PL vs. Serie A

Kan inte låta bli att kommentera Peter Åbergs krönika på www.kornhult.com , Il Galcio Italia. Jag tror inte att det är någon som ifrågasätter Serie As stora framgångar och då i synnerhet AC Milans, med CL-titel och en rykande färsk pokal från VM i klubblag i bagaget är de helt tydligt världens bästa klubblag. Italien har säkerligen världens bästa landslag också, de är ju trots allt regerande världsmästare. Ifrågasätta "rolighetsfaktorn" i serie A kan man däremot göra.

Italien och Italienska lag spelar effektiv fotboll, men jämför man med PL uppfattas spelet i Italien av många som väldigt tråkigt. T.o.m. ett bra lag som Inter verkar väldigt nöjt med att försvara en ett noll ledning i möten med bottenlag, trots att de enkelt skulle kunna göra ett par mål till och säkra matchen. Nu behöver de ofta inte göra mer än ett mål då de inte släpper till några mål bakåt. Men är det roligt att titta på? Fotboll går ut på att vinna, men det är i grunden en publiksport, är man inte anhängare till ett lag i Serie A är den fruktansvärd att beskåda, med det iofs. effektiva, men också extremt defensiva och försiktiga spelet med ideliga avblåsningar för tramsiga frisparkar och filmingar.

Engelsk fotboll i sig är ingen hit! Det som gör PL till den mest sevärda ligan är alla utlänningar (tränare som spelare), utan dem skulle ligan vara väldigt medioker, förmodligen än dock  trevligare än Serie A, då det i grunden är sättet som engelska och italinska lag spelar på som är det väsentliga. Fotboll är en rättvis sport - det laget som gör mest mål vinner, därmed inte sagt att det alltid är det laget som spelar den trevligaste fotbollen som vinner - för så vet alla som sysslar med fotboll att det inte är. Italiensk fotboll må vara mer framgångsrik än engelsk, med det är inte det som gör att jag hellre kollar på Aston Villa-Man. City än Juve-Roma. Är jag inte anhängare till något av lagen vill jag såklart se den fotboll som är trevligast! 

(Utav de 50 nominerade spelarna till Le Ballon d'Or spelar 15 st. i PL och nio st. i Serie A.)

Gå gärna in och läs Åbergs krönika, den är helt klart läsvärd. / P


Kommentarer
Postat av: Toff

Seria A är tråkigt och värdelöst att kolla på, PL är intensivt, roligt och underbart att kolla på!

2007-12-21 @ 15:48:46
Postat av: Gryt

Intressanta resonemang och jämförelse.
Personligen håller jag Serie A som liga nummer 3 i Europa, efter PL och La Liga, i den ordningen.
Är man i första hand en person som är ett fan av fotboll och inte ett lag kan man inte, enligt min mening, tycka att Serie A fotboll är "bra" fotboll. Med bra menar jag rolig att titta på och överhuvudtaget att engagera sig i. Och det är inte svårare än att man slår på tv:n och tittar, där finns facit.
Italiensk fotboll - tempofattigt, gåfotboll, filmningar, klaga på domaren, alltid X antal bakom boll, få mål, osv osv. Och bara för att man har sett en match sluta 1-0 så behöver inte det betyda någonting, nej då är det mycket möjligt att herr Ordförande har haft ett intimt snack med domaren och utväxlat lite Euro innan match.
I PL däremot: tempo i spelet, hårt spel, spelarna löper UTAN boll, offensivlusta. Listan kan göras lång.
Att sedan jämföra antalet CL-titlar, Guldbollenvinnare osv, är en sak. Ok, jag kan hålla med om att den italienska fotbollen har varit framgångsrik ute i Europa, det har uppenbarligen Pippo med men han är dålig och hatad ändå.
Som avslutning kan man ju fråga sig om det överhuvudtaget finns något sådant som engelsk eller italiensk fotboll. Ligorna är ju dels en salig blanding av nationaliteter och titta på engelska landslaget... Spelar dom engelsk fotboll? Jag vet inte men det funkar uppenbarligen inte SÅ bra.

Fan va långt det blev. Det var inte meningen.
/gryt

2007-12-21 @ 19:32:22
Postat av: Åberg

Som vanligt så byggs dessa fördomar på okunskap. Har tagit den här debatten såååå många ggr förr, så jag pallar inte nå mera nu. Men som sagt...
"Det är svårt att vara ödmjuk när man vet att man är bäst"

2007-12-24 @ 13:05:20

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0