Femman - ett getingbo

Vi står inför avslutningen av den lokala fotbollssäsongen. Utan tvivel är det så att vad som händer i trean, fyran och sexan hamnar i skymundan av det som komma skall i femman. LFK och RGIF har gjort en säsong som varit över förväntan, likaså HIS i sexan. Men just nu känns det lite avslaget i jämförelse. Lagen slåss för att komma på en hygglig placering på den övre halvan eller i mitten. Det finns knappast risk för nedflyttning och inte heller chans till uppflyttning (även om LFK fortfarande har en minimal chans). I femman kämpar BKW och LTIK med Centern och Trönninge om de två främsta platserna (ettan går direkt upp till fyran och tvåan får kvala). Samtidigt kämpar KHFF om förnyat kontrakt. Det är i division fem som spänningen finns kvar.

I toppstriden är det nu fördel Trönninge. Centern har darrat betänkligt i höst och förlusten mot Trönninge innebär att laget nu skuggas av TIF som bara ligger tre poäng bakom. Jag och många med mig trodde att Centern var klara för fyran efter vårsäsongen. Så är det inte längre. Det gick helt enkelt för lätt i under säsongens första halva. Nu när det gått i stå kan det lika gärna fortsätta. Att förlora och känna sig jagade är en ny situation för IFC. För TIF är det en bonus om man kan gå om. Laget har allt att vinna. Andra saker som talar för TIF är att man tycks ha fått behålla laget intakt. Något som varken IFC, BKW eller LTIK har. Dessutom har man en viss Andreas Plate i laget med 25 kassar bakom sig. En målskytt av den kalibern kan mycket väl bli tungan på vågen när det nu skall avgöras.

Seriefinalen i lördags mellan TIF och IFC blev ingen vidare bra tillställning. IFC tog ledningen men TIF vann till slut rättvist med 3-1. IFC såg tröga ut och dessutom hade man formerat laget på ett märkligt sätt. Den duktiga innermittfältaren André Bäckström hade placerats som mittback och den urstarke mittbacken Jörgen Wallén hade tagit plats på innermittfältet. Varför? Tillsammans med den löpstarke Henrik Jönsson utgorde Wallén inte direkt något kreativt innermittfält. Inte förrän gamle Martin Primnell kom in började IFC komma med lite konstruktiva lösningar från mitten. Med Bäckström där från början hade det säkert hänt tidigare. Dessutom saknade Centern en av seriens bästa spelare i Kristoffer Bergdahl.

Han sägs tillsammans med den kraftige och mycket skicklige forwarden Jonas Johansson ha fått jobb i Helsingborg. Troligen kan de väl komma och spela matcherna men förmodligen inte träna och det säger sig självt at en så pass storvuxen spelare som Johansson behöver varje pass för att kunna prestera. Han var kanske seriens absolut bästa spelare under vårsäsosongen. Han har inte varit lika bra i höst och i matchen mot TIF gjorde han inte mycket väsen av sig. Att TIF vann seriefinalen utan Andreas Plate vittnar om att det finns en viss bredd och dessutom andra spelare som kan kliva fram. Daniel Pålsson och Calle Stenberg är vassa offensiva vapen och i en spelare som Markus Hulander finns det ännu mer att ta av, ynka ett mål i serien är knappast godkänt för Vintercupens skyttekung. Även om det är troligt att han ligger i topp i assistligan.

Vad talar för BKW och LTIK i toppstriden då? Inte särskilt mycket egentligen. Det passar lagen bra att komma bakifrån och slå ur underläge. Båda lagen vägrar förlora och ge upp i racet med de två "storlagen" längst uppe. BKW och LTIK har skuggat hela året och för båda lagen är det en bonus om man kan kliva om och upp till en andra- eller till och med förstaplats. Men den moral och kampvilja som finns i bägge gängen är det inte omöjligt att man gör det. Det är bara roligt att vara med där uppe och slåss. BKW kom från sexan inför säsongen och LTIK var ett bottenlag i femman ifjol. Även om lagen till stora delar ser annorlunda ut i år så hade väl i ärlighetens namn inget av lagen riktigt räknat med att få vara med om att ha möjlighet till en plats i fyran. Även om en plats på övre halvan var målet för både BKW och LTIK. Största överaskningen är att inte IFC och TIF dragit ifrån tidigare.

