Inför helgen plus summering

Fredag:


Åsa-RGIF kl 19:15, Åsa IP

Thedeby, Paulisson och Hellsten avstängda. Det går väl som vanligt...

SBK-Vessigebro kl 19:00, Skogaby IP


SBK har svajat i serien och är inte lika stabila som vanligt, dålig träningsnärvaro har mycket att göra med det. Dessutom får man sällan ställa upp med bästa laget, hade SBK fått kontinuitet i startelvan hade laget klarat sig bra i femman. Nu kommer man nog bara att klara sig kvar i serien med nöd och näppe.


Skrea-GIF/VIF kl 19:00, Skrea IP

  

GIF/VIF har samma problem som SBK med lite folk på träningarna, i GIF/VIF är man mer van vid vilda västern och att det är olika lag till matcherna. Även GIF/VIF har egentligen ett lag som med lätthet borde klara sig kvar i femman. Det kommer de säkert att göra också, då kvalitén till det finns i truppen, men man kommer att få slåss med näbbar och klor för att klara av det.

BKW-LTIK 18:45, Wallevi

BKW har varit lite upp och ner under säsongen. Man få sällan ställa upp med samma startelva och man är dessutom det lag som oftast använder flest unga spelare i startelvan (KIK är laget med den lägsta medelåldern). Då går det gärna lite upp och ned. En mittplacering känns nog ganska realistisk för BKW i år, det som är roligt är att laget försöker att lira boll i varje match och emellanåt har det bjudits på fin fotboll från BKWs sida trots att poängen inte trillat in. Inför nystarten har man fått in en nygammal målvakt i Johan Nilsson som förmodligen kommer att ta hand om förstaplatsen mellan stolparna, åtminstone så länge som Niklas Vepsä går skadad.

LTIK har överraskat positivt på många och det största frågetecknet inför säsongen har istället blivit utropstecknet, nämligen försvarsspelet. Conny Strömberg, Håkan Karlsson Erik Westerlund/Jim Nilsson och Kristoffer Nilsson har agerat mycket säkert och stabilt, tillsamman med sexans bästa målvakt (nu sticker jag ut hakan igen, men vem har varit bättre?) Jonas Nilsson har man sett till att LTIK är det lag som släppt in minst mål i serien. De två matcher där försvaret inte varit helt hundra är i förlustmatchen mot KIK innan uppehållet och i första matchen efter uppehållet mot YBK. 

Inledningen blev aningens tuffare än vad laget tänkt sig, det var såklart tungt att tappa lagkaptenen och en av de bättre spelarna i Johan Gustavsson bara en vecka innan seriestarten. Veti katten om inte både BKW och KHFF hade åkt på däng om Johan kunnat vara med i dessa båda matcher, så lite var det som kunde avgjort, men det går såklart bara att spekulera i.

Många undrar vem den där nummer fyra i LTIK är. Den nya spelaren är Anders Kallin från div tre laget Kållered i Göteborg, med meriter som SM, DM och Gothia guld samma år med ÖIS J-lag, spel med Alfonso Alves och Paulinho i ÖIS seniortrupp, där han dock endast nådde B-lagsspel innan en skada satte stopp för Elitkarriären. Det betyder naturligtvis oerhört mycket att ha en spelare som denne Kallin på mitten för LTIK.

Killen är egentligen inte särskilt bra på någonting på fotbollsplan, ja det är klart att bollmottagningar och passningsspel är i princip felfritt och vad det gäller spelsinne har jag nog aldrig sett något liknande. Men tekniken är väl annars inget vidare och inte skottet heller. Men lugnet och förmågan att hela tiden vara steget före motståndaren räcker såklart för att vara helt dominant i serie som sexan.


Tre spelare som ingår i LTIKs A-trupp har flyttat till Göteborg för att efter avslutad utbildning på HH nu börja arbeta i vår näststörsta stad. De tre är Kristoffer Nilsson, Erik Westerlund och Anders Jönsson. Samtliga kommer att ställa upp och spela med laget säsongen ut, men kommer sedan att försvinna till klubben de just nu fått tillåtelse att träna med i Götet. Kristoffer ärt den ende av de tre som är helt ordinarie i LTIKs startelva.


Fredrik Savander har kommit till LTIK under uppehållet, han spelade senast aktivt med Snöstorp/Nyhem och var säsongen då laget tog sig från fyran till trean ordinarie vänsterback. De senaste säsongerna har Savander nöjt sig med spel i Korpen. Nyförvärvet har hunnit med att spela en träningsmatch och en B-lagsmatch för LTIK, i de här båda matcherna har han verkligen tagit för sig på ett fint sätt och varit tongivande.


