Om BKWs kval

Det känns inte som att det finns någon anledning för mig att skriva något större matchreferat från IFK Varbergsmatchen då BKW redan har en referator av yttersta märke i sin fotbollsordförande Pelle Persson. Jag kommer dock att lägga in några egna kommentarer om matchen efter hans referat.

Perssons referat:

Kosan ställdes till Påskbergsvallen i Varberg denna strålande Söndag i oktober. Vädret var det bästa tänkbara för fotbollsspel, ca 10 gr varmt, i stort sett vindstilla och solsken, vad kan man mer begära? En sak man kan begära är att få spela på naturgräs när förutsättningarna finns, och det fanns, hur planerna på Håstens IP där IFK normalt spelar ser ut vet jag inte, men på Påskbergsvallen var det inget fel på gräsplanen bredvid konstgräsplanen dit matchen var hänvisad. Enligt uppgift från IFK spelarna så går kommungubbarna efter almanackan och efter ett visst datum är det skylt upp med förbud att beträda. Det är oerhört löjligt av kommunen att vara sådana paragrafryttare att man inte kan se till verkligheten, planen var hur bra som helst och hade definitivt inte mått illa av att användas, fotboll ska spelas på naturgräs, hur skulle man gjort om det inte funnits någon konstgräsplan tillgänglig??

Nog med gnäll – det kommer mer senare – matchen skulle spelas hur som helst. Hemmalaget var kända i mellersta sexan för att ha ett slagkraftigt försvar och i vissa matcher bilda köttmur framför sin duktige målvakt. På denna lilla plan var det en utmärkt taktik vilken man utnyttjade till fullo. Gästerna försökte rulla boll i början men det var svårt att komma till ordentliga avslut, man kom inte runt på kanterna som man är van att se, spelarna var också klart hämmade av det ovana underlaget som inte tillhör den nya generationen konstgräs där gräset ser ut som vanligt gräs, utan denna varianten var mer liggande och det gjorde att skotten blev lite konstiga när man inte fick foten under bollen ordentligt. De första 10 min hade lagen lite ströchanser den bästa hade Walldia när Robban kommer upp på högerkanten och slår ett bra inlägg som går förbi samtliga mot bortre stolpen där Jonte smugit upp, men Jonte når inte riktigt fram utan avslutet blir halvdant. IFK sticker upp lite efter 20 min och får till ett avslut efter en bakåtnick till en framrusande forward som skjuter precis utanför.

2 min senare gör hemmalaget 1-0 trodde man, men linjemannen var på hugget och vinkade av för offside. Hemmalaget har några stabila herrar, framåt är det Christer Andreasson som är tung och spelar klokt (har gjort 18 mål i serien), på mitten härjar en kille med hästsvans och nr 10 på ryggen och centralt i backlinjen en annan stor kille som är ganska lik Andreasson i alla fall till frisyren (kal), dessa tre är ryggraden och är inblandade i det mesta, en fjärde är den spelande ordföranden i IFK Jens Keller nr 4 han kommer senare att ha en speciell roll, domare Berg har i skrivande stund ännu inte skickat in matchrapporten så jag har inte full koll på IFK:s spelare därför får jag tillgripa beskrivningar. Åter till handlingen.

Avsluten för Walldia rinner ofta ut till hörnor så efter en knapp halvtimme är Walldia uppe i ca 10 hörnor IFK har kanske 1 eller 2, just på en hörna efter dryga halvtimmen lyfter Robban fram bollen till Arlind som avslutar över, Arlind och Cash firar stundtals triumfer centralt med sin fina teknik men det blir ofta lite ineffektivt eftersom vi inte vinner så mycket mark utan IFK tätar effektivt till centralt. Nu börjar IFK spela tuffare och tuffare, det får Packi efter 35 min känna på när Jens Keller kapar honom och av domare Berg varnas för den tacklingen det finns många vittnen till det både på plan och utanför (varför skriver han så undrar ni).

