LTIK, fågel eller fisk?

Inför varje säsong sedan vi trillade ur fyran har jag sagt att den negativa trenden ska brytas och att vi ska uppåt igen. Varje år har jag haft lika fel. I år hade Lilla Tjärby IdrottsKlubb spelat i division sju om inte den slopats inför säsongen. En bedrift i sig då LTIK för bara fyra år sedan (jag skriver år 2008) spelade i div. fyra. Orsakerna och anledningarna är naturligtvis många till varför det gått som det har gått. Enorm spelaromsättning och ny tränare inför nästan varje säsong är naturligtvis två stora anledningar till raset.

Konstigt nog var det fler spelare som lämnade klubben än som kom till när vi som första klubb i kommunen sedan KHFFs glansdagar huserade i fyran (med undantag för LFK). Mats Alexandersson (tränaren slutade pga brist på tid), Mattias Johansson (slutade pga. skada), Henrik Brunbäck (pga studier), Fredrik Blixt (brist på motivation), Jonas Larsson (skada), Ola Nilsson (startade eget företag), Andreas Thedeby (gick till LFK) och Emil Nieroth (Leikin) lämnade alla föreningen.

Lägg därtill att Jesper Johansson skadade sig svårt i ett knä mitt under säsongen. Detta innebar att följande spelare blev kvar från LTIKs bästa A-trupp genom tiderna: Jonas Nilsson, Jim Nilsson, Joacim Liedman, Mikael Johansson, Daniel Hellsten, Henrik Åkesson, Patrik Åkesson, Daniel Eriksson, Fredrik Jacobsson samt Fredrik Nordstrand.

Till A-truppen i div. fyra kom följande spelare: Johan Gustavsson, Mattias Olofsson och William Sandberg (alla från VGLT p15), Håkan Karlsson och Magnus Ekman (GIF/VIF), Conny Strömberg (SBK). Jonas Höjman och Elvis Begic (båda LFK) anslöt mitt under säsongen.

Jag är i regel mot "värvningar" av spelare mellan grannföreningarna som spelar i de lägre divisionerna. Men nu när LTIK var i fyran och det ändå började bli lite elit så tycker jag att man kunde försökt lite mer. Det fanns säkert många profiler i klubbarna runt om som hade varit intresserade av att prova sina vingar i fyran bara de fått ett samtal. Nu blev det inte så, de spelarna som gick över fixade spelarna dit. I Ekmans, Höjmans och Begic fall genom "Packi".

Nu var det trots allt på vippen att vi lyckades klara oss kvar ändå. Det var bara någon poäng upp till kvalplatsen när serien var slutspelad. Höjman hade som jag skrivit tidigare (se välkommen till min blogg) väldigt stor del i att vi höll på att greja den där kvalplatsen med sina 16 mål på de 15 matcher han spelade. Jag tror än idag att vi klarat oss med bred marginal om Höjman hade varit med i resten av seriematcherna också, så stor skillnad gjorde han.

När vi nu trillade ned från fyran så gick ytterligare spelare förlorade. Daniel Eriksson (slutade), Magnus Ekman (slutade), Joacim Liedman (slutade), Henrik Åkesson (slutade), Fredrik Jacobsson (slutade), Mikael Johansson (slutade), Jonas Höjman (gick till RGIF) och Johan Gustafsson (LFK).

Till laget kom tränaren Dennis Lundh som ersatte Lars Klasson som drabbats av diskbråck. Med sig tog Dennis ett knippe Halmstadkillar som han själv drillat i Halmias J-lag tidigare. Det visade sig snart att de allra flesta av Lundhs nyförvärv inte höll måttet i femman. Trots detta fortsatte han att spela dem före spelare som varit i klubben i många år och som helt tydligt var bättre. Det gick som det gick, det gick åt skogen. Men återigen så trillade vi ur en serie med bara någon poängs marginal. Men det kändes sååå onödigt, allting hade kunnat skötts på ett annorlunda och bättre sätt.

