LTIK vann över BKW

BKW-LTIK 1-7 (0-2)
Målskytt BKW: Kenan Ramadani (straff)
Målskyttar LTIK: Mattias Olofsson 2 (straffar), Jim Nilsson, Henrik Olsson, Mikael Rydert, Emil Olsson, Miridion Berisha

Det var isande kallt på Wallevi under torsdagskvällen, efter ca 60 minuters spel kände jag inte mina fötter och det var med nöd och näppe jag lyckades vagga till omklädningsrummet från sidlinjen efter matchen. Nu ca tre timmar senare börjar känseln komma tillbaka. Är det här något jag borde kolla upp? Det var alltså inte några perfekta förutsättningar för att spela fotboll. Kallt, ålandsvind och hoppig plan. Men samtliga inblandade var oerhört tacksamma över att slippa betongplattan i Veinge och över att äntligen få beträda en riktig gräsmatta inom kommunens gräns för matchspel.

Vinden störde inte, trots att den var kraftig, nämnvärt i inledningen av matchen. Både BKW och LTIK vill gärna hålla bollen på marken i alla fall och båda lagen försökte att spela boll. LTIK fick matchens första chans när Conny Strömberg testade Jonas Nilsson i BKW-kassen en bit utanför straffområdet genom ett skott som hemmamålvakten styrde bort. LTIK spelade med lite för liten marginal och med lite för lite tryck i passningarna inledningsvis och pigge Manfred Walldén kunde ett par gånger läsa spelet och sno några lama passningar ifrån LTIkarna. Efter en av gångerna kom Walldén hela vägen in i straffområdet och kanske borde han ha fått straff då han blev ganska omilt behandlad av LTIK-försvaret. Kort därefter uppstår ytterligare en straffsituation i LTIKs straffområde, domare Ola Ström valde åter att fria.

LTIK tar efter ca 20 minuters spel över ganska så rejält och bortalaget bjuder på en hel del läckra kombinationer framåt, ofta regisserade av duktige Mattias Olofsson som styrde LTIKs anfallsspel. 1-0 till LTIK kom på en intränad hörnvariant, Richard Franklands hörna blev dock bättre än vad den egentligen från början var då vinden stannade bollen i perfekt läge ovanför Jim Nilsson som enkelt drog in LTIKs första mål. LTIK fortsatte att vara det bättre laget och man utökade ledningen innan paus till 2-0 genom Henrik Olsson som från håll på halvvolley sköt in bollen över den långt utstående BKW-keepern. BKWs bästa chans under den första halvleken får Patrik Åkesson på frispark strax utanför LTIKs straffområde, skottet går dock stenhårt i LTIK-muren.

Under den korta pausen gjorde LTIK fyra byten och strax därefter kom även det femte. LTIK hade svårt att hitta rätt i positionerna inledningsvis under den andra halvleken och man lyckades inte få några långa anfall. BKW tryckte tillbaka LTIKs lag som hamnade i knäet på nye säkre målvakten Jonas Wallin. BKW lyckades trots spelövertaget inte skapa mer än någon halvchans. LTIKs fina spel från den första halvleken var som bortblåst och man fick inrikta sig på kontring, något som skulle visa sig vara lyckosamt.

Befriande 3-0 kom på straff av Mattias Olofsson sedan Richard Frankland blivit ruffad efter en offensiv räd från sin vänsterbacksposition. Olofsson var som vanligt säker från straffpunkten. Efter 3-0 slappnade LTIKarna av mer och trots att spelet inte fungerade tillfredsställande så lugnade alla spelare ner sig en aning. BKW hade fortsatt tryck mot LTIK-kassen, så fort BKW tappade bollen så slog LTIKarna om på kontring och endast efter tre, fyra tillslag så skapades målchans efter målchans. BKWs backlinje stod rak på mittplan under BKWs tryck mot LTIK och man fick väldeliga problem mot de kvicka offensiva spelarna i motståndarlaget.

