Resultat torsdag

Elitfyran:

BK Walldia-Varbergs GIF FK 2-3 (0-1)
Mål BKW: Johan Green, Besart Mazreku

Ny snöplig uddamålsförlust för BKW. BKW var det bättre laget i första halvlek och skapade klart mest i medvinden. Tyvärr lyckades man göra endast ett mål. Inprickat av Johan Green. Bujar Mazreku stod för framspelningen. Varberg hade bara två möjligheter och gjorde mål på en. Ett onödigt sådant. BKW kunde tagit bort bollen. Tungt att gå till paus utan något mål i ryggen inför andra halvlek i motivind. BKW kom ändå ut starkt även i andra och som helhet gjorde man en betydligt bättre halvlek i motvinden vad Varberg gjorde då de spelade mot vinden.

Varberg tog ledningen efter timmen. En gäst fick vandra ostört längs kortlinjen från vänster och spela fram en helt ren lagamrat. Mycket billigt. BKW kvitterade då Besart Mazreku snappade up en boll från Andreas Martinsson och tryckte bollen i nät. Nderim Peci hade bara minuten senare ett jätteläge efter framspelning från Besart. Men målvakten klarade. Istället gjorde Varberg 3-2 då en hörna seglade direkt i nät i medvinden. Också ett sjukt billigt mål. Någon fet kvitteringschans dök inte upp. Sannerligen ingen skam att förlora med uddamålet mot detta Varberg som var duktigt, homogent och hårt arbetande. Snöpligt för BKW att vara det bättre laget spelmässigt, igen, och ändå förlora med 3-2, igen. Varberg var dock ett par klasser bättre än Getinge.

Intrycken är att BKW står upp väl spelmässigt även i elitfyran, men här är marginalerna mindre. Man blir hårt straffad för de egna misstagen och måste ta tillvara på chanserna framåt. Annars blir det tufft att ta poäng. Emil Gustafsson var sjuk och ersattes med bravur av Jonathan Roslund. Jag blev något förvånad när jag såg Lill-Jonte i mittfältsposition, men positivt överraskad. Roslund tillhörde en av de bättre på plan. Tyvärr höll inte ljumskarna i mer än en timme. Tyckte också att Bujar och Manfred Walldén var duktiga på kanterna. Att Besart lyfte efter paus och att Marcus Pettersson stod för ett fint inhopp.

Ysby BK-Haverals IF 6-1 (5-0)
Mål YBK: Simon Axelsson 3, Oscar Färe 2, Dorlind Zogaj

YBK hade inga problem mot Haverdal i medvinden i första halvlek och kunde gå till pausvila med trygg 5-0-ledning. I andra reducerade HIF till 1-5, men det var förstås aldrig någon fara. Simon Axelsson gjorde sitt tredje mål fram till 6-1. Spelmässigt var YBK bättre i motvinden. Lyckat positionsbyte hade man gjort inför matchen. Simon Axelsson var mycket bra som ensam anfallare och i hans ställe var Oscar Färe duktig på mitten. Då lossnade även målskyttet för den annars vane anfallaren. Skönt och ovant med tidig seger i serien för YBK.

YBK-tränare Tomas Karlsson:

"Vinden blåste hårt och molnen tornade hotfullt upp sig på Munkavallen när April visade att våren ännu inte vunnit kampen mot hösten. Det var kallt, räligt och rått ute. För dagen skulle ett YBK som fått stordäng i premiären ta emot gästerna Haverdal som nyligen ramlat ner i södra sexan. Otto Nilsson och Tobias Johansson saknades och den halte tränaren stod fortfarande skadad vid sidan. YBK gjorde därför ett antal ändringar – och de skulle visa sig lyckade. Snidaren Simon Axelsson fick chansen på topp och murbräckan Oscar Färe gick ner på mittfältet. En rockad som passade de båda lirarna utmärkt skulle det visa sig. Dessutom gjorde altmeister Ivarsson comeback på mitten och nyblivne högerbacken Kalle Karlsson gavs nytt förtroende i backlinjen. Målet vaktades av Emil Davidsson som imponerade i reservlagsmatchen mot KHFF.

Med medvinden i ryggen gick YBK till angrepp mot det något övermodiga Haverdal. Månne var det underskattning av YBK eller överskattning av den egna förmågan men gästernas backlinje rullade något naivt bollen mellan sig på ett sätt som YBK tämligen enkelt läste av. Gång på gång rev YBK:s anfallare upp stora sår i gästernas försvar. Axelsson snodde bollen av en två meter lång mittback och lirade stiligt bak bollen till Oscar Färe som distinkt och kliniskt stänkte in ledningsmålet. I samma stil fortsatte det. Likt knivar genom varmt smör skar sig hemmalaget genom motståndets försvar. Fler mål hängde i luften. Endast sporadiska motangrepp från Haverdal gav andrum åt den allt mer tröttkörda backlinjen. Snart började också målen ramla in. Oscar och Simon stod i centrum för grannlåten och Simons tvånollmål var en klassiker. Långboll rakt mot utrusande målvakt. Läget ett klassiskt ”femtifemti” och Axelsson drar fram det mest oväntade draget. Likt en pokerspelare som går all in på två treor slängde Axelsson upp klacken i vädret och klacklyfte in bollen på volley förbi utrusande och i stunden förnedrade målvakten. Ett fantastiskt fotbollsmål!

Trean och fyran följde och Haverdal resignerade allt mer. Dorlind Zogaj, Axelsson och Färe målskyttar. När domaren blåste för paus stod resultattavlan på 5-0 till hemmalaget. Kanske lite oväntat – men fullt rättvist. I pausen pratade vi om att stå emot den förväntade anstormningen i början av halvleken. Nu var det gästernas tur att ha medvind. Själv hoppades jag att vinden mirakulöst skulle vända eller i alla fall mojna.

Haverdal satte fart framåt men YBK behärskade motvinden bra. Hemmalaget spelade nästan bättre i andra halvlek och snurrade friskt med bortalaget. Axelsson kom fri, Bolmgren sköt utanför, Färe missade bra läge och inhoppande Harry Bolmgren höll på att pilla in sitt första A-lagsmål. Förvisso reducerade Haverdal via en målvaktsretur från stabile Davidsson men YBK punkterade matchen definitivt med att kort därefter hänga sexan.
När domaren till sist blåste av matchen fick de tappra åskådarna jubla och YBK likaså. Tre poäng och vi är obesegrade på hemmaplan… I omklädningsrummet sjöngs och hurrades det. Total hybris och stor glädje. Ass coach Magnus Karlsson begärde löneökning av ordförande Tagesson. Undertecknad snodde en grillad burgare från kiosken. Löneförmån helt enkelt. Tre poäng inkasserade. 24 matcher kvar och hopp om en ljusnande vår!