Vad det gäller serien så kommer LTIK förmodligen att kämpa med KIK och AIK om den där andraplatsen ända in i kaklet.


SIF-HIS kl 18:45 Skottorps IP


SIF har så här långt varit lite av en besvikelse i sexan för många och det har väl inte fungerat fullt ut, samtidigt har laget, som jag länge tjatat om förlorat hela centrallinjen sedan förra året och det tar tid att hitta en ny ryggrad. Kanske har SIF nu gjort det då de under uppehållet förstärkt med en spelare i varje lagdel. Mittbacken Markus Hultin är åter tillbaka i moderklubben efter några säsonger i Sennan där han aldrig lyckades ta en ordinarie plats i startelvan i fyran och trean. I sexan är dock Hultin en klasspelare och han var då han lämnade SIF en utav de bättre backarna i kommunen med sin snabbhet och tuffhet.


Forwarden Martin Fasth har också kommit tillbaka till föreningen där allting en gång började. Det blev bara en halv säsong i div fyra spelande Lidhult där han som bäst nådde en plats på avbytarbänken. Det största och mest namnkunniga nyförvärvet är dock mittfältaren Jim Gunnarsson. Jim väljer nu att efter några säsonger i LFKs div två lag och i ett div fyra lag i Jönköping, där Jim utbildat sig, att nu sluta cirkeln i moderklubben SIF. Jim är blott 24 år och hade, om han är i samma slag som då han en gång lämnade kommunen, förstärkt LFKs krislag i tvåan. Han kommer naturligtvis att tillföra hur mycket som helst till Skottorps IF.


Jag är rädd för att SIF kan ligga alltför långt efter för att ha något med toppstriden att göra i höst. Samtidigt kommer det naturligtvis att bli tuffare för samtliga lag att ta poäng ifrån dem med så bra nyförvärv på plan. KHFF är säkert glada över att de hann med att vinna båda matcherna mot SIF innan uppehållet.


HIS vet jag som vanligt i princip ingenting om. Det får väl ske något slags mirakel om det ska bli något annat än en sista plats i sexan för laget med en av kommunens vackrare och mer välskötta anläggningar.


KIK-AIK kl 18:45, Lagavallen


Jag tippade KIK som tvåa i tabellen inför säsongen och det är också där som laget just nu befinner sig. För mig är det ingen överraskning att laget med den yngsta medelåldern i sexan ligger där de gör. I princip samtliga spelare kommer från byn och alla har spelat tillsammans under en lång tid. Jonathan Pettersson är bättre än någonsin och gör massor av mål, när sedan Peter Carlsson valde att komma tillbaka till moderklubben då hittade coach Klippfors den perfekta anfallspartnern till lille rappe Jonte i just nämnde Peter som är starkare och mer kraftfull samt riktigt duktig i huvudspelet.


AIK får ses som seriens kanske största överraskning, och det en positiv sådan. Ingen hade ju någon aning om vad laget skulle skramla ihop för några spelare till återtåget i seriesammanhang, och det var ju inte direkt några dussinlirare. Edison Morina var den enda spelare jag kände till på förhand och han är kanske hela div sex klarast lysande stjärna. Han var otroligt bra när LTIK mötte AIK i våras. Men det finns gott om andra riktigt duktiga spelare i laget, framförallt offensivt där spelare som Besnik Syla, Fidan Jashari och Ridvan Maliqi ofta får härja fritt på motståndarlagens planhalvor.


Offensivt är laget klart bäst i serien, defensivt har man en del att fundera över. Samtidigt känns det ganska befriande med ett lag som inte första hand vill försvara sig. Att vinna en match trots att man släpper in sex mål är i mina ögon framförallt imponerande, och även om det borde ge tränaren några gråa hår så är det naturligtvis väldigt publikfriande varje gång som AIK trillar boll på en fotbollsplan, passa på och se dem när de finns på en plan nära dig!


Lördag:


Annelunds IF-LFK kl 15:00, Mörlanda sportcenter

Precis som RGIF kan också kommunens bästa lag rikta in sig på nästa säsong och spel i en lägre serie. Ostojic var aldrig rätt man för LFK och det var fel att anställa honom. Han kan säkert mycket fotboll, men han har inte räckt till på andra plan på ett tillfredställande sätt i LFK. Även om det inte enbart är Ostojic fel så har han del i spelarflykten i höstas som var den mest kännnbara på länge, även om LFK drabbats av spelarflykt flera tidigare år också. Ostojic valde inför säsongen att hylla sitt nya kollektiv, det nya LFK där samtliga drog åt samma håll, där inga divafasoner existerade, endast spelare med rätt karaktär och inställning fanns nu kvar i truppen.

Nu var det ju inte riktigt så!