Nåja! Nystart i sexan med gamla LTIK-skyttekungen Jonas Klippfors (166 mål på 272 matcher i LTIK) vid rodret. För första gången sedan 2003 fick vi nu behålla stommen i A-laget. Dessutom flyttades ett gäng duktiga juniorer upp i seniortruppen. Det kändes verkligen som en nystart och fotboll var lite roligare igen. För första gången på fyra säsonger lyckades vi nu också hålla oss kvar i en serie. Även om det var knappt, så stoppades den nedåtgående spiralen upp tillfälligt. 


Inför 2007 drabbades LTIK återigen av spelarflykt, om än i lite mindre skala så var det ganska tunga namn. Patrik Åkesson gick till Walldia för att bli spelande tränare, Daniel Hellsten lämnade för RGIF och Lasse Johansson gick till SIF. Jag tyckte ändå att det såg hyfsat ut inför säsongen, de duktiga juniorerna var ett år äldre och vi hade förstärkt upp bra med spelare utifrån. Tim Olsen från SBK, Robert Elmberg, BKW, Niclas Borglin, Andreas Bladh och Thomas Nilsson, de tre sistnämnda från andra orter i Sverige men studerandes på Högskolan i Halmstad.

Men utan något eget spel, utan någon grundtanke/idé med vårt spel och med ett väldigt ungt lag där i princip alla spelare som spelade i A-laget underpresterade under säsongen, så gick det inte bättre än att vi slutade nästsist i serien och således skulle spelat i sjuan nästa år, om den inte slopats.

Så nu är det bara att ta nya tag igen. Återigen med ny tränare: Mats Johansson är mannen som ska försöka få LTIK på fötter igen, en tuff uppgift naturligvis då laget inte är vant att vinna särskilt många matcher per säsong. Men så här långt känns det väldigt bra med Mats. Han har själv spelat i Vasalund, i gamla division ett samt i KHFF under storehetsperioden då laget låg i div fyra. Det var också i KHFF som tränarkarriären påbörjades då han var andretränare under Mats Alexandersson. Efter KHFF blev det tränarjobb i SBK, GIF-ladies, LFKs damlag, GIF/VIF och VBoIS.

Förutom Mats har följande spelare kommit till föreningen:

Anders Kallin, 23 år, från Kållered (Göteborg), div. 3, mittback/innermittfältare. Ett jättefint nyförvärv som egentligen är väl bra för div. sex, en spelare som är ordinarie i div tre ska ju vara bra i sexan. Spelar alltid enkelt på ett och två tillslag, är väldigt säker i mottagningar och i passningsspel och har  mycket bra spelförståelse.

Anton Viebke,18 år, SBK B, ytterback. Tuff spelare som nu är tillbaka i moderföreningen.

Emil Olsson, 22 år, VBoIS, forward. Notorisk måskytt, snabb, stark, bra teknik. Emil tänkte sluta spela boll och satsa på en domarkarriär, när gamle tränaren Mats ringde och frågade om han ville komma till LTIK.

Erik Westerlund, 22 år, uppehåll, senast Kållered, mittfältare. Vädigt tuff och stark spelare med bra teknik, härlig vinnarskalle.

Henrik Olsson, 20 år, VBoIS, yttermittfältare. Ordinarie på högerkanten i Våxtorps A-lag under hela säsongen.

Jacob Carlmalm, 21 år, Stigtomta (Nyköping), div. fem, yttermittfätare. Snabb och duktig passningsspelare.

Johan Gustafsson, 19 år, LFK, mittfältare/anfallare. När han var fulltränad och spelade på topp var han med och konkurrerade om platserna i LFKs div. två lag. Snabb spelare med fin teknik och med väldigt bra tillslag på bollen, duktig man mot man. Johan återvänder till moderföreningen pga jobb, han ser mycket fram emot att få spela med lillebror Oscar.