Både BKW och LTIK har tunnats ut på pappret sedan i våras men det finns en viss bredd och andra spelare har klivit fram. BKW har ett triumfkort i seriens bästa spelare Johan Green, han kan avgöra matcher på egen hand. Dessutom har man många speediga spelare som kan ställa till det för motståndarlagen. LTIK har ett stabilare lag men inte samma speed framåt. Mattias Olofsson kommer att vara esset i rockärmen nu när det ska avgöras. Han gör sin bästa säsong i karriären och har varit väldigt het när han kommit fram till lägen.

Hur det ska sluta känns väldigt ovisst. Möjligen har BKW det något klurigare återstående schemat. Men det är självklart en smaksak. Avgör själv...

IF Centern: Lidhults GoIF (h), Gullbrandstorps AIS (h), BKW (b), HÅFF (h).

Trönninge IF: Gullbrandstorps AIS (b), LTIK (h), HÅFF (b), Andersbergs IK (h).

BKW: GIF/VIF (h), KIK (b), IF Centern (h), Gullbrandstorps AIS (b).

LTIK: SIF (h), Trönninge IF (b), Lidhults GoIF (b), KHFF (h). 

I botten kämpar KHFF om förnyat kontrakt med HÅFF. Och, jag tror fanimej att dom reder ut det. Jag trodde inte på det bara för en vecka sedan men nu gör jag det. HÅFF gjorde en hygglig vår. Men har nu i höst varit ett klart sämre lag än KHFF. Jag tror att det räcker med två vinster för KHFF i de fyra återstående omgångarna. Det känns inte som att HÅFF tar någon mer seger i år. Just nu har HÅFF fem poäng mer än KHFF.

HÅFF: Andersbergs IK (h), GIF/VIF (b), Trönninge IF (h), IF Centern (b).

KHFF: KIK (h), SIF (b), Gullbrandstorps AIS (h), LTIK (b).

Kolla in HÅFFs avslutning! Känns inte som att man tar AIK och jag vill tro att GIF/VIF kämpar ner dem också. KIK hemma är ingen omöjlig uppgift för KHFF. I det derbyt spelar inte tabellplacering någon roll. SIF bör man ta och mot GAIS har man i allra högsta grad chans till seger. Även mot LTIK finns det möjligheter till poäng men det beror troligen på vad LTIK har att spela för i den sista omgången. Hade varit fint om KHFF fixar det. Hade varit trist om tre Laholmslag åker ur femman samtidigt som inget kommer upp. VBoIS ser ju inte ut att reda ut en placering bland de tre främsta. De var hoppet i sexan.

/Plogen

Kommentarer
Postat av: T

Hoppas Centern och Trönninge går upp. Dom har spelat roligast fotboll.

