKW helt välförtjänt till final men man var bara 30 sekunder från bronsmatch...
 
Finalen var BKW:s bästa match i slutspelet. Man höll i princip jämna steg med förhandsfavoriterna GIF/VIF 1. BKW tog ledningen. GIF/VIF kvitterade och tog ledningen. BKW kvitterade på en billigt dömd långstraff och det blev förlängning.
 
I förlängningen fick GIF/VIF en billig långstraff och chans att avgöra. Simon Nilsson gjorde dock en helt avgörande räddning och i anfallet efter kunde Jonathan Roslund göra 3-2 till BKW.
 
Vild glädje i Walldia. Vilken comeback i officiella sammanhang efter omstarten!

Bra futsal i kombo med en stor portion moral tog BKW till guldet.
 
– Jag har vunnit cupen med LFK tidigare. Men det här var speciellt. Vi kommer inte hit som några favoriter direkt och ändå får vi höja bucklan. Det känns fantastiskt, säger BKW:s spelande tränare Hannes Persson.
 
SBK 1 tog hem tredjeplatsen i den egna cupen sedan man vänt underläge 0-2 till seger 4-2 mot LTIK 2 i bronsmatchen. Ett starkt SBK-lag anfördes av bröderna Mazreku och Nderim Peci. Även Filip Jönsson var suverän i SBK.
 
GIF/VIF:s Charlie Boson vann skytteligan på fin-fina 12 mål.
 
Jag direktrapporterade på min facebook-sida. Gå in där för fler detaljer.
 
Tack för en trevlig cup, SBK med Cralle i spetsen.
 
//P.


RSS 2.0