Resultat fredag

LTIK-Trönninge IF 1-6 (0-1)
Målskytt LTIK: Mattias Olofsson
Målskyttar TIF: Andreas Plate 3, Calle Stenberg, Kristoffer Romano, Romario Hulea

Klassisk match på ett regntungt L:a Tjärby IP. LTIKs och TIFs duster har varit många genom åren. Båda lagen var topplag i gamla femman i början på 2000-talet. TIF var det något bättre laget inledningsvis i den här matchen. 0-1 kom redan innan fem minuter var spelade och det var ett typiskt skitmål. Kristoffer Romano kastade ett av sina långa inkast, i vätan gick det förbi samtliga spelare centralt i straffområdet, fram till en fristående Andreas Plate som kunde "låra" in bollen i mål. De fem minuterna var de TIF hade under den första halvleken. Jag vet inte vad som hände med TIFs lag. Det var panikartat och lojt på flera håll. Vänsterbacken och lagkaptenen i TIF, Joseph "Jussie Björling" Wahlund, var en av de som hade mest panik och slog hela tiden bort bollen på ett. Men han var i varje fall en av de få som jobbade och försökte få igång sina lagkamrater. LTIK ägde första halvlek och skapade flertalet vassa målchanser som borde resulterat.

Simon Vedin var mycket pigg från sin vänsterbacksposition och drog upp flera anfall på sin kant. Han både dribblade, passade och sköt så det stod härliga till. Ett par skott touchade ramen, men ville inte in. Emil Olsson var stark på topp och duktig på att ta in bollen. Hans skott träffade stolpen och på ett friläge, grannt framspelad av Jacob Björk, avslutade han strax utanför. LTIKs högerback Conny Strömberg löpte sig till ett fint läge, avslutet kom dock lite sent och en TIF-försvarare kunde täcka undan skottet, som anars troligen hamnat i buren. Även Pontus Bertilsson skapade ett par skottlägen. Bolluslingen ville dock inte in. TIF fick ägna sig åt att kontra och det blev farligt i vätan. Calle Stenberg var på väg igenom och kapten Jussie sprintade sig fri på en omställning, men fick inte iväg något bra avslut. LTIK skapade flera hörnor, utan resultat. I pausen var känslan alltjämt god hos LTIKarna. Spelövertaget var markant och fortsatte man på ett liknande vis var det bara en tidsfråga innan det skulle lossna.

I andra halvlek kom kvitteringen också snabbt. Jacob Björk spelade fram Mattias Olofsson, som letade och letade och letade läge för vänstran innan han placerade in bollen invid TIF-målets stolpe fram till 1-1. Nu kändes det som att detta var LTIKs match. Ack så fel den känslan var. Fem minuter senare stod det 1-4. På tre raka anfall straffade TIF LTIK stenhårt. Unge, lille och pilsnabbe Calle Stenberg var mycket svårfångad i vätan och spelade fram Andreas Plate två gånger om fram till 3-1. Plate märktes inte mycket i matchen förutom vid målen. Han var, likt den målskytt han är, vid rätt ställe vid rätt tidpunkt och satte dit bollarna. Hade det inte varit en paus och ett LTIK-mål emellan hade Plate stått för ett äkta hattrick. 4-1 gjorde Stenberg på egen hand, då han på en djupledsboll kom fri och säkert satte dit bollen. Strax efter det fick samme Stenberg (det finns två i TIF, lillebror Jonte också) ytterligare ett läge, då räddade dock Jonas Nilsson på bästa sätt, genom en vacker "enhandare".

Matchuret stod på 52 minuter och på resultattavlan (om LTIK hade haft någon) stod det 4-1. Matchen var ju i princip körd. Men det går ju inte att ge upp när det är 38 minuter kvar att spela. LTIK försökte att fortsätta att spela och gå för en reducering. Men det blev svårare och svårare desto mer regnet och rusket tilltog. L:a Tjärby IP är normalt en plan som tål väldigt mycket regn. Under fredagkvällen fick dock till och med LT IP kapitulera (undrar hur det ser ut på Plaskevi!?! i Vallberga). Planen blev vattentäckt och det stänkte om bollen överallt på banan. Det blev naturligtvis mycket svårt att spela fotboll, långa bollar på djupet fick bli melodin för båda lagen. I det läget som det var hade naturligtvis TIF en jättefördel då LTIK pressade upp med ytterbackarna för att försöka öka trycket, medan TIF var mer samlade defensivt, kunde backa ner och spela på resultatet och slå om på blixten Stenberg.

LTIK skapade bara halvchanser, TIFs försvar ryckte upp sig betänkligt från första halvlek och anförda av rutinerade och elegante Ivar Andersson löste man defensiven på ett tillfredställande sätt. 5-1 till TIF kom i den 85e minuten. Kristoffer Romano slog en frispark från några meter in på LTIKs planhalva mot mål. Det var meningen som ett inspel för nicktouch, bollen gick dock rakt mot mål och i vätan lyckades, den normalt så säkre, Jonas Nilsson i LTIK-kassen inte boxa bort bollen och kulan for i nät via Nilssons nävar. Två minuter senare fulländade supertalangen, 15-årige Romario Hulea, utklassningen genom att vackert sätta dit 6-1, sedan han kommit fri i vätan mot LTIKs mål. Inte så mycket att säga om egentligen. 6-1 är alltid 6-1 och det kunde i ärlighetens namn blivit fler mål för TIF i andra som det såg ut. Förlusten mot GIF/VIF sved mycket mer. Jag har dock väldigt svårt att köpa att LTIK släpper in sex bollar, 4-1 hade räckt länge.

LTIK kan inte skylla på att fem gubbar från förra veckans trupp saknades. Spelet från första halvlek hade inte varit ett dugg bättre med dem i truppen. 3-1 till LTIK i paus hade absolut inte varit ologiskt eller orättvist. Sen kom då de där sju minuterna i andra som gjorde att TIF kunde defilera mot seger. Matchen var ju faktiskt klar då. Matchens lirare var utan tvivel TIFs Carl-Thomas Stenberg. Det glatta underlaget passade den lille, kvicke liraren perfekt. Omnämnas bör också tremålsskytten Andreas Plate. I LTIK gjorde samtliga det bra i första halvlek. Ett extra omnämnande förtjänar frejdige vänsterbacken Simon Vedin, som var planbäst i första och som på intet vis gjorde bort sig i andra heller. Samt nyss 16 år fyllda Jacob Björk, som gjorde en stark debut från start i A-laget. Jag köper förlusten, men jag köper som skrivet inte de sex målen. Jag har alltid hävdat att 6-0 är utklassning (6-1 också) och att gränsen för förnedring går vid sju insläppta. Men detta kändes tomme fan förnedrande och dessutom är det mycket, mycket svårt att förklara för de som inte var på plats och såg matchen. Duktig domare matchen igenom: Jan-Olof "J-O" Jacobsson, Mellbystrand.