4-0 gjorde Emil Olsson vackert framspelad av Mikael Rydert, 5-0 gjorde Mattias Olofsson på en ny straff sedan Rydert blivit neddragen och 6-0 gjorde Rydert själv på ett friläge. LTIKs sjunde och sista mål gjorde Miridon Berisha framspelad av Emil Olsson. Emil snodde bollen efter en BKW-frispark, bollen sattes i spel av hemmalagets högerback utan att detta uppmärksammades av lagkamraterna runt omkring, därför kunde Emil ta hand om bollen och spela fram Berisha som enkelt kunde lägga in 7-0. Förutom målen hade LTIK en boll i ribban, ett mål inne som felaktigt dömdes bort för offside (en blå spelare spelade fram bollen till Berisha och inte Rydert som domaren menade) och dessutom hade LTIK ytterligare två frilägen. BKWs tröstmål kom på straff sedan en LTIKare ruffat en BKWare i LTIKs straffområde. Korrekt blåst av Ström och säkert inprickat av Kenan Ramadani till 1-7.

I LTIK förtjänar hela laget beröm för en gedigen insats, extra beröm till nye målvakten Jonas Wallin, som inte testades jättehårt av BKWarna, men han gjorde en hyfsad benparad och ett par andra distinkta ingripanden, i övrigt agerade han lugnt och säkert, han skänkte hela laget trygghet. Beröm också till nye mittfältaren Olof Håkansson som agerade stabilt bredvid Olofsson på mitten och lät parhästen emellanåt glänsa, samt till Mikael Rydert som skapade oväntat mycket oreda tack vare sin kvickhet och stora arbetskapacitet.

I BKW var Manfred Walldén duktig i inledningen av matchen, rutinerade Stefan Palmqvist var den som höll ihop laget och utan honom föll BKW ihop i andra halvlek. LTIKs ledarstab var också imponerad av Nderim Peci som har spetskvalité utöver det alldeles vanliga, fint driv i steget, härlig teknik och bra touch på bollen. Enligt LTIKs tränare Mats Johansson förtjänar en sådan spelare en mer fri roll centralt i banan. Under matchen blev Peci stundtals hårt tagen av LTIKs Richard Frankland, efter LTIKs 7-0 fick både Peci och domare Ström nog av varandra, Peci förklarade vad han tyckte om Ströms agerande och domaren var inte sen med att både hala upp det röda kortet samt anteckningsblock och penna. BKW har som lag mycket kvalité och man måste ha i åtanke att laget är ungt och då har man rätt till dippar både under matcher och under säsongen. Men visst måste man ta det kyligare i vissa situationer och behärska sig. Laget har inte råd att ha spelare avstängda i parti och minut.

Man saknade Magnus Johnsson, Robert Andersson och Kastriot Svarca mot LTIK och i varje fall två av de här tre spelarna går rakt in i laget. LTIK var så nära ordinarie som man kan vara. BKW har lite målvaktsproblem och Magnus Johnsson och Jonas Nilsson har lovat att ställa upp och stå varannan match. Det är inte optimalt eftersom att båda egentligen behövs ute på plan. Laget kan och vill rulla och spela boll, men man behöver fler spelare som tar löpningar i "onödan" för att dra isär motståndarna och frigöra ytor, man behöver dessutom bli mer raka i sitt anfallsspel, men framförallt så måste man sluta med den högt stående raka backlinjen. Varenda lag i sexan kommer att utnyttja den och det kvittar ju faktiskt hur trevligt BKW än spelar om inga matcher vinns.

Trots att det var BKW som hade det mesta av spelet och tryck mot LTIKs mål under den andra halvleken så lyckades man bara göra ett mål, medan LTIK lyckades göra fem. På bara tre, fyra tillslag hade LTIKarna slagit om och skapat en målchans och så enkelt får det naturligtvis inte vara. Det var som någon LTIK-spelare sade efter matchen, det här handlar ju inte om att BKW är ett dåligt lag, det här handlar ju bara om taktik, usel taktik. Själv kan jag inte särskilt mycket om sådant, men lite har man ju snappat upp under årens lopp. BKW kommer förmodligen att bli ett mittenlag i år i sexan, femteplatsen från i fjol kanske upprepas i år. En sak är säker, man kommer att vara ett trevligt mittenlag att titta på. Full fart framåt, fritt blås bakåt!

Tråkigt nog måste LTIK byta ut sex spelare till lördagens match mot LFK B gentemot torsdagens mot BKW. Det är trist att vi så sällan får vara ordinarie, men så är det. Andra spelare får chansen att visa upp sig och det viktigaste är såklart att samtliga spelare finns tillgängliga när serien drar igång.