Resultat långfredag

Träningsmatcher:

LFK-Högaborg 1-1
Målskytt LFK: Ronny Sabo

Vet inget om matchen, men det är absolut ett styrkebesked. Kul att nye Sabo levererar.

Hylte-KHFF 5-1 (5-0)
Målskytt KHFF: Conni Jensen

KHFF ska inte ha en chans mot laget som spelar två divisioner högre. Ibland kan det vara nyttigt med en smäll i genrepet!

GIF/VIF-LTIK 1-5 (1-1)
Målskytt GIF/VIF: Johan Svensson
Målskyttar LTIK: Emil Olsson 2, Conny Strömberg, Andreas Bladh, Henrik Olsson

GIF/VIF börjar bäst, man är aggressiva och fyllda av energi till skillnad från LTIKarna som inte verkar vara riktigt vakna ännu efter nattsömnen. Det märktes redan på uppvärmningen att det kunde bli så som det blev, det var lite lojt på sina ställen. Jag förstår inte varför LTIK ska ha så förbannat svårt att tända till och komma igång i matcherna, LTIKarna verkade inte intresserade av att spela match, medan GIF/VIFarna såg ut att ha längtat länge efter det här mötet. Vi är väl medvetna om att GIF/VIF spelar ett 4-3-3-system, trots det får vi inte fatt på mittfältet alls, det är hela tiden en GIF/VIF-gubbe fri och allt som oftast är det Jens Axeldahl, som med bravur styr spelet medan Björn Olsson och Robin Hansen kämpar, sliter och drar på en varsin sida om honom.

GIF/VIFarna spelar hela tiden på gränsen i närkampsspelet, det kändes som någon LTIKare beskrev det som att möta ett uppgraderat Våxtorps BoIS. Spelet fungerade väl mot LTIK i första halvlek, vi vek ner oss och började titta bakom egen axel istället för att fokusera på liret. Jag är övertygad om att GIF/VIFs energifyllda spel kommer att fungera utmärkt i division sex i år. Mikael Johansson kommer fri med Jonas Wallin i LTIK-kassen, Wallin gör en fin benparad på Johanssons avslut. GIF/VIF har en boll inne i mål, målet döms dock bort för offside, det måste ha varit på gränsen. LTIK får inrikta sig på kontringar, det blir halvfarligt när Simon Vedin skjuter i gaveln på målet och när Emil Olsson avslutar ett fint anfall på täckande GIF/VIFare.

LTIKs anfallsförsök är sporadiska, GIF/VIF fortsätter att ha ett stort spelövertag och stundtals spelar man mycket fin fotboll, de där riktigt heta chanserna är dock sällsynta. Gamle LTIKaren Oscar Gustafsson får ett ypperligt läge att trycka dit bollen med pannan helt omarkerad efter ett inlägg, Oscar får dock inte träff på bollen som blir ett lätt byte för Wallin i LTIKs mål. GIF/VIF skapar några hörnor och där har man något på G hela tiden. En intränad variant där de klumpar ihop sig samtidigt som de är i ständig rörelse gör det mycket svårt för LTIKarna att plocka upp markeringarna. Efter en mycket fin hörna från Alexander Johansson kommer Johan Svensson ut helt ren från GIF/VIF-klumpen och kan enkelt nicka in rättvisa 1-0 till hemmalaget. LTIK är väldigt beroende av Jim Nilsson vid de fasta situationerna, vi blir lite tunna utan honom, det är inte konstigt att han saknas när han inte är med då det förmodligen är kommunens bästa huvudspelare.

GIF/VIFarna får än mer energi av målet och fortsätter att trumma på, LTIK är dock relativt stabila bakåt trots att man är tillbakapressade och några riktiga chanser för GIF/VIFs del dyker inte upp. Sticker upp gör LTIKs vänsterback Fredrik Wersch, med en minut kvar av halvleken kör han en raid längs hela vänsterkanten innan han serverar högerbacken Conny Strömberg på läppen med ett lobbinlägg som Strömberg bara behöver möta med pannan för att det ska rassla till i nätet. 1-1 är ett faktum. Rättvist? Knappast. Men mycket psykologiskt viktigt för LTIK naturligtvis. En reflektion angående den första halvleken var hur mycket LTIKs Richard Franklands närvaro på plan saknades, han tillför så mycket med sitt härliga go och med en spelstil som likt GIF/VIFarna hela tiden ligger i gränslandet för vad som är tillåtet, Frankland hade aldrig tolererat GIF/VIFs så markanta spelövertag. När vi nu spelat ett antal matcher med honom i laget så vill vi inte vara utan honom.

Andra halvlek börjar trevande från båda lagens sida. Helt plötsligt får Andreas Bladh bollen nära GIF/VIFs mål och han placerar in kulan bredvid Magnus Ekman. 2-1. LTIK tänder på målet, det är häftigt att vara så dåliga spelmässigt, men ändå leda. Simon Vedin har en dribblingsräd nära GIF/VIFs straffområde och blir till slut fälld för att stoppas. Den efterföljande frisparken skjuter Emil Olsson på Mattias Olofssons pet hårt och distinkt i mål, bollen styrs och är därför helt utan chans för Ekman. 3-1 till LTIK. GIF/VIFarna kan inte tro att det är sant, knappt LTIKarna heller, här håller GIF/VIFs match helt och hållet på att glida dem ur händerna. GIF/VIFarna verkar chockade över hur matchen artat sig, medan LTIKarna så klart trummar på och spelar bättre och bättre. Mattias Olofsson/Andreas Bladh/Simon Vedin kan ta över mittfältet, Jens Axeldahl är inte tränad för nittio minuter, det är inte heller Björn Olsson och ingen av dem är sig lik sedan den första halvleken.

GIF/VIFs försvar är lagets akilleshäl, egentligen finns ingen svag punkt, men linjen är väldigt ung och det ligger en tung börda på rutinerade och otroligt skicklige Johan Svensson att styra upp det. Johan Stråhle är ny för året i mittlåset tillsammans med Svensson, det är en intressant lösning för att få alla de bästa på plan samtidigt, Stråhle är dock ovan i rollen och även om han förra året var en av de spelarna som var jämnast i sin prestation sett över hela säsongen så är det ganska stor skillnad mellan att spela på en kant och som mittback. Jag tror på Stråhle i rollen, jag tror också att han behöver lite tid att växa in i den.

LTIK gör 4-1 när Simon Vedin slår en perfekt djupledsboll till Miridon Berisha som slår in bollen till Emil Olsson som inte gör något misstag och blir tvåmålsskytt. 5-1 till LTIK görs på liknande sätt, Berisha spelar nu fram den yngre utav bröderna Olsson: Henrik som inte vill vara sämre än brorsan. Förutom målen vaskar LTIK fram ytterligare några bra chanser, bl a när Miridon Berisha håller på att komma fri på ett inlägg, Magnus Ekman i GIF/VIF-kassen hinner dock precis före och får bort bollen, en sämre målvakt hade släppt in ett mål där, samt när Simon Vedin skjuter i ribban. GIF/VIF-spelarna som låg på gränsen i närkampsspelet redan i första halvlek går mot slutet ofta över gränsen, detta genererar i att LTIK får en massa frisparkar med sig, medan GIF/VIFarna drar på sig flera gula kort, en spelare drar på sig två och blir utvisad. Lite onödigt, sådant har man inte råd med när serien sedan drar igång.

Ska man summera matchen tror jag nog att båda tränarna varit mer nöjda om lagen varit lite mer jämna i sin prestation över nittio minuter. I första halvlek är LTIK inte med på banan, GIF/VIFs fina spel genererade dock inte i tillräckligt många klara chanser för att man skulle kunna göra mer än ett mål, man borde skapat mer med det spelövertag man hade, samtidigt borde man haft ledningen med 1-0 i paus då LTIKs mål var föga rättvist och tämligen ologiskt. I andra halvlek får LTIK två ganska tidiga mål, det unga GIF/VIF-försvaret fungerar inte till hundra procent och Axeldahl samt Olsson på mitten tar slut. Detta gör att LTIK får ett stort spelövertag och utav de chanser som skapas sätter man flertalet. LTIK är vassa i år och har på de fem senaste matcherna en målskillnad på 23-6. Där finns en stor skillnad gentemot fjolåret, det är samma spelare som gör mål som då, men nu sätter de fler av sina chanser, förra året klarade vi inte att vinna klart mot lag som var betydligt sämre än de vi nu slagit klart.

En offensiv av GIF/VIFs kaliber kan få lag i sexan stoltsera med, mittfältet med Olsson/Axeldahl/Hansen är av yttersta klass, Jens och Björn kommer att orka mer efterhand och då kommer det att bli fantastiskt. GIF/VIF saknade Tomas Filipsson mot LTIK, jag tyckte inte att Tomas var någon märkvärdig spelare då han var i YBK, visst var han snabb och så, men i GIF/VIF har han gått fram mycket och rollen på en av flankerna längst fram i 4-3-3-systemet är som gjord för Filipsson. Bäst i GIF/VIF i matchen mot LTIK var Jens Axeldahls första halvlek och eleganten Johan Svenssons hela match. I LTIK var samtliga förutom målvakten Jonas Wallin under isen i den första halvleken, i andra halvlek är alla bra.

Det ska bli mycket intressant att se vad den sympatiske GIF/VIF-tränaren Mattias Berggren skriver på GIF/VIFs hemsida om denna märkliga match med två ansikten.

BKW-GAIS 1-1 (1-1)
Målskytt BKW: Nderim Peci

Jämn match där BKW låg närmast segern efter ett visst spelövertag i andra halvlek.

LFK B-KIK 0-1
Målskytt KIK: Peter Karlsson

LFK ställde upp med sju juniorer, trots det gjorde Laholmslaget en stabil insats och man borde, enligt initierade, källor vunnit matchen om man bara lyckats pilla in någon boll samtidigt som låtit bli att släppa in ett skitmål. KIK är stabila, laget har inga svaga punkter. Jonatan Pettersson mår mycket väl av att ha återförenats med Peter Karlsson på topp. De kommer att leverera i femman också.

IF Centern-SBK 0-0

SBK gör åter en stark insats mot bra motstånd. Resultatet var rättvist, Centern var något bättre i första halvlek, medan SBK hade ett litet övertag i andra halvlek.