Inför lördagens matcher

Fortsätter LFK att vinna när de nu möter tuffa div. två kollegan Varbergs BoIS? Det återstår att se det, matchen spelas hursomhelst i Varberg kl. 12. 00.

LTIK spelar första träningsmatchen i morgon lördag mot Glommen borta. Jag tar ut en trolig startelva till matchen, Mats har i skrivande stund bara tagit ut en trupp. Återkommer naturligtvis i morgon med korrekta uppgifter angående både startelvan och matchen. Trolig startelva från höger: Jonas Nilsson, Andreas Bladh, Mattias Johansson, Håkan Karlsson, Kristoffer Nilsson, Mattias Olofsson, Jim Nilsson, Erik Westerlund, Johan Gustafsson, Emil Olsson, Fredrik Wersch. Avbytare: Simon Vedin, Henrik Olsson, Oscar Gustafsson, Johan Andersson och Andreas Persson. I en tilltänkt A-trupp saknas följande spelare av olika anledningar: Ola Nilsson, Conny Strömberg, Anders Jönsson, Anders Kallin, Jacob Carlmalm och Tim Jensen.

Ränneslöv verkar äntligen få lite ordning på folket och man ställer upp med ett slagkraftigt gäng mot GIF/VIF. Varken RGIF eller GIF/VIF har dock tillräckligt med folk för att kunna spela B-lagsmatch. Matchen spelas kl. 11. 00. i Ränneslöv. Tonne har precis som Mats bara tagit ut en trupp till matchen än så länge. Men den troliga startelvan är som följer, från höger: Henrik Ragnarsson (utespelaren får stå så länge Christoffer Thune går skadad), Andreas Randevik, Sonny Nilsson, Daniel Paulisson, Daniel Hellsten, Erik Lindström, Anders Nilsson, Andreas Thedeby, Mats Lindström, Johan Bergman, Henrik Olsson. Avbytare: Stefan Rådlund, Oscar Nilsson, Jens Strömberg och Jacek Miller.

Skogaby BK har nästan 30 man i truppen, några har dock inte kommit igång med träningen än, t.ex Patrik Nilsson, mer känd som Mini, Mike Österby och Håkan Gustavsson. Gustav Knutsson och Rasmus Larsson är dessutom på resande fot. Tränarparet Mats och Pidda räknar dock med alla dessa herrar till seriestarten. Mats har tagit ut en trupp till morgondagens möte med SIF i Skottorp kl. 13. 00. Jag tar ut följande troliga startelva från höger: Håkan Johansson, Jonas Håkansson, Andreas Johansson, Andreas Örjansson, Magnus Andersson, Markus Bengtsson, Kristian Johansson, Tim Olsen, Kim Andersson, Johan Angvall, Kim Håkansson. Avbytare: Peter Andersson, Stefan Mårtensson, Olle Hansen, Erik Axelsson, Anders Thid och Andreas Strömberg.

BKW och YBK möts i morgon kl. 13. 00. på Munkavallen. Tränare Bergman har tagit ut följande YBK-trupp: Niklas Nilsson, Jimmy Ivarsson, Anton Svensson, Mikael Dahlgren, Johannes Jansson, Patrik Dahlgren, Robin Einarsson, Richard Frankland, Tomas Filipsson, Blerim Rrahmani, Martin Månsson, Johan Tagesson, Anton Benson, Jonas Bergman, Peter Ottosson, Viktor Svensson och Robin Henriksen. Jag har helt enkelt för dålig koll på detta delvis nya YBK, därför tar jag inte ut någon trolig startelva.

Jonas Klippfors och jag talades vid tidigare idag och då fick jag den troliga startelvan för KIK till matchen mot Eket (skånskt div. fem gäng) borta. Spelare som av olika anledningar inte är med till matchen, men som ändå är med och konkurrerar är: Kalle Svensson, Dan Karlsson, Mattias Bengtsson, Henrik Abrahamsson och Karl Kristenssen.

                                                                         Mikael Holvigsson

                       Markus Åkesson   Mattias Ragnarsson Oskar Tagesson    Simon Nilsson

                       William Sandberg  Pelle Svensson   Adam Jönsson     Kristoffer Olsson

                                                    Jonathan Pettersson    Simon Silvandersson

Joel Åkesson, Johan Jönsson, Rasmus Magnusson

K/H FF väntar till nästa helg med match, har dålig koll på Våxtorp och Hasslöv, får tyvärr inte fatt i någon i GIF/VIF, Skottorp och Walldia begick premiär redan förra helgen, så de har vi hyfsad koll på, de ställer upp med i stort sett samma gäng som sist. 

Senaste nytt från förbundet vid middagstid är att en sponsor har gått in och betalat IS Örnias skuld, därmed ska Örnia komma till spel i årets serie. Låt oss hoppas nu att det inte blir fler vändningar i denna affär.

Citat från BKWs hemsida idag. Meddelandet har skrivits av fotbollsordföranden Pelle Persson.

// P. 

"Vinner inte K/HFF serien är det något fel på klubben"

Intervju med Jonas Klippfors som i år för första året tränar Knäreds IK. Jonas är LTIKs tredje främsta målskytt genom tiderna med sina 166 mål på 272 matcher. Jag har haft Jonas som tränare i tre år, först i VGLTs P16 lag och nu senast två säsonger i seniorerna. I Klippfors har KIK fått en engagerad och ambitiös tränare som håller ordning och reda och som bedriver trevliga träningar. Klippfors sätter dessutom alltid gemenskapen i främsta rummet.

>Först lite information om dig själv.
-Jag är 42 år, bor i Lilla Tjärby med min familj och har också spelat boll i LTIK, min position var forward. Jag är ny tränare i KIK och har tidigare tränat bl.a. Simlångsdalen, LFKs damer och LTIK. Den bästa spelare jag spelat med är förmodligen Lars Gustavsson (184 matcher, 89 mål i LTIK), KDs riksdagsman. Han varvade ner i LTIK efter att han spelat flera år i Halmia, jag och Lasse spelade på topp tillsammans och utgjorde ett giftigt anfallspar. Den bästa spelare jag mött måste vara någon i Genevads IF, som på den tiden var riktigt bra. Mittbacken, Lasse Bengtsson tror jag att han hette, är förmodligen den bästa av de jag mött.

Hur har det sett ut på träningarna?
-Vi har en trupp på 27 man och vi är i snitt 20 på träningarna, vilket jag är mycket nöjd med. Vi har kört tre gånger i veckan, men går nu ner på två gånger när träningsmatcherna börjar. Vi har haft två pass ute på grusplan där vi lagt vikt på fotboll och kondition samt ett pass inne där det varit mycket styrka och spänst samt en del spel.

Spelaromsättning?
-Vi har fått in fyra nya killar som Kalle Svensson tagit med från högskolan i Halmstad. Henrik Abrahamsson som tar upp kampen med Mikael Holvigsson om målvaktsposten, Karl Kristenssen som är yttermittfältare, Rasmus Magnusson som är forward och John Hjalmarsson Hjelt som är ytterback. Vi har inte direkt tappat någon spelare, men de rutinerade Johan Karlsson och Anders Hultberg har inte kunnat träna till någon reda. 

Har ni satt upp något mål i laget inför säsongen?
-Vi blev sjua förra året, och vill naturligtvis förbättra oss i år. En topp-fem placering tycker jag är en rimlig målsättning.

Vilka blir de tuffaste konkurrenterna och vilka lag hamnar topp fem?
-Kornhult/Hishult är såklart jättefavoriter med sina nyförvärv och vinner inte de serien i år så är det något fel på föreningen. Jag tror också att BK Walldia blir farliga och LTIK har fått en del duktiga nyförvärv, så de blir säkert bra. Jag är mer osäker på Skottorp, de har tappat några duktiga spelare, samtidigt har de fått in några nya. David Eriksson är ett bra nyförvärv, men jag tror inte att han blir lika bra som t.ex. Kristian Åkesson och Ola Jönsson i K/H FF. Sedan vill som sagt vi i KIK också ha ett finger med i spelet topp fem.

Slutligen, finns det någon spelare i KIK som man ska hålla ett extra öga på i år?
-Kalle Svensson som är vår spelmotor är riktigt bra, sedan kan nye forwarden Rasmus Magnusson bli en attraktion om han blir lite bättre tränad.< 

// P.

Erik låter sig inte imponeras av K/H FF

Intervju med Erik Nilsson som i år blev vald till ordförande i Skottorps IF, han är alltså spelande ordförande! Erik och jag är jämngamla och har mötts ett antal gånger på plan både i barnaår och på seniornivå. Vi lärde känna varandra under gymnasietiden då vi båda läste samhällsvetenskaplig linje, Erik läste dock inriktning ekonomi medan jag själv läste inriktning samhällskunskap. Numera studerar vi båda två till lärare på Högskolan i Halmstad.

>Först lite information om dig själv.

-Jag är 24 år än så länge och ny ordförande i Skottorps IF. Detta ska förstås leda till att jag ska vara självskriven i laget. Eller inte! Min egen position i laget har varierat mycket genom de senaste åren, det är väl egentligen bara målvakt jag inte varit. Vår förra tränare Thomas Karlsson kallade mig någon gång Skottorps svar på IFK Göteborgs Magnus Erlingmark, dvs. kan spela överallt, kanske inte så bra, men jag fyller väl en funktion eller en plats bara antar jag. I år hoppas jag dock själv på att få spela central mittfältare.


Den bästa spelare jag spelat med är förmodligen Daniel Bergman, han gjorde precis som han ville och det kändes ibland som han kunde hålla i bollen en hel träning utan att någon kunde ta den ifrån honom. Dessutom var han fruktansvärt bra i huvudspelet, stark i kroppen, bra teknik, bra speluppfattning etc. Det han saknade var möjligtvis lite snabbhet, men långsam kan jag inte heller påstå att han var. Hans största svaghet är istället hans ständiga problem med diverse skador. När han spelade med oss var han alldeles för bra för sin omgivning. Den bästa jag har mött är en väldigt bra fråga. Den som har nått längst som jag har mött är Dusan Djuric och han var förstås lite småjävlig redan när jag mötte honom, men om jag upplever honom som den bästa det vet jag inte.
 
Vad har ni satt upp för mål i laget inför årets säsong?
-Någon målsättning har inte diskuterats ännu, delvis beroende på att det fortfarande är lite osäkert vilket lag vi får, likväl som det är tidigt på säsongen. Därför har ingen placering eller liknande diskuterats ännu, men det är sagt att vi ska sätta oss ner när serien närmar sig och göra upp en klar målsättning inför säsongen. Min egen förhoppning om nästkommande säsong och vårt lags spel är att vi förhoppningsvis kan lära oss att vårda och hålla i bollen lite bättre och inte alltid leta avgörande passningar rakt framåt i plan. Detta tycker jag vi har gjort allt för ofta de senaste åren.

Det kan tyckas taktiskt smart med ett snabbt omställningsspel, men att spela en hel match på detta vis kräver en viss fysik hos spelarna. Det blir oerhört jobbiga löpningar för att både kunna fylla på framåt likväl som att komma tillbaka på rätt sida i defensiven. Sedan kan jag tycka att allt för många bollar slagits bort utan tanke, samt att vi spelat lite var och en för sig, och inte som ett lag. Men det var förr och nu är det en ny säsong med nya förutsättningar och förhoppningar.

