Resultat

Lördag:

Karlskrona-LFK 3-0

LFK stod upp bra spelmässigt, ett par slumpmål gjorde att siffrorna blev väl stora.

LTIK-TIF 1-1 (0-1)
Målskytt LTIK: Sabri Behrami

Trönninge var klart bättre i den första halvleken och LTIK tvingades till försvar mesta delen av tiden. En riktigt bra målchans skapades dock då Emil Olsson spelade snett inåt bakåt till Robin Hindgren som sköt tätt utanför. TIFs mål kom efter att Morgan Johnsson i LTIK-kassen inte fått bra träff på en inspark, en TIFare fick fatt på bollen och lobbade uppmärksamt in bollen över Johnsson. Målet var rättvist och kändes logiskt, men det är aldrig kul att släppa in ett sådant skitmål.

Efter paus hittade LTIK mer rätt på plan, medan TIFarna kom fel och började bli frustrerade. 1-1 kom inte helt orättvist, efter en hörna jobbade Douglas Mattsson ner bollen till Sabri Behrami som tryckte in den i mål. Nu hade LTIK sin bästa period i matchen och det kändes som att TIFarna vek ner sig. Mot slutet blev det dock farligt igen då TIF fick nya krafter, medan LTIKarna föll tillbaka. Ett antal hörnor och ett visst tryck mot LTIKs mål skapades. Johnsson i LTIK-kassen lyckades dock med hjälp av sitt försvar freda målet, bl a genom att göra en kalasräddning. LTIK skapade förutom målet två riktigt bra chanser i den andra halvleken, Fredrik Persson sköt tätt över efter en hörna och Sabri Behrami sköt från håll ett lobbskott som målvakten precis lyckades tippa utanför.

Efter att Richard Frankland och Miridon Berisha lämnat sena återbud under förmiddagen kändes det lite oroligt, laget var redan innan det B-betonat, nu saknades hela sex potentiella startspelare. De som spelade ska ha en eloge för hårt arbete och fin visad moral. Spelmässigt var det inte särskilt bra, vi hade förmodligen kunnat mäta oss med TIF inte bara resultatmässigt utan även spelmässigt om vi fått in några av de spelarna som saknades. Totalt sett får LTIK ändå vara nöjda med att man klarar att stå upp så väl som man gör, framförallt försvarsmässigt då, mot ett div fyra-lag. TIF har många duktiga spelare och det troliga är att de vunnit med ett par bollar på en gräsplan.

Vapnö-BKW 6-3 (3-1)
Målskyttar BKW: Alexander Ekstrand 2, Manfred Walldén

BKWs lag:

Zoltan Ilies,
Robert  Andersson, Magnus Johnsson, Kristian Andersson, Jimmi Ivarsson,
Manfred Walldén, Lasse Palmgren, Arlind Halimi, Alexander Ekstrand
Lutfi Begu, Patrik Åkesson

Gotte Larsson

I första halvlek var Vapnö det bättre laget. Efter paus tog dock BKW över. Man var med resultatmässigt hela vägen och Vapnös 6-3 kom inte förrän i slutet av matchen. Domare Åke Fredriksson satte sin tydliga prägel på matchen och viftade friskt med korten. Redan efter 30 minuter hade Magnus Johnsson i BKW fått två varningar och BKW fick sätta in sin enda avbytare. Med tanke på att laget var B-betonat så var BKW totalt sätt nöjda med matchen, även om sex insläppta mål var i mesta laget.

Båstad/Torekov-KIK 1-2 (1-2)
Målskyttar KIK: Joel Åkesson, Jonatan Pettersson

KIK gjorde en mycket bra match defensivt och trots att hemmalaget var spelföarande skapade KIK de hetaste chanserna. Hela laget stod för en helgjuten insats positionsmässigt, Klippfors var mycket belåten: "Även om resultatet inte är det viktiga så är det väldigt skönt att börja med en vinst." Bilagan förlorade med 5-0.

Söndag:

SBK-Simlångsdalen 3-0 (3-0)
Målskyttar: Martin Angvall, Olle Hansen, Håkan Gustavsson

SBKs lag:
Håkan Johansson,
Tim Olsen, Jonas Håkansson, Johan Angvall, Stefan Mårtensson,
Markus Bengtsson, Kim Håkansson, Håkan Gustavsson,
Kim Andersson, Martin Angvall, Olle Hansen

Anders Thid, Jonas Strömberg, Andreas Strömberg, Karl-Fredrik Stefansson

Den första halvleken var relativt jämn spelmässigt, det mesta av spelet var tots detta förlagt på SBKs planhalva, Dalen kom dock aldrig hela vägen fram till mål, medan SBK var duktiga på att vända spelet och utnyttja Dalens högt spelande, raka och tröga backlinje. 1-0 gjorde SBK redan efter några minuter genom duktige Martin Angvall. 2-0 gjordes av Olle Hansen, som vackert placerade in bollen i mål ifrån en bit utanför straffområdet. 3-0 var vackrast, Håkan Gustavsson rann igenom på vänsterkanten och lobbade behärskat in bollen över Dalen-keepern som hamnat  på halvdistans mellan målet och Sjökvisten. I början av andra halvlek försökte Dalen åstadkomma en reducering, efterhand, då man misslyckats tog SBK över tillställningen mot ett altmer uppgivet bortalag.

Får SBK vara skadefria har man ett hyfsat lag som kommer att vara med och fightas om de mer framskjutna placeringarna i sexan. I Dalen kretsade det mesta som vanligt kring min kamrat lagkaptenen Caspar Swederman, han är duktig, men var i matchen mot SBK lite för ensam för att det ska se lovande ut för swimalongvalley. Svårt att göra någon rejäl bedömning efter en grusträningsmatch dock.

