1900-talets bästa fotbollsspelare

OBS! Jag måste varna känsliga läsare för att detta inlägg innehåller vad som av vissa kan ses som på gränsen till alltför nördigt innehåll. Ni som inte uppskattar "name-dropping" bör hoppa över detta inlägg. För er andra, trevlig läsning!


Ända sedan Ronaldo (den riktiga Ronaldo) blev skadad förra veckan har jag funderat fram och tillbaka, jämfört och haft mig. En lista över de tio bästa spelarna som någonsin spelat fotboll är i princip omöjlig att göra. Att jämföra spelare i olika generationer och på olika positioner är jättesvårt. Pelé och Maradona är ju etta respektive tvåa på listan hur man än vänder och vrider på det. Efter de kommer ett knippe spelare och en av dem är absolut Ronaldo. Det skulle vara ganska tragiskt om den magiska karriär han haft skulle sluta på detta vis. Hoppas verkligen att han kommer tillbaka, men chansen är trots allt ganska liten. På meritlistan finns bl.a. bästa målskytt genom tiderna i VM, två VM-guld, utsedd till VMs bästa spelare två gånger, två La liga vinster, FIFA worldplayer of the year tre gånger, World soccerplayer of the year tre gånger, Ballon d'Or två gånger, CLs mest värdefulla spelare en gång, FIFA allstar-lag två gånger, guldskovinnare en gång.


Den enda spelare som kan jämföras med Ronaldo meritmässigt är Zinedine Zidane, han har följande på cvt: Ett EM-guld, ett VM-guld, två Serie A-titlar, en La liga-titel, en CL-titel, FIFA worldplayer of the year tre gånger, Ballon d'Or en gång, CLs mest värdefulla spelare en gång, utsedd till VMs bästa spelare en gång. Både Ronaldo och Zidanes meritlistor är blytunga, troligtvis har vi här världens genom tiderna tredje och fjärde bästa spelare. I vilken ordning är i varje fall för mig omöjligt att säga.


Efter detta blir det ännu svårare, jag har tagit fram ytterligare 16 namn som ska vara med någonstans på en sådan här lista, alla har ju egna favoriter och hatobjekt. Som det United-fan jag är så nämner jag gärna namn som Bobby Charlton, George Best och Eric Cantona. Men de platsar faktiskt inte bland de namn jag tagit fram, de kommer väl strax efter någonstans. Här är de i varje fall, utan någon särskild ordning: Marco Van Basten (Holland, Ajax och Milan), Michel Platini (Frankrike, Juventus), Romario (Brasilien, Vasco da Gama, Barcelona), Johan Cruyff (Holland, Ajax, Barcelona), Alfredo Di Stefano (Argentina, River Plate, Real Madrid), Eusebio (Portugal, Benfica), Garrincha (Brasilien, Botafogo), Ferenc Puskas (Ungern, Real Madrid), Roberto Rivelino (Brasilien, Corinthians), Gerd Müller (Tyskland, Bayern München) Didi (Brasilien, Fluminense, Real Madrid). Bland de sexton platsar dessutom världens bästa målvakt genom tiderna: Lev Jasjin (Ryssland, Dinamo Moskva) samt fyra stycken försvarsspelare: Franz Beckenbauer (Tyskland, Bayern München), Paolo Maldini (Italien, Milan), Bobby Moore (England, West Ham United) och Nilton Santos (Brasilien, Botafogo). Den sistnämnde har av FIFA blivit utsedd till världens bästa vänsterback genom tiderna.


Det finns hur många spelare som helst till som man skulle vilja nämna i ett sammanhang som detta. Hela Brasiliens VM-vinnande lag från -70 skulle kunna rabblas upp, det laget har blivit utsett till det bästa laget genom tiderna. De allra största stjärnorna i laget finns med på listan över de namn jag tagit med ovan, Pele och Rivelino. Förutom Lev Jasjin skulle målvakter som Gordon Banks, Dino Zoff, Oliver Kahn och Peter Schmeichel kunna nämnas. Eventuellt kan en sådan spelare som Buffon vara med i diskussionen i framtiden. Bland backarna skulle man förutom de tre som jag nämnt ovan kunna ha med: Franco Baresi, Roberto Carlos, Ronald Koeman, Lothar Mathäus och Mattias Sammer. Fabio Cannavaro är säkert en spelare som kommer att figurera i de här sammanhangen i framtiden. Jag kan inte låta bli att name-droppa ytterligare några fantastiska fotbollsspelare som också finns med i diskussionen: Hristo Stoichkov, Jürgen Klinsmann, Gary Lineker, Ruud Gullit, Roberto Baggio, Zico, Kevin Keegan och Karl-Henze Rumenigge.


Utav dagens offensivt lysande stjärnor till fotbollsspelare finns ett antal som kommer att finnas med bland de här namnen. Ronaldinho är redan där meritmässigt egentligen, precis som Kaká, men båda har fortfarande många år kvar att spela, även en spelare som Fransesco Totti kommer att finnas med bland de här namnen, liksom Steven Gerrard och Michael Ballack. Riktiga vinnare som ofta bär sina lag på axlarna till framgång finns gärna med i sådana här sammanhang. Även Ronaldo (d.y.), Messi och Zlatan lär finnas med bland de här namnen om de fortsätter på inslagen väg.