Våra chanser i årets serie är såklart högst beroende av det lag vi kan ställa på benen, men med de nyförvärv som i dagsläget finns och beroende på hur mycket rutinerade spelare som exempelvis Mikael Johansson och Daniel Mogren kan träna och medverka så tror jag på ett minst lika starkt lag som ifjol. Då hade vi ett lag som i mitt tycke helt klart underpresterade, av olika anledningar såklart. Men vi har fortfarande vissa förhoppningar om att vi ska få ett starkare lag i år.

Spelaromsättning?

-Nyförvärv: Ola Johansson Ränneslövs GIF, Besnik Mazreku Knäreds IK, David Eriksson LFK, Fredrik Olsson comeback, Ousman Alpha, Guinea, Pontus ..? WRY, Johan ..? Göteborg. Sedan har flera unga killar börjat träna med oss seniorer och det har sett bra ut.


Förluster: Martin Fasth och Nenad Pavlovic Lidhult, Thomas Karlsson Båstad GoIF, Mathias Ahlm K/HFF, Per-Åke Martinsson flyttar till Göteborg, Kim Vester Hasslövs IS.

Hur har det sett ut på träningarna och hur funkar det med far och son Eriksson?
-Träningarna hittills i år har väl besökts av i snitt 15-16 spelare, men intresset har ökat på sistone och i internmatchen för två veckor sedan kunde vi ställa två fulla lag på benen plus två avbytare, dessutom saknades 7-8 spelare av olika anledningar. Därför ser vi ljust på framtiden av den anledningen. Upplägget har hittills varit tre träningar i veckan, varav två på grus och en inomhus.

Inomhusträningarna har präglats av olika styrkeövningar, medan grusträningarna har innehållit olika spelövningar såsom omställningsspel, uppspel, press/understöd och passningsövningar. Även om jag är något partisk i tränarfrågan eftersom jag känner både Per-Åke och David sedan långt tillbaka så tycker jag ändå att träningarna hittills har genomförts på ett mycket seriöst och "professionellt" sätt. Är det saker som inte fungerar bryter de övningarna och förklarar vad vi gör fel etc. Fast redan nu har alla i laget fått lära känna på den ena av tränarnas tankspriddhet.


Vilka blir de tuffaste konkurrenterna och vilka lag hamnar topp fem?
-Svårast motståndare kan ju många tycka att Kornhult/Hislhult är, men själv så tycker jag inte deras nyförvärv är så imponerande som andra vill göra gällande. Det är förövrigt det enda laget jag någonsin gjort mer än ett mål på! Någon annan särskilt svår motståndare vet jag inte om det finns, tycker det är bättre att fokusera på sitt eget spel och vinna matcherna. Några topplag kan jag inte heller rangordna beroende på att jag har fruktansvärt dålig koll på de andra lagen. Det bör väl visa sig i de kommande träningsmatcherna vilka lag som är starka. Tror väl dock att serien kommer att domineras av lag från Laholms kommun.

Finns det någon spelare i SIF som man ska hålla ett extra öga på i år?

-En spelare som kan bjuda på lite annorlunda saker och som gillar att utmana är vår kära vän Ousman Alpha från Guinea i Afrika, utvecklar han passningsspelet och förbättrar avsluten så har vi en riktigt giftig anfallare.


-Till sist kan jag avsluta med att nämna att Skottorps IF i år firar 90 år och vi tar gladeligen emot gratulationer! <
 
Naturligtvis ett stort grattis till den till åren komna föreningen. Nästa år firar LTIK 30 år, lite skillnad.

En av LTIKs främsta genom tiderna gör comeback på fotbollsplanen, det är nästan tio år sedan han sist gjorde en match i seriesammanhang. Peter Ottosson, som på 254 matcher gjorde 71 mål i rödblått, tränar med Ysby BK och det sägs se så lovande ut att han förväntas göra debut i den gulsvarta tröjan redan till helgen då YBK tar sig an BKW. Otto är inte ung längre, men han höll igång så smått med spel i korpen förra året och där visade han verkligen att de gamla takterna sitter i. Fantastiskt kul!

Jag avslutar med att skriva att ni nu är över 100 personer per dag och över 600 personer per vecka som läser om Laholmsfotbollen här på bloggen. Tillåt mig att citera en känd TV-bonde: -"De e kanonroligt!"

// P. 


IS Örnia

Skottorparen Hans på www.hylliesports.blogg.se har redan skrivit på sin blogg angående beskedet vi idag mottog genom HP. I inlägget finns alla fakta och Hans sätter på ett fint sätt ord på hur många av oss ledare i Laholmsklubbarna i div. sex känner oss idag. Jag ser inga anledningar till varför jag ska skriva ett nytt inlägg angående detta när jag lika gärna med referens till hans blogg kan klippa in inlägget till min.

Ny serieindelning för SIF

Inför den här säsongen var det tänkt att division 6 södra halland skulle bestå av tre serier; Södra, Mellersta och Norra med tio lag i varje (totalt 30lag), nytt för i år med en Mellersta. Då hade spelschemat som tidligare publicerats på Hylliesports gällt.

Nu verkar det dock som att Örnia, efter många om och men, drar sig ur (surras om att de ska ha varit ett krismöte bestämt där styrelsen inte dök upp). Detta får konsekvenser för vår nya bekantskap Andersbergs IK som nu verkar gå miste om sin serieplats då Hallands fotbollsförbund nu istället vill ha en Södersexa och en Norrsexa med 14 lag i varje serie (totalt 28 lag)

30-Örnia-sist inkomna AIK= 28lag. Andersberg verkar få vänta på att entra finrummet efter skandalscenerna 2003.

Vad som för mig i uträkningen är obegripligt är hur förbundet inte kan ha krävt en tidigare deadline på lagen. Att kunna dra sig ur i slutet på februari är ren galenskap. De andra seriösa klubbarna blir lidande. Hur ska de kunna planera sin säsong när nollor som Örnia inte sköter sig?

Hallandspostens artikel om kaosethttp://www.hallandsposten.se/artikel.asp?oid=300500

Kul att HP skriver om småklubbsfotbollen!

// P.

Krille tror på sitt nya gäng

Intervju med Kristian Åkesson, som tillsammans med Peter Åberg i år tränar Kornhult/Hishult FF. Jag och Krille spelade tillsammans i LTIK mellan åren 1989 - 1997, sedan lämnade Krille moderföreningen för att spela i pojkallsvenskan med LFK.

> Först lite information om dig själv.
- Fyller 26 år i sommar och har inför denna säsongen varvat ner från LFK, där jag var "tongivande" mittback samt lagkapten. Varför jag lämnade LFK finns det många skäl till men inget som jag orkar ta upp igen. Inför denna säsongen ser jag mig framförallt som mittback, men det finns även lite andra tankar som man kommer bli varse om man tar sig till våra matcher.

Den bästa spelaren jag mött är riktigt svårt då man har fått möta många duktiga spelare genom åren. Men en som har fastnat på näthinnan är Jörgen Wålermark i Ljungskile som jag mötte med LFK för något år sedan. Han kunde knappt röra sig och man tänkte vad är detta för något? När matchen var slut hade han gjort tre klassmål och själv stod man där med skägget i brevlådan. Den bästa spelaren jag haft i mitt lag är också svår, men Kalle Lindgren var riktigt bra, gjorde alltid något konstruktiv och tog stort ansvar på planen.

Hur stor är skillnaden på träningarna i K/HFF jämfört med i LFK?
-Rent fotbollsmässigt är det klart stor skillnad mellan Laholm och K/HFF, i LFK går alla moment snabbare. Men jag tror ändå att det är bra fart på träningarna med tanke på vilken nivå det handlar om. Det enda jag kan jämföra med är dock när jag för ett par år sedan gjorde någon träning i LTIK, det är bättre fart på K/HFFs träningar än vad det var i LTIK då. I omklädningsrummet är det härligt tugg och vi är ett gott gäng här i K/HFF. Kan tänka mig att det goa "tugget" i Laholms omklädningsrum har försvunnit lite med tanke på att de som höjde stämningen i LFK har försvunnit allihop. När man talar om gott tugg i omklädningsrummet så  kan man inte låta bli att nämna David "Åsnan" Eriksson, som numera tränar Skottorp, han är verkligen en riktig spjuver och stämningshöjare.

Vad har ni satt upp för mål i laget inför årets säsong? 
-Vi har som mål att spela en offensiv och attraktiv fotboll. Vi har bra spelare i truppen så jag hoppas att vi kan bjuda på det. Vi är också väl medvetna om att alla lag vill slå oss, men alla vill ju slå alla och så är det med det. Många lag kommer säkert backa hem mot oss och bilda en stor köttmur och försöka kontra snabbt. Jag hoppas dock att det finns lag som vill spela fotboll och bjuda upp till bra matcher. Det finns gott om unga förmågor i alla lag och för att de ska utvecklas och tycka att det är roligt att lira boll så hoppas jag att de allra flesta lagen försöker spela boll istället för att köra "dödgrävarfotboll."

Vilka blir de tuffaste konkurrenterna för er och vilka lag tror du hamnar topp fem? 
-Topp fem tror jag blir:
1. K/HFF, vi tror på oss själva!
2. Skottorps IF,  jag vet att David och hans farsa drillar pågarna i Skottorp hårt och att de kommer att ha en slagkraftig startelva. De kommer dock inte nå ända fram då jag inte tror att de har bredden som skulle behövas för att vinna hela serien.
3. BK Walldia, kusin Packi har nog ett par rävar bakom varje öra när det väl gäller. BKW har ett ung trupp men man har samtidigt några äldre spelare som kan bidra med erfarenhet, vilket jag tror är nyttigt. De kommer att bli luriga för många lag.
4. Knäreds IK, tror att de flesta underskattar KIK, men de kommer att ta många poäng, även från sina toppkonkurrenter. De unga talangerna har blivit ett år äldre, de kommer blir svårslagna på Lagavallen.
5. Lilla Tjärby IK, min moderklubb kommer att ha en av de bättre uppställningarna offensivt med Fredrik Wersh, Mattias Olofsson och Johan Gustafsson, de kommer dominera i många matcher. Sätter dock ett frågetecken för defensiven.

Hur har det sett ut på träningarna, hur har ni lagt upp dem?
-Vi har ett träningssnitt på strax under 20 man och har bl.a. kört hårt på hälsocenter, där vi har tränat Kickboxning. Det är träning som har gett oss styrka och balans, vilket är viktigt som bollspelare. Nu har vi börjat träna på grus och vi kör tre gånger i veckan.

Hur är rollfördelningen mellan dig och Åberg som tränare?
-Åberg har hittills skött det mesta då han är skadad och inte själv varit med och kört. Jag kommer dock in med en helt ny syn på spelarna i laget,  en hel del spelare kommer att få testa på andra positioner än vad de är vana vid att spela. Peter är huvudtränare och jag är andretränare.

Slutligen, finns det någon spelare i K/HFF som man ska hålla ett extra öga på i år?
-Den som glänst mest och varit extremt dominant på träningarna är Ola Jönsson. Tror att han kommer dominera de flesta matcherna i år. Han verkar trivas oerhört bra i sin hemmiljö och rent tekniskt ser han bättre ut nu än vad han gjorde i tex. LFK. 