//P.

Träningsmatcher

Lördag:

Karlskrona AIF-LFK

LFK ställer upp med följande lag:

Markus Johansson,
Christoffer Johansson, Daniel Nilsson, Henrik Nilsson, Andreas Martinsson,
Petter Gustavsson, Dennis Nilsson, Tibor Joza, Robert Nilsson,
Besart Mazreku, Mats Gustavsson

Rasmus Larsson, David Pinot, Emil Gustavsson, Simon Vedin och Anton Tideman

Ganska väntad laguppställning med tanke på att Christer Johansson, Johan Green och Emil Axelsson saknas. Det är hård konkurrens om platserna framåt i banan, laget ser starkt ut från mittfält och framåt, där är förutom de som spelar även Green och Pinot högaktuella för att ta plats. Framförallt så minns jag hur hög klass Pinot höll i tvåan då han spelade för två säsonger sedan. Användbar som både ytter och forward, snabb, stark och teknisk. Försvaret kommer att sättas på prov mot det bevisat skickliga Karlskrona, lika bra att Nilsson och Nilsson får känna på hetluften direkt, pga svag konkurrens i försvarslinjen kommer de två att få mycket ansvar i år, man hoppas dock på att den mycket skicklige Christer Johansson ska komma in och styra upp det. I övrigt är det bara Martinsson som känns given i backlinjen. Att Markus Johansson står tyder på att han fortfarande är etta trots konkurrens från Jonas Nilsson, Jonna lär dock få sina chanser. Hoppas att Vedin får en halvtimme!

Båstad/Torekov-KIK kl 13:00, grusplanen, Båstad

KIK ställer upp med följande lag:

Mikael Holvigsson,
Simon Andersson, Pelle Svensson, Johan Jönsson, Kristoffer Olsson,
Dan Karlsson, Adam Jönsson, Markus Åkesson, Joel Åkesson,
Kalle Svensson,
Jonathan Pettersson

Burim Sumiqi, Markus Bengtsson, Henrik Andersson

Sena återbud från Duka (ont i foten) och Mattias Ragnarsson (sjuk) medförde en del sena ändringar i elvan. Det blir säkert tufft mot div fyra-laget Båstad/Torekov. Klippfors betonar dock att resultatet är oviktigt. Även KIKs B-lag går i elden under lördagen mot samma lags bilaga. Klart imponerande att kunna ställa upp med två lag så här tidigt på året. William Sandberg är på resa och missar ytterligare en månad.

LTIK-Trönninge IF kl 11:00, grusplanen, Veinge

LTIK får tyvärr ställa upp med ett B-betonat lag i matchen mot TIF då flera A-lagsaktuella spelare saknas pga arbete och resor. Det gör inte särskilt mycket, andra spelare får chansen och det är trots allt inte resultatet som är det viktiga. Otur bara att det är mot div fyra-laget TIF som är det bästa laget på pappret som LTIK möter i träningsmatcherna. Det blir dock inspirerande för de som är med och trots att det blir tufft så kan vad som helst hända på den oändliga grusplanen i Veinge där många meningslösa träningskamper utspelats, frågan är hur mycket det ger att spela på denna studsiga, vindpiskade och enorma betongplatta? TIF fick vi en fingervisning om var de står förra helgen då de förlorade mot Oskarströms IS med 2-1. OIS var bra förra året och tog sig upp i fyran från femman, till i år lär de dessutom ha förstärkt upp. Samtidigt sägs TIF ha tappat spelare, ha ont om folk på träningarna och likt RGIF har man målvaktskris, 2-1 mot OIS vittnar dock om stabilitet. Vi får se vad Magnus Bergmans nya gäng kan ställa till med mot LTIK.

Vapnö-BKW kl 11:00, grusplanen, Söndrum

Det är hårda bud i BKW. De som tränar dåligt samt de som inte hör av sig om de inte tränar får inte vara med och spela matcher. B-matchen ställdes in och istället koncentrerar man sig på ett lag med de som tränat mest. Det krusas inte för någon! Det kan bli problem för BKW mot stabila Vapnö, men linjen som BKW valt borde innebära att man vinner i längden. Jonas Nilsson och Patrik Marku är småskadade och står av den anledningen över matchen. Någon startelva är inte bestämd.

Söndag:

SBK-Simlångsdalen kl 13:30, grusplanen, Veinge

Preliminär startuppställning:

Håkan Johansson,
Andreas Örjansson, Jonas Håkansson, Magnus Andersson, Stefan Mårtensson,
Tim Olsen, Kim Håkansson, Markus Bengtsson,
Kim Andersson, Johan Angvall, Olle Hansen

Intressant med 4-3-3 som nye tränaren Mikael Karlsson ämnar införa. Enligt Cralle har inte SBK spelat på det viset sedan början av nittio talet då ett framgångsrikt SBK leddes av tränaren och den på mitten spelandes Per-Anders Martinsson (LFK-Andreas far). I tripplen längst fram spelade då Mats Andersson och Sten-Ole Olsen på flankerna och talangen Magnus Bergman centralt. Intressant också att se vad för motstånd blivande seriekonkurrenten Simlångsdalen kan erbjuda. Jag kommer att vara på plats!

//P.