Walldias nästa tillfälle får Visar Demaj när han nickar men den bollen kniper målvakten utan större besvär, Walldia jobbar frenetiskt för att komma till avslut men det blir inte speciellt farligt, Arlind är närmast med en rykande frispark strax över ribban. Hemmalaget har faktiskt den farligaste chansen i min 43 när man kommer runt till vänster och spelar in parallellt med mållinjen men ingen hinner fram för att peta in den.

I paus kändes det väldigt ovisst hur det skulle sluta - Walldia skapade en massa hörnor men IFK var bra på att försvara sig.

Direkt i andra halvleks inledning efter 3 min får IFK en frispark som man nickar i mål men än en gång vinkas man av för offside inga större protester så det var nog riktigt även den gången. Nu hade IFK sin bästa period i matchen och tryckte på ordentligt, man satte hög press och Walldias uppspel blev därefter, IFK bryter på vänsterkanten och slår in bollen i straffområdet Henrik i Walldiamålet kastar sig och liggande håller han hela vänsterhanden på bollen men i sekvensen efter kommer IFK spelaren Hans Schultz och sparkar Henrik på handen med följd att bollen rullar in i burgaveln, domaren blundar för denna regelvidriga metod Schultz använder och blåser mål - 1-0 efter 51 min. Nu fick hemmalaget lite råg i ryggen och efter 55 min får Henrik sträcka ut ordentligt efter ett bra skott från vänsterkanten. Spelet hårdnar mer och mer det är IFK spelarna som går över gränsen och man ser många gula kort passera revy. Nu kryper IFK ner i skyttegravarna igen när man fått den ledning man ville ha. Nu får Walldia lite mer ytor och man börjar skapa fler och fler chanser, Packi får en hyfsad chans på en hörna men nicken blir för lös så målvakten kan enkelt plocka bollen. Patrik Marku gör tyvärr ett felval minuten senare när han och Robban kontrar, Padde väljer att skjuta men hade han lagt bollen till höger hade Robban haft fritt fält mot målvakten. När det gått drygt 20 min får nr 16 i IFK sin andra varning och får lämna banan. Några minuter senare träder ner 4 Jens Keller in i handlingen igen denna gången kapar han Robban i en närkamp och domaren halar upp sitt kort, Keller var säkert beredd att få lämna banan men konstigt nog kom aldrig det röda. Från sidan var det svårt att hålla koll på vilka som fått varningar innan och det var en del som delades ut man litar ju på att domaren ska ha koll.

Efter utvisningen av nr 16 tar Walldia över mer och mer och skapar massor av chanser men IFK sticker emellan med en gratischans när Jonte tappar bollen på högerkanten med följd att IFK får en skottchans från nära håll men här visar Henke en fantastisk reaktionsförmåga och gör en blixtrande räddning. Men här var det i princip slut på på hemmachanser, Walldia tar över sista kvarten helt, supportrarna på huvudläktaren slitas mellan hopp och förtvivlan ljudnivån är stundtals hög . Jimmie Ivarsson som gjort en mycket bra match så långt kommer äntligen loss på vänsterkanten och skjuter hårt mot närmaste kryss men målvakten gör en otrolig räddning (Flashback Ekman) till ytterliggare en hörna. IFK får en kontringschans mitt i värsta Walldiapressen men när Andreasson är nära att komma förbi Johnsson får han en muskelbristning i låret såg det ut som, där var det nog färdigspelat för honom i år.

Visar har nästa tillfälle när han skjuter i burgaveln efter att plockat ner en frispark, 5 min från slutet kommer Manne äntligen loss utan att bli kapad, han får till ett bra inlägg från högerkanten som Robban möter vid vänsterstolpen med skallen, målvakten är borta men vid hans sida står en back som gör en akrobatisk manöver i sidled och lyckas få bollen utanför stolpen, jag sliter åter mitt hår, nu har Walldia gått över på tre backar och flyttat upp vår spelande ordförande Jonte som får sin chans på straffområdeslinjen han skjuter bra men målvakten sträcker ut och räddar- det vill sig inte denna vädermässigt underbara dag vädret var dock det enda underbara denna dag, matchen slutar 1-0 till Varberg och kvalet lever vidare.