-Jag vill avsluta med att säga att  vi har oerhört stor konkurrens i laget och utan att sticka ut hakan har vi den bästa truppen att tillgå i serien. <

Nu är det jag igen, Plogen alltså. Vi kan glömma Örnia nu, ny serie, ny spelordning och nytt spelordningsmöte. Hurra! Läs här: http://www.hallandsposten.se/artikel.asp?oid=300179  och framförallt här: http://www.isornia.se/

Som ledare och styrelsemedlem i LTIK tycker jag att det är för jävligt att en förening ska få bete sig på det här viset. Alla andra lag i serien blir drabbade och det är inte lätt att planera någonting för framtiden. De kunde väl tagit ett beslut tidigare, i varjefall innan spelordningsmötet. Samtidigt kan jag inte låta bli att tycka synd om spelarna i laget, ta en titt i gästboken på hemsidan. 

// P.

Grytan är Il Professore

Jag får mycket beröm och det är många som tackar mig för det arbete jag lägger ner här på min blogg. Den positiva respons jag fått gör naturligtvis att det känns både lättare och bra mycket roligare för mig att uppdatera oftare och skriva mer. Samtidigt som det är skönt att kunna bestämma själv hur mycket tid jag vill och orkar lägga ner utan att ha några krav från någon annan än mig själv. Men det är faktiskt så att det inte är jag själv som ska prisas i första hand.

Det var min gode vän och lagkamrat Erik "Grytan" Roos som kom på idén att Plogen borde starta en blogg och skriva om lokalfotboll. Han trodde på grejen från början, medan jag själv va väldigt skeptisk. Det skulle väl inte vara någon som intresserar sig för det jag skriver? Så småningom tyckte jag dock att idén var bättre och jag tänkte att jag kan väl börja skriva för min egen skull, jag har alltid tyckt om att uttrycka mig skriftligt och samtidigt saknade jag att inte längre skriva om matcherna som jag gjorde på LTIKs gamla hemsida. Sedan tänkte jag att det väl alltid är någon i laget som tycker att det är kul läsa det jag för fram. Resten är historia som man brukar säga. Fantastsikt roligt att intresset är så stort för den lokala fotbollen! Och jätteroligt att ni är så många som läser!

Grytan började först som 23-åring att spela aktivt i ett lag då han påbörjade karriären i LTIK förra året. Anledningarna var bl.a. att flera i vänkretsen spelar i laget samt att det är ett bra sätt att få träning på. Ett gediget fotbollsintresse har alltid funnits där och kunnigheten är det inget fel på. G är en tänkande herre med bra spelförståelse, han vet ofta var bollen ska komma och vad motståndaren kommer att göra. Att hinna dit är en helt annan sak. Styrkan på plan är annars att han går efter mottot allt eller inget, då han har ett ständigt sug efter att pressa sig till det yttersta för att slutligen få reda på hur bra han kan bli. G håller oftast till på flankerna i B-laget, helst av allt skulle han dock vilja vara spelfördelare på mitten. Vi får väl se om träningen ger resultat så att önskan om att spela på favoritpositionen i framtiden kan gå i uppfyllelse. 

Smeknamnet Il Professore fick G under förra årets träningsläger i Tyskland då han sopade banan med övriga i laget på diverse klurigheter och frågesporten. Samma smeknamn bar förövrigt, som de allra flesta känner till, en av Sveriges största fotbollsspelare genom tiderna Gunnar Gren. Hur Erik fick smeknamnet Grytan är en annan, mycket mera komplicerad och helt ologisk historia. Favoritlagen är Man Utd och HBK, lokalt känner G en del för Skogaby BK då han under flera år bott i byn.

Jag är ledsen över att bli tvungen att göra dig besviken Tjovve. Klas har som vanligt rätt! Att jag skulle fått filmen Boogie Nights, som är på gränsen till en porrfilm, när jag som 15-åring bröt armen av LTIK stämmer inte. Det är bara något som jag hittat på då jag tyckte att det var kul. Nu har du ju förstört allting Tjovve! Boogie Nights fick jag av en kamrat när jag fyllde 18 år. Filmen som jag fick av klubben genom Klas när jag bröt armen hette om jag inte minns helt fel Mus i sitt eget hus. Och så är det med det.

Nu ser vi alla fram emot helgen då träningsmatcherna drar igång på allvar. / P.

Packi siktar på topp fem

Intervju med Patrik Åkesson som tillsammans med Zoltan Illies för andra året tränar BK Walldia. Packi och jag spelade tillsammans i LTIK under sex säsonger mellan 2001 och -06.

> Först lite information om dig själv.
-Fyllt 34 år nyligen, position i laget förutom tränare är vänstermittfältare eller forward. Den bästa spelare jag mött vet jag inte riktigt vem det är, har mött ett antal årgångar HBK B när jag spelade i LFK, flera av spelarna där har ju sedan blivit duktiga allsvenska spelare och proffs. Den bästa spelare jag spelat med kan jag inte heller välja, det är antingen Iztok Pristovnik eller Mats Lundgren, de var båda väldigt duktiga och speciella fotbollsspelare, jag spelade med båda två i LFK.

Har du något personligt mål med säsongen?
-Jag vann ju den interna poängligan i laget förra året, det vill jag såklart göra även i år.

Vad har ni satt upp för något mål i laget inför årets säsong?
-Vi har inte bestämt något gemensamt mål ännu, men vi ska prata igenom det. Att vi ska hamna topp fem i serien ser jag dock som ett ganska rimligt mål med tanke på hur mycket unga spelare vi har och med tanke på att vi är nya i serien.

Vilka blir de tuffaste konkurrenterna och vilka lag tror du hamnar topp fem?
-K/HFF blir såklart bra, Jonathan Jakobsson är väldigt duktig. Men de får det samtidigt kanske inte så lätt som alla verkar tro. De blir laget som alla kommer vilja slå, öppningsmatchen mot Skottorps IF borta blir dessutom väldigt tuff, SIF brukar vara duktiga hemma. Topp fem vill vi ju som sagt hamna, K/HFF ska vara där, precis som Lilla Tjärby, Knäred och Skottorp. Jag trodde lite på Örnia innan, men de kan man väl räkna bort nu.

Hur delar du och Illies på tränarsysslan, ser du dig som andretränare?
-Vi delar rakt av och är båda två huvudtränare. Zoltan har innebandyn att tänka på nu så jag kör vinterträningen nästan på egen hand med laget, sedan faller det  sig naturligt att han tar det mesta på matcherna då det är meningen att jag ska spela med.

Hur har det sett ut på träningarna, hur har ni lagt upp dem?
-Vi har varit i snitt 15 man per träning, vi har inte kört så mycket med boll än, vi har koncentrerat träningarna på att framförallt de yngre killarna ska bli starkare, spänstigare och uthålligare och på att vi äldre ska bli smidigare och eventuellt omförvandla en del fett till muskler istället, det har alltså varit mycket fys. Vi har kört tre pass i veckan nu fram till träningsmatcherna börjar, nu går vi ner på två pass. Vi har kört ett pass med spinning och bodypump, ett pass med ren styrka och ett pass i Skottorpshallen med en timmes styrka, spänst och uthållighet samt en timmes spel. Det har varit väldigt mycket mjölksyreträning med koncentration på benstyrka. Träningen verkar ha gett resultat då flera av de yngre spelarna lagt på sig runt två kilo muskler. 

Nu på slutet körde vi ett pass fotboll i en ridhall, det var fantastiskt kul och jag tror att det gav väldigt mycket att spela på den mjuka spånen. Killarna tyckte att det var hur kul som helst att lira då de inte fått röra boll så mycket innan. Jag fick tipset från Tom på Hälsocenter och jag kan varmt rekommendera andra föreningar att prova på det. Det var verkligen skönt att spela inomhus och höra vinden och regnet piska mot tak och väggar utanför. Totalt sett så tycker jag faktiskt att det ser bättre ut än förra året vid den här tidpunkten. Killarna känner sedan förra året redan till min och Zoltans fotbollsfilosofi och därför har vi kunnat koncentrera oss på att bygga upp oss fysiskt istället. Nu har vi bokat in många träningsmatcher och det ger ju mycket mer att spela match än att träna, genom att spela många träningsmatcher får man upp tempot i kroppen och förhoppningsvis ska vi komma väl förberedda till seriestarten.

Slutligen, finns det någon spelare i Walldia som man ska hålla ett extra öga på i år?
-Ja, det är ju framförallt de yngre killarna. Mittbacken Patrik Rasmussen va riktigt duktig redan förra året och lär inte bli sämre i år. Marcus Pettersson har alla förutsättningar för att kunna bli riktigt bra, en snabb spelare med mycket fin teknik. Sedan har vi Manfred Walldén som Zoltan ju redan hyllat och han är verkligen duktig. <

Inom kort kommer liknande intervjuer med Kristian Åkesson, som är spelande tränare i K/HFF och Erik Nilsson som är spelande ordförande (!) i Skottorps IF att läggas upp här på bloggen. 

// P.

Vinst för LFK, BKW & Skottorp

LFK fortsätter att imponera, först 4-0 mot Sennan och nu 3-1 mot Halmia. LFK hade väldigt bra koll på läget mot Halmia och tog ledningen genom Torbjörn Erlandsson, man drygade sedan ut sin ledning till 2-0 genom Besart Mazreku. Halmia tog över något i inledningen av andra halvlek sedan LFK gjort en rad byten och reducerade till 1-2, LFK fick dock snart kontroll på händelserna igen och Mazreku kunde genom sitt andra mål för dagen slutställa resultatet till 3-1.

Halmia har ett betydligt starkare lag än förra året. Knäredssonen Peter Carlsson som spelade högerback mot LFK förklarade efter matchen för mig att det finns en helt annan bredd i år och nästan 20 man är med och konkurrerar om en plats i startelvan. Ett bevis för detta är bl.a. att förra säsongens bäste målskytt Robet Karlsson började på bänken mot LFK. Tommie Nilsson och Erwin Ribic spelade båda två mot sina gamla klubbkamrater utan att varken falla ur ramen eller glänsa.

LFK ser förvånansvärt bra ut trots att man tappat ett antal viktiga spelare. Markus Johansson fyller Joakim Wulfs tröja väl. Mittbacksparet Jacob Persson/Sebastian Hansson ser riktigt starkt och stabilt ut. Det är två stora killar vi pratar om, de är trots sin storlek säkra och trygga med bollen båda två. Petter Gustavsson har växt till sig i HBK och var väldigt nyttig mot Halmia. Peter Joza var duktig som defensiv mittfältare och kanske ännu bättre som högerback, vilket han spelade i andra halvlek, han spelade sig ur nästan alla situationer på ett fint sätt.

Besart Mazreku bli så klart viktig framåt och han såg väldigt pigg ut mot Halmia och kan säkert bli ännu bättre än förra året. Robert Nilsson gjorde säsongspremiär när han hoppade in som defensiv mittfältare i andra halvlek och även Robban visade fina takter. Sedan har man dessutom sparkapital i Karl Sjöström och Mats Gustavsson som båda är skadade. LFK kan kanske äntligen se fram emot en lite ljusare säsong.

Inträde till en träningsmatch!?! Vet inte riktigt vad det står för. OK för att HBK tar en tjuga när de möter Allsvenskt motstånd på Sannarps konstgräs. Men att man ska behöva betala inträde för att se två lag som spelar i Sveriges fjärde och femte högsta divisioner spela träningsmatch är faktiskt ett skämt. Visst det var bara 25 spänn, men ändå! 