Positivt i femman

Tongångarna är idel positiva från kommunens lag i femman. KHFF har gott om folk på träningarna, vilket innebär strax över tjugo man på de flesta passen. Truppen har förstärkts med några nyförvärv, medan den enda förlusten är Björn Ottosson. Utav nyförvärven kommer troligen ytterbacken Kim Dahlman gå rakt in i startelvan. Det är en perfekt värvning för KHFF, trots att Simon Nilsson och Henrik Sunesson gjorde det bra på ytterbacksplatserna förra säsongen. Även Nijazi Behrami lär ta plats i startelvan, troligen på det inre mittfältet. Det innebär att det känns ganska spikat med Ola Jönsson och nämnde Behrami där inne. Jonatan Jacobsson gör sig bäst på flanken även i femman. Frågan är hur Den långe gör med sin favoritspelare Mattias Gattuso Nätterqvist? Låter han energiknippet spela i samma position som den riktige Gattuso ute på högerkanten med rätt att komma in centralt, med frejdige Dahlman bakom som kantlöpare, eller flyttas han upp som forward bredvid Henrik Fridberg? Angenäma problem för tränarduon. Den långe själv har sagt att han inte tänker stå i vägen för någon spelare genom att spela själv, samtidigt så måste det locka en aning att spela tillsammans med det andra berget på topp ([Å-] & [Frid-] Berg). Hur som helst så får man ett bra alternativ om Fridberg skulle gå sönder, det hade man inte förra året. Truppen har som sagt förstärkts och jag tror att man tillsammans med GIF/VIF kommer att utmana jättefavoriten Leikin om förstaplatsen i Klass 3 Södra.

Även RGIF har gott om folk på träningarna, med ett par dippar har man ändå varit 18, 20 man på nästan varenda pass, och det är en avsevärd förbättring jämfört med förra säsongen. Man har inte tappat några spelare, bland nyförvärven räknas Markus Kjellsson och Jack Ekenberg, Ulf Wernersson får också räknas dit, han ämnar dock inte dyka upp på träningarna förrän gräset är grönt. Enligt uppgift har Werner varit och tittat på en träning. Det är också det enda som Andreas Thedeby mäktat med så här långt, TD har dock i princip lovat att ställa upp i år också så han dyker säkert upp även i träning vad det lider. Skyttekungen Henrik Olsson har inte tränat till någon reda pga jobb på Vallåsen. Inte heller bröderna Nilsson, Fredrik och Magnus tränar, och det pga innebandy med LIBK. Till nyförvärven får nästan Piere Nilsson räknas. Den forne skyttekungen har fått en nytändning och tränar för första gången på ett par säsonger rejält. Piere håller hög klass i femman och kommer med största säkerhet att ta en plats på topp om han fortsätter att ligga i. Mikael Fransson kom redan under hösten förra året, Fransson har haft ett uppehåll, han spelade senast i YBK. Det är också en spelare som kommer att tillföra RGIF mycket i år, han går troligen rakt in på det inre mittfältet. RGIF har en akilleshäl när det gäller målvaktsbiten, man har fortfarande inte lyckats få fatt i någon. Nu tränar Tony Andersson på bra och han ställer säkerligen upp för sin förening, men det är inte optimalt och en målvakt räcker ju inte långt. Backuper har man i Henrik Ragnarsson och Henrik Olsson, båda föredrar dock spel ute.

KIK har troligen det högsta träningssnittet av alla föreningar i den södra delen av länet. 25 man finns i princip alltid på plats, som sämst har man varit 18 på en träning, då saknades flera pga influensa. Klippfors har alltid varit duktig på att dra folk till träningarna. Laget är intakt, så när som på Peter Karlsson, enligt Klippfors är dock inga papper påskrivna mellan KIK och Halmia vad det gäller en övergång. Det är tydligen inte alls klart att Peter lämnar och man hoppas fortfarande på sin stjärna. På plussidan finns några stycken sextonåringar som flyttats upp i seniorlaget samt bröderna Xhevdet Duka och Burim Sumiqi. Båda två tränar på bra och Duka är så bra att han bör kunna vara med och konkurrera om en plats i KIKs jämna laguppställning. Man hoppas också på förstärkning från högre sammanhang, en spelare har varit och tränat med klubben, det är dock inget som är klart när det gäller honom, enligt Klippfors skulle han dock gå rakt in i laget. Som första lag bland div fem-gängen börjar KIK träningsmatchandet redan nu i helgen och det blir mot Torekov/Båstad på lördag (se annan artikel). KHFF och RGIF väntar till nästa helg.

När det gäller femman i övrigt är det väldigt svårt att veta någonting. Slöinge, HÅFF och Lidhult kommer från fyran och bör bli bra, framförallt HÅFF och kanske ännu lite mer Lidhult, Slöinge var inte alls bra förra året, men de kommer som sagt också uppifrån. Centern är alltid jämna och bra, Glommen var okej förra året och nu har de förstärkt med spelare från trean, Torup/Rydö och Vapnö blir nog inte jättebra, av tradition är de dock starka på hemmaplan och svårslagna överlag. Seriens sämsta lag för mig blir nog Sperlingsholm och Böljan. Sperling är inte fler än YBK på träningarna och Böljan var usla förra säsongen, jag såg dem vid tre tillfällen och i mitt tycke var de femmans sämsta lag, nu hamnade trots allt ett antal lag bakom. Ett plus för Böljan är att de har Falkenbergs IP som hemmaplan och den är inte enkel att komma och spela på som bortalag. Jag tippar redan nu KHFF och RGIF som topplag och KIK som ett mittenlag. Får RGIF in TD på mitten så har man ett lag i paritet med KHFFs. Får KIK behålla Hinnerydarn kan vad som helst hända, så bra och så viktig är han för klubben. KIK är överlag nederlagstippade bland tyckarna, de har dock ett jämnt och väl ihopspelat lag, det kan räcka för en mittplacering.

//P.