Sammanfattning:

På en gräsplan hade vi besegrat detta lag, det är jag övertygad om, dem fick matchen dit man ville efter 1-0 ledningen trångt, trångt, trångt men man var duktiga defensivt och hade en bra målvakt - räcker ofta långt. Vi får skylla oss själva, på alla dessa tillfällen måste man få in någon boll, matchen påminde en del om serieavslutningen mot G/V. Nu lever kvalet igen och alla lagen har chansen att gå vidare. Hoppas på en härlig avslutning på Wallevi nästa Söndag.

1-0 (51) Hans Schulz

ROS: Jimmie gjorde en av sina bättre matcher i år och jobbade frenetiskt matchen igenom även Johnsson och Kenan i försvaret skötte sig med den äran.

RIS: Offensiven som stundtals går i stå, ena matchen gör vi 6 mål nästa match inget, det är i alla fall tur att vi skapar chanserna.

En stor RISBUNTE: Till Varbergs kommun, var inte så stelbenta, låt klubbarna använda gräsplanerna när det är helt ok väder om det så skulle bli lite märke i planen så vadå, en gräsmatta läker sig själv – alltid.

Domare: Patrik Berg 0 av 5 möjliga, tyvärr, vid kontroll efteråt i domarrummet så har han på matchrapporten inte prickat in någon varning på nr 4 Jens Keller, när vi påpekar detta tittar en av de assisterande på domarblocket - där står mycket riktigt 1 varning på berörd spelare!!! Den andra varningen på samma kille är inte ens noterad trots att många har sett kortet i luften, hade Berg skött sin kortlek skulle hemmalaget haft en man till utvisad ungefär halva andra halvlek vilket kunde varit avgörande. Att protestera till förbundet är oftast lönlöst det är ord mot ord men jag kommer att ta kontakt med DU, så här får det inte gå till, i så viktiga matcher måste domaren behärska så grundläggande saker som att hålla reda på sin kortlek.

Ass. Domare: Morgan Ljungqvist, Stefan Dudas

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Saxat från BKWs hemsida.

Jag hade redan under fredagen funderingar på att åka upp till Varberg och kolla på matchen, jag hade dock aldrig gjort det själv. I det vackra fotbollstittarvädret fick jag med mig både Hellsten och Tjovve. Det blev en trevlig söndagsutflykt.

Trots att planen var liten så var det faktiskt så att det fanns rejäla ytor under den första halvleken. Varberg ville vinna matchen efter att de endast fått en pinne i den förra matchen och körde inte med någon köttmur under den första delen av matchen. Däremot hade man ett helt okej försvar och dessutom planens bäste spelare i den skallige mittbacken. Han tog bort "allt". BKW lyckades inte skapa målchanser trots sitt spelövertag. Det berodde mycket på att kantspelet inte fungerade som det borde, precis som det står i referatet. Manfred Walldén var näst intill osynlig i matchen, när han väl tog något initiativ blev han mycket hårt tagen av de fysiska Varbergsspelarna. Robert Andersson på den andra kanten hade en bättre dag än Walldén, han löpte ofta och rätt, han borde definitivt fått mer boll ute på sin kant. Där fanns det stora ytor emellanåt, åtminstone under den första halvleken.

Arlind Halimi och Kastriot Svarca firade stundtals triumfer med sin fina teknik och snabba fötter på mitten, däremellan blev man dock tillbakatryckta av de större Varbergsspelarna, Halimi blev dessutom fult tagen vid ett par tillfällen. För att jämna ut rent fysiskt fick Magnus Johnsson komma upp och hjälpa till på mitten från sin mittbacksposition under den första halvleken, medan Patrik Åkesson kom ner och hjälpte till i den andra halvleken. Detta gör ju att laget tappar i slagkraft bakåt, respektive framåt. Halimi och Svarca är duktiga bollspelare, men de räcker inte till fysiskt. Det har vi sett i båda kvalmatcherna hittills. Här har Zoltan Illies och Patrik Åkesson något att fundera på inför Vessigebromatchen. Man kan knappast kritisera Halimi och Svarca för att de är småväxta, vad man skulle kunna begära är dock lite mer spring i benen utan boll, det blir emellanåt lite mycket gående där inne i mitten. Båda spelarna trivs bra med bollen, men är inte lika duktiga utan densamma.