BK Walldia lyckades vinna träningsmatchspremiären mot Skånes/Fagerhults IF på gruset i Veinge. Det var svårt att få något ordnat spel på den vindpiskade planen, men BKW var de som hade kontroll på händelserna och gästerna skapade i stort sett ingenting alls. BKW kändes väldigt trygga och stabila bakåt, framåt visade man dock inte särskilt mycket. Målet gjordes av Jonas Nilsson i andra halvlek. Jonte började som målvakt och fortsatte sedan som anfallare efter paus då Alexander Ekstrand tog över mellan stolparna. Nya Lars Palmgren var duktig på det inre mittfältet, även Daniel Nylander gjorde en fin insats som högerback också Daniel Nilsson och Magnus Johnsson får högt betyg av tränare Packi. 

Också Skottorps IF spelade första träningsmatchen för året idag (lördag). Tränare David Eriksson var mycket nöjd över vinsten mot Båstads GoIF, som ställde upp med ett kombinerat lag innehållande både tilltänkta A- och B-lagsspelare. SIF vann med 4-1, Kenneth Einarsson gjorde två mål och Pontus Johansson två. Högst betyg får målvakten Kalle Pålsson som i Joel Lovéns frånvaro var riktigt duktig. Kung på plan enligt David. Även nye Ousman Alpha var duktig, enligt David har han riktigt bra teknik men behöver träna avslut och passningsspel. 

Alla spelare gjorde dock en gedigen insats och även Skottorp ställde faktiskt upp med en kombination då flera spelare i en förmodad startelva till seriestarten saknades. Namn som Lasse Johansson, Petter Johansson, Mats Johansson, Ola Johansson och Besnik Mazreku var inte med vid mötet. David bekräftar också att duktige mittbacken Per-Åke Martinsson inte kommer spela med klubben då han fått arbete i Göteborg, man hoppas dock fortfarande på Mikael Johansson. 

SIF ställde upp med följande lag:

                                                                  Kalle Pålsson

           Jonathan Spencer     Niclas Hallgren     Martin Malmström     Robert Cerwinski

            Pontus Johansson   Fredrik Olsson         Erik Nilsson         Oskar Moberg

                                            Kenneth Einarsson    Ousman Alpha

David Eriksson, Daniel Mogren, Peter Olsson

// P. 

Inför BKW-SFIF

BKW ställer upp med följande lag i första träningsmatchen för året:
 
                                                                     Jonas Nilsson

             Daniel Nylander     Magnus Johnsson     Patrik Rasmussen     Martin Wennström    
                                                             
                  Robert Andersson     Lars Palmgren   Daniel Nilsson     Marcus Pettersson
                  
                                                          Jack Ekenberg     Patrik Åkesson

Magnus Bengtsson, Alexander Ekstrand och Kalle Larsson

Saknas gör bland annat Bröderna Simon och Manfred Walldén som båda är skadade, Stefan Palmqvist som står över då han inte vill riskera skada innan det stundande Vasaloppet som han tänkt köra, Niklas Vepsä som spelar innebandymatch samtidigt samt Henrik Åkesson och Magnus Hallonlöf som inte kommit igång med träningen ordentligt.

Matchen spelas som jag tidigare skrivit idag (lördag) på gruset i Veinge kl. 13 00. Motståndarna Skånes-Fagerhults IFspelar i Skånska div. sju. De kvalade förra året till sexan, men lyckades inte ta sig upp.

För er som hellre vill se LFK så spelar de kl 14. 00 på Sannarps konstgräs mot IS Halmia.

En kortare intervju med Packi, som är en av två tränare i BKW kommer inom kort att läggas upp här på bloggen.

// P.                                              

IS Örnia, DM och lite övergångar

Var med om ett litet bakslag igår (torsdag) när jag var hos doktorn angående min hälsena. Jag skulle ju äntligen få börja stö på foten och kunna ta mig fram lite smidigare. Foten har varit i spets i gipset i två och en halv vecka. Nu skulle foten rätas upp i 90 grader, den hade dock stelnat för mycket och jag fick nöja mig med att få upp foten en bit. Sedan var det på med ett nytt gips bestående av glasfiber (dyrare, mera hållbart och lättare). Då foten fortfarande är lite i spets så kan jag inte börja gå på den, så det blir till att hoppa omkring på ett ben i ytterligare tio dar, innan jag ska in igen för att få foten helt upprätad.


Veckans LTIK-träningar har varit sisådär. I tisdags var vi endast 12 man närvarande, den sämsta siffran på över en hel säsong, förra året var vi som minst 14 vid ett tillfälle. Det är så klart inte acceptabelt att endast 12 man utav 34 i truppen dyker upp. Nu hade i och för sig de allra flesta hört av sig och sagt att de inte kunde. Men ändå! Kombinationen träning, sportlov och jobbevecka är tydligen inte särskilt lysande.


Torsdagens träning medverkade 23 man på, ganska märkligt att det kan skilja över tio man på två dar. Träningen var ganska lätt och lekfull, med inslag av styrka och kondition såklart. Vädret var dock inte det bästa, regn och blåst hade gjort planen ganska sunkig och träningen blev lite därefter.


I onsdags var det dags för spelordningsmöte för Klass 3. Matcherna spikades utan några större problem. Mycket dubbelmöten, förutom i matcherna mot Hasslöv och Ysby som inte vet exakt hur mycket folk man blir till det att serien börjar. Själv kan jag glädja LTIKs B-lagsspelare med att det inte blir en enda Söndagsmatch. Det brukar vara uppskattat att slippa.

Tydligen är det väldigt tveksamt om Örnia ställer upp med något lag i div. sex, så dags att bestämma det nu! I morgon ska klubben ha möte och framtiden ska bestämmas. Klubben har skulder att betala till Halmstad kommun och då det inte finns pengar i kassan så måste spelarna betala ur egen ficka för att rädda föreningen. Det handlar om över 2000 kronor per spelare, frågan är hur villiga man är att betala en sådan summa som spelare.


KIKs fotbollsordförande Ulf-Göran Bengtsson sade följande med lätt ironisk ton på spelordningsmötet: -"Har spelarna bara lite klubbkänsla är det klart att de betalar!"


När Örnia förklarat för HFF att de inte kommer att kunna medverka i årets div. sex serie kommer den mellersta sexan att slopas och det kommer istället att bli bara två stycken div. sex serier med 14 lag i varje och det blir såklart ny spelordning och nytt spelordningsmöte. Jag citerar Skottorps IFs kassör Anders Walldén. "Det är verkligen inte lätt för ledarna ute i klubbarna att planera för verksamheten."


Lottningen för Intersport-Cup är klar. För LTIKs del blev det Torup/Rydö borta. Det finns så klart hyfsade möjligheter att ta sig vidare även om det är svårt att möta dem på deras lilla hemmaplan där de krymper ytorna och slår om blixtsnabbt. Motståndet kunde dock blivit betydligt tuffare, samtidigt tycker säkert Torup/Rydö detsamma. Kul att möta gamle tränare sedan div. fyra-epoken: Lars "Lillis" Klasson.

Walldia fick det duktiga div. fem laget Centern hemma, Knäred fick div. fyra gänget Harplinge hemma, Kornhult/Hishult fick div. fem laget Serbiska hemma och Hasslöv fick Halmia hemma, medan Skottorp står över första omgången. Samtliga lag förutom LTIK får möta lag från högre serier. KHFF lär ta sig vidare mot Serbiska, BKW och KIK har möjligheter att skrälla, men det blir tufft. Hasslöv ger jag inte mycket hopp, trots att Halmia förmodligen kommer med ett B-lag.


För hela lottningen gå in på Hallands FF, sidan finns länkad här ifrån bloggen.

Lite övergångar:


Johan Stråhle har bestämt sig för att lämna Ysby BK för att gå till Genevad/Veinge IF. Ok för att spelare som inte spelat på ett tag byter klubb, men så är det inte i det här fallet. Stråhle hade varit hur viktig som helst för YBK i år, nu blir han utfyllnad i GIF/VIF. Ganska svagt att så sent lämna sin klubb som redan har problem att få ihop folk. Ok om han som Markus Theander hade bestämt sig redan i slutet av förra året.


Riktigt svagt är nog bättre ord. Folk kan tycka vad de vill, ja, det är bara div. sex, men det är trots allt så att klubben anmält sig till två serier och har ett ansvar gentemot förbundet och andra lag i samma serie. Då tycker jag att spelarna också kan ta lite ansvar och visa sin klubb lite hänsyn. För att återkomma till Walldéns citat: "Det är verkligen inte lätt för ledarna ute i klubbarna att planera för verksamheten." Visst kan YBK vid det här laget neka Stråhle en övergång, men det gör man ju bara inte.


Storebror Magnus Bergman har lyckats locka över lillebror Jonas med samma efternamn till Ysby BK från SBK. Jonas kommer att tillföra mycket rutin och kvalité till klubben med det stora manfallet. 

Besnik Mazreku, Besarts äldre bror har bestämt sig för att gå till Skottorps IF. Senast Besnik spelade seriematch var i LTIK 2005. Besnik kommer att tillföra en hel del till SIF, om han är på rätt humör så är han en duktig div. sex spelare.


Fatmir Bekteshi, Patrik Marku, Lutfi Begu och Keenan Ramanadi har samtliga med största säkerhet bestämt sig för att börja spela i BKW. Det kan komma väl till pass då truppen behöver drygas ut sedan man fått något nyförvärv mindre än man räknat med. De tre förstnämnda spelade sist i LTIK, medan Keenan spelade med LFKs juniorer och en del med samma klubbs bilaga.


Walldia har som första lokala klubb efter LFK träningsmatchs premiär i morgon (lördag) mot Skånes-Fagerhults IF. Kl. 13 00 på gruset i Veinge spelas matchen. För er som vill se LFK få sig en rejäl genomkörare rekommenderar jag Sannarps konstgräs kl. 14. 00 där de möter hårdsatsande IS Halmia.


Trevlig helg! / P. 


1900-talets bästa fotbollsspelare

OBS! Jag måste varna känsliga läsare för att detta inlägg innehåller vad som av vissa kan ses som på gränsen till alltför nördigt innehåll. Ni som inte uppskattar "name-dropping" bör hoppa över detta inlägg. För er andra, trevlig läsning!


Ända sedan Ronaldo (den riktiga Ronaldo) blev skadad förra veckan har jag funderat fram och tillbaka, jämfört och haft mig. En lista över de tio bästa spelarna som någonsin spelat fotboll är i princip omöjlig att göra. Att jämföra spelare i olika generationer och på olika positioner är jättesvårt. Pelé och Maradona är ju etta respektive tvåa på listan hur man än vänder och vrider på det. Efter de kommer ett knippe spelare och en av dem är absolut Ronaldo. Det skulle vara ganska tragiskt om den magiska karriär han haft skulle sluta på detta vis. Hoppas verkligen att han kommer tillbaka, men chansen är trots allt ganska liten. På meritlistan finns bl.a. bästa målskytt genom tiderna i VM, två VM-guld, utsedd till VMs bästa spelare två gånger, två La liga vinster, FIFA worldplayer of the year tre gånger, World soccerplayer of the year tre gånger, Ballon d'Or två gånger, CLs mest värdefulla spelare en gång, FIFA allstar-lag två gånger, guldskovinnare en gång.