LFK är sämre än någonsin (i tvåan), spelet har väl kanske fungerat hyfsat stundom, men vad spelar det för roll. Fotboll går inte ut på att spela hyfsad fotboll emellanåt. Trots att den västra tvåan är sämre än den södra så har LFK klarat sig sämre i den västra, spelet har helt enkelt passat LFK illa. Fysiskt och mycket långbollande. Laget är ungt, men det är inte bara rutin som saknas. Ostojic har gjort en rad "felvärvningar" och man har inte lyckats fylla luckorna efter spelarförlusterna sedan förra året. Nu ryktas det om spelarflykt igen, och denna gång är det kanske lika bra. Att Besart Mazreku och Sebastian Hansson försvinner nu är såklart hypertungt. Trots att Bes är sämre än förra året så är han fortfarande lagets bäste offensive spelare och Seb är hela lagets bäste spelare. Det kommer gå ännu tyngre (kan det göra det?) utan dem.

Ostojic klarade aldrig att hantera motgångarna, han blev tvär, sur och vresig. Så klart att han blev det, han gav sitt yttersta men fick inte tillbaka lika mycket av de spelare han valt att satsa på. Inställningen och karaktären hos vissa spelare var inte sådan som Ostojic från början trott. Det hela blev en ond cirkel, spelare vågade inte höra av sig till Ostojic när de hade problem, i vissa fall hörde de inte av sig alls och i vissa fall fick Mikael Gustavsson sköta snacket. Vissa spelare sägs ha hållit sig borta i perioder från träningen utan att någon vetat vart de hållit hus. På matcherna växte frustrationen hos Ostojic och coachningen var aldrig upplyftande, snarare tvärtom. Ofta påtalades fel i en besviken ton istället för att peka på det som faktiskt var bra. Avbytarna måste varit livrädda för att komma in på plan efter att de fått sitta och lyssna på alla påhopp på sina lagkamrater!

Det kan vara bra för LFK att trilla ner i trean, det hade inte blivit lätt att slåss med Halmia nästa år om Halmstadtalangerna som så väl behövs för att lyckas i div två. Halmia hade med bättre ekonomi lätt plockat de spelare de ville ha och skrapet hade blivit över till LFK. Nej, det hade inte funkat. Nu kan LFK kanske på ett snyggt sätt skapa ett stabilt div tre lag bestående av mestadels egna talanger och lokala produkter. Från femman och sexan är steget till tvåan ganska stort, till trean är det inte lika stort. En duktig spelare i sexan eller femman som vill satsa kommer inte att bli någon stjärna i treaan på kort sikt, men omställningen blir inte alltför stor och spelaren kommer, om den vill så, att klara av steget på ett smidigt sätt. Men vill de lokala talangerna verkligen spela för LFK? Det är en annan fråga...


Men att det är melodin råder det ingen tvivel om, LFK vill ha mer publik och för att få mer publik och skapa mer intresse för LFK så måste spelarna komma ifrån Laholms stad och närområdet. Man vill ha en relation till de som finns på plan. Det är inte intressant att gå och titta när ett gäng Halmstadskillar spelar match på Glänninge park. Många fotbollsintresserade tittar nog hellre på lagen i de lägre divisionerna.

Sedan var det ledarbiten då, de vanliga namnen som alltid figurerar finns med denna gång också. Mikael Gustavsson? Tänk om han lyckats på ett bra sätt, ville han inte fortsätta? Mats Gustavsson har funnits med länge som en tänkbar ersättare till Ostojic, men vill inte han fortsätta att spela ett tag till nu när han äntligen blivit frisk? Uffe Wernersson och Pidda Andersson är som två av föreningens bästa spelare genom tiderna och nu dessutom båda aktiva tränare, alltid aktuella när de här diskussionerna dyker upp. Jag har från ganska säkra källor fått reda på tränarparet till nästa år. Det behöver ju såklart inte stämma, jag har dessutom lovat att inte skriva ut namnen här på bloggen så här tidigt och sådant respekterar jag naturligtvis. Ni får väl fråga mig om ni träffar mig, men det är fortfarande bara på ryktesstadiet.


Nästa år vill jag gå och titta på ett LFK där jag känner, eller i alla fall känner igen de allra flesta spelarna. Jag vill att två gamla spelare från storhetstiden med Janne och Haglund tränar klubben. Sedan spelar det inte så stor roll om  LFK är i tvåan eller i trean, det kan bli skoj att möta Halmstadlag, om det nu blir några i trean till nästa år.


