Resultat lördag

KHFF-KIK 7-2
Målskyttar KHFF: Ola Jönsson 4, Henrik Fridberg 3
Målskyttar KIK: Jonathan Pettersson, Peter Karlsson

KIK var det bättre laget i första halvlek, i andra halvlek tog KHFF över matchen och presterade sin bästa fotboll så här långt i år. Helt fantastiskt av Ola Jönsson att göra fyra mål från sin mittfältsposition, han imponerar verkligen. Kommer Jonathan Jacobsson (som saknades vid matchen) upp på samma nivå kommer KHFF inte bara att vinna varje match utan också att bjuda på fin fotboll och många mål även framöver. KIK räckte inte till i andra halvlek, Klippfors var inte helt nöjd med moralen i laget mot slutet av matchen, siffrorna blev onödigt stora.

Örnia-YBK 2-2
Målskytt YBK: Magnus Bergman 2

Bottenmötet slutade oavgjort och båda lagen var missnöjda med resultatet. YBK hade ledningen två gånger om och presterade emellanåt bra fotboll. Örnia får inte riktigt igång sitt spel, självförtroendet är säkerligen inte på topp. Från Örniahåll var besvikelsen trots underläge två gånger stor då man i grunden anser sig vara ett bättre lag än årets upplaga av YBK.

VBoIS-SIF 7-0
Målskyttar: Anders Gustavsson 2, Håkan Pettersson, Jesper Örn Nilsson, Conny Eriksson, Jim Bengtsson, Daniel Eriksson

Va fan hände? Exakt de orden skickade jag till David Eriksson per SMS sedan resultatet nått fram till mig. Svar: "Helt sjukt! Allt som gick på och lite vid sidan om mål hamnade i mål. Fattar ingenting." Senare på kvällen ringde en upprörd Lasse Johansson upp mig och försökte sig på en förklaring. "Skottorp är ett bättre lag, men man får inte vika ner sig inställningsmässigt mot ett gäng som BoIS då funkar det inte. Framförallt så måste de unga talangfulla killarna i laget knyta näven i fickan. Det är likadant i alla föreningar, det var samma visa i LTIK när jag var där, de unga spelarna har inte den viljan som de äldre har." Lasse spelade själv inte matchen pga jobb, men såg de sista 20 minuterna.

AIK-LTIK 2-2 (1-2)
Målskyttar LTIK: Jim Nilsson, Mattias Olofsson
Målskytt AIK: Edison Morina 2

Jag var orolig inför matchen, för första gången i år saknade LTIK mer än en spelare ifrån den ordinarie A-lagstruppen, hela fem man saknades gentemot den senaste matchen mot Örnia. De bakre regionerna var värst drabbat då både ordinarie målvakten Jonas Nilsson och vänsterbacken Kristoffer Nilsson saknades. Detta medförde att den vanligtvis på högerbacken spelandes Conny Strömberg flyttades över till vänsterbacken, medan den allrounde Mattias Johansson tog hand om högerbacksplatsen. Morgan Johnsson ersatte Jonna i kassen. Så här i efterhand tror jag faktiskt inte att det hade haft någon inverkan, varken på spelet eller på resultatet att de här spelarna inte var med.

AIK startade matchen i ett rasande tempo och tryckte omedelbart tillbaka LTIK. Bollen rullades mellan AIKarna som de aldrig gjort något annat än att spela fotboll tillsammans. LTIKarna verkade närmast chockade och det var inte mycket som stämde. Det vanligtvis så starka mittbacksparet Håkan Karlsson/Jim Nilsson agerade som pojklagsspelare i jämförelse med AIKs skickliga forwards och på mitten hade Anders Kallin/Ola Nilsson inget att hämta. Framförallt Ola hade grova problem att hänga med Besnik Syla och hans mittfältspartner Kujtim Dibrani. Syla vann allt på mitten och fördelade sedan elegant ut boll på boll på sylvassa forwards och yttermittfältare.

Kortpassningsspelet varvades när detta behövdes med lite längre bollar, AIK behärskar båda speltyperna på ett bra sätt och har hittat en bra kombination. AIK hade allt första halvtimmen, LTIK har inte blivit så utspelade sedan Dennis Lundh tränade laget i femman. Johnsson räddade LTIK första kvarten då han gjorde två riktiga klassräddningar, på ett friläge och ett lurigt skott. LTIK stack sällan upp i kontringar, Emil Olsson och Fredrik Wersch skapade någon halvchans var och man lyckades också gräva fram en hörna. Hörnan slog Emil Olsson perfekt på den skicklige huvudspelaren Jim Nilsson som precis som i fornstora dagar tryckte in bollen med pannbenet. Tämligen orättvist!

AIK skulle få sin kvittering, Edison Morina slet sig loss och rullade in bollen sedan Håkan Karlsson inte fått koll på honom i en löpduell. Johnsson i LTIK-målet kom dessutom ut helt fel och blottade hela målet ungefär samtidigt som Morina lyckades komma på rätt sida om Karlsson och han kunde mycket enkelt rulla in bollen till AIKarnas stora lycka. Det var inte bara festivalstämning på Andersbergsområdet denna soliga eftermiddag utan även på Sannarp. Efterhand bedarrade AIKs tryck och LTIKarna började så smått att komma in i matchen. Backlinjen spelade upp sig rejält och Kallin/Nilsson på mitten började få lite grepp. Framförallt Ola spelade upp sig väldigt i matchen, från att inte ens varit på banan under den första kvarten fick han sedan AIKarna tröttat ut sig lite börja briljera lite grand med sin fina teknik som är väl i klass med AIKarnas.