Den enda spelare som kan jämföras med Ronaldo meritmässigt är Zinedine Zidane, han har följande på cvt: Ett EM-guld, ett VM-guld, två Serie A-titlar, en La liga-titel, en CL-titel, FIFA worldplayer of the year tre gånger, Ballon d'Or en gång, CLs mest värdefulla spelare en gång, utsedd till VMs bästa spelare en gång. Både Ronaldo och Zidanes meritlistor är blytunga, troligtvis har vi här världens genom tiderna tredje och fjärde bästa spelare. I vilken ordning är i varje fall för mig omöjligt att säga.


Efter detta blir det ännu svårare, jag har tagit fram ytterligare 16 namn som ska vara med någonstans på en sådan här lista, alla har ju egna favoriter och hatobjekt. Som det United-fan jag är så nämner jag gärna namn som Bobby Charlton, George Best och Eric Cantona. Men de platsar faktiskt inte bland de namn jag tagit fram, de kommer väl strax efter någonstans. Här är de i varje fall, utan någon särskild ordning: Marco Van Basten (Holland, Ajax och Milan), Michel Platini (Frankrike, Juventus), Romario (Brasilien, Vasco da Gama, Barcelona), Johan Cruyff (Holland, Ajax, Barcelona), Alfredo Di Stefano (Argentina, River Plate, Real Madrid), Eusebio (Portugal, Benfica), Garrincha (Brasilien, Botafogo), Ferenc Puskas (Ungern, Real Madrid), Roberto Rivelino (Brasilien, Corinthians), Gerd Müller (Tyskland, Bayern München) Didi (Brasilien, Fluminense, Real Madrid). Bland de sexton platsar dessutom världens bästa målvakt genom tiderna: Lev Jasjin (Ryssland, Dinamo Moskva) samt fyra stycken försvarsspelare: Franz Beckenbauer (Tyskland, Bayern München), Paolo Maldini (Italien, Milan), Bobby Moore (England, West Ham United) och Nilton Santos (Brasilien, Botafogo). Den sistnämnde har av FIFA blivit utsedd till världens bästa vänsterback genom tiderna.


Det finns hur många spelare som helst till som man skulle vilja nämna i ett sammanhang som detta. Hela Brasiliens VM-vinnande lag från -70 skulle kunna rabblas upp, det laget har blivit utsett till det bästa laget genom tiderna. De allra största stjärnorna i laget finns med på listan över de namn jag tagit med ovan, Pele och Rivelino. Förutom Lev Jasjin skulle målvakter som Gordon Banks, Dino Zoff, Oliver Kahn och Peter Schmeichel kunna nämnas. Eventuellt kan en sådan spelare som Buffon vara med i diskussionen i framtiden. Bland backarna skulle man förutom de tre som jag nämnt ovan kunna ha med: Franco Baresi, Roberto Carlos, Ronald Koeman, Lothar Mathäus och Mattias Sammer. Fabio Cannavaro är säkert en spelare som kommer att figurera i de här sammanhangen i framtiden. Jag kan inte låta bli att name-droppa ytterligare några fantastiska fotbollsspelare som också finns med i diskussionen: Hristo Stoichkov, Jürgen Klinsmann, Gary Lineker, Ruud Gullit, Roberto Baggio, Zico, Kevin Keegan och Karl-Henze Rumenigge.


Utav dagens offensivt lysande stjärnor till fotbollsspelare finns ett antal som kommer att finnas med bland de här namnen. Ronaldinho är redan där meritmässigt egentligen, precis som Kaká, men båda har fortfarande många år kvar att spela, även en spelare som Fransesco Totti kommer att finnas med bland de här namnen, liksom Steven Gerrard och Michael Ballack. Riktiga vinnare som ofta bär sina lag på axlarna till framgång finns gärna med i sådana här sammanhang. Även Ronaldo (d.y.), Messi och Zlatan lär finnas med bland de här namnen om de fortsätter på inslagen väg.


Svenskar förutom Zlatan då? Ja, det finns ju ett antal namn, framförallt äldre, som helt klart finns med i diskussionen. Alla i Gre-No-Li, Kurt Hamrin, Nacka Skoglund och Orvar Bergmark, de här spelarna var Sveriges främsta på -40 och -50 talen, under dessa år var Sverige en av världens bästa fotbollsnationer då man tog bl.a. OS-guld och VM-silver. Alla dessa spelare var dessutom lysande stjärnor i sina klubblag: Milan, Fiorentina respektive Inter i Serie A, förutom Bergmark, som mest höll sig på hemmaplan, men som trots allt var en utav världens bästa försvarsspelare. Namn som Hysén, Patrik Andersson, Torbjörn Nilsson, Ralf Edström, Agne Simonsson, Henrik Larsson och Thomas Brolin finns med någonstans i bakgrunden, men de når inte riktigt fram till att ha något att göra med de allra främsta genom tiderna.


Vissa undra kanske varför jag inte nämnt spelare som Davor Suker, Jean Pierre Papin, Rivaldo, Just Fontaine, Figo, Gabriel Batistuta, Thierry Henry, David Beckham, Dennis Bergkamp, Cafu, Thomas Hässler, George Hagi, Frank Rijkaard, Mikael Laudrup, Rudi Völler, Paulo Rossi, Jairzinho, Alessandro Nesta, George Weah, Gerson, Alan Shearer, Mario Kempes, Socrates, Johan Neeskens, Falcao, Alan Simonsen, Kenny Dalglish, Lilian Thuram, Ian Rush eller Tostao. Nu behöver ni inte undra längre, för nu har jag ju faktiskt nämnt dem.


Tror inte att jag ska ha missat någon utav de främsta fotbollsspelarna på 1900-talet nu. Möjligt att någon från Uruguays lag från det första VMet skulle varit med, men jag hittar ingen, någon mer från Ungern skulle kanske också varit med bland namnen, har ju bara nämnt Ferenc Puskas. Har jag glömt någon? Vilka är de tio bästa spelarna genom tiderna enligt dig kära läsare? Gå in på kommentarer och gör din egen lista, det är ju bara att välja och vraka bland alla namn ovan. Ja, jag vet att det blev lite väl mycket onödigt, nördigt name-droppande i det här inlägget. Men jag tyckte att det var fantastiskt kul att rota fram alla namn! Ingen nämnd, ingen glömd heter det ju, i det här fallet har jag kanske nämnt lite för många istället. Men jag känner att hellre det än att glömma någon.


Angående nördar och nördigt.


Plogen till Max Mölder under ett långt och trevligt samtal på Moon i Halmstad. -"Var går gränsen, hur nördig får man bli när det gäller fotboll?"


Mölder: -"Man kan vara nörd och nördig inom mycket, fotboll kan dock ingen bli för nördig inom!"


Max Mölder spelade tidigare i LFK, han spelar sedan förra säsongen med Ängelholms FF i Superettan, moderklubben är dock Hammarby IF. Max tillhör den bästa årgång fotbollsspelare Hammarby någonsin fått fram (-84). Under ungdomsåren hette lagkamraterna bl.a. Fredrik Stoor, Erkan Zengin, Petter Andersson, Björn Runström och Haris Laitinen. Utav dessa har samtliga nått minst allsvenskt spel. Det är väldigt ovanligt att så många spelare blir så bra ifrån en och samma kull i ett lag.


Enligt lagets tränare är det mycket Mölders förtjänst att det är så många av de här som har lyckats. Det var Mölder som drev gruppen framåt med sin enorma vinnarskalle och nu har också Mölder trots att han inte hade samma förutsättningar som killarna ovan även han genom hårt arbete nått elitfotboll. Mölder kan vara ett riktigt as på fotbollsplanen, såväl på match som på träning. Utanför plan är han dock en särdeles trevlig prick. Gå gärna in på Aftonbladet och läs Anrells krönika om Mölder.


http://www.aftonbladet.se/sportbladet/kronikorer/anrell/article1060992.ab


// P.

     


Mer LT-cup och lite "Arena"-kritik

Inomhus-cupen i lördags får ses som väldigt lyckad. Tillsammans med Skogaby BK hade LTIK en mycket trevlig förmiddag i Lagaholmhallen. SBK ställde upp med ett rent lag och LTIK med tre stycken lag med en "överbliven" SBK-spelare i varje. Tändningen och tempot blev rent naturligt bättre än på en en vanlig träning då båda föreningarna ville visa sig från sin bästa sida. Skogabylaget vann turneringen, där alla fyra lag först mötte alla, för att sedan efter ordningen lagen slutade i tabellen spela slutspel. Alla lag bjöd på fin anfallsfotboll och bra försvarsspel.

SBK-laget imponerade med vackra kombinationer och fina mål. I laget ingick alla spelare som väntas finnas med i en startelva till seriestarten, förutom eventuellt Pidda, Patrik "Mini" Nilsson och Rasmus Larsson då, som inte var med och spelade i lördags. SBKs vinnande lag: Cralle, Tim Olsen, Andreas "Lillen" Johansson, Jonas Håkansson, Kristian "Kricke" Johansson, Kim Andersson, Markus Bengtsson, Kim Håkansson och Johan Angvall. De övriga SBK-spelarna som var med, fast i LTIK-lagen var: Gustav Knutsson, Olle Hansen och Andreas Strömberg. Både Olle och Gurra påbörjade förövrigt sina karriärer i LTIK en gång i tiden.

Utav LTIKarna imponerade målvakt Jonna mycket med många härliga TV-räddningar, Erik Westerlund var precis som i kombihallen i gott slag och briljerade stundtals med sin fina teknik, även Kapten-Conny Strömberg var duktig och bjöd bl.a. på ett riktigt klassmål där tre man gjordes bort i moderklubben SBK, innan bollen elegant lättades förbi en övergiven Cralle.

Det finns intresse vad det gäller LT-cupen märker jag, tyvärr så är det nog så att den inte kommer att återupplivas. Men det finns ju inget som säger att klubbarna i Laholm och dess närområde går samman och skapar en ny egen cup. Typ Allians-cupen eller Laholms-cupen, jag vet att det funnits planer på detta och jag hoppas att verkligen att denna nya cup blir av, varför inte redan till nästa år. Det ger helt klart en extra krydda till fotbollssäsongen.

Jag har ingen direkt fakta angående LT-cupen, men lite vet jag sedan tidigare. Sista vinnare blev LFK-B år 2004 då de slog Ysby BK i finalen, året innan det vann mitt eget LTIK över Ränneslöv i finalen, -02 vann RGIF över Skogaby och -01 vann LFK B över RGIF. Intressant kuriosa är att den nuvarande LTIK-kaptenen Conny Strömberg var i final tre år i rad mellan -01 och -03, med tre olika lag och varje gång mot RGIF. -01 spelade han final med LFK B och vann, -02 tillhörde han truppen i SBK, men spelade inte en minut i finalen och -03 vann han ytterligare en final över RGIF med LTIK.

Den mesta vinnaren är Ränneslövs GIF som i det här sammanhanget precis som i många andra visar med eftertryck att man totalt sett är det bästa laget i Laholms kommun efter LFK. Jag skulle tro att RGIF dessutom är den klubb som fostrat allra flest talanger av alla de sydhalländska klubbarna, med namn som: Bo Ivansson, Robert Nordström, Bengt-Olof Pålsson, Stefan "Panny" Berg, Jörgen "Krögge" Johansson, Peter Johnsson, Fredrik Andersson, Calle Genberg, Mattias Bengtsson samt bröderna Fredrik och Kalle Johnsson.