Oavgjort i LTIKs årsdebut

Grevie-LTIK 2-2 (1-0)
Målskyttar Grevie: Jacob Carlmalm, Miridon Berisha
Målskyttar LTIK: Henrik Olsson, Sabri Behrami

LTIKare gjorde matchens alla fyra mål, och det var inte några självmål. Grevie ringde Mats under dagen och ville ställa in mötet då de "bara" hade lyckats skrapa ihop 13 man. Mats ville gärna ha den här matchen och förklarade för Grevie att han kunde tänka sig att låna ut spelare om det blev kris. När vi kom ner till Förslöv hade Grevie fått ihop åtta man, dessutom var ingen domare tillkallad. Det var väl i svagaste laget kan man tycka, nåja, nu hade vi ju kört bil i 40 minuter i halv snöstorm så matchen skulle bara spelas. Tre stycken LTIKare lånades ut till Grevie under den första halvleken och tre andra lånades ut till halvlek nummer två. LTIKs lagledare Daniel Hansson, som är föredetta domare, fick en pipa och ställde sig i mittcirkeln och blåste igång spektaklet iförd scooteroverall och kängor. Det blev naturligtvis svårt för LTIKarna att tända till rejält, inte minst för de som spelade för motståndarna. Enligt spelarna som gick över till gult var det en väldigt märklig känsla att ställas mot sina lagkamrater i matchsituation. De gnetade dock på bra och trots att LTIK dikterade villkoren under den första halvleken så var det Grevie som tog ledningen. LTIKarna tittade på när de till Grevie inlånade LTIKarna Douglas Mattsson och Johan Andersson fint förarbetade Jacob Carlmalms mål. Glädjen över deras mål var dock obefintlig. Carlmalm sänkte huvudet och joggade sakta mot mittplan efter att han tryckt in bollen bakom Per-Åke Karlsson i LTIK-kassen. LTIK var som sagt det bättre laget i den första halvleken och man saknade inte chanser. Henrik Olsson träffade stolpen och Mattias Olofsson, Richard Frankland, Conny Strömberg och Miridon Berisha kom alla till skott, bollarna gick dock rakt på Grevies duktige målvakt, som uppenbarligen stod rätt.

Inledningsvis av andra halvlek är Grevie något bättre än LTIK, Mattias Olofsson och Miridon Berisha, som nu gått över till Grevie tillsamman med Ola Nilsson från LTIK, tillför motståndarna energi och snabbhet, spelet är mestadels på LTIKs planhalva. Berisha kunde också, rättvist i det skedet av matchen, göra 2-0 till Grevie. Med tanke på första halvlek kändes det dock snöpligt att ligga under med 2-0. Inte heller Miridon visade tillstymmelse till glädje då han en bit utanför straffområdet klippte in Grevies andra mål. LTIKs reducering skulle komma på en soloraid av Henrik Olsson, han tryckte sig förbi motståndarna innan bollen pressades upp i nättaket. Henrik hade möjlighet att passa till helt fristående medspelare och borde kanske egentligen gjort så. Men han visade järnvilja och eftersom att målet satt så grannt känns det såkart helt okej ändå. Efter reduceringen tog LTIK åter igen tag i taktpinnen och man fortsatte att vara det bättre laget matchen ut. LTIKs kvittering kunde göras av Sabri Behrami, som kunde utnyttja borta-keeperns svaga inspark och den ena mittbackens tafatta ingripande på densamma och från håll lobba in 2-2, vackert! LTIK fick chans till ett ledningsmål då Fredrik Wersch väggade sig fram till ett friläge i snäv vinkel, avslutet gick dock utanför. Grevie fick matchens sista möjlighet i slutminuten, men Greviespelaren lyckades på något sätt inte få in bollen från nära håll efter kaos i LTIK-försvaret.

Svårt att ta matchen på riktigt allvar, samtliga inblandade gjorde så gott de kunde, men det blev aldrig någon riktig fart på tillställningen, dessutom gjorde ett ymnigt snöande under andra halvlek det väldigt svårt att prestera bra fotboll. Grevie hade några stycken duktiga spelare, förutom den nämnda 16-åringen i mål, som nog får räknas som en ganska stor talang både fysiskt och rent spelmässigt, så hade man två väldigt stabila mittbackar och ett par spelare som visade prov på god teknik och bra spelförståelse framåt. Troligtvis saknade man dock sina innermittfältare samt i varje fall en ordinarie forward. I LTIK var det ingen som utmärkte sig något särskilt, men Douglas Mattsson var oväntat bra som innerrmittfältare i Grevie under den första halvleken. Douglas har gått framåt mycket och ser väldigt bra ut på träningarna, för ett par år sedan hade han det väldigt tungt fotbollsmässigt, förra året spelade han dock upp sig rejält och som det verkar fortsätter 30-åringen på inslagen väg. Förutom Douglas så ser Fredrik Wersch fortsatt intressant ut som vänsterback. Spelar han på den positionen kan jag garantera att ingen tar sig förbi därute på hans vänsterkant, inte på egen hand i varje fall. Sedan kan han med sin snabbhet hjälpa till i anfallsspelet och även tryckas upp längre fram i banan vid behov. Vi får se om Wersch blir permanent på vänsterbacksplatsen. Det som var mest positivt med matchen för LTIKs del var annars att samtliga spelare som var med fick känna på rejält med speltid.

//P.

Tiolagsserie

Då var det klart att det blir tre stycken tiolagsserier i division sex 2009. Förslaget med tio lag vann en överlägsen seger mot förslaget om 15-lagsserier. Alltså blir det som HFF från början föreslog de åtta Laholmslagen plus Örnia och Simlångsdalen i den södra sexan. Det innebär att det kommer att bli en jämnare serie än förra året. Det finns ingen solklar favorit till seriesegern, samtidigt finns det fler jämnstarka och bättre lag totalt sett mot ifjol. Det blir ingen lätt uppgift att tippa serien i år. Må det bästa laget vinna!

