RGIF vann

RGIF - Centern 3-1 (1-0)
Målskyttar RGIF: Henrik Olsson, Piere Nilsson, Johan Bergman

RGIF inledde piggt och tog ledningen genom Henrik Olsson. Det var endast Centerns målvakt Per Östberg som höll bortalaget kvar i matchen under den första kvarten. RGIF hade flera bra avslut på mål. Man fortsatte att ösa på hela halvleken, man gav inte Centern mycket utrymme. RGIF lyckades trots spelövertag och mycket målchanser inte utöka sin ledning under första halvlek. Vi har tidigare sett liknande syndrom när det gäller RGIF mot bl a Lidhult och Glommen under våren. Henrik Ragnarsson uttryckte också sin oro i pausen vid fikabordet då han sade att han inte skulle bli förvånad om Centern i andra skulle göra 1-1 och att det sedan fanns risk för att det skulle bli darrigt i det egna laget.

Ragnarsson fick delvis rätt. Efter paus började Centern ta för sig alltmer medan Giffen föll tillbaka. Det var dock RGIF som fick halvlekens första målchans då Henrik Olsson tog sig förbi på högerkanten, men inte fick avslutet bättre än i stolpen sedan han kommit ur vinkel. 1-1 kom efter detta som ett väntat brev på posten. Målet kom ifrån misstänkt offsideposition, domare Ola Ström påstod att Centernspelaren spelade fram till sig själv i djupet, RGIF-försvararna stannade dock upp och väntade på en avblåsning, precis som jag själv. Nåväl, 1-1 och nu var det säkert många Giffare som befarade det värsta och hade inte RGIF haft Peter Björnsson i mål denna dag kunde det mycket väl blivit så att Centern tagit ledningen. Björnsson fick vid två tillfällen visa sig rejält på styva linan, där räddade det duktiga nyförvärvet sitt lag.

Efter de här Centern-chanserna var GIF-tränaren Per-Anders Andersson handlingskraftig då han snabbt gjorde tre byten, Johan Nilsson, Erik Lindström och Markus Kjellsson kom in (det kan aldrig kännas jobbigt att behöva byta med så bra ersättare vid sidan av plan, samtliga de tre spelarna som kom in hade spelat från start i de tre andra division-fem-lagen från Laholm). Perra bytte bl a ut Daniel Hellsten som tidigt i andra hittade tjockmattan och likt den duktige, men alltid lika slitne Schweiziske försvararen Stephane Henchos flera gånger stått fråmåtlutad med händerna på knäna och stirrat ut i tomma intet med trötta ögon efter många tuffa löpningar. Hellsten som i matchen varit förvånansvärt lyckad som vänsterytter då han ständigt, på något sätt, lyckats slå ut sina gubbar på kanten och fått in bollarna. En bit in i andra byttes han ut mot den yngre av Lindströmbröderna Erik, han tillsammans med den äldre Nilssonbrodern Johan, som bytte av lillebror Oskar, och Markus Kjellsson betydde mycket för RGIF då man åter kunde ta över händelserna på plan.

2-1 kom genom Piere Nilsson, som gick upp i en nickduell, mot den i övrigt duktige Östberg i Centerns mål, vann duellen och kunde knoppa in 2-1 till RGIF. Bara kort därefter kunde RGIF avgöra matchen genom Johan Bergman som var säker när han drog in bollen i mål nära buren från höger. Målet kan förutom Bergman föräras både Piere Nilsson och domare Ström. Piere vann bollen på mittplan samtidigt som han fick en rejäl smäll mot foten (solklar frispark), domare Ström verkade dock se fördelen i att låta RGIF spela vidare och det gjorde han rätt i då Centern var på väg fram med mycket folk och RGIF snabbt kunde kontra in bollen i mål. Fin visad spelförståelse av den ibland så kritiserade Ström, som jag håller som den bäste rättsskiparen i kommunen tillsammans med Bjerker. Nu återstod endast tio minuter av matchen och resten kändes som en transportsträcka, även om Centern gjorde ett par halvdana försök att flytta fram positionerrna.

RGIFs seger var rättvis och borde kanske varit större, men den var jättehotad i början av första halvlek, ett par klassräddningar av målvakten Peter Björnsson samt bra byten av tränare Perra gjorde att RGIF kunde ta över igen och vinna matchen. Alla spelare i RGIF förtjänar beröm efter spelet, framförallt i första. Man visar att man har bredd då både Mats Lindström och Daniel Hellsten kommer in på ovana positioner och gör det bra, Lindström som innermittfältare. Jens Strömbergs form sedan innan uppehållet håller i sig och numera går han i bräschen i försvarslinjen. Kul att Sonny Nilsson är tillbaka i RGIF, han behöver dock ett par matcher innan han är tillbaka i fullgott slag efter sin skada i våras, timingen fanns inte där till hundra procent mot Centern, men den lär komma tillbaka med lite mer matchträning. I Peter Björnsson har RGIF fått en riktigt bra målvakt som skänker hela laget trygghet, mycket bra med fötterna och väldigt säker och tydlig i luftrummet, det är härligt att spela försvarare framför en sådan målvakt. Det nyförvärvet kan Giffen tacka Johan Bergman för då den tidigare Rössjöholmsmålvakten är svåger till GIF-forwarden.

I Centern tycktes flera spelare finnas med från start som under vårens matcher endast fanns med på bänken. Har laget tappat spelare? Bäst i Centern var målvakten Per Östberg, trots tabben vid RGIFs 2-1. Östberg kom tillbaka till Centern som utespelare efter att han tidigare stått i mål för Hallandslaget (årgång -85), HBK U och Astrio. Moderklubben är dock Centern och där vaktade han A-lagets mål mycket tidigt, sedan han blivit petad i Astrio tröttnade han dock på målvaktssysslan och började istället spela ute i sin första klubb och under våren höll han en ordinarie vänsterbacksplats i Centern. När det krisar har han dock lovat att ställa upp i mål, det måste det följdaktligen gjort mot RGIF.