Jag har fått en förfrågan om att ranka idrottsplatserna i kommunen. Alla idrottsplatser i Laholm har sin charm, sina kvalitéer och brister. Det finns faktiskt ingen som jag tycker är riktigt dålig. Exempel på usla idrottsplatser utanför kommunen är t.ex. Sperlingsholms hemmaplan, där i princip allt är fallfärdigt och servicen är under all kritik, det är aldrig kul att komma till Alevallen och möta Örnia, när man möter Alet är det en helt annan sak, att möta Rinia borta är ingen höjdare heller också Serbiska borta är riktigt trist, planen de spelar sina hemmamatcher är allt som oftast i bedrövligt skick, förmodligen Sannarps sämsta plan, precis som hos Örnia och Sperlingsholm är serrvicen också här bedrövlig.

Jag går nu igenom samtliga idrottsplatser i kommunen, lag för lag, med kritik angående lite allt möjligt, t.ex. korvkritik precis som jag blivit ombedd att göra. Wallevi sägs ha den största planen i hela halland efter Örjansvall, jag vet inte om detta stämmer, men stor är den i varje fall och det har ju både sina nackdelar och fördelar, det blir lite annat spel än på en mindre plan och detta drar säkert BKW nytta av vid sina hemmamatcher. Planen är allt som oftast i bedrövligt skick på hösten då den påminner mer om ett träsk än en fotbollsplan. Planen ligger vackert till och är väl skyddad från vind. Sist jag smakade en kokt med bröd på Wallevi smakade den alldeles utmärkt. Jag betackar mig för billighetsvarianter och bullens korv, det slipper man här. Finns ett samarbete vad det gäller inköp med Maddan kanske? 


Även planen i Kornhult ligger vackert och är väl skyddad från vind. Trevligt med musik under uppvärmningen, man skulle dock fundera på att byta skiva lite då och då. Kornhult är väl känt för sin stekta korv med bröd, den är överlägsen etta på korvlistan. EJO-chark står för den välsmakande korven. Charkuteriet drivs av KHFF-legendaren J-O Jacobsson tillsammans med brodern. J-O är förövrigt far till Jonathan Jacobsson. 


Skogaby IP ligger ganska dåligt till när det gäller blåst, men precis som planerna i Kornhult och Vallberga så är den vackert belägen med Kapellet i bakgrunden. Planen i sig är dock ingen höjdare och breddningen man gjorde för några säsonger sedan kan inte direkt sägas blivit lyckad. Stort plus för läktaren som man ser alldeles utmärkt ifrån och som dessutom är ett väl fungerande skydd mot regn. Som enda idrottsplats i kommunen är Skogaby IP utan avbytarbås och det är naturligtvis bedrövligt. Grillat är gott och i Skogaby kan man få välsmakande grillade korvar och hamburgare med alla tillbehör du kan tänka dig under hela säsongen. Ska bli kul att se vad man gör med ombyggnaden av klubbstugan. 


Björkvallen i Ränneslöv har fått ett lyft i och med att man flyttade tillbaka A-planen så att den åter kom närmst klubbstugan. Tidigare var det ett helvete att behöva vandra över hela planen för att få tag i en varm med bröd i paus. Jag är rädd för att RGIF kör med bullens eller något liknande, i alla fall gjorde de det sist jag smakade. Alltså ingen höjdare! Planen är alltid i gott skick och vallen med bänkar på för åskådarna är riktigt lyckad, månde en "rippoff" från Lilla Tjärby IP? Planen är sisådär skyddad från vind. Plus för kaffe och kaka på biljetten i paus, för det väl genomarbetade matchprogram som också ingår i inträdet, förmodligen det bästa matchprogrammet i bland klubbarna som här får kritik, plus också för minigymmet beläget i källaren under klubban.


Munkavallen i Ysby är en favorit, planen ligger väldigt vackert och planen blir tidigt grön och skön. Minus för att man inte kan se planen när man ska köpa sin stekta med bröd i kiosken. Både korv och hamburgare smakar förövrigt alldeles utmärkt i Ysby. Planen är hyfsat skyddad från vind, men blåser det rejält så tar vinden fart över åkrarna och sveper in över planen. Knäreds idrottsplats är en riktigt klassisk "arena" med löparbanor runtomkring, väldigt vackert belägen och väl skyddad från vind. Även korven är till belåtelse i Knäred.


Idrottsplatsen i Skottorp har jag inte så mycket att säga om, ligger hyfsat bra till vad det gäller blåst, ganska vackert belägen, det är nära både till kiosk och omklädningsrum och det finns goda sittmöjligheter kring hela planen. Planen ser konstigt nog alltid väldigt bra ut, under den vackra ytan döljer sig dock diverse gropar och ojämnheter. En kokt med bröd smakar fint i Skottorp. Idrottsplatsen i Våxtorp ligger också hyfsat bra till vad det gäller det mesta. Stort plus för det nya fina omklädningsrummet bortalaget får byta om i. Korven smakar, precis som på de allra flesta ställena mycket bra.


Hasslövs idrottsplats kan jag knappast uttala mig om då jag själv bara varit där två gånger då jag spelat pojkmatch. Minns från de här matcherna att planen vi spelade på var bedrövlig och att målen bestod av fallfärdiga träramar med "fiskenät" i. Hoppas verkligen att detta har ändrats! Minns jag inte helt fel så har man en sleten liten träläktare som åskådarna kan ta plats på. GIF/VIFs båda hemmaplaner Hallaberg i Genevad och Veinge IP känner jag väl till då jag haft båda planerna som hemmaplan åtskilliga gånger under ungdomstiden med VGLT. Två klassiska idrottsplatser som ligger väldigt vackert till. Båda planerna kan dock under delar på säsongen vara i ganska dåligt skick. Kiosken i Veinge är bedrövligt placerad, ska man stå under taket vid klubban och kolla på matchen får man problem. Korven smakar utmärkt på båda idrottsplatserna.


Laholms Glänningepark är såklart den bästa, frächaste och mest moderna anläggningen i kommunen. Mattan är utmärkt och läktaren är fin. Frågan är dock hur de som gjorde stolarna på läktaren tänkte. De är fruktansvärt obekväma och inte direkt ergonomiskt utformade. Har aldrig smakat korven på Glänningepark, här blir det vid de tillfällen man är hungrig mycket hellre en grillad hamburgare. LFK-burgaren är välkänd sedan C-A Jacobssons tid. Hans hemliga kryddblandning lever kvar och detta ger burgarna en speciell och god smak.


Lilla Tjärby IP är känd för att vara en välskött idrottsplats, detta ska framförallt lokalvårdaren Lars-Erik Klippfors tackas för. I princip varje dag finns han på plats och fixar och donar med någonting. Idrottsplatsen är relativt ny, tror att den blir 15 år gammal i år, tidigare fanns idrottsplatsen i Köpinge. Att den är såpass ny gör att den är relativt fräch och modern. Planen var tidigare alltid i toppskick, något har dock hänt de två senaste säsongerna och planen har inte alls varit lika bra. Man kan likna den vid Skottorps, fin på ytan, men väldigt ojämn under till, hoppas på bättring i år. En orsak till att planen brukar vara i så gott skick är att plankommittén är väldigt noggrann med att planen inte får beträdas för tidigt. Man blir ibland som spelare irriterad på det som kan kännas som en nästan överdriven försiktighet. Men det har uppenbarligen inneburit resultat.


Planen är inte särskilt välskyddad från blåst. Blåser det så blåser det rejält på IP. Att man sitter en aning upphöjt jämfört med planen som åskådare gör att man får en fin överblick av spelet. Korven var tidigare den nästbästa enligt mig efter den i Kornhult. Jag är dock rädd för att det numera köps in någon billigare variant, den smakar i alla fall inte alls lika bra längre, även om den inte är lika dålig som den i Ränneslöv. Burgarna smakar dock alldeles utmärkt, det finns få tillbehör, men dressingen är något utöver det alldeles vanliga. Bästa hamburgaren du kan köpa på en idrottsplats köper man annars på Kärleken i Halmstad, Centerns hemmaplan. Den burgaren slår faktiskt de flesta hamburgerkedjorna och gatuköken. Ett plus i Lilla Tjärby är att man precis som i Ränneslöv får kaffe och kaka på inträdet. 

Nu väntar CL! / P.   


LFK slog Sennan

LFK vann den andra träningsmatchen för året bekvämt mot Sennan. Lite överaskande med tanke på att LFK saknade flera spelare som väntas spela i en ordinarie elva. Hela 4-0 skrevs slutreresultatet till, målskyttar var Nijazi Behrami, som förövrigt verkligen sägs ha tagit chansen, när han nu fick den, Besart Mazreku, som i sin comeback gjorde väldigt bra ifrån sig och var bäst på plan samt Petter Gustavsson och Sulejman Ovcina. Högt betyg går också till debuterande målvakten Björn Olsson och defensiva mittfältaren Peter Joza.

Intressant inlägg i kommentarer av signaturen altmeister angående derbymatcher av dignitet. Gå gärna in och läs det.

// P. 

V. som gått, "supporterkultur" & Safari

Jag har precis som föregående vecka spenderat även denna vecka i gips upp till knäet. Börjar faktiskt så smått att vänja mig. Det är riktigt skönt att ha en bil med automatisk växellåda och det var verkligen tur i oturen att jag skadade vänsterbenet. Tack vare den gula baywatch-mobilen så är jag inte helt strandsatt hemma. Den funkar alldeles utmärkt som en något förvuxen permobil när jag ska ut på äventyr. Detta gipset åker av på torsdag och då kommer jag även att bli av med stygnen efter operationen. Sedan kommer jag att antingen få ett nytt gips eller en rörlig ortos, hur som helst så kommer jag då att få stö på foten och det kommer naturligtvis att göra det betydligt enklare för mig att ta mig fram.


Träningen i kombihallen i lördags var en njutning att följa. Alla spelare såg verkligen ut att trivas på det mjuka underlaget och det var många som höjde sig jämfört med en träning på grus. Skillnaden var stor vad det gäller det mesta, men det syntes framförallt i skottövningen hur fantastiskt fina och rena träffar faktiskt i princip alla fick på bollen. Att få bra träff på en grusboll, på en grusplan, med grusskor, i princip alltid i minusgrader är som bekant nästan omöjligt. Spelarna som imponerade allra mest var framförallt Erik Westerlund som så väldigt bra ut i spelet och dessutom kryddade sin insats med några riktigt läckra distansskott som målvakt Jonas Nilsson snällt fick hämta ur nätet. Även Andreas Bladh imponerade som spelfördelare i ett utav lagen under spelövningen. Målvakterna: tidigare nämnde Jonna och Morgan Johnsson var dessutom mycket duktiga i skottövningen båda två, det märktes dock att de blivit ganska slitna till spelet.


Det var kanske inte så konstigt att träningen i tisdags inte blev alls lika bra som den i kombihallen. Flera spelare drömde säkert sig tillbaks och det såg stundtals allmänt förvirrat och slött ut. Ett embryo till en blivande A-lagsbacklinje sattes dock upp av Mats i en anfall-försvar övning och den såg väldigt svårgenomtränglig ut. Torsdagens träning var betydligt bättre och övningarna satt tillslut riktigt bra på den stenhårda grusplanen i Veinge. Håkan Karlsson var väldigt pigg och duktig under spelövningen, det finns inte många som tar honom när det gäller närkamper och nickspel, dessutom var han duktig med bollen och styrde som vanligt upp laget framför sig från sin mittbacksposition på ett föredömligt vis. Över 20 man fanns på plats vid all tre träningstillfällena.