//P.

DM lottat

Flera klubbar från Laholm har i år anmält sig till DM, eller Intersportcup som det egentligen heter. Kanske beror det på att flera lag i sexan känner att de vill ha någon eller ett par matcher extra om det bara blir en tiolagsserie. Förra året gick KHFF längst av Laholmsklubbarna i o m att de gick till åttondelsfinal, där tog det dock stopp mot duktiga Skrea som sedan vann söderfemman.

I de flesta fallen har lagen härifrån fått tuffa motståndare, tuffast motståndare av alla har LTIK fått i form av det etablerade Elitfyralaget Sennan. Även SBK får det tufft att ta sig vidare då de möter det nyblivna Elitfyralaget Hyltebruk. KIK och BKW blir också underdogs då lagen möter Trönninge IF respektive Kvibille, båda från div fyra. De laholmslag jag nämnt hittills får hoppas på fördelen det innebär med hemmaplan (laget som spelar i lägst serie får hemmaplan i första omgången), samt på underskattning från motståndarna.

KHFF blir stora favoriter då de tråkigt nog får möta ett annat Laholmslag redan i första omgången i form av HIS. Även SIF blir något av favoriter i mötet med div sex-kollegan Getinge. I o m att KHFF och HIS möts är Laholm garanterat i varje fall ett lag vidare till omgång två. Omgång ett måste spelas innan den 7/4.

//P.

Träningsmatch # 2

LTIK är andra laget ut när det gäller träningsmatchandet i kommunen. De flesta lagen spelar sin första träningsmatch första helgen i mars. Det var också meningen att LTIK skulle gjort lika dant, men sedan hörde Grevie av sig angående träningskamp redan nu och vi tänkte: varför inte?

Det viktigaste med den här träningsmatchen är inte resultatet, även om man självklart alltid vill vinna. Det viktigaste är att killarna som är med får ett rejält pass i benen, att det finns lite linjer i spelet och lite tanke bakom det som händer på plan. Det ska också bli kul att se de nya spelarna Per-Åke Karlsson, som får en hel match nu när Morgan Johnsson inte kan vara med och Richard Frankland samt Sabri Behrami. Synd att nye Mikael Rydert inte kan vara med.

Grevie ska enligt uppgift vara ett duktigt skånskt div fem lag och de tränas f o m i år av den spelande tränaren Martin Ahlm som gjort flera säsonger i Superettan med IFK Malmö. Så förhoppningsvis blir det en tuff match där LTIKarna verkligen kommer att få bekänna färg.

LTIK ställer förmodligen upp med följande lag:

Per-Åke Karlsson,
Ola Nilsson, Håkan Karlsson, Douglas Mattsson, Fredrik Wersch,
Conny Strömberg, Mattias Olofsson, Richard Frankland, Miridon Berisha,
Henrik Olsson, Sabri Behrami

Avbytare: Mattias Johansson, Jacob Carlmalm, Andreas Persson, Marcus Johnsson och Johan Andersson

Följande spelare är ej disponibla till matchen: Morgan Johnsson (jobb), Jim Nilsson (jobb), Emil Olsson (jobb), Andreas Bladh (skolarbete) och Mikael Rydert (skolarbete)

Träningsmatch:

Torsdag:

Grevie-LTIK kl  20:00, Konstgräsplanen i Förslöv

//P.

Knapp vinst för BKW

BKW-LFK J 2-1
Målskyttar BKW: Arlind Halimi, Patrik Marku

Väldigt svårt att skriva något om matchen alls då första kampen alltid är den första, gruset ställer till det - det blir aldrig riktigt bra. BKW gjorde som väntat väldigt mycket byten och det gjorde att det för deras del blev lite ryckigt. LFK J bjöd på bättre motstånd än vad jag trodde de skulle klara av, laget hade höjt sig betydligt jämfört med förra året då man bl a fick stryk av LTIK A med hela nio noll. Nu var man iofs förstärkta av Anton Tideman och Markus "Målis" Johansson från seniortruppen och det betydde såklart en del. Förutom Tideman och Målis var också nye Mattias Kjellsson duktig i LFK som mittback. I BKW utmärkte ingen sig något särskilt, Jonas Nilsson hade dock inga problem att hålla bort juniorerna och trolla lite med bollen. Förutom Jonte så var det ett väldigt ungt lag BKW ställde på benen och en hel del spelare som bara kommer att hålla till i B-laget under säsongen fanns med.

//P.

Träningsmatch

Som första lag i elden går BKW i morgon lördag in i träningsmatchspelandet. BKW kommer att köra den extrainsatta matchen mot LFK J som ett träningspass. 20 man kommer att spela på rullande schema och vid sidan av plan kommer man att ha löpträning. Det är de 20 som tränat mest som spelar och de som tränat flitigast av de 20 kommer också att få mest speltid.

Följande trupp är uttagen till matchen mot LFK J: Alexander Ekstrand, Martin Johansson (målvakter), Kalle Larsson, Gabriel Marku, Lutfi Begu, Patrik Marku, Daniel Nylander, Robert Andersson, Kastriot Svarca, Kenan Rahmadani, Fatmir Bekteshi, Manfred Walldén, Jonas Nilsson, Arlind Halimi, Nderim Peci, Ola Karlsson, Andreas Persson, Arton Marku, Gotte Larsson, Christian Andersson och Mattis Fritzon. Extra intressant ska det bli att se nye Kastriot Svarca från Båstads GIF.