Man hade nog gärna klonat Magnus Johnsson och haft honom på mitten tillsammans med någon av de båda herrarna som spelar där nu. Johnsson hade med sin fysik och energi kunnat tillföra mycket. Nu finns det dock inget riktigt bra alternativ som mittback om man flyttar upp honom på mitten. Ola Karlsson är inget bra alternativ. Karlsson är en ren spelförstörare som endast borde få spela på ett femmannamittfält när BKW leder matcherna. Absolut inte när man behöver gå framåt. Alternativen är dock få. Det bästa hade kanske ändå varit att flytta ner Packi på mitten med någon av Halimi/Svarca, behållit Patrik Marku på topp tillsammans med någon speedigare spelare. I ärlighetens namn känns Packi/Marku kanske lite för statiskt som anfallspar.

Konstgräset som matchen spelades på liknade inte alls det som finns i t ex Halmstad, det är möjligt att det missgynnade BKW, som var det spelskickligare laget. Konstgräs borde annars passa BKWs små och flinka lirare väl. Bollen som matchen spelades med tycktes vara något grusbollsliknande. Den verkade hård och tung, den gynnade troligen inte alls BKW-spelarna.

BKW radade upp hörnor under en period av matchen. Det är dock inget jätteanfallsvapen för det kortväxta laget. Den enda duktiga huvudspelaren man har i laget är Magnus Johnsson. Patrik Åkesson och Jonas Nilsson är långa, men huvudspelet är långt ifrån deras starkaste sida. Både Valinge och Varberg har varit fysiskt starkare totalt sätt. Plus då till BKW som gör allt för att inte få några hörnor mot sig och det lyckas man bra med.

Bortsett från matchens tio sista minuter så var det IFK Varberg som skapade matchens bästa chanser. Man hade två bollar inne, korrekt avblåsta för offside, utan linjemän tror jag dock att minst ett av målen godkänts, det var på håret. Dessutom fick BKWs målvakt Henrik Olsson sträcka på sig rejält två gånger om i den andra halvleken på bra Varbergsavslut. BKW kom ofta fram bra, men då det var dags för avslut nådde man ofta inte ända fram. Sista tio borde man dock gjort ett mål på alla de chanser man skapade.

Målet som Varberg gjorde uppfattade varken jag, Tjovve eller Hellsten som regelvidrigt. Inte förrän Magnus Johnsson förklarade för domaren att han tyckte att Henrik Olsson i BKW-målet hade hela handen på bollen reagerade vi på det hela. Vi uppfattade det dock inte som att Olsson hade kontroll på bollen. Men det hade vi förmodligen gjort om vi var Walldianer.

Varberg spelade emellanåt mycket tufft i matchen och man drog på sig flera varningar pga att man hade svårt att hänga med de kvickare Walldianerna. Det var svårt att hålla reda på varningarna från sidan. Man borde dock kunna begära att tre domare tillsammans ska klara av att hålla reda på korten då de ju faktiskt har både en penna och ett block var.

Avslutningsvis hoppas jag att BKW får med antingen Ekrem Bekteshi eller Nderim Peci till den sista kvalmatchen. I Varbergsmatchen vimlade det inte direkt av alternativ på bänken som kunde komma in och tillföra offensiven något särskilt. Det var klar övervikt med defensiva spelare som är duktiga på att göra jobbet, men som kanske inte tillför sådär jättemycket till offensiva spelet. Hoppas att Bekteshis ljumskar är tillräckligt bra till på söndag och att Peci biter ihop och tränar ordentligt i veckan så att han får vara med. Det är helt klart att de här två spelarna saknades mot Varberg. De behövs verkligen om man behöver gå framåt mot Vessigebro.

En känga till Laholms kommun: Varberg har konstgräs till och med i rondellerna. Vi har inte det någonstans.