I morgon (lördag) väntar ett trevligt break i den vanliga träningen då LTIK tillsammans med Skogaby BK ska spela lite inomhus-cup. Det kan så klart bli kul, hoppas bara att SBK får ihop något eller ett par lag. De har tydligen inte varit så mankraftiga vid träningstillfällena, endast ca. 12 per gång är naturligtvis inte godkänt.


I morgon vankas det även träningsmatch för LFK, den andra i raden och nu mot elitfyran-laget Sennan på Sannarps konstgräs kl. 11 00. Hade varit trevligt att se matchen, men jag hoppar nog. Fredrik Johnsson och Besart Mazreku på topp ser onekligen spännande ut, en stor kraftfull och en liten kvick, hoppas att de får samarbetet att fungera, då kan det bli riktigt bra.


Sedan var det supporterkultur ja, Hans. Det är klart att alla lag i kommunen har trogna anhängare och att de intressanta matcherna som toppmatcher och derbyn kan dra ganska mycket folk. Men just den lilla supporterkultur som tidigare fanns har i princip försvunnit i och med försvinnandet av LT-cupen. Vid de här finalerna fanns alltid gott om folk till båda finallagen på plats och hejade på sitt lag, ofta iförda matchtröjor och både spelandes och sjungandes. Det var så klart trevligt och något man saknar idag, att LFK B började dominera LT-cupen mot slutet och i princip varje år var framme i final gjorde dock att något av gnistan från det hela försvann då LFK B inte direkt hade några särskilt fanatiska anhängare.


I LTIKs fall så har det varit riktigt röj vid sidan av planen vid två tillfällen så länge jag själv spelat i seniortruppen. Den första gången var 2003 och kvalmatchen då vi tog oss upp i fyran och det andra tillfället var året därpå då LT-cupen vanns. I övrigt så tycker jag nog att Ysby BK ligger väl till när det gäller att stötta sitt lag högljutt. Två av de tre senaste säsongerna har LTIK gjort säsongspremiär mot YBK på Munkavallen och vid båda dessa tillfällen har YBK-klacken varit både stor och högljudd. Det märkliga är att LTIK faktiskt även i år har seriepremiär borta mot YBK, jag förväntar mig naturligtvis inte ett dugg mindre drag om matchen och YBK-anhängarna denna gång heller. Också Ränneslövarna är duktiga på att stötta sitt lag högljutt och mankraftigt. Det har inte minst märkts i alla de LT-cupfinaler som laget varit framme i.


Några direkta hatmatcher vet jag inte direkt om det finns, men vissa derbyn är såklart hetare än andra. Skogaby mot Genevad/Veinge är ett riktigt klassiskt derby där inga fingrar läggs emellan, kul att de båda lagen möts i år. Skottorp mot Hasslöv är ett annat stenhårt derby som det brukar snackas både långt innan och långt efteråt om på domarträffarna. Även dessa lag möts ju i år och det är förmodligen HAIS mer nöjda över än SIF. Skottorp har på senare år alltid varit det bättre fotbollslaget, alltså har de också vid varje möte haft mest att förlora. Kämparna i Hasslöv gör allt, då menar jag i princip allt för att roffa åt sig poäng från närmsta grannen och det slår ibland nästan gnistor i närkamperna.


Vad det gäller mitt eget lag, LTIK så har vi väl aldrig direkt haft något riktigt specifikt lag som känts mer speciellt att möta. LTIK är det yngsta herrlaget i kommunen, bildades så sent som 1979 och vid det laget så var redan alla lag upptagna av ett derby som kändes lite extra speciellt. Skulle det vara något lag som det känns lite extra att möta så är det väl Ränneslöv då. På den tiden då LTIK inte fanns så körde den legendariske RGIF-ledaren Sven-Arne Andersson, då som nu bosatt i Lilla Tjärby, runt med en minibuss och hämtade ungarna i byn för fotbollsträning i Ränneslöv. När LTIK bildades gick de flesta ungarna av förklarliga skäl till klubben i byn istället. Redan här lades grunden till en rivalitet lagen emellan. Ränneslöv var i många år dock alldeles för bra för LTIK och spelade alltid i ett par divisioner högre upp. Fram tills 1999 då lagen spelade tillsammans i femman, kampen om nästbästa lag i kommunen kunde börja. Flera av spelarna som hade spelat tillsammans i Ränneslöv under barnaåren hade nu dessutom uppnått den ålder att de nu skulle mötas i A-lagssammanhang.


Ränneslöv var för bra första året, de fyra följande åren kunde dock LTIK titulera sig som tvåa i kommunen efter LFK. Jag minns framförallt matchen när LTIK för första gången besegrade RGIF under min tid som senior. Över 300 personer hade letat sig till Lilla Tjärby IP, det är ett publikrekord som nog kommer att stå sig, dagen efter letade sig drygt hälften så många till LFKs hemmamatch. Det jag minns från matchen var att den nu i Landskrona BoIS spelande Calle Genberg spelade högerytter i RGIF, samt att Mattias Bengtsson kom in som vänsterback. Jag minns också att tränarna och före detta LFK-profilerna, Stojan Janos i RGIF och Andy Marshall i LTIK, hetsade varann i LT veckan innan. I övrigt minns jag bara att LTIK vann och att vi sedan var nästbäst fram till år 2005 då RGIF gick om igen och fortfarande är kvar som tvåa efter LFK.

Nu är mötena mellan RGIF och LTIK inte lika speciella längre, framförallt så är RGIF helt enkelt för bra och att spela träningsmatch mot varann är såklart inte samma sak som att spela i serien eller cupen. I princip alla spelare som började sin karriär i Ränneslöv har dessutom slutat för ett antal år sedan. Intressant kuriosa är att RGIF-legendaren Sven-Arne Andersson är far till den nuvarande Räneslövtränaren Tony Andersson och fotbollssektionens ordförande i samma klubb, Magnus Andersson. Båda två är således uppväxta i Lilla Tjärby och Tonne har faktiskt gjort en säsong mellan stolparna i LTIKs knatte- eller var det kanske puttelag. Även Tony Olofsson (Mattias Olofssons far) som är en av RGIFs bästa målskyttar genom tiderna är Lilla Tjärby-påg, bara för att nämna ytterligare en.


Jag hade tänkt att skriva lite om Ronaldo också, men jag tror att jag väntar med det. Jobbar lite på en lista över världens bästa fotbollsspelare genom tiderna. Inget enkelt jobb, men jag tror nog att Ronaldo ska kunna hamna på en topp fem placering i en sådan lista. Förbannat tråkigt med hans skada hursomhelst, avslitna senor är inga trevliga grejer.


Trevlig helg! / P.


PS. Just det Niclas, det var Safari också. Kul att du läser bloggen förresten, du är saknad både i laget och i skolan. Safari har gjort det jättebra och han är absolut en framtidsman. Han kanske behöver slipa lite på det defensiva, offensivt är han riktigt spännande, mycket fin vänsterfot. Med tanke på att Lagerbäck inte satsade på honom något särskilt mot Turkiet så tror jag att han får vänta till efter EM för mer landslagsspel. Både Micke Nilsson och Alex kan spela vänsterback, jag tror inte att Lagerbäck tar med något alternativ till Edman, bortsett från de två då. Tråkigt nog för safari och för dig du himmelsblåe. Men man vet ju aldrig, är han fullkomligt briljant i MFF i vår kan kanske Lagerbäck inte låta bli att ta med honom. DS.   


Oavgjort för LFK

LFK spelade 1-1 mot div. två kollegan Markaryd i första träningsmatchen för säsongen. Målet gjordes av Petter Gustavsson på straff. LFK spelade riktigt bra i andra halvlek. Planbäst var enligt uppgift forwarden Torbjörn Erlandsson, Sebastian Hansson var som väntat tryggheten själv bakåt och bäste spelare defensivt.

Blågult, blåsvart, grönvitt plus lite till

Jag börjar med och skriva att jag förmodligen inte kommer att uppdatera inläggen om varje lag. Händer det något nytt så skriver jag helt enkelt det i mitt senaste inlägg. Man får därför ha i åtanke när man läser de gamla inläggen, att de är just gamla, och därför är kanske inte all info aktuell längre, men det får vara som det är.

Landslaget ja, det var väl ingen kanonrolig match igår (onsdag) mot Turkarna. Ändå ganska småtrevlig, Sverige visade emellanåt prov på fint passningsspel och några hyfsade kombinationer. Men på det stora hela var det framförallt en bra insats försvars- och organisationsmässigt mot ett ganska tufft motstånd. Turkiet spelade tillskillnad från Sverige med sitt i princip bästa lag, de verkade dock måttligt intresserade av att bjuda till och de skapade ju egentligen inte en enda målchans på hela matchen. Det gjorde kanske inte Sverige direkt heller, även om jag faktiskt trodde att Kennedy skulle sätta ett av sina lägen, det var på håret, som man brukar säga (det sista här var en liten intern grej).

Det var ganska solklart att Isaksson skulle stå och få en hel match tycker jag, men gör han inte något åt sitt prekära läge i City kommer naturligtvis Shaaban att stå i EM-premiären.

Majstorovic var hyfsad, men hur svåra prov ställdes han på egentligen? Han stärkte dock sina aktier som tredje mittbacksval.

Varför tar inte Källström chansen? Obegripligt för mig, han är aldrig mer än godkänd i landslaget, Svensson och Linderoth känns givna på innermittfältet i sommar.

Kennedy känns hetare än Chippen till höger, men Alex går före båda. Ljungberg är given till vänster.

Fredrik Stoor, Sebastian Larsson och Marcus Berg då? Ingen av dem försämrade sina chanser till EM-spel. Kan Stoor bli andravalet till höger i backlinjen istället för Concha? Klart att S. Larsson ska med till EM, ge honom chansen mot Brasilien också så får vi se vad han verkligen går för. Känns ganska givet att Berg ska med till EM, vi snackar som femte forward, chansen till spel kommer att vara minimal då Zlatan och Elmander är givna och Allbäck är klar trea, också Rosenberg går före. Men visst ska han med före Prica, killen är 21 år och EM är en chans för honom att i framtiden etablera sig, Prica känns blasé.

Jag står efter denna match fast vid den EM-trupp jag tog ut efter USA-matchen (se: ok landslaget, inte mer). Platsen som känns mest öppen är den som fjärde mittback. Jag valde då Granqvist, spelar Peter Larsson bra i vår så kan han dock mycket väl gå före. Att Larsson inte fick spela igår tror jag inte spelar någon roll, fyra mittbackar ska med till EM och just nu är han nummer fyra för Lagerbäck, skoj!

Trist att HBK förlorade mot Trelleborg, hade tydligen inte en chans. Man bör dock ha i åtanke att HBK är inne i sin absolut tyngsta träningsperiod, TFF tränar inte alls lika mycket som HBK. Ska bli spännande att se vad det kommer för någon ersättare till Djuric, en forward till behövs verkligen.

Tråkigt att det i princip är omöjligt att få fatt i en Svensk kille vid det här laget, en utländsk spelare känns inte alls lika kul. HBK skulle ha gett sig in i kampen om Oremo, tror att det hade funnits hyfsade möjligheter att locka honom till Halmstad. En annan hyperintressant  svensk forward som man missade var U21-liraren Ken Fagerberg. Han gjorde 12 mål för ÖIS i superettan förra säsongen och värvades för lite sedan till FC Midtjylland i Danmark. Han hade kunnat bli en sensation i Allsvenskan i år, född -89!

