RGIF lyckades ta tredje pinnen för året trots ett decimerat manskap. Kanske kan hösten trots allt bli roligare än våren för Giffen, serien är dock körd.

Skrea-GIF/VIF 5-0

GIF/VIF hade aldrig någon chans, Skrea och Oskarström är femmans suveräner och fortsätter på inslagen väg.

SBK-Vessigebro 1-3
Målskytt SBK: Kim Andersson

SBK spelade bra fotboll emellanåt och skulle kanske haft en pinne. Vessigebro var dock starkare och vann sedan man snabbt i andra halvlek tillåtits göra två billiga mål efter 1-1 i paus. SBK var för matchen förstärkta av Rasmus Larsson som var hemma på tillfälligt besök. Dessutom gjorde föredetta LFKaren Kim Gunnarsson debut i den röda tröjan. Han har inte spelat en match sedan 2005 med LFKs junior och B-lag, men spelade på högerbacksplatsen som han aldrig gjort annat. Ytterligare ett nyförvärv blir klart till SBKs nästa match. Återkommer med namn och föredetta klubb.

Sexan:

BKW-LTIK 2-3 (0-1)
Målskyttar BKW: Ekrem Bekteshi (straff), Andreas Persson
Målskyttar LTIK: Mattias Johansson, Oscar Gustafsson, Henrik Olsson

BKW började matchen bäst och tilläts skapa ett antal halvchanser bl a genom den gamle tunge före detta LTIKaren Patrik Åkesson, precis som på LTIK-tiden väljer han dock alltför ofta att avsluta på kraft istället för på känsla och avsluten träffar sällan mål. Efterhand kom LTIK bättre in i det och skapar bl a en chans genom Fredrik Wersch. Fler möjligheter skapas från båda håll, framförallt efter långa bollar och snabba omställningar. Mattias Johansson ger LTIK ledningen efter att han på en vacker krossboll kommit fri mot nye Johan Andersson i BKW-målet och kyligt rullat bollen förbi honom. BKW får flera lägen innan paus, vet inte om LTIK släppt till så mycket chanser i en halvlek tidigare, möjligtvis mot AIK, försvaret känns inte lika stabilt som innan uppehållet. BKWarna slarvar som tur är i avslutningsmomenten och lyckas inte få bollarna på mål.

LTIK skapar inte riktigt lika mycket, det finns flera möjligheter att komma fri mot mål för LTIKs forwards då BKWs backlinje ligger högt och försöker ställa offside, och detta trots att man emellanåt inte har press på LTIKs bollhållare. Ofta är LTIKs forwards dock så korkade att de inte tar den extra lilla halvcirkeln som krävs för att komma på rätt sida och gång på gång springer man offside, trots att man är betydligt snabbare än spelarna i hemmalagets backlinje. Två gånger lyckas man dock hålla sig på rätt sida och är på väg fria mot mål, då blir man ändå avblåsta för offside i alla fall. Det är sannerligen inte lätt att vara ensam domare med den här offsideregeln, därför gör domarna ofta det enkelt för sig och blåser då backarna viftar och skriker för offside. Halvlekens sista möjlighet gick till LTIK och Mattias Olofsson, avslutet är bra men det är Andersson i hemmakassen också.

Första tio minuterna efter paus finns bara ett lag på plan, LTIK dominerar spelet och det är snudd på powerplay. BKW kontrar dock farligt ett par gånger och bl a testar Daniel Nilsson Jonas Nilsson i LTIKs mål med ett skott, Jonna gör dock en fin räddning. LTIK får ett par hörnor som blir halvfarliga, den bästa chansen skapas dock av Fredrik Wersch, som förövrigt i början av den andra halvleken är outstanding på plan, han snirklar sig emellan BKWare på ett sätt som bara han kan med sin styrka, balans och snabbhet och serverar Anders Kallin som dock inte avslutar bättre än att Andersson i BKWs mål kan rädda. Kallin får ytterligare ett par bra möjligheter, men det var inte hans match sett ur avslutningshänseende.

Efter att LTIKare enkelt tappat boll i uppspelsfasen tillåts BKW göra en snabb omställning, Daniel Nilsson får bollen efter en bra löpning och går in i straffområdet, i avslutningsmomentet ramlar han ihop efter att han, som jag och de andra vid sidan av som stod bra placerade, sparkat i gräset. LTIKaren hävdar att han inte hakat upp Nilsson. Domare Jan-Olof Jacobsson är dock säker på sin sak och pekar på straffpunkten, lika säker är Ekrem Bekteshi vid elva meter och det är kvitterat till 1-1. Var det månde rättvisa som skipades då LTIK fick en billig straff med sig vid det förra mötet. Eller var det kanske en helt korrekt bedömning av J-O?