ISÖ-KHFF kl 12:00, Alevallen


Jag tippade Örnia sist inför säsongen, där kommer de inte hamna. De kommer att ha både HIS och YBK efter sig när säsongen är slut. Bättre än så kommer det nog inte att bli, laget försvagades av allt strul inför säsongen och det tog tid innan man kom i ordning. Har man riktigt gjort det än? Det finns bra fotbollsspelare i Örnia och man kan ställa till det t o m för de allra bästa lagen i serien. Insatserna är dock alldeles för ojämna för att det ska kunna bli någon mer framskjuten placering, dessutom har man som enda lag i serien sin bilaga i Klass 2, som i vissa matcher håller väl så hög kvalité som sexan och det sliter såklart på den inte alltför breda truppen.


KHFF ser som väntat urstarka ut och precis som jag tidigare skrivit behöver man inte tappa en enda poäng på hela säsongen. Serien började med lite grus i maskineriet och man kom undan med ett nödrop i matcherna mot SIF, LTIK och BKW. Då saknade laget en naturlig målskytt, ok Ola Jönsson ligger i topp i skytteligan, men hur många straffmål har han inte gjort? Tränare Åberg hade som en målgörare av rang behövts på plan, men han har p g a en efterhängsen knäskada inte kunnat spela en enda minut i serien.


Lösningen på KHFFs lilla problem blev Henrik Fridberg som dök upp som nyförvärv i klubben en bit in på säsongen. Plötsligt gick allt lättare och nu gjorde måltjuven Fridberg de enkla målen så att hela laget kunde slappna av och spela ut. Med Fridbergs inträde i laget har också den andra anfallaren Björn Ottosson höjt sig. Han såg till en början ut att vantrivas i sin roll längst fram och varken målen eller spelet ville riktigt komma som de gjort under tidigare år då Björn varit tongivande som kantspringare i KHFF.


Det finns ytterligare en nivå i laget, en spelare som Jonatan Jacobsson har inte riktigt motsvarat de förväntningar jag satt på honom, där finns det mer att ta av. Ola har i många matcher överglänst sin kamrat och parhäst på mitten. Lagets svaga punkter anses av många vara målvakten och ytterbackarna. Jag vet inte om jag håller med. Henric Johansson har en ful ovana att alltid spela på topp då LTIK möter KHFF, han har dessutom visat stabilitet då han i många matcher under långa perioder får stå sysslolös för att sedan plötsligt få göra ett ingripande och då gör han det bra.


Högerbacken Henrik Sunesson är inte känd för sin splitvision, samtidigt är han en rutinerad spelare som lirade ytter redan i det KHFF-lag som huserade i femman för flera år sedan, dessutom är han rapp och snabb och löser de flesta situationer bara genom det. På andra kanten har Simon Nilsson huserat och ynglingen har bara gått framåt, självklart är det en dröm för en sådan ung kille att få spela framför en lugnt styrande Kristian Åkesson som talar om exakt vad som behöver göras och när. Nu försvinner Simon till värnplikten och vänsterbacksplatsen kommer förmodligen att gå till Cristian Karlsson om inte Daniel Martinsson vill ha ett finger med i spelet.


Serien är naturligtvis redan avgjord och KHFF kan börja planera och se om sitt hus inför nästa säsong i femman.


YBK-VBoIS kl 13:00, Munkavallen


YBK stod inför säsongen med ett väldigt tunt manskap och man var oroliga för att knappast få ihop folk till ett lag. B-lagsmatcherna skulle spelas av samma lag som spelade A-lagets matcher, medan man eventuellt endast skulle ha en träning i veckan. När serien väl började visade det sig att man hade mer folk än vad man från början hade trott och kunde hoppats på och laget var dessutom starkare än vad man själva kunde förutspå.


Det räcker såklart inte till en tabellplacering på den övre halvan, samtidigt slipper man att vara slagpåsar och man är klasser bättre HIS. YBK kan om samtliga kämpar och nyckelspelarna finns med ställa till problem för de allra flesta lagen i serien. Många unga killar får chansen att redan nu prova på A-lagsspel och det bådar naturligtvis gott för framtida YBK-lag.


BoIS får ses som seriens andra stora överraskning efter AIK. Efter några sämre år med ont om folk på träningarna har nu Ants Pärna tillsammans med en rad hemvändare plus Anders Gustavsson fått ihop ett riktigt slagfärdigt lag. Man har god närvaro på träningarna och laget kan med lite flyt alldeles säkert blanda sig in i toppstriden av serien.


/P.


Kommentarer
Postat av: Hans

5-1 till ett Skottorp som var riktigt vasst första 45. Andra blir 1-1 och krampaktigare spel av SIF. Många var duktiga i SIF, HIS var väldigt svaga, och Malmöfalangen hade en härlig kväll i Skottorp.

2008-08-08 @ 21:47:22

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0