Min gissning är att BKW kommer att ta en ganska bekväm seger mot LFK J. Det är skillnad på junior- och seniorfotboll! Samtidigt har juniorlaget fått in några spelare med rutin från seniorspel och BKWs bytande kan göra det jobbigt för Vallbergaklubben. Mitt tips blir ändå klar BKW-seger.

Träningsmatch:

Lördag:

BKW-LFK J kl 13:00, Veinge grusplan

På torsdag går LTIK som andra lag in i träningsmatchandet, mot Grevie på det konstiga gräset i Förslöv. Mer om den matchen något mer nära inpå.

//P.

Lägesrapport # 2

Det var återigen ett tag sedan en uppdatering gjordes. Jag ska villigt erkänna att jag tappade lusten efter att LFK värvat Jonna. Det kändes inte lika kul med fotboll längre. Nu har det gått ett tag och jag mår bättre igen. Uppdateringen av bloggen blir till viss del beroende av hur kul jag för tillfället tycker att det är med fotboll. Att LTIK förlorar några matcher mot lag som är bättre för dagen lär dock inte styra uppdateringen, jag är en hyfsat god förlorare, men en ännu bättre vinnare.

En annan anledning till att uppdateringar inte gjorts är att det faktiskt har varit ganska mycket nu. Jag har inte varit så mycket i skolan som jag varit under de senaste veckorna på ett helt år, dessutom har vi blivit tilldelade en massa mindre uppgifter under den här kursens gång, istället för en stor uppgift mot slutet. Jag uppskattar inte det upplägget, det fanns ingen tid för avkoppling efter den inlämnade C-uppsatsen, vilken jag förövrigt fick igenom. Skönt!

Det märks att fotbollssäsongen är igång, kvällarna är fyllda med aktiviteter som träningar, hönsplockning, styrelsemöte, årsmöte, spelordningsmöte, styrelsemöte igen, ledarträff, spelarmöte, Stadiummöte... Det tar aldrig slut! Nu kommer snart ett möte då det ska bestämmas hur många lag vi ska vara i serien i sexan och sedan ett nytt spelordningsmöte efter det. Det är egentligen ingen ursäkt till att inte uppdatera bloggen, men en liten förklaring. Det tar så kort tid att skriva några meningar, men jag föredrar, som synes, lite färre, men mer fylliga inlägg.

I LTIK rullar träningarna på med ungefär 15 man per tillfälle, alltså lite sämre snitt än så länge än förra året. Det beror mycket på att truppen inte är lika stor som förra året. Dessutom är det influensatider och det har ställt till det lite för oss, liksom för andra lag. I tisdags spelade vi en intermatch med 27 man på plats, det var skoj att kunna spela på full plan och matchen, mellan två jämna lag, höll hyfsad kvalité och ok tempo för tiden på året. Men framförallt så verkade killarna i laget tycka att det var roligt att lira och det betyder mest för framtiden. På lördag har vi träning i kombihallen och då brukar det, inte helt oväntat, också dyka upp en hel del folk. Richard Frankland fortsätter att visa att han blir en mycket bra förstärkning, det andra nyförvärvet som är högaktuell för en A-lagsplats, Sabri Behrami är väldigt ambitiös, han är på varje träning, gör sina mål och blir förmodligen bara bättre och bättre. Kanske kan han bli den målskytt vi saknade under förra säsongen, men troligtvis behöver han några matcher för att komma in i det. 

Glädjande för LTIKs del är att vi lyckats knyta till oss legendaren inom föreningen: Fredrik "Gummi" Jacobsson som assisterande tränare. Gummi med 522 matcher och 42 mål i föreningen på kontot slutade spela efter LTIKs sejour i fyran. Han spelade då mest innermittfältare, annars har Gummi oftast agerat försvarare. Spelintelligent, bra vänsterfot och fin teknik hade han på tiden det begav sig och förmodligen kan han bidra inte bara som ledare utanför planen utan även på densamma, i alla fall i B-laget. Han är ju trots allt bara 37 år ung.

Rejäl koll på hur det kommer att gå för LTIK i år har jag inte, det beror naturligtvis på hur serien kommer att se ut. Förmodligen kommer målsättningen dock att sänkas både internt och utåt med tanke på de spelarförluster vi drabbats av. Saker som spelglädje och att prestera hyfsad fotboll kommer nog att gå före en topplacering rent målsättningsmässigt, sedan kan man ju hoppas att det i förlängningen betyder en framskjuten placering.

LTIKs inställning till hur serien ska se ut är att en tio lagsserie är vettigast, den åsikten ställer jag mig bakom eftersom att den är föreningens. Med tanke på att vi sent tappade Jonas Nilsson och Simon Vedin till LFK och dessutom blev av med Oscar Gustafsson till GIF/VIF så är det nog så att vi i längden inte kommer att klara av en 15-lagsserie. Även om jag fortfarande tycker att det hade varit mest rättvist, med tanke på hur dålig den mellersta serien kommer att bli om det blir tio lagsserier. Samtidigt är det så att serier på den här nivån alltid varit geografiskt indelade och då kan man inte göra på något annat sätt.

Blir det 15-lagsserier kommer det att bli en väldig massa matcher, vi kommer att få spela flera matcher i veckan och hålla på ända fram i vinter. Frågan är hur man motiverar en spelare som spelar på lägre nivå just för att det är på lägre nivå, för att det är skoj och inte tar all tid i världen? Dessutom kommer träningar att gå förlorade och spelare som endast lirar i B-laget kommer att tappa ett tillfälle i veckan. Frågan är också hur många lag från kommunen som kommer att klara av det i längden? YBK gör det inte, inte heller SBK, vi kommer att få problem i LTIK, liksom i HIS och troligen även i VBoIS. Möjligen skulle BKW, SIF och GIF/VIF klara det med sina stora trupper.