2010-09-08 @ 16:33:21
Postat av: P

Att spela roligt och att spela bra behöver nödvändigtvis inte vara samma sak. Vad är rolig fotboll? Anfallsinriktat spel med mycket rull genom mittfältet? Kanske. Men heter inte laget Barcelona är det svårt att bedriva ett sådant spel på ett framgångsrikt sätt. Det bästa är ett varierat spel. Jag har sett samtliga fyra topplag spela vid flera tillfällen i år. Inget av lagen rullar obegränsat med boll.Centern slår ganska mycket långt. Sedan spelar man ut på sista tredjedelen (i af i våras). Trönninge är duktiga i omställningarna och effektiva framför mål (flest mål i serien).Men lagen rullar varken mer eller mindre boll än BKW eller LTIK som varit duktiga på att anpassa sig efter motstånd och spela efter sina resurser. Båda lagen har spelat ett varierat spel, precis som IFC och TIF.Bara för att BKW och LTIK varit lite snåla i toppmötena innebär det ju inte att lagen inte spelat boll i andra matcher.Typexempel på att det inte är samma sak att spela bra som att spela roligt. BKW spelade mycket "finare" fotboll i bortamötet med LTIK än i hemmamötet. Ändå förlorade man borta och vann hemma. LTIK spelade trevlig fotboll hemma mot TIF och förlorade med 6-1.Att spela bra och att spela trevligt behöver inte vara samma sak och i slutändan räknas mål och resultat. Greklands EM-vinst var väl ingen seger för fotbollen. Men likväl en seger.Nu tillhör jag dock kategorin som tycker att det kan vara vackert att se ett lag spela efter sina resurser och vinna pga kämpaanda, taktik och eventuella långbollar om det är det som krävs.Om Centern och Trönninge går upp i fyran så är det väl hur rättvist som helst eftersom att lagen legat i topp under stora delar av säsongen. Spel i fyran kommer att passa lagen bra. Framförallt Centern. Allting går lite snabbare men det handlar om att ha ett stabilt lag som kan stå emot och släppa till väldigt lite samtidigt som man tar till vara på sina egna chanser. Och fan vet om det inte slås ännu mer långa bollar i fyran än i femman...Kornhult/Hishult är kanske det lag som konsekvent försökt rulla mest boll i år. De har legat på nedflyttningsplats hela säsongen.

2010-09-08 @ 17:07:16
Postat av: C

Väl talat Plogen (antar att det är du?). Med denna artikel prickar du rätt på många ställen.

2010-09-08 @ 20:39:20
Postat av: Wille

BKW Har inte en chans i de 3 sista matcherna!

2010-09-09 @ 10:13:43
Postat av: L

Lär ju ha goda chanser i alla matcher. Även om det blir mycket tufft mot Knäred borta och Centern.

2010-09-09 @ 12:09:04
Postat av: ..........

walldia har ännu inte förlorat en enda match hemma och har spelar bra fotboll och har många bra spelar som dom andra lagen. det är inte kört för något lag även om det är tufft i toppen men walldia har en kämparglöd som fan och visst green är en av dom bästa som plogen skriver men man gör int ett lag själv måste ha folk som spelar fram och kämpar

2010-09-09 @ 13:14:41
Postat av: Wille

För mycket ungdomar som ej klarar närverna de sista matcherna mot det bra motståndet!

2010-09-09 @ 13:33:33
Postat av: robban

månag av dom ungdommar du inte säger klarar trycket var med och vann kvalet förra året. och att dom har spelat i a-b sen många år tbx så det är nog ingen fara att vi ska vinna men en match i taget och ge allt :)

2010-09-09 @ 15:08:55
Postat av: .

Jo i detta fallet så är Green skillnaden på en godkänd säsong och eventuellt en kanonsäsong. Går inte att säga något annat. Walldia går mot en bra säsong till enda men frågan är om det räcker ändå då laget endast har Jonte med rutin i laget. Lär garanterat bli torsk mot Centern sedan återstår det att se om en kvalplats går att nå.

2010-09-09 @ 15:15:59
Postat av: V

Underskatta inte BKW:s ungdomar. Dom är rutinerade för sin ålder och flera av dom agerar moget på planen. Det blir tufft men med tanke på vad man presterat tidigare under säsongen är ingenting omöjligt. Lär bli en hård strid ända in på mållinjen mellan de fyra topplagen. Hoppas att BKW och LTIK hamnar högst upp. Hade varit en oväntad och trevlig skräll sett ur ett Laholmskt perspektiv.

2010-09-09 @ 15:48:30

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0