En känga till delar av den tillresta BKW-klacken: Pinsamt agerande vid straffläggningen. Man får ju skämmas när ett helt gäng står bakom målet och skriker och buar när Varberg ska slå straffarna efter matchen. Jag, Hellsten och Tjovve låtsades då vara Varbergare, trots att vi hoppades på BKW. Varför inte nöja sig med att heja på det egna laget? Förövrigt var det samma sak hemma på Wallevi efter matchen mot Valinge. Då råkade jag, Olofsson och Conny dessutom stå på samma ställe som "buarna". Vi ville sjunka genom det blöta gräset.

I övrigt mycket trevligt att ha så många supportrar med på en bortamatch som visar sitt stöd under hela matchen. Jag föredrar dock sportsligt påhejande till det egna laget framför det osportsliga och barnsliga buandet. 

//P.


Kommentarer
Postat av: Håkan

Intressant att Walldia verkade ha det så svårt på konstgräset. Verkar som att idén med att lägga laholms första konstgräsplan i Vallberga mest hade förstört för det egna laget.

2009-10-20 @ 15:34:37
Postat av: Jonathan

Håkan, ojoj vilken lirare. 1 Match på konstgräs och det gynnade inte oss, Varberg tränar och spelar på konstgräs året om. Klart att de gynnar dom mer, Och varför skulle det förstöra egna laget om vi också skulle få en konstgräsplan i vallberga då hade vi ju också tränat och spelat på den och jag tror själv att de skulle gynna oss i walldia eftersom vi vill spela fotboll med mycket passningar ist för dom tråkiga långbollarna. eller vill vi det?

2009-10-20 @ 15:44:38
Postat av: P

När Pelle skrev som han gjorde menar han att just den sortens konstgräs (gamla sorten) inte passade BKW eftersom att det var svårt att få rejäla träffar på bollen då man inte kunde få under foten rejält. Hur mycket "gräset" inverkade och hur mycket den stumma bollen inverkade vet jag inte. Men det är klart att det missgynnade BKW i matchen eftersom att man var spelförande under stora delar. Dessutom var konstgäsplanen liten, det missgynnade också BKW, som är van vid stora ytor hemma på Wallevi.IFK Varberg spelar och tränar väl inte hela året på konstgräs? De spelar i normala fall på Håstens IP med naturgräs. Men de lär absolut spela och träna mer på det underlaget än vad BKW gör. På tex försäsongen.Nya sortens konstgräs borde passa det lag som BKW har för tillfället bra. Men även tungsprungna planer passar de lätta BKWarna.

2009-10-20 @ 16:24:27
Postat av: ....

helt rätt plogen att man skäms över att supportrarna buar och så tycker dom borde ha mer vett än att hålla på så. är spelare i walldia så skäms som fan

2009-10-20 @ 22:00:03
Postat av: Spelare BKW

Det är kul att ha stöd när vi spelar. Men bara skämmigt när vår klack buar ut motståndarna. Jag menar vi sätter ju straffarna och vinner straffläggningen ändå.

2009-10-21 @ 11:29:52
Postat av: Åskådare

Håller fullständigt med plogen och de

spelare som säger att BKW klacken är

pinsam! kan dock inte dra alla över en

kant, finns dom som verkligen är där för

att stötta BKW!

Men rötägg finns ju såklart överallt och

detta var ju inte en engångsföreteelse.

Har sett en del matcher med BKW i år o det

är ingen trevlig syn när en klick står o skämmer

ut sig själva o laget...men som sagt, jag har ju inte sett alla matcher, kan ju ha haft oturen att det har hänt bara de 7 matcher jag sett...

2009-10-22 @ 10:00:41
Postat av: mattias

Jag och mina barn var och tittade på ena kvalmatchen hemma. Jag skämdes när mina barn fråga varför vissa buade och skrek olämpliga ord. Mina barn vill ju inte se på fler sånna matcher. Annars kan jag bara säga härligt att titta på BKW, Sann kämparglädje.. Kör på ...

2009-10-22 @ 17:12:39

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0