Förutom Jonna, Vedin och Gustafsson har ju som bekant Anders Kallin, Kristoffer Nilsson, Anders Jönsson och Erik Westerlund flyttat till från Halland och även om de fortfarande är LTIKs spelare så kommer de förmodligen inte att vara med och spela mer än kanske någon strömatch. Det innebär att sju spelare från A-truppen har försvunnit sedan förra säsongen, medan vi förstärkt i betydligt mindre skala. Därför kommer vi förmodligen inte att klara av en 15-lagsserie i längden och därför måste vi troligen sänka målsättningen. Hade Jonna och Gustafsson varit kvar, vilket vi räknat med, hade det nog räckt för att jag skulle vågat stuckigt ut hakan och sagt att vi skulle varit med och slagits om serieseger, oberoende av hur serien kommer att se ut.

Samtidigt som det är tungt  att tappa så många duktiga spelare så innebär det att andra får chansen och att andra får ta mer ansvar. Frankland och Sabri är på ett rent pluskonto, Henrik Olsson och Miridon Berisha som mest höll till i B-laget under den förra säsongen kommer att få rejäla chanser i A-laget, samtidigt som stabila A-lagsspelare som Håkan Karlsson, Conny Strömberg, Mattias Olofsson, Ola Nilsson, Fredrik Wersch, Emil Olsson, Mattias Johansson och Jim Nilsson förmodligen höjer sig ett snäpp sedan förra året. Detta kan bli Olofssons år, nu är han på nytt lika överlägsen på träningarna som han var i slutet av 2007, dessutom var han vår allra bästa under slutet av förra säsongen. Man måste tänka på att Olof fortfarande bara år 20 år, det känns som att han är en av de rutinerade då han var med redan som 15-åring och startade några matcher i fyran med LTIK 2004. Strömberg gjorde inte sin bästa säsong förra året, förhoppningsvis får han mer fria tyglar i år så att han kan utnyttja sitt driv i steget, vare sig om det blir som ytterback eller yttermittfältare. Troligen gynnar det honom i fotbollsspelet att han tillsammans med sambon köpt hus bara ett stenkast från IP.

Ola är numera bosatt i Veinge och han har redan gjort fler gruspass än föra säsongen känns det som, och trots att han blir äldre så har han fortfarande det. Mattias Johansson har jag hävdat bara kommer att bli bättre och bättre fram tills han når sitt max då han är strax över 30. Håkan Karlsson kan knappast göra det bättre än förra säsongen då han var sexans mest dominerande försvarsspelare, men han blir inte sämre heller. Wersch hotade som vanligt med att sluta spela inför försäsongen, nu är han dock på plats och snabbheten och styrkan är ju där, dessutom känns han mer mogen i sitt agerande både på och utanför plan. Jim är i bättre slag just nu än vad han var vid samma tidpunkt förra året och han förbättrade bl a sin tid med över två minuter på löptestet jämfört med samma test i januari förra året, det kan dock dippa snabbt för Jim som inte är helt återställd efter sin sjukdom. Äldre brodern Olsson kan inte träna på vardagar då han arbetar i Lidköping fram till april månad, förhoppningsvis ska det inte påverka sådär jättemycket då Emil är en viljespelare. Han har mer att ge om man ser till förra året då han gjorde ett stort jobb men inte var så delaktig i målskyttet som han tänkt sig.


Förlusten av Jonna är självklart stor och så här sent på försäsongen är det inte lätt att hitta en ersättare. Hade vi tappat vår A-lagsmålvakt i november/december hade vi kanske kunnat locka någon målvakt till klubben. T ex YBKs Niklas Nilsson som är nyinflyttad i Lilla Tjärby, han hade varit perfekt för oss, men att ligga på honom nu mitt i Februari månad är inget vi sysslar med i LTIK. LFK snor vår målvakt, LTIK snor YBKs målvakt. Nä, det är inte särskilt snyggt! Skulle Nilsson själv komma och säga att han vill spela LTIK skulle det vara en grej, att ringa honom är en annan.

Vi är inte i akut behov av någon målvakt då vi har två stycken i Morgan Johnsson och nye Per-Åke Karlsson. Kruxet är bara att Mogge själv gärna hade spelat ute i år, han hade tänkt att Per-Åke skulle stå i B och Jonna i A. Nu ställer han säkert upp och står om vi inte löser det på annat sätt och då blir det förmodligen i A-laget. Per-Åke har inte stått på några år och trots att han tränar ihärdigt så har han en bit kvar, men det är absolut ingen dålig målvakt. Mogge är dock för tillfället vassare, han har dessutom stått ett år i A-laget innan Jonna gjorde comeback, han var väldigt stabil föra året i B-laget och skulle säkert göra det bra i A-laget i år då han har rätt storlek, är atletisk och reaktionssnabb. Problemet är som skrivet bara att han hellre vill vara skyttekung i B-laget än mellan stolparna i A-laget.

När det gäller förlusten av Oscar Gustafsson till GIF/VIF så är det en historia för sig själv. Oscar är lite velig och har inte vetat vad han vill göra och var han vill spela. Han tyckte att han fick lite för lite speltid i A-laget förra året och när Vedin lämnade för LFK ansåg han att han hade fler kompisar i GIF/VIF. Oscar hade själv velat träna med både GIF/VIF och LTIK januari ut. Det var dock otänkbart för LTIKs tränare Mats Johansson med tanke på att lagen spelar i samma serie. Han bad Oscar bestämma sig omgående och då blev det GIF/VIF.