Svenskar förutom Zlatan då? Ja, det finns ju ett antal namn, framförallt äldre, som helt klart finns med i diskussionen. Alla i Gre-No-Li, Kurt Hamrin, Nacka Skoglund och Orvar Bergmark, de här spelarna var Sveriges främsta på -40 och -50 talen, under dessa år var Sverige en av världens bästa fotbollsnationer då man tog bl.a. OS-guld och VM-silver. Alla dessa spelare var dessutom lysande stjärnor i sina klubblag: Milan, Fiorentina respektive Inter i Serie A, förutom Bergmark, som mest höll sig på hemmaplan, men som trots allt var en utav världens bästa försvarsspelare. Namn som Hysén, Patrik Andersson, Torbjörn Nilsson, Ralf Edström, Agne Simonsson, Henrik Larsson och Thomas Brolin finns med någonstans i bakgrunden, men de når inte riktigt fram till att ha något att göra med de allra främsta genom tiderna.


Vissa undra kanske varför jag inte nämnt spelare som Davor Suker, Jean Pierre Papin, Rivaldo, Just Fontaine, Figo, Gabriel Batistuta, Thierry Henry, David Beckham, Dennis Bergkamp, Cafu, Thomas Hässler, George Hagi, Frank Rijkaard, Mikael Laudrup, Rudi Völler, Paulo Rossi, Jairzinho, Alessandro Nesta, George Weah, Gerson, Alan Shearer, Mario Kempes, Socrates, Johan Neeskens, Falcao, Alan Simonsen, Kenny Dalglish, Lilian Thuram, Ian Rush eller Tostao. Nu behöver ni inte undra längre, för nu har jag ju faktiskt nämnt dem.


Tror inte att jag ska ha missat någon utav de främsta fotbollsspelarna på 1900-talet nu. Möjligt att någon från Uruguays lag från det första VMet skulle varit med, men jag hittar ingen, någon mer från Ungern skulle kanske också varit med bland namnen, har ju bara nämnt Ferenc Puskas. Har jag glömt någon? Vilka är de tio bästa spelarna genom tiderna enligt dig kära läsare? Gå in på kommentarer och gör din egen lista, det är ju bara att välja och vraka bland alla namn ovan. Ja, jag vet att det blev lite väl mycket onödigt, nördigt name-droppande i det här inlägget. Men jag tyckte att det var fantastiskt kul att rota fram alla namn! Ingen nämnd, ingen glömd heter det ju, i det här fallet har jag kanske nämnt lite för många istället. Men jag känner att hellre det än att glömma någon.


Angående nördar och nördigt.


Plogen till Max Mölder under ett långt och trevligt samtal på Moon i Halmstad. -"Var går gränsen, hur nördig får man bli när det gäller fotboll?"


Mölder: -"Man kan vara nörd och nördig inom mycket, fotboll kan dock ingen bli för nördig inom!"


Max Mölder spelade tidigare i LFK, han spelar sedan förra säsongen med Ängelholms FF i Superettan, moderklubben är dock Hammarby IF. Max tillhör den bästa årgång fotbollsspelare Hammarby någonsin fått fram (-84). Under ungdomsåren hette lagkamraterna bl.a. Fredrik Stoor, Erkan Zengin, Petter Andersson, Björn Runström och Haris Laitinen. Utav dessa har samtliga nått minst allsvenskt spel. Det är väldigt ovanligt att så många spelare blir så bra ifrån en och samma kull i ett lag.


Enligt lagets tränare är det mycket Mölders förtjänst att det är så många av de här som har lyckats. Det var Mölder som drev gruppen framåt med sin enorma vinnarskalle och nu har också Mölder trots att han inte hade samma förutsättningar som killarna ovan även han genom hårt arbete nått elitfotboll. Mölder kan vara ett riktigt as på fotbollsplanen, såväl på match som på träning. Utanför plan är han dock en särdeles trevlig prick. Gå gärna in på Aftonbladet och läs Anrells krönika om Mölder.


http://www.aftonbladet.se/sportbladet/kronikorer/anrell/article1060992.ab


// P.

     


Kommentarer
Postat av: Toff

Plogen, finns bara EN Ronaldo! Och du vet att det inte är nån brasse... :P

Likaså finns det bara en KUNG, ja du vet vem, Cantona!

Och inte många målvakter som vunnit trippeln va? :P Schmeichel är ju given som bästa målvakt genom tiderna! ;):P

2008-02-23 @ 17:02:41
Postat av: Olofsson

Det finns bara en etta i det här sammanhanget och det vet alla vem det är :P

2008-02-24 @ 12:19:36
Postat av: Mr H

Jag håller med Toff... Men varför är inte Per Zetterberg med på listan?

2008-02-25 @ 18:08:48
Postat av: Stuart Baxter

Har du helt glömt bort Lee Baxter? Han e väl lika bra som ryssen du nämde,eller?
Skärpning Plogen

2008-02-29 @ 22:20:50
Postat av: SirAlex

Jag håller med dig Mr Toff.

2008-03-02 @ 15:29:31

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0