Ska kanske inte skriva ordet kris, men visst börjar läget bli prekärt för Ränneslöv. 8-12 man på träningarna en bit in i februari är naturligtvis under all kritik. Spelare är iväg på resor och några lirar innebandy, men ändå. De som finns på plats under träningarna är dessutom old-boysen. Kan bli ett riktigt tufft år för RGIF med tanke på hur stark fyran ser ut, flera av konkurrenterna tränar fyra dagar i veckan. Det är iofs en tag kvar till träningsmatcherna och ingen spelare har lämnat föreningen, men något måste snart hända. Kanske läge för Tonne att ringa runt och sätta eld i baken på spelarna.

I LTIK är intresset stort, även i tisdags fanns 20 man på plats trots "jobbevecka". Ikväll (torsdag) är det dags för ny träning och även på lördag vankas träning, då i kombihallen, det blir så klart skoj. Senare på eftermiddagen blir det samkväm med PL, mat och eventuellt någon öl.

Även i Våxtorp är träningsintresset stort i jämförelse med de senaste säsongerna, trots att laget tappat ett par av sina bättre spelare. Flera lirare som av olika anledningar tidigare lagt av, kan komma att göra comeback i år. Träningstiderna i kombihallen lockar säkert.

Vad det gäller mig själv och min häl så mår jag under omständigheterna bra. Jag opererades i måndags och fick komma hem samma kväll. Jag valde att vara vaken under ingreppet, har opererats ett antal gånger tidigare och narkos är verkligen inget att rekomendera. Fick en spruta i ryggmärgen, det var så klart ingen angenäm upplevelse, efter det började benen så sakteliga domna bort och snart hade jag ingen känsel från naveln och neråt. Sedan fick jag hjälp att rulla över på mage, när jag efter ett tag frågade när de skulle börja så hade de varit inne och rotat i min häl i tio minuter. Kände alltså ingenting alls, konstig var väl känslan. 

Min hälsena såg ut så som hälsenor brukar då de slitits av, läkarna liknade ändarna de sydde ihop vid två golvmoppar. Ingreppet tog ca. en timme och allt gick som det skulle. När allt var klart rullades jag in på uppvaket där jag fick vänta i ungefär fyra timmar innan jag kunde komma upp på benen, bli hämtad och hemkörd. Under timmarna jag låg och var förlamad hann jag tänka en hel del, bedövningen släppte först i tårna och sedan långsamt uppåt. Det var naturligtvis mer än obehagligt att under nästan fyra timmar inte känna sina genitalier överhuvudtaget. Det var som sagt mer än en tanke som for genom huvudet de där timmarna. Försökte fly verkligheten genom en bok, det hjälpte dock föga.

Första natten efter ingreppet hade jag ganska ont och fick knapra starka tabletter som gav mig hallucinationer, det var verkligen ingen trevlig natt. Efter första dygnet släppte dock smärtan och nu tar jag bara en alvedon då och då. Gipset sitter strax under knäet och går sedan ner till tårna som är fria. Det är skönt att slippa ha särskilt ont, det som är jobbigt är att vara så otymplig, allting man gör tar mycket längre tid, bara en sådan grej som att duscha, som jag förövrigt tänkte ge mig på att göra nu, kräver noggrann planering. När jag blir av med gipset om ca. två månader kommer jag att uppskatta de enkla sakerna man tar för givet i vanliga fall på ett helt annat sätt.

Ha det fint! / P.

PS. Citat läkaren som opererade mig: -"Fotboll, det är ingen sport, det är en diagnos!" Svar Plogen: -"Håller delvis med, fotboll är mer än en sport, fotboll är livet!" DS.  

Hälsenegänget

Jag tillhör numer den exklusiva skara som slitit av hälsenan. Hände idag på träningen, fanns ingen direkt i närheten, jag hoppade liksom upp och tog mig för med vänsterfoten när jag kom ner och då small det till. Kändes ungefär som att någon slår till lite sådär lagom hårt med en innebandyklubba över vaden. Gjorde alltså inte särskilt ont.

Jag linkade av planen och kände ju att något var fel, men foten va inte stukad och den kändes inte bruten, bara en aning ostabil. Men när jag sedan tittade ner på senan, eller där senan skulle suttit förstod jag ganska snart vad som förmodligen hade hänt. In till akuten, där det snabbt konstaterades att diagnosen jag ställt på mig själv var korrekt. Nu väntar operation i veckan och sedan gips i två månader. Efter det kan jag fungera normalt, eller i varje fall så normalt som min kropp i normalt tillstånd tillåter mig att fungera. Förresten så är det bara en myt att hälsenan far upp i vaden när den går av, den går liksom bara av och sen ligger den där.

Men det blir såklart inget lir på ett tag, tråkigt för det var riktigt kul att spela idag och det gav verkligen mersmak. Som jag tidigare skrivit var det interncup i Lagaholmshallen som gällde idag. Tre lag, sju i varje, plus två målvakter. Första en och en halv timmen vanns av det blåa laget: Simon Vedin, Erik Roos, Douglas Mattsson, Andreas Persson, Håkan Karlsson, Jim Nilsson och Dennis Rosenquist. Sista en och en halv timmen vanns av det röda laget: Jim Nilsson, Mattias Johansson, Anders Kallin, Simon Vedin, Fredrik Wersch och Johan Jönsson (alltså jag själv, skadan inträffade i nästsista matchen).

Det kommer att bli trist att inte kunna vara med och träna på en lång tid framöver, men för lagets skull spelar det ingen som helst roll, då jag inte är direkt bärande. Jag har dessutom en rad uppdrag utanför planen i föreningen som nu kommer att kunna skötas på ett bättre sätt. Blev tydligen vald till ny sekreterare under årsmötet som jag missade pga. Åre. Naturligtvis kul och ärofyllt, men det drar såklart med sig en del arbete. Jag har haft rollen som vice under några år nu och är en ganska van protokollförare, blir värre att hålla reda på alla papper, jag har aldrig varit någon vän av pärmar, får nog ändra min inställning vad det gäller dem nu om det här ska funka.

Nu blir det en lugn kväll i TV-spelen Buzz och Singstars tecken, istället för utgång med grabbarna. Så kan det gå.

Ha en fortsatt trevlig lördag! / P.  

Hemma igen

Ibland undrar jag om en skidsemester verkligen ska kallas för just semester. Man kommer hem bra mycket tröttare än vad man var när man gav sig iväg. Benen känns som betong efter alla åk och huvudet är tungt efter 16 timmars bussresa.  Väger man fördelar mot nackdelar på att åka på skidsemester så är det faktiskt knappt att fördelarna vinner. Det är en lång, jobbig resa, man får ha obegränsat med packning, en öl kostar 70 spänn, man har snön och vinden piskande i ansiktet, det är kö överallt osv. Allt detta har man dock överseende med då det magiska ögonblicket inträffar. Man står högst upp berget i nyvallade skidor och solen glänser, man kastar sig ut och känner hur perfekt skidorna glider mot den nypistade snön, det liksom visslar om de vassa kanterna när man far fram. Just då skiter man i allt det jobbiga med skidsemester i övrigt. Det är naturligtvis skönt att koppla bort arbete och skola under några dagar också.

LTIKs träningar har såklart rullat på utan mig. I söndags var det återigen dags för Hökafältet och en nätt löprunda på sex km. Sedan vidare till Skottorpshallen för passnings och teknikövningar samt spel varvat med styrka. Unge Oscar Gustavsson var på nytt tongivande i spelet inomhus, det är glädjande, kanske blir 2008 talangens år. 25 gubbar fanns på plats under träningen.

Tisdagens träning på gruset i Veinge inleddes med uppvärmning och sedan teknikövning, efter det spel på liten plan varvat med styrka, sedan en uppspelsövning och slutligen så kördes spelarna slut av Mats i backen. Emil Olsson såg het ut under spelet och sprutade in mål, nye Anders Kallin var säkerheten själv och gjorde i princip inga misstag. 22 man deltog under passet.

Torsdagens träning ställdes in pga. stormen. Flera utav de tappra studenterna i Halmstad körde dock träning på egen hand med löpning och styrka på Östrastranden med saltvattnet piskande i ansiktet. Strongt!

Anders "Slangen" Gustavsson från Ränneslövs GIF till Våxtorps BoIS? Intressant!

Landslagets trupp ser ju riktigt spännande ut. Mest nyfiken är jag på Rasmus Lindgren (före detta LFK-dominanten Kalle Lindgrens yngre bror), han har gjort det bra som defensiv mittfältare i Holländska Groningen och kan tänkas vara den man som för gott petar Daniel Andersson som andra alternativ på den positionen efter Linderoth. Ska bli spännande att se vad Sebastian Larsson och Markus Berg kan göra också.

Förutom dessa tre fanns dessutom en rad andra unga, intressanta EM-alternativ som Stoor, Safari, P. Larsson (fantastiskt kul för HBKaren), Holmén och Djuric. Bra att Lagerbäck låter givna spelare som Mellberg, Ljungberg, Zlatan, Allbäck och Alex vila, och framförallt att mediokra spelare som tidigare nämnde Andersson, A. Johansson och Prica (återkommer till den här mannen) lämnas hemma.

Några namn saknades, som Granqvist, J. Olsson (ligger den fula stämplingen honom månde i fatet?), Wendt, Bjärsmyr (yttermittfältare i Änglarnas första träningsmatch för året !?!), Stenman och A. Farnerud. Men man kan inte få allt och i stort måste de allra flesta vara nöjda med den spännande truppen.

Prica ja, som de allra flesta har förstått så är han ingen personlig favorit för mig. Missförstå mig rätt, det finns ingen svensk anfallare i Allsvenskan som är bättre (bortsett en viss Henke då), han sägs dessutom vara den bästa huvudspelaren offensivt av alla spelare i de senaste landslagstrupperna, han har sprutat in mål i Danska ligan (vann skytteligan förra året).

Nu har Prica då kommit till en av de bästa ligorna i världen och direkt levererar han. Fortsätter Prica att göra mål i Sunderland kan han givetvis bli svår att komma runt i en EM-trupp. Men faktum kvarstår, han levererar inte i landslaget och har aldrig gjort. Kanske kan PL bli den sista lilla kicken som får honom att ta det sista steget också i landslaget. Men visst finns det många andra spännande alternativ. Är uteslutningen i truppen mot Turkiet kanske ett tecken på att Lagerbäck tillfälligt tycker att andra går före efter Pricas halvtaskiga insatser mot Costa Rica och USA?

Mellberg platsar alldeles säkert i Juve. Häftigt!

Isak får nog finna sig i att vara andremålvakt i landslaget också, trist att ingen flytt blev av. Nu är en skada på Hart det enda som kan rädda hans ställning i landslaget.

Lite blekt av HBK att bara spela 1-1 i träningsmatchen mot LB 07 tycker jag. Kul att Ajsel gjorde mål och var duktig, det kan behövas nu när Djuric är borta. Prent verkar dessutom gå från klarhet till klarhet. Nästa träningsmatch HBK spelar på Sannarps konstrgräs ska jag försöka se (i morgon lördag kl. 13. 00 mot TFF).

Nu ska jag kolla På spåret, ny träning i morgon (lördag), intrerncup i Lagaholmshallen, alltså ingen träning och inget Höka på söndag, skönt!

Trevlig helg! / P.

RSS 2.0