Det som är tråkigt med den övergången är, förutom att vi tappar en duktig spelare till ett lag i samma serie, att Oscar inte tidigare pratade med Mats om sina tankar angående en övergång. Mats hade ingen aning om att Oscar även efter frimånaden hade fortsatt att träna med GIF/VIF. Det kom som en överraskning i mitten av januari och det var väl inte helt lysande, Oscar borde pratat med Mats och kanske borde någon i GIF/VIF borde ha hört av sig och kollat så att det var ok att han tränade med laget med tanke på att frimånaden var över, istället för att bara ringa och meddela att Oscar skrivit på och att övergångshandlingen var skickad.

Jag gillar inte när spelare lämnar för lag i samma serie, jag vet att både Emil Olsson och Richard Frankland gjort det från VBoIS respektive YBK till LTIK. Men i de två fallen var det lite annorlunda, båda spelarna hade i vilket fall inte tänkt spela kvar i sina gamla föreningar. Emil tänkte sluta spela fotboll och inrikta sig på en domarekarriär medan Richard skulle lägga av helt. Mats är duktig på att fånga upp de där spelarna. På samma sätt hörde Mats också av sig till Björn Olsson, Björn spelade inte i GIF/VIF i fjol och han är alldeles för bra och för ung för att sluta, Mats har ju tränat GIF/VIF tidigare och känner därför Björn lite. Mats första fråga var om Björn tänkt spela något i år och då sa Björn att det troligtvis skulle bli lite grand i GIF/VIF och då var det inte längre intressant att försöka locka över honom till LTIK.

Det är känsligt att lämna för lag i samma serie och det är extra känsligt att gå mellan GIF/VIF och LTIK, framförallt sedan samarbetet VGLT påbörjades. Går någon spelare över mellan lagen så gnyr man från båda håll. -Nu snodde de vår spelare, vi har ju sagt att vi inte ska ta spelare från varandra! Det är dock skillnad på att "värva" och på att en spelare på eget initiativ går över. Att spelare själva av olika anledningar vill lämna för den andra föreningen är inget att bry sig om och inget som går att styra över. I Oscars fall handlar det om att han själv vill gå över och på eget initiativ började träna med GIF/VIF och då måste man tycka att det är helt okej. Det hade dock varit trevligare om han snackat med Mats tidigare och gått över under frimånaden.

Exempel på spelare som representerat båda föreningarna sedan VGLT startades upp är många: Fredrik Blixt, Tony Persson, Mikael Johansson, Thomas Johansson, Jonas Esbjörnsson, Magnus Ekman, Håkan Karlsson och Johan Gustafsson har spelat i båda lagen under de tio senaste åren, så Oscar är på intet sätt unik. Personligen så tyckte jag att det var tungt att tappa Oscar, han var min spelare, jag stöttade honom och höll mycket på honom, samtidigt som han alltid ställde upp och aldrig tvekade på att hjälpa till när det gällde att hugga i någonstans. Dessutom gick han fram väldigt mycket under den förra säsongen som spelare och vann bl a poängligan i B-laget. För det prisades han av mig som årets B-lagsspelare på årsfesten. Oscar kan säkert avgöra mötena mellan LTIK och GIF/VIF, därför kan jag såklart inte önska honom lycka till i sin nya förening. Dessutom tycker jag att det är synd att Oscar går till GIF/VIF med tanke på at Oscar med lite utveckling till hade varit högaktuell för en ordinarie A-lagsplats i LTIK. Jag hoppas att Oscars utflykt blir ettårig och att han är tillbaka i LTIK 2010, förmodligen som en ännu bättre fotbollsspelare.

När det gäller GIF/VIF i övrigt så ser det bra ut för klubben. Det är gott om folk på träningarna och som jag skrivit tidigare har man många yngre talangfulla spelare. Att man skulle få ett bra lag i år har jag aldrig ifrågasatt, men det hade blivit svårt att hålla den jämnhet som hade krävts för att hålla sig i toppen om de yngre spelarna endast skulle lutat sig mot Johan Svensson och Mikael Johansson. Nu har dock Magnus Ekman lovat att ställa upp fullt ut i år och då har man seriens bästa målvakt. Dessutom så comebackar troligen både Björn Olsson och Jens Axeldahl. Med Ekan, Olsson och Axeldahl blir GIF/VIF helt plötsligt favoriter tillsammans med SIF i sexan 2009.

SBK är betydligt fler träningarna nu om man jämför med samma tidpunkt föra året. Man har tappat Peter Andersson och Rasmus Larsson till LFK och förmodligen tar lagkaptenen och den duktige mittbacken Andreas "Lillen" Johansson ett sabbatsår. Karl-Fredrik Stefansson och Martin Angvall finns på pluskontot. Den nya tränaren Mikael Karlsson har fått en bra start med sitt nya gäng och säkert ser spelarna i SBK framemot derbysexan med tillförsikt. SBK älskar derbyn! Det är inte positivt för LTIK att SBK finns i samma serie, LTIK har av tradition mycket svårt för SBK och har inte vunnit många matcher med varken A- eller B-lag under de senaste säsongerna. Även om jag hoppas att LTIK kommer före SBK i tabellen så kan jag ge mig jävlen på att vi inte får mer än en poäng sammanlagt mot de röda kämparna.

//P.

PS. Jag får behandla div fem-lagen RGIF, KHFF och KIK i ett inlägg längre fram, det blir bara för mycket annars. Dessutom ska jag göra en kortare uppdatering redan ikväll (fredag) angående årets första träningsmatch som går av stapeln mellan en BKW-kombination och LFK J i morgon (lördag) kl ett på gruset i Veinge. Återkommer med förutsättningarna. Pratade med Packi tidigare idag (fredag). DS


RSS 2.0