AIK fortsatte att vara det klart bättre laget också sista kvarten av första halvlek, om än inte så överlägsna som under den första halvtimmen. LTIKs anfall och målchanser var lätträknade, ytterligare en hörna lyckades man dock få fram, denna gång slog Oscar Gustafsson en nästan lika bra hörna som Olsson gjorde vid den föregående och Mattias Olofsson kunde trycka in bollen med högerfoten. LTIK hade alltså ledningen i paus, jag vet att man aldrig ska be om ursäkt för en ledning eller för den delen för ett mål, men detta var ändå på gränsen. Men fotboll är precis som jag många gånger tidigare påpekat inte alltid en logisk sport.

Andra halvlek blev jämnare, fördel AIK spelmässigt och fördel LTIK målchansmässigt. AIK orkade inte på samma vis som i första och LTIK fick lite mer att säga till om även om man mest fick ägna sig åt försvarsspel och kontringsfotboll. Oscar Gustafsson, Fredrik Wersch och Simon Vedin fick samtliga gyllene lägen att trycka dit bollen för LTIKs räkning sedan de kommit i stort sätt fria mot mål sedan de runnit förbi AIKs tröga och högt spelande backlinje. AIK lyckades trots spelövertaget inte skapa särskilt mycket i andra halvlek mot LTIKs stabila backlinje.

Men visst skapades det en del chanser, det mesta kretsade kring Edison Morina och det var också han som åter kunde kvittera efter ca 60 minuter sedan han tryckt in en retur med skallen, återigen firades målet som om AIK vunnit SM-guld. Morina skapade på helt egen hand farligheter utav ingenting, bla hade han en boll i stolpen. Förutom de här chanserna hade båda lagen ett varsitt fint frisparksläge som inte resulterade i något, samt en varsin straffsituation, domaren valde dock att fria vid båda tillfällena. Matchens sista möjlighet fick LTIK sedan AIK-målvakten varit ute och rest, Mattias Olofsson fick öppet mål från ca 30 meter, avslutet gick strax över mål. Kort efter detta blåste domaren av matchen.

Slutresultatet måste LTIK vara mest nöjda med, framförallt med tanke på första halvlek då vi var fullständigt utspelade. Med lite flyt hade LTIK dock kunnat vinna matchen. Olofssons boll kunde lika gärna smitit in, det hade dock kanske varit lite väl bra i sådana fall. Som sagt får LTIK vara mycket nöjda med resultatet, det hade inte varit orättvist om AIK hade haft ledningen med ett par bollar i paus. LTIK är även efter denna omgång det lag som släppt in minst mål, medan AIK är det lag som producerat flest mål framåt. Det var alltså en match mellan seriens bästa försvar mot seriens bästa anfall.

I Edison Morina/Fidan Jashari har AIK seriens vassaste anfallspar och Morina är förmodligen den här seriens bästa spelare. Herrar Jönsson, Jacobsson och Åkesson i KHFF, Kallin i LTIK, Peter Karlsson i KIK och Anders Gustavsson i BoIS får ursäkta. Nu var den här matchen nog snarare en kamp mellan seriens bästa försvar kontra seriens bästa lag, KHFF får ursäkta, när AIK har orken och den rätta inställningen är man det bästa laget i den här serien. Spelmässigt har KHFF långt till AIKs nivå. Försvaret är inte lika bra och det får man lida för. Missförstå mig rätt, spelarna i de bakre leden är lika skickliga lirare som de som spelar framåt, laget är bara inte så intresserat av att försvara sig. I LTIK får alla plus för arbetsinsatsen, Fredrik Wersch och Morgan Johnsson får lite extra ros.

Gå gärna in och läs Kuqezis referat för att få en bild av matchen med en AIKares ögon. Andersbergs referat är länkade från bloggen. Eftersom AIKs referator alltid bedömer domaren efter dennes insats är det väl på plats att jag gör så också. Jag brukar bara nämna domaren om denne varit exceptionellt bra. Jag tyckte att matchens domare var bra i första halvlek, då höll han en hög, jämn nivå och tillät tufft spel från båda lagen.

I andra halvlek hände dock något och han var konsekvent inkonsekvent. Ibland blåstes det frispark för ingenting och emellanåt tilläts tuffa tacklingar och knuffar bakifrån. Detta var åt båda håll. AIK hade en situation där domaren mycket väl kunde blåst straff, från mitt håll såg den klar ut och en domare som varit intresserad av att ta lite tyngre beslut hade säkert blåst där, trots att LTIK-backen hävdar att AIKaren filmar i situationen. I sådana fall var det en riktigt snygg filmning, vilket också LTIK-backen höll med om.

Som sagt där hade domaren kunnat blåsa utan att jag i varje fall blivit för upprörd. Samtidigt hade det känts tungt då Fredrik Wersch hade blivit solklart kapad i straffområdet tidigare i halvleken. Nu släppte domaren även den situationen, eftersom att han släppte båda får det väl vara gott så. Ytterligare två beslut där LTIK kände sig förfördelade var då Simon Vedin blev kapad strax utanför straffområdet utav en AIK försvarare, domaren blåste helt korrekt frispark, men det var ju självklart målchansutvisning på AIK-försvaren också, det blir inte mer målchans än så.

Det som kändes allra tyngst var dock då LTIK strax innan slutet fick en väldigt billig frispark emot sig en liten bit utanför straffområdet, det som var jobbigt var att Morina fick två chanser på sig att slå frisparken, först valde han att slå den vid sidan av målet innan domarens signal för att försöka ställa Johnsson i LTIK-kassen, sedan fick han helt felaktigt ytterligare en chans, då skruvade han dock turligt bollen i muren. Summering: domaren var bra i första och kass i andra.