Kristoffer Nilsson, 21 år, Torestorp (Borås), div. fyra, ytterback/yttermittfältare. Oerhört följsam spelare, med bra spelförståelse, dessutom duktig passningsspelare.

Tim Wickström, 18 år, SBK B, yttermittfältare. Den hårtskjutande mittfältaren är tillbaka i moderföreningen.

(Spelarna som kommer från lag utanför kommunen har kommit i kontakt med föreningen genom mig själv, Conny Strömberg och framförallt genom min bror Anders Jönsson, då vi läser på Högskolan i Halmstad tillsammans med de här killarna.)

Förutom tränare Klippfors (KIK) så har följande spelare lämnat oss:

Fredrik Nordstrand, slutar.

Niclas Borglin, polishögskolan i Stockholm.

Robert Elmberg, slutar.

Robin Hindgren, lumpen.

Tim Olsen, SBK. 

Som synes är förstärkningarna något fler och starkare än förlusterna, men laget är fortfarande väldigt ungt, det där rutinerade namnet saknas. Helt klart är i alla fall att laget blir starkare på pappret nästa säsong, sedan får vi se hur det fungerar på plan. Målsättningen måste helt klart vara att slåss om de mer framskjutna placeringarna i tabellen. I laget finns förutom nyförvärven en rad spelare som säkert tänkt sig en ordinarie A-lagsplats. Conny Strömberg, Jim Nilsson, Ola Nilsson, Mattias Olofsson, Tim Jensen, Simon Vedin, Mattias Johansson, Anders Jönsson, Andreas Bladh, Fredrik Wersch, Oscar Gustafsson och Håkan Karlsson är säkerligen samtliga sugna på en plats i laget. Det kommer bli angenäma problem för Mats att ta ut startelvan inför varje helg.

Väl mött på Lilla Tjärby IP nästa säsong! / P


Kommentarer
Postat av: eken

god jul plogen

2007-12-27 @ 20:57:05
Postat av: Packi

Härligt Plogen. Väntar med späning på nästa inlägg.

2007-12-28 @ 13:03:26
Postat av: David Batra

Fin blogg Johan. Väntar med spänning på nästa uppdatering!

God Jul & God Fortsättning

Din trogne David.

2007-12-28 @ 13:09:14
Postat av: Olofsson

Bra inlägg plogen, väntade på när det skulle komma ;) men vågar du inte ta ut en elva i LTIK?? hahaha

2007-12-30 @ 10:05:36
Postat av: Toff

Alltid lika kul att läsa dina inlägg plogen...men blev jag inte lite väl gammal nu?? Om jag inte minns helt fel tryckte min kära mor ut mig 1986, dvs 21 år sedan...eller ja, snart 22 år sedan ;P
Fast visst, jag blir ju hedrad över att du tror jag är ett år äldre än Erik "Koller" Westerlund ;)

2007-12-30 @ 11:45:46
Postat av: EKEN

Visst! Mr. Plow jag har en oerhörd respekt för dig å ditt bloggande... men va fan... toffieshit den lille, hur kunde han bli äldre än mig? sjukt... haha skitkul blogg plogen! puss!

2007-12-30 @ 13:14:35
Postat av: Tjovve

Trevlig blogg!
Det hade varit intressant med en dreamteam elva över de bästa spelarna som har spelat i LTIK genom tiderna....

2007-12-30 @ 21:00:41
Postat av: 2008

Ser inte ut som Kornhult e så klara seriesegrare som det verkar.

2007-12-31 @ 15:03:03
Postat av: Anonym

Vilket lag står på tur att "synas" härnäst av dig Plogen?

2007-12-31 @ 17:28:13
Postat av: Micke J

Kanon blogg, Plogen.
Kommer forsätta läsa den
"Keep up your good work"

2008-01-02 @ 12:12:14
Postat av: jeppe J

Härlig blogg Plogen, lycka till i år.
MVH/Jesper

2008-04-20 @ 18:32:20

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0