LTIK tar åter ledningen nästan omgående sedan Andersson BKW-kassen blivit stressad av hungriga LTIKare och bjuder unge, pigge Oscar Gustafsson som kommit in för LTIKs räkning på ynglingens första seriemål i A-laget, då han väldigt lätt rullar in bollen efter en billig retur. Det kändes rättvist när det här målet kom så omgående efter kvitteringen då LTIK varit det bättre laget så långt in i halvleken. Efter målet blev LTIK lite försiktiga och BKW bjöds åter in i spelet. Oscar Gustafsson är dock inte nöjd och springer mycket, bra och snabbt och vållar problem för BKWs backlinje, samtidigt som den stora dominanten från början av halvleken: Wersch börjar mattas av. Oscar är dock nästan lika snabb och hans arbetskapacitet är större än den ett år äldre lagkamratens. Oscar är ytterst nära att utöka LTIKs ledning då han kommer fri mot mål, bollen knips dock av en vaken hemmamålvakt.

BKW visar prov på moral och ger sig inte! Duktige vänsterbacken Jimmie Ivarsson spelade efter en offensiv raid fram piggt inhoppande Andreas Persson som i trängt läge lyckades skjuta bollen i mål. Starkt! Persson gjorde två ganska korta och pigga inhopp i bägge halvlekarna. Kan inte han vara ett alternativ som kantspringare och inte bara som ytterback och bänkvärmare? Det kändes tungt för LTIK att få det här målet emot sig, återigen tappades bollen på ett billigt sätt i uppspelsfasen och när BKWarna kom i full fart mot mål såg det faktiskt ut som om flera LTIKare stod på hälarna istället för på tårna. Det kändes dock som att det här skulle gå vägen i alla fall på något konstigt sätt. Oscar fortsatte att vara pigg i LTIK och gjorde en fin löpning med boll mot mål, när han i princip var förbi samtliga i BKWs backlinje valde mittbacken Robert Andersson det enda alternativet han kunde välja då Oscar var förbi honom och målchansen skulle varit ett faktum. Robban valde att taktiskt riva ner Oscar och fick i och med det syna sitt andra gula kort och lämna planen.

Efter utvisningen var det i princip spel mot ett mål och några farligheter skapades återigen av bl a Oscar och Kallin. BKW och Ekrem Bekteshi tilläts kontra vid ett tillfälle och Jonna tvingades till en svettig räddning. LTIK skulle dock få utdelning för spelövertaget då Henrik Olsson blir helt ren framför mål och behärskat lägger in 3-2 till LTIK. För BKWarna var målet solklar offside, Henrik och övriga LTIKare som fanns i närheten tyckte dock annorlunda och att den yngre Olsson brodern var på rätt sida då han fick bollen. Jag stod alldeles för långt ifrån för att kunna göra en rättvis bedömning, men tyckte inte heller att det såg ut som någon solklar offside, även om Henrik fick märkligt mycket tid på sig i avslutningsmomentet. Då målet föll återstod endast tre minuter av matchen och det hela kändes avgjort.

Det var ingen bra div sex match som spelades på Wallevi, båda lagen har mycket att jobba med till nästa omgång. BKW kan kanske hoppas att få tillbaka någon av de ordinarie lirare man saknade till matchen mot LTIK. Bägge lagen slarvar mycket, detta trots att det emellanåt var mycket lågt tempo på plan. Försvarsspelet måste förbättras, ovanligt mycket chanser släpptes till under matchen och endast två duktiga målvakter gjorde att siffrorna hölls nere. Ska det inte bli stordäng mot ett revanschsuget KHFF nästa helg så måste LTIK höja sig flera snäpp. Dessutom kan man ju hoppas att den till BKW-matchen avstängde, hårt arbetande äldre brodern Olsson kommit hem från sin utlandsresa till toppmötet på lördag. Han lär behövas, LTIK har ingen annan spelare med de kvalitéer som han besitter.

LTIK vinner rättvist då man dominerar matchen i fler och längre sekvenser än BKW, dessutom skapar man fler chanser på mål. Jonas Nilsson i LTIK-målet tvingades till två riktigt svettiga räddningar, Johan Andersson i BKWs bur gjorde ett antal fler kvalificerade räddningar. Bäst i LTIK var Oscar Gustafsson, Fredrik Wersch hade en riktigt grym period och Jonna i målet har jag redan nämnt. Bäst i BKW var utan tvivel målvakten Johan Andersson, trots att det är han som bjuder Oscar på 2-1 målet så gör han flera stycken räddningar på avslut han kanske inte normalt borde stått i vägen för. Flera spelare var bra i kortare sekvenser i BKW, nämnde Ivarsson, Nilsson och Persson bl a.

Gå in här för att få BKWs fotbollsordförandes syn på matchen.

KIK-AIK 5-2
Målskyttar KIK: Peter Carlsson 3, Jonathan Pettersson,  Markus Åkesson

KIK utnyttjade AIKs svaga defensiv och gick upp i en 4-0 ledning. AIK gjorde två straffmål och var dessutom hyperfarliga så fort de kom in i KIKs straffområde, men man lyckades inte förvalta chanserna. KIK vann välförtjänt.

SIF-HIS 5-1
Målskyttar SIF: Mikael Andersson, Lasse Johansson, Oskar Moberg, Pontus Johansson, Jim Gunnarsson

SIF vann efter strålande spel i första halvlek, klassförvärven Jim Gunnarsson och Markus Hultin dominerade stundtals matchen. Denna gång hade HIS ingenting att sätta emot, på Hasslövs IP i våras knep de som bekant en pinne.