LTIK vann

LTIK-KIK 2-1 (0-1)
Målskyttar LTIK: Kristian Åkesson, Miridon Berisha
Målskytt KIK: Joel Åkesson

LTIK var för en gång skull med rejält från start i en match. De första tio minuterna är det i princip spel mot ett mål och även om spelövertaget inte är riktigt lika massivt under resten av första halvlek så är det ändå stort. LTIK har inte haft ett så kraftigt övertag rent spelmässigt i någon match hittills under säsongen som under den första halvleken mot KIK. Bortalaget hade problem att freda målet, men man lyckades hålla nollan halvleken ut. Trots att LTIK ägde mycket boll var KIK på intet sätt ute ur matchen, eller ofarliga. KIK är seriens bästa kontringslag. Jag har sett KIK mot både Trönninge och Centern, i båda matcherna spelade KIK mycket fin fotboll. Laget har dock ingenting emot att inte vara spelförande eftersom att man är så pass giftiga i omställningarna som man är.

Redan efter en kvart har LTIK skapat tre stycken klara målchanser. Emil Olsson sliter sig fri, men tvingas avsluta med högerfoten och Mikael Holvigsson kan ta hand om bollen. Strax efter dansar en boll på mållinjen efter en hörna, LTIK lyckas dock inte trycka in bollen i mål. Kort efter det skapar LTIK sin bästa möjlighet i första halvlek och det då Simon Vedin testar skott och träffar ribban, på den efterföljande returen är pigge Miridon Berisha framme och försöker nicka in bollen i mål, Holken i KIK-kassen kan dock ta hand om även det avslutet. KIK sticker upp med jämna mellanrum. Det blir alltid lite oroligt då ett lag har ett spelövertag och skapar klara chanser som missas. Fotbollens logik är sådan att det andra laget ofta sticker upp och lyckas få in en boll. Det är mycket svårt att försvara sig mot den typen av spel som KIK bedriver och det känns inte som att LTIK-försvarna har full koll på KIKs offensiva trio: Joel Åkesson, Simon Silvandersson och Simon Gunnarsson.

KIKs första chans skapar man efter ett långt inkast från Silvandersson, som inte LTIKarna får bort. Den bästa chansen får dock Simon Andersson, framspelad av Simon Gunnarsson, Jonas Nilsson i hemmamålet kan dock rädda. LTIK fortsätter att ha mycket boll och man skapar mycket hörnor, troligen närmre tio bara i första halvlek. Man får dock inte riktigt till det. Miridon Berisha fläker sig efter en lång diagonalboll från Mattias Strömberg och är så när att få in bollen i mål, Holken kan dock på nytt rädda. 0-1 till KIK kommer i den 36e minuten då Joel Åkesson kommer fri från höger efter en långboll. Åkesson är alltid farlig och var som vanligt säker i avslutningsmomentet. Jag vill förövrigt påstå att Joel Åkesson är den spelare som springer mest i hela femman. En mardröm för motståndarförsvaren. 0-1 var inte särskilt rättvist, men heller inte helt ologiskt. KIK skapar ytterligare en hygglig chans, Jonna i LTIK-målet kan dock toucha ut Simon Slivanderssons skott till hörna. KIKs efterföljande hörna blir farlig, men LTIK lyckas freda sitt mål.

Andra halvlek är jämnare än den första rent spelmässigt, det är dock LTIK som ha fortsatt tryck på KIK, som försvarar sig och kör vidare på de farliga omställningarna, som i andra blev ännu farligare i och med att blixtsnabbe Christoffer Olsson flyttades upp i anfallet. LTIK fortsätter att skapa hörnor, de är bättre än i första, men förblir resultatlösa, Patrik Åkesson är den som två gånger om är närmst att nicka in bollen i mål. Mattias Olofsson testar skott och Henrik Olsson sliter sig loss, men Holken räddar igen. Det verkade som förgjort denna dag. I den 63e minuten kommer dock rättvisa 1-1 då Mattias Olofsson slår ett inlägg från höger som Kristian Åkesson stöter i mål med smalbenet. Efter målet blir det lite Hawaii-spel. KIK tvingas till en del jobbiga byten som gör att man får omformera laget, men det känns som att Joel Åkesson eller Christoffer Olsson ska jobba till sig någon chans. Närmre än ett par skott utifrån i hyfsade lägen som man sköt över kom KIK dock inte ytterligare ett mål.

Förrän i den 85e minuten då LTIK slarvar i försvarsspelet, bollen dimper ner strax framför mållinjen, Jonna får inte fatt på bollen och Joel Åkesson får det ypperliga läget, Jonna lyckades dock fläka sig och få fram en näve på avslutet. En makalös räddning. På anfallet som följer kommer 2-1 till hemmalaget. Emil Olsson spelar ut bollen till Miridon Berisha på vänsterkanten, Miridon ska slå ett inlägg, den inåtskruvade bollen går dock i en båge förbi en skymd Holken in i mål. De kvarvarande sju, åtta minuterna har LTIK hyfsad kontroll på händelserna på plan och KIK tillåts aldrig få någon rejäl kvitteringschans. Rent spelmässigt sätt var det rättvist att LTIK vann den tuffa och lite smågriniga matchen (precis som ett derby ska vara). I och med att hemmalaget inte gjorde mål på de chanserna som skapades i första halvlek var KIK dock med hela vägen och med tanke på hur det såg ut kunde KIK faktiskt med lite flyt vunnit matchen. Spelmässigt gjorde KIK dock inte en av säsongens bättre matcher och det gjorde man inte mot Gullbrandstorp i förra omgången heller. Kanske en liten formsvacka?

LTIK visar styrka då man för tredje matchen i serien vänder ett 1-0-underläge i paus till seger. Trots att man inte sätter dit bollarna blir det ingen panik, det finns en positiv energi och ett tålamod i laget som inte fanns under fjolåret. Den defensiva insatsen var inte en av säsongens bättre, men det är som skrivet mycket svårt att försvara sig mot KIKs vassa omställningar. Miridon Berisha var LTIKs klart bäste under första halvlek och väldigt pigg i övrigt under alla de minuter han spelade, Henrik Olsson stod för ett starkt inhopp och Kristian Åkesson och Mattias Olofsson kompletterade varandra väl på mitten. Men samtliga i laget stod för stabila insatser. Ingen faller ur ramen arbetsmässigt. Det man kan klaga på är kanske att det var lite väl många offensiva spelare som dagen till ära var lite väl bollkära. Det blir bättre för alla om bollarna sätts lite enklare och snabbare. Men jag ska egentligen inte vara den som är den när LTIK vinner.

PS. Har mycket svårt att glädjas över vinsten. Anna Bergendahl tog sig inte vidare ifrån Eurovision-semin för Sveriges räkning. Skandal! För första gången är Sverige inte med i finalen. Jag har dock aldrig varit förtjust i Bergendahls låt. Sa ju att vi skulle skickat Salem, Timoteij eller Eric